Donete Uredbe o sprovođenju ekonomskih mera

Danas su na sednici Vlade usvojene uredbe kojima su definisane ranije najavljene ekonomske mere podrške privredi. Kako je predstavljeno na konferenciji Vlade sa implementacijom mera se počinje u ponedeljak 13.04. Najavljeno je i objavljivanje brošure za privrednike, kao i formiranje posebnog info centra PKS.

U nastavku vam prenosimo detalje

Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima

Ko može da ih koristi?

Ovom uredbom definisano je da ove ekonomske mere mogu ostvariti svi privredni subjekti u privatnom sektoru osim:

  • Preduzetnika koji su zamrzli radnju pre 15.03.2020. godine;
  • Subjekata registrovanih nakon 15.03.2020. godine;
  • Pravnih lica koja su smanjila broj zaposlenih za više od 10% u odnosu na 15.03.2020. Pri čemu se ne računaju lica kojima sa kojim je sklopljen ugovor na određeno vreme pre 15.03., za period koji se završava do dana stupanja Uredbe na snagu .

Osim toga, ukoliko je firma otpustila radnika, a zatim ponovo zaposlila u periodu od proglašenja vanrednog stanja do današnjeg dana, takođe ima pravo da koristi ove ekonomske mere.

Odlaganje plaćanja javnih prihoda

Odobrava se odlaganje plaćanja sledećih obaveza:

  1. Poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada, kao i poreza i doprinosa na ličnu zaradu preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika za mesec mart, april i maj (ili april, maj i jun, za one koji su mart već isplatili);
  2. Akontacije poreza i doprinosa za preduzetnike paušalce i preduzetnike koji se nisu opredelili za isplatu lične zarade, za mart, april i maj mesec;
  3. Akontacije poreza na dobit pravnih lica za mart, april i maj mesec;
  4. Akontacije poreza na prihod od samostalne delatnosti za mart, april i maj mesec za preduzetnike sa ličnom zaradom.

Plaćanje se odlaže do 04.01.2021. godine za sve navedene obaveze, osim poreza na dobit pravnih lica koji se odlaže do dana predaje poreskog bilansa za 2020. godinu. Odložene obaveze se mogu platiti u najviše 24 jednake mesečne rate, bez plaćanja kamate.

Direktna davanja – uplata neto zarada

Pravo na direktna davanja ostvaruju svi preduzetnici (i paušalci) i za sebe i za zaposlene, mikro, mala i srednja pravna lica.

Iznos koji se ostvaruje je jednak iznosu minimalne neto zarade za mart (30.367,04 dinara) po zaposlenom radniku na puno radno vreme. Za zaposlene koji ne rade puno radno vreme, će se ostvariti srazmerna naknada.

Kod preduzetnika, broj zaposlenih uvećaće se za jedan, osim u slučaju kada je preduzetnik istovremeno u radnom odnosu ili korisnik penzije. Ovo znači da ukoliko nemate zaposlene, već samostalno radite kao vlasnik, ostvarujete iznos jedne minimalne zarade po mesecu.

Za velika pravna lica obezbeđene su bespovratna sredstva od 50% minimalne zarade za radnike kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada. 

Razvrstavanje veličine subjekata vršiće se prema finansijskom izveštaju za 2018. godinu, a subjekti osnovani 2019. i 2020. godine će se smatrati malim pravnim licima.

Kako se ostvaruje pravo?

Da bi se ostvarila ova prava potrebno je da se prilikom podnošenja poreske prijave PPP-PD, obeleži datum dospeća (polje 1.4) 04.01.2021. kao i da se se odabere banka u kojoj će biti otvoren namenski račun. Time se subjekat automatski prijavljuje za benefite. 

Ukoliko subjekti PPP-PD prijavu prvi put podnesu:

  • do kraja aprila – ostvaruju pogodnosti i davanja za sva tri meseca, 
  • do kraja maja – ostvaruju pogodnosti i davanja za 2 meseca,
  • do kraja juna – ostvaruju pogodnosti i davanja za 1 mesec.

Namenski račun na koji će se vršiti uplate će biti automatski otvoren za subjekte koji su odabrali banku i prihvatili direktna davanja. Subjekti koji imaju račune kod više banaka, dužni su da odaberu banku kod koje će se ovaj račun otvoriti najkasnije do 25.04. Troškovi održavanja ovog računa, kao ni troškovi izvršenja naloga neće biti naplaćeni privrednim subjektima. Račun će po prestanku ovog programa biti automatski ugašen.

Edit: Kako je rekao ministar finansija preduzetnici paušalci, kao i preduzetnici koji su se opredelili za samooporezivanje, automatski se uključuju u program mera, s obzirom da ne podnose poresku prijavu PPP-PD.

Kako se gubi pravo?

Pravo na olakšice se gubi ukoliko privredni subjekt: 

– Ima smanjenje broja zaposlenih za više od 10% u periodu od 15.03. do 3 meseca od poslednje isplate direktnih davanja. Pri čemu se ne računaju zaposleni koji su zaključili ugovor na određeno pre 15.03. za period koji se završava pre roka od 3 meseca od poslednje isplate davanja;

– Isplati dividende do kraja 2020. godine.

Ako subjekat izgubi pravo, dužno je u roku od 5 dana da uplati sve odložene obaveze, povrati sva direktna davanja koje je dobilo, kao da i isplati kamatu za ove obaveze.  Ukoliko privredni subjekt izgubi pravo i ne vrati pomenuti iznos do pokretanja kontrole ili nenamenski koristi dobijena sredstva, biće u obavezi i da plati novčanu kaznu.

Ostale odredbe

Osim navedenog, Uredbom je definisano i:

  • Oslobađanje od plaćanja PDV-a na promet dobara ili usluga koje bez naknade izvrši obveznik PDV-a Ministarstvu zdravlja, RFZO-u ili zdravstvenoj ustanovi tokom vanrednog stanja;
  • Uplata jednokratne pomoći svim punoletnim građanima Srbije u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Ova uplata će biti ižvršena nakon vanrednog stanja.




428 comments

    1. Postovani dobili smo direktna davanja za april za 57 radnika, dok je broj radnika za april za koje bismo trebali da dobijemo, uz postovanje svih uslova, 77? Znate li zasto se to desilo? Da napomenem za mart smo dobili koliko je trebalo, u jednom iznosu.

        1. Postovani pausalac sam 3 meseca je firma radila i posle toga stala 3 takodje meseca jer nije bilo posla i ni ja nisam bio u Srbiji a ni platio porez ni doprinose jel imam pravo naovu pomoc ? I naravno jel mogu sa poreskom neki dogovor da isplatim to u ratama ? Hvala unapred

  1. Poštovani,
    bio sam preduzetnik paušalac i zamrznuo sam radnju od 1. aprila ali sam osnovao DOO 23. marta i zaposlio se u njemu od 1. aprila pod šifrom 207 pa nemam prekid staža. Da li ja imam pravo na korišćenje ovih ekonomskih mera i u kom pravnom subjektu?
    Hvala

    1. Dragi Mirko,
      Nažalost, nemate pravo na korišćenje ovih mera. S obzirom da ste doo društvo osnovali nakon 15.03., preko doo društva zbog toga ne možete ostvariti, a pošto ste u njemu u radnom odnosu, ova prava ne možete ostvariti ni kao preduzetnik.

      1. Poštovani,
        Interesuje me da li imam pravo na sve tri zarade s obzirom na to da mi je knjigovođa rekao da je već uradio prijavu za mart i da je kasno da sada ispravi.
        Pozdrav.

        1. Draga Ivana,
          Da, ukoliko ste već podneli i isplatili platu za mart, i dalje možete ostvariti davanja za sva tri meseca. Ono što je bitno u tom slučaju je da prijavu za april mesec podnesete najkasnije do 30.04.

      2. Da li se obračunava porez i doprinosi na taj minimalac.Pitam jer mi je knjigovodja obracunala porez od 24000,a dosad mi bio 11700.Ispada da fakticki dobijamo 6000 pomoci a ne 30000

        1. Dragi Zaq,
          Porez i doprinosi se placaju na zaradu koju isplacujete sebi ili svojim zaposlenim, bilo da je isplacujete sa svog tekuceg racuna ili namenskog racuna na koji vam je drzava uplatila sredstva. Vi nemate obavezu da povecate svoju zaradu, ali ukoliko to ucinite, u obavezi ste i da platite vise poreza i doprinosa.

          1. Da li imam pravo na pomoc drzave, ako obavljam dodatnu delatnost iz radnog odnosa kao prefuzetnik?

          2. Draga Majo,
            Ukoliko ispunjavate uslove, imate pravo na odlaganje poreza i doprinosa, ali ne i na direktna davanja.

      3. Postovani,pausalac sam i dobila sam pomoc za mene i za troje zaposlenih alu tu se javlja problem,jedna od zaposlenih je dala otkaz,i ja sam odmah zaposlila drugo lice a sada jos jedna zaposlena pocinje da me ucenjuje,da radi kakoikoliko joj se hoce,zato sto zna da ne smem sada da joj dam otkaz..i to sve zato sto nisam bila u situaciji da joj isplatim duplu platu,tj i minimalac od drzave i minimalac od firme..ne znam kome mogu da se obratim,i na koji nacin mogu da je otpustim a da ne izgubim pravo na pomoc?

    1. Dragi Nemanja,
      Tako je, dobro ste razumeli. Naše shvatanje je da je ova mogućnost ukinuta tim preduzetnicima jer će ostvariti tu naknadu preko kompanije u kojoj su zaposleni za one koji su u radnom odnosu, odnosno korisnicima penzije jer imaju penziju kao drugi prihod koji ostvaruju.

        1. Draga Zorice,
          U Uredbi je definisano da može da se ostvari pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, i to: u iznosu koji se dobija kao proizvod broja zaposlenih sa punim radnim vremenom i iznosa osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine. Dalje je definisano: „Broj zaposlenih iz stava 1. ovog člana kod preduzetnika, preduzetnika paušalca, preduzetnika poljoprivrednika i preduzetnika drugog lica uvećava se za 1 (jedan), osim u slučaju kada preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik ili preduzetnik drugo lice imaju istovremeno i status zaposlenog ili korisnika penzije.“
          Ovim se može zaključiti da vlasnik preduzetničke radnje za sebe može ostvariti isplatu minimalca ukoliko nije u radnom odnosu. Ne znam kako ste vi formulisali pitanje koje ste postavili PKSu i kakav odgovor ste dobili, ali je moguće da su oni kroz odgovor hteli da kažu da iako ste vi u radnom odnosu u drugoj firmi, za svoje zaposlene radnike možete i dalje ostvariti isplatu minimalca, i to je tačno. Međutim, sa sebe kao vlasnika, po Uredbi koja je objavljena, ne možete ostvariti ukoliko ste u radnom odnosu. Možete ostvariti za sebe samo preko firme u kojoj ste u radnom odnosu.

          1. Kazete- ..Možete ostvariti za sebe samo preko firme u kojoj ste u radnom odnosu…
            Uredba-Овом уредбом уређују се фискалне погодности и директна давања из буџета
            Републике Србије (у даљем тексту: буџет) привредним субјектима у приватном сектору-

            Moje pitanje-Ako se uredba odnosi iskljucivo na privatni sektor,kako onda ostvariti ako ste zaposleni u kompaniji iz javnog sektora?

          2. Dragi Jovane,
            Ukoliko ste zaposleni u kompaniji iz javnog sektora, ona ne može ostvariti davanja koja su pomenuta u ovoj Uredbi.

          3. Odlicno, onda ja vise necu placati nista drzavi posto sam danom zapocinjanja posla kao preduzetnik bio u zakonskoj obavezi da sve uplacujem pa cak i zdravstveno osiguranje koje sam vec imao na osnovu starosne penzije nego cu se pozvati na to da mi je kao penzioneru sve vec regulisano od pia pa nadalje

          4. Dragi Siniša,
            Ukoliko ste korisnik penzije, vi bi trebalo da dobijete poresko rešenje po kom plaćate samo porez i doprinos za PIO. Ukoliko je vaše rešenje drugačije urađeno, možete proveriti da li ste u poreskoj prijavi naveli da ste korisnik penzije, i ukoliko da, kontaktirati svog inspektora kako bi isto ispravio.

          5. Ima vise nepovoljnih opcija ukoliko se na ovaj nacin pokusava iskljuciti mogucnost neke zloupotrebe (ako ja razumem dobro ovaj clan odredbe je pokusaj da se izbegne da neko ostvari ovu pomoc dva puta).Tipa da radi u privatnom sektoru a da je plus preduzetnik ili da je pausalac a penzioner(a misli se na neku pomoc koju penzioneri eventualno ostvaruju,bila je nek jednokratna 4000 din),tako i razumem vase odgovore kroz komentare.

            Mada mi generalno nije jasno ni na koji nacin zapravo zaposleni u privatnom sektoru imaju direktan dodir sa ovim nacinom podsticaja.

            Recimo da imamo dva preduzetnika (1.Dostava robe,2.Frizer)
            U periodu vanrednog stanja preduzetnik broj 1 ostavaruje profit ,situacija mu jednostavno ide na ruku,svojim zaposlenima moze i povecati primanja generalno gledano.
            Preduzetnik broj 2 i njegovi eventualni zaposleni su opste gledano na gubitiku,policijski je cas ,ljudi se plase ,ne dolaze i ne sisaju se.
            Trajni gubitak dok je takvo stanje.
            Opravdanost podsticaja drzave u ovakvom slucaju 100%.Kada dobije podsticaj evidentno je da ce novac biti utrosen na zaposlene.
            Da li ce novac i u prvom slucaju biti utrosen na primanja? Tacno i da postoji metodologija da se direktno prosledi na tekuce racune zaposlenih sa tog namenskog racuna ,da li se onda kompletan poduhvat moze shvatiti kao bonus a ne pomoc?
            Hocu da kazem da li je preduzetnik broj 1 opste gledano nagradjen a uzimajuci potencijlno razmisljanje kreatora uredbe vodeci se pokusajem razumevanja uskljucivanja zaposlenih a pausalaca,i penzionera -pausalaca.

            Zatim slede razmisljanja o nepovoljnim opcijama koje se javljaju clanom te uredbe-
            Penzioner sa minimalnim primanjima (min penzija) a pausal,sledi automatski iskljucen uredbom.
            Pa zatim zaposlen u javnom sektoru (nece dobiti podsticaj evidentno jer se uredba odnosi na privatni sektor) a plus uskracen i kao preduzetnik clanom ove uredbe.
            Verujem da ima jos nepovoljnih slucajeva.

            Sve pohvale inace za pomoc drzave,iskreno se nadam da je ovo zabuna i lose tumacenje clana,ili cak blaga nesmotrenost u pisanju istog.Steta bi bila iskljuciti iz pomoci bilo koga iz privatnog sektora.

          6. Dragi Jovane,
            Naše tumačenje nije da je ovo ovako definisano kako bi se izbeglo da neko ostvari istu pomoć dva puta (mada je i to sigurno imalo udela), već da je definisano ovako zato što ukoliko je preduzetnik i u radnom odnosu ili korisnik penzije, svakako ostvaruje neke prihode na taj način, čak i ako ih ne ostvaruje preko svoje preduzetničke radnje. Naravno, ove mere će sigurno za nekoga biti nepovoljne zbog određene situacije u kojoj se nalazi, a koja nije predviđena ovom Uredbom, sa tim se slažemo. Sigurno je da svaki mogući slučaj nije obuhvaćen, samo sam želela da vam napišem naše viđenje konkretno ovog ograničenja.
            Pozdrav!

          7. Ko je ove uredbe pisao I sklapao ocito nikad nije bio preduzetnik. Ovo mi deluje kao kada sin uci OCA kako se prave DECA. U isti kos su stavljeni preduzetnici koji su radili I koji nisu radili. Ja kao zaposleni u javnom sektoru na minimalcu i preduzetnik jedini zaposleni nemam prava na pomoc ali imam obavezu da sve platim kao da sam radio. I da mi daju 30000 din od toga moram da platim doprinose 19000 din I plus kiriju. Onda kad izracunam penzioneri I punoletne osobe su u odnosu na vlasnike preduzetnickih radnji koji nisu radili jedini koji ce dobiti pomoc.

      1. ali oni nece ostvariti TU naknadu kako kazete, vec ce naknadu ostvariti njihov poslodavac da bi isplatio regularne plate, ali pausalcu svakako moraju da placaju svoje dadzbine, a nemaju posla, tako da je logicno da im drzava nekako pomogne

      2. Postovani, da li na neku vrstu pomoci ima pravo PREDUZETNIK,PENZIONER I JEDINI ZAPOSLENI a stariji od 65 godina?Misljenja knjigovodja nisu usaglasena.Hvala.

        1. Draga Jelena,
          Ukoliko je preduzetnik korisnik penzije, ima pravo na odlaganje poreza i doprinosa, ali ne i na direktna davanja odnosno uplate minimalaca.

    2. Pitanje za PKS:
      Poštovani, da li preduzetnici paušalci iz radnog odnosa bez dodatnih zaposlenih radnika mogu da koriste podsticaje iz „Uredbe o fiskalnim podognostima i direktnim davanjima privrednim subljektima u privatnom sektoru.“
      Hvala

      Odkovor PKS:
      Poštovani,

      U programu ekonomskih mera koji je nedavno predstavljen nije navedeno da su paušalci iz radnog odnosa, kako se navodi u pitanju, izuzeti od mogućnosti korišćenja mere direktne podrške preduzetnicima. Inače, navedena mera podrške predviđena je u iznosu od tri minimalne zarade za svakog zaposlenog, kao i u slučajevima kada je preduzetnik jedini zaposleni. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara

      1. Dragi Ivice,
        Pravo preduzetnika koji su u radnom odnosu na primanje minimalca definisano je u članu 9 Uredbe tako da glasi: „Broj zaposlenih iz stava 1. ovog člana kod preduzetnika, preduzetnika paušalca, preduzetnika poljoprivrednika i preduzetnika drugog lica uvećava se za 1 (jedan), osim u slučaju kada preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik ili preduzetnik drugo lice imaju istovremeno i status zaposlenog ili korisnika penzije.“
        Iz ovog stava, naše mišeljenje je da preduzetnik koji je u radnom odnosu za sebe ne može ostvariti ovu isplatu, već samo za svoje zaposlene ukoliko ih ima.

        1. Moje misljenje je da smo mi preduzetnici pausalci koji primamo i penziju diskriminisani u odnosu na ostale jer ni mi ne mozemo da radimo zbog vanrednog stanja i policijskog casa a porez i doprinose moramo da platimo iz svojih sredstava to jest od penzije u mom slucaju.Da mi je penzija dovoljno visoka da mogu lagodno da zivim ne bih otvorio preduzetnicku radnju i radio po 10 sati dnevno da bih sebi obezbedio pristojan zivot i ujedno drzavi redovno placam porez i doprinose.

          1. Dragi Siniša,
            Naše mišljenje je da preduzetnici koji su korisnici penzije nemaju pravo na direktna davanja iz ove Uredbe, odnosno na isplatu minimalca, ali da imaju pravo na odlaganje poreza i doprinosa. Ovo pitanje takođe smo postavili nadležnim službama i čekamo potvrdu. Ukoliko nas pratite, sve odgovore koje budemo dobili objavićeno na našem blogu ili društvenim mrežama.

  2. „Kako preduzetnici paušalci ne predaju prijavu PPP-PD radi obračuna svojih obaveza za porez i doprinose na zarade, nažalost još uvek ne znamo da li će biti automatski prijavljeni na ove pogodnosti i davanja ili će podnositi drugu vrstu prijave.“
    Da li ovo znaci da preduzetnici pausalci treba ili ne treba da predaju prijavu PPP-PD? Tj. da li pausalci preduzetnici cekaju da dobiju vise informacija i do tada nista ne rade? Ako sam ja dobro razumela objavili su da su i pausalci preduzetnici obuhvaceni ovime i da i oni (kao i svi ostali) treba da popune taj obrazac i dostave poreskoj upravi.

    1. Draga Aleksandra,
      Prijavu PPP-PD preduzetnici paušalci ne predaju. Iz uredbe nismo mogli da zaključimo kako će se oni prijavljivati da budu korisnici ovih mera. Ovo pitanje uputićemo nadležnim službama, a pratićemo i sve novosti, kako bi što pre saznali, i objaviti čim budemo imali informaciju.

        1. Draga Snezana,
          Naš tekst je u međuvremenu ažuriran – najavljeno je da će svi paušalci koji ispunjavaju uslove biti automatski prijavljeni za korišćenje ovih mera.

          1. Poštovani, šta to znači automatski se prijavljuju za korišćenje mere, konkretno tri minimalca, pošto sam kao vlasnica agencije recimo platila poreze i doprinose za mart?
            Hvala

          2. Draga Ivana,
            Kako je najavljeno, čak i ako ste prijavljeni na korišćenje ovih mera, vi možete plaćati svoje poreze i doprinose i na vreme – razlika je što ćete do sledeće godine biti u pretplati za te iznose koji su vam odloženi.

          3. Danas sam na uvidu u stanje poreza i doprinosa utvrdio da je napravljeno zaduženje pod 15.04.20 za mesec mart.
            Ne znam šta treba da udarim ako treba da odložim obavezu, pošto se to izgleda ne radi automatski?

          4. Za sada ovo možemo samo tumačiti kao da poreska uprava nije još uvek uskladila zaduživanja po Uredbi, kako smo primetili istu stvar i na drugim primerima.
            Svakako, trudimo se da dobijemo što više novih odgovora, i sve novo što saznamo biće objavljeno na našem blogu ili društvenim mrežama.

        2. Poštovani,
          Vidim da je jedan od kolega paušalaca već primetio da je PU uredno zadužila račune obveznika za poreze i doprinose za mart sa datumom 15.04.2020. godine. I ne samo to, vidim da uveliko i obračunavaju kamatu, doduše po nekoj umanjenoj stopi. Da li će ovu kamatu samo obračunavati, pa će je na kraju otpisati, ostaje da se vidi. Međutim, znajući da rešenje za 2019. godinu nisam svojevremeno uopšte dobio fizički, već su ga automatski doneli kad su bili u obavezi da izdaju rešenje za 2020. godinu, tom prilikom su na svoju ruku obračunali i kamatu za 2019. godinu. PU radi šta se njoj sviđa. Bilo bi dobro ovo ipak istražiti jer smo dovedeni u poziciju da iako plaćamo poreze i diprinose, oni se ne prihvataju (jer smo automatski u režimo odlaganja), tretiraju nam se kao pretplata, a kamata fino teče i PU trlja ruke.

          1. Poštovani
            Danas 21.04.2020. sam kontrolisala presek stanja, PU je uredno zadužila račune za poreze i doprinose za mart sa datumom 15.04.2020., na to se i obračunavaju kamate.
            Isti slučaj i kod par mojih kolega koji se bave konsaltingom.
            Hvala

  3. Hvala za koristan tekst, bila bih Vam zahvalna ukoliko biste mi odgovorili na jedno pitanje: ja kao preduzetnik paušalac koji ne isplaćujem sebi platu i jedina radim (nemam radnike) a uplatila sam više za porez i doprinose: za porez, za pio i za zdravstveno imam već delom uplaćeno za obaveze koje tek pristižu 15. aprila 2020. a za jednu stavku (za doprinose za slučaj nezaposlenosti) imam već uplaćeno i znatno više (odnosno za to imam unapred uplaćeno za obaveze koje pristižu 15. aprila i 15. maja i delimično za obaveze koje pristižu 15. juna), da li ja s obzirom na to imam prava na novčanu pomoć u iznosu minimalca i da li imam prava na odlaganje preostalog iznosa za plaćanje poreza i doprinosa za period od tih 3 meseca na koji se odnose ove mere ili na to imaju prava samo oni koji će dugovati za porez i za doprinose za ceo taj period?

    1. Draga Olja,
      Ovaj slučaj nije pomenut kao izdvojen u Uredbi, pa bi iz toga moglo da se zaključi da i preduzetnici paušalci koji trenutno imaju pretplatu mogu imati pravo i na novčanu pomoć i na odlaganje poreza i doprinosa. Svakako je pitanje koje vredi proveriti i uputićemo ovo pitanje nadležnim službama kako bi mogli sa sigurnošću da vam potvrdimo odgovor. Pratite nas, čim budemo dobili odgovor, objavićemo novi tekst sa razjašnjenjem svih pitanja koja su se pojavila nakon objavljivanja Uredbe!

  4. Jos jedno pitanje koje ce mozda zanimati ljude: Da li ce preduzetnici pausalci korisnici ovih sredstava imati pravo da i dalje redovno uplacuju poreze i doprinose ili ce morati da koriste odlaganje obaveze placanja do 4.1.2021.?

    1. Draga Aleksandra,
      Iz uredbe se može zaključiti da ukoliko se prijavite za jednu meru, se automatski prijavljujete i za drugu. Međutim, verujemo da iako se prijavite i za odlaganje obaveza, će i dalje biti moguće da vi uplatite svoje obaveze ukoliko želite, sa razlikom što će poreska uprava početi da vas zadužuje tek od sledeće godine za taj period, pa bi u međuvremenu bili u pretplati. Ovo je za sada samo naše mišljenje, a najavljeno je da će se postupak i način odlaganja plaćanja bliže urediti pravilnikom, nadamo se već sledeće nedelje.

  5. Hvala na vrlo razumljivom pregledu. Imam jednu nedoumicu pa bih želeo da čujem vaše mišljenje. Preduzetnik sam paušalac i svakog meseca pre 15. uplaćujem poreze i doprinose (koliko razumem za prethodni mesec). To sam planirao i ovog, međutim sada mi nije jasno da li ću ja izgubiti neku povlasticu pošto ću platiti pre 15. (za mesec mart) jer nije realno da do tada predam zahtev?

    1. Dragi Marko,
      Nažalost, ni mi nemamo odgovor na ovo pitanje još uvek. Naš savet bi bio da sačekate sledeće nedelje da li je izašlo još novih informacija. Mi ćemo svakako odmah u ponedeljak uputiti sva pitanja koja imamo Ministarstvu i Privrednoj komori, i nadam se da ćemo i ovaj odgovor dobiti do 15., i ako da, odmah ćemo ga i objaviti.

  6. Poštovani,
    dali i preduzetnici paušalci koji su zamrzli svoju radnju posle 15.03. na neodređeno vreme i nisu u radnom odnosu u drugom preduzeću imaju pravo na minimalnu zaradu od 30000din?

    1. Draga Nataša,
      U Uredbi nije definisano da li vaša radnja mora biti odmrznuta ili ne kako bi primili minimalnu zaradu. To je jedno od pitanja na koje nažalost još uvek nemamo odgovor, ali se nadamo da ćemo i njega uskoro dobiti. Ukoliko budemo dobili uskoro odgovor, pratite nas, sigurno ćemo pisati o tome na našem blogu ili društvenim mrežama!

      1. I mene ovo zanima! Sa tim da bih ja sada za par dana stupila u radni odnos ali zadrzala zamrznutu agenciju. Primila sam dve minimalne zarade za sada, racun je otvoren automarski.

        1. Draga Saro,

          Od Poreske uprave smo dobili odgovor da agencija može biti u stanju mirovanja. međutim, jš uvek namamo odgovor šta se dešava u slučaju stupanja u radni odnos. Da li se samo gubi pravo na dalje primanja ili je potrebno da se novac vraća.

  7. Sta se desava sa preduzetnicima pausalcima koji su u reprogramu? Trenutno placam redovne mesecne poreze i doprinose, a pored njih placam i poreze i doprinose koji su mi odredjeni reprogramom? Da li, za razliku od redovnih mesecnih poreza i doprinosa, naredna tri meseca treba da nastavim da regularno placam iznos koji je odredjen reprogramom ili se i to odlaze i placa od januara 2021?

    1. Dragi Nikola,
      U Uredbi je jasno definisano da se odlažu rate za porez i doprinose za mesec mart, april i maj 2020. godine. Naše mišljenje je da se rate reprograma neće odlagati, kako su to vaša zaduženja za raniji period.

  8. Zdravo,
    Hvala za informativni tekst, kao i uvek!
    Ja sam preduzetnik paušalac u stanju mirovanja od 31.3.2020. Koliko sam shvatio i ja imam pravo na pomoć u vidu 3 minimalca. Nejasno je, da li ja onda moram da odmrznem poslovanje da bih dobio pomoć i šta se dešava ako ugasim firmu skroz u nekom trenutku bez odmrzavanja, da li sam dužan da vratim sredstva?
    Konkretno, nemam nikakve prihode trenutno, zato sam i u mirovanju. Ako je pomoć 30k, a meni porezi i doprinosi 38k mesečno, apsolutno mi se ne isplati da odmrzavam firmu.

    Hvala unapred na odg.

    1. Dragi Boško,
      U Uredbi nije definisano da li vaša radnja mora biti odmrznuta ili ne kako bi primili minimalnu zaradu. To je jedno od pitanja na koje nažalost još uvek nemamo odgovor, ali se nadamo da ćemo i njega uskoro dobiti. Ukoliko budemo dobili uskoro odgovor, pratite nas, sigurno ćemo pisati o tome na našem blogu ili društvenim mrežama!
      Nema na čemu, drago nam je vam naši tekstovi pomažu i da su vam korisni 🙂

    1. Dragi Dejane,
      Najavljeno je da će preduzetnicima koji imaju tekući račun otvoren u samo jednoj banci, automatski namenski račun biti otvoren u istoj toj banci. Za one koji imaju tekuće račune u više banaka, najavljeno je da će moći da odaberu banku kroz portal ePorezi.

      1. Postovani prijatelju,
        S obzirom da jos uvek ne posedujem elektronski sertifikat, a time ni pristup na portal ePorezi, da li postoji jos neka mogucnost za odabir banke? Hvala unapred.

        1. Dragi Tomicu,
          Ukoliko nemate elektronski potpis, ovlašćenje možete dati nekom drugom da u vaše ima podnese ovu prijavu. Ovu prijavu je moguće podneti samo elektronski preko portala.
          Ako želite da nama date ovlašćenje, slobodno nam pišite na pausal@clever.rs kako bi vas uputili u dalje korake.
          Pozdrav!

  9. Poštovani,
    Da li kao preduzetnik paušalac u slučaju da prihvatim predložene mere mogu privremeno prekinuti obavljanje delatnosti?
    S` obzirom da mi je priroda posla takva da je „stao“ i da neću prihodovati ni narednih 5-6 meseci, ne bi bilo dobro da mi se gomila PIO, porez na paušal itd. A uz to treba i živeti, pa makar i od ta 3 minimalca.

    1. Draga Marina,
      U Uredbi nije definisano da li vaša radnja mora biti odmrznuta ili ne kako bi primili minimalnu zaradu. To je jedno od pitanja na koje nažalost još uvek nemamo odgovor, ali se nadamo da ćemo i njega uskoro dobiti. Ukoliko budemo dobili uskoro odgovor, pratite nas, sigurno ćemo pisati o tome na našem blogu ili društvenim mrežama!

  10. Da li me kao preduzetnika paušalca sleduju mere ako mi je radnja bila privremeno zamrznuta pre 15.03.2020. godine a nastavak obavljanja delatnosti od 01.04.2020. godine, odnosno pre donošanja Uredbe u petak. Malo je nejasna Uredba po tom pitanju jer sada nisam „zamrznut“ kao preduzetnik itd. Molim vas za pojašnjenje i svaka Vam čast na blogu, svim tekstovima, pitanjima, odgovorima.

    1. Dragi Milane,
      Nažalost, na ovo pitanje nemamo odgovor, jer vaš slučaj nije jasno definisan Uredbom. Na sva pitanja koja dobijemo pokušaćemo i da sledeće nedelje saznamo odgovor. Ukoliko budemo dobili odgovore, pratite nas, sigurno ćemo pisati o tome na našem blogu ili društvenim mrežama!
      Hvala vam na lepim rečima, drago mi je da su vam naši tekstovi i odgovori od pomoći 🙂

  11. Imao bih jedno pitanje u vezi sa direktnim davanjima… Naime, preduzetnik sam paušalac od 2013. godine. U međuvremenu, 20. marta, sam sa kolegom osnovao DOO i tamo zaključio ugovor o radu (preduzetničku radnju nisam zatvarao). Prema uredbi, mi nemamo pravo na pomoć pošto je subjekat osnovan posle 15. marta. Ono što mene interesuje je da li imam pravo na direktnu pomoć kao preduzetnik paušalac s obzirom da do 20. marta nisam imao zaključen ugovor o radu?

    1. Dragi Vladimire,
      U članu 12 Uredbe je definisano: „Ispunjenost uslova za gubitak prava na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja propisanih ovom uredbom proverava se svakog poslednjeg dana u mesecu počev od meseca aprila 2020. godine zaključno sa 31. oktobrom 2020. godine, s tim da se ispunjenost uslova za gubitak prava na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja propisanih ovom uredbom može kontrolisati i nakon 31. oktobra 2020. godine…“
      Iz ovog pasusa zaključilo bi se da vi nećete imati pravo na ovu pomoć, kako će se ispunjenost uslova proveravati svakog meseca.

  12. Hvala puno na razjašnjenjima! Zanima me, da li korišćenje pomoći podrazumeva da oni koji su zamrzli preduzetnika posle 15.3. sada treba da ga odmrznu? Takođe, šta se dešava sa preduzetnicima iz radnog odnosa koji su u radnom odnosu u firmi koja ne može da primi pomoć iz nekog razloga (na primer jer je bila korisnik javnih sredstava nekada u prošlosti, nekih državnih subvencija itd)? Takođe, kad je reč o udruženjima, brojna mala udruženja su nekada bila korisnik javnih sredstava, a budući da nije bliže definisano o kom periodu korišćenja sredstava se radi, može se desiti da mnogi ostanu bez pomoći jer su primili neki mali grant, nekog sekretarijata ili ministarstva, bilo kad u prošlosti…

    1. Draga Dragana,
      U Uredbi nije definisano da li vaša radnja mora biti odmrznuta ili ne kako bi primili minimalnu zaradu. To je jedno od pitanja na koje nažalost još uvek nemamo odgovor, ali se nadamo da ćemo i njega uskoro dobiti. Ukoliko budemo dobili uskoro odgovor, pratite nas, sigurno ćemo pisati o tome na našem blogu ili društvenim mrežama!
      Što se tiče preduzetnika koji su u radnom odnosu u firmi koja ne može primiti ovu pomoć – bez obzira na to, oni ne mogu ostvariti ovo pravo. Činjenica da li će oni ostvariti ovu vrstu pomoći kroz tu firmu nije kriterijum koji se posmatra.
      I što se tiče vašeg trećeg pitanja, u Uredbi je definisano: „privredni subjekti u privatnom sektoru – svi privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava utvrđenim u skladu sa Pravilnikom o spisku korisnika javnih sredstava“. Iz ovog pasusa, naše mišljenje je da ukoliko se subjekat nalazi na spisku korisnika javnih sredstava trenutno, on ne može ostvariti ovo pravo. Spisak korisnika javnih sredstava možete naći na sajtu Uprave za trezor
      Nema na čemu, drago mi je da su vam naši tekstovi od pomoći 🙂

      1. Da li to znaci i da preduzetnik koji je u predhodnom periodu dobio neku subvenciju po konkursu od drzave i ima otvoren racun u Trezoru nece moci da dobije 3 minimalca za sebe i svoje zaposlene?!

        1. Dragi Aleksandre,
          U Uredbi je definisano da subjekti koji mogu ostvariti pomoć su: „privredni subjekti u privatnom sektoru – svi privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava utvrđenim u skladu sa Pravilnikom o spisku korisnika javnih sredstava“. Iz ovog pasusa, naše mišljenje je da ukoliko se subjekat nalazi na spisku korisnika javnih sredstava trenutno, on ne može ostvariti ovo pravo. Spisak korisnika javnih sredstava možete naći na sajtu Uprave za trezor

          1. Ali mora da se gleda spisak iz Službenog glasnika 93/19. Na njemu su samo budžetski korisnici i na snazi je od 01.01.2020. U uredbi je naglašeno da samo oni nemaju pravo. Privatne firme koje su koristile neka sredstva iz budžeta imaju otvoren račun kod Trezora, ali nisu na spisku u Sl.listu 93/19, što znači da imaju pravo na ove pogodnosti.

    1. Dragi Aleksandre,
      U članu 4 Uredbe definisano je: „Pravno lice iz stava 1. ovog člana, koje se opredeli da koristi fiskalne pogodnosti i direktna davanja iz ove uredbe, podnosi Pojedinačnu poresku prijavu o obračunatim porezima i doprinosima (u daljem tekstu: Obrazac PPP-PD) za prihode iz radnog odnosa posebno od Obrasca PPP-PD za prihode van radnog odnosa, tako da se na jednom Obrascu PPP-PD ne iskazuju zajedno prihodi iz radnog odnosa i prihodi van radnog odnosa.
      Pravno lice iz stava 1. ovog člana koje se opredeli da koristi fiskalne pogodnosti i direktna davanja iz ove uredbe u Obrascu PPP-PD za prihode iz radnog odnosa za obračunski period – mesec za koji koristi fiskalne pogodnosti i direktna davanja iz ove uredbe u polju 1.4. – datum plaćanja, unosi datum 04. januar 2021. godine.“
      Kako se prihodi po ugovoru privremenim i povremenim poslovima smatraju prihodima van radnog odnosa, naše mišljenje je da se ove mere ne odnose na ljude angažovane po tom ugovoru.

  13. Zdravo,

    Ako sam preduzetnik pausalac i ne zelim nikakvu pomoc drzave, da li je potrebno nesto da uradim? Koliko sam razumeo ovaj tekst, niko ne pita hoces/neces…

    Pozdrav,

    1. Dragi Nikola,
      Kako su najavili da će preduzetnici paušalci automatski biti uključeni u program ukoliko ispunjavaju uslov, predpostavljamo da će biti u obavezi da se izjasne da ne žele da prihvate ovu pomoć, ali nažalost na koji će to način moći da učine još uvek se ne zna. Na sva pitanja koja dobijemo pokušaćemo i da sledeće nedelje saznamo odgovor. Ukoliko budemo dobili odgovore, pratite nas, sigurno ćemo pisati o tome na našem blogu ili društvenim mrežama!

  14. Dobar dan, i hvala na korisnom tekstu, da li ja kao pausalac dobijam minimalac ukoliko budem zamrznuo pausalnu agenciju tokom meseca i otvorio d.o.o (.menjam model oporezivanja zbog testa samostalnosti)

    1. Dragi Lazare,
      Ukoliko to učinite, ne nećete imati pravo na ovu pomoć. Preko preduzetničke radnje nećete moći da je ostvarite jer ste ušli u radni odnos, a preko doo društva nećete moći da ostvarite jer je osnovano nakon 15.03.2020. godine.

      1. A da li ću ostvariti pravo na pomoć makar za mart mesec ako sam od 25.4. prešao u radni odnos kod poslodavca, a paušalnu radnju sam zamrzo od 1.5. ? Pretpostavljam da za april i maj neću imati pravo i ne bih ni podizao taj novac sa računa čak i ako mi ga uplate.

        Hvala!

  15. Poštovana Sonja,
    hvala Vam što pomažete na ovaj način. Preduzetnik sam, paušalac, jedini zaposleni u zanatskoj radnji. Imam nekoliko pitanja, ako mi možete pomoći:
    1. od januara ove godine svoje poreske obaveze i doprinose pratim preko sajta e-Porezi, ali ne mogu da vidim stanje svojih uplata. Da li se one vide na ovom sajtu ili na nekom drugom mestu?
    2. da li sam u obavezi da vodim KPO-knjigu?
    3. da li sam ranije bio u obavezi da, po bilo kom osnovu predam PPP-PD prijavu, pre ove vanredne situacije?
    4. da li sam u obavezi da predam PPP-PD prijavu, ukoliko želim da mi država uplati novac kao vid pomoći zbog novonastale situacije?
    Hvala Vam unapred
    Srdačan pozdrav

    1. Dragi Damire,
      U nastavku možete videti odgovore na vaša pitanja:
      1. Kroz portal ePorezi možete proveriti svoje stanje, kao i izvući listing svih zaduženja od Poreske uprave i vaših uplata. Kako ovo možete učiniti detaljno smo opisali u našem drugom tekstu koji možete pročitati ovde
      2. Da, svi preduzetnici paušalci su u obavezi da vode KPO knjigu. Oko toga, a i ostalih obaveza u vasem poslovanju, može vam pomoći naša aplikacija.
      3. Ne, samo ukoliko ste imali zaposlene radnike ste bili u obavezi da podnosite ovu prijavu. Ukoliko ih niste imali, niste bili ni u obavezi da podnosite ovu prijavu.
      4. Ne, preduzetnici paušalci će automatski biti uključeni u ovaj program, ukoliko ispunjavaju uslove.
      Nema na čemu, drago mi je da su vam naši tekstovi od pomoći ?

  16. Hvala na odlicno tekstu. Moj otac je pausalac penzioner. Koliko sam razumeo iz uredbe i po vasem tumacenju on nema prava na meru podrske? Kome bi bilo dobro da uputim ovo pitanje kako bi bio siguran u tumacenje ovoga?

    1. Dragi Milane,
      Tako je, preduzetnici koji su istovremeno i penzioneri nemaju pravo na tu vrstu pomoći. Ukoliko želite dodatno da potvrdite, možete kontaktirati Privrednu komoru Srbije koja je najavila da će odgovarati na pitanja o primeni ove Uredbe.

  17. Da li sve ove mere moraju koristiti istovremeno ili mogu odvojeno? Konkretno, želeo bih da nastavim da plaćam porez i doprinose. Da li mogu da ostvarim pravo na minimalnu zaradu za period od tri meseca? Zapošljavam samog sebe i plaćam poreze i doprinose samo za sebe (nemam zaposlene), paušalac sam.

    1. Dragi Predraže,
      Kako je najavljeno, preduzetnici paušalci će automatski biti prijavljeni na sve mere, ukoliko ispunjavaju uslove. Međutim, iako vam bude odloženo plaćanje poreza i doprinosa, vi i dalje možete izvršiti uplate. Jedina razlika je što vas Poreska uprava neće zadužiti do sledeće godine za ove iznose, pa ćete do tada biti u pretplati.

  18. Ukoliko je vec podneta poreska prijava sa datumom placanja 30.04. 2020.a isplata jos uvek nije izvrsena,da li se moze raditi izmenjna prijava sa datumom placanja 04.01.2021?

    1. Draga Miro,
      Naše mišljenje je da možete izmeniti prijavu i tako ostvariti pravo na ove mere i za mesec mart, s obzirom da još uvek nije isplaćeno po toj prijavi.

  19. radniku ističe ugovor na odredjeno koji je sklopljen u januaru 2020 na tri meseca, i produžavamo ga na još tri meseca.
    zapošljavamo u aprilu mesecu još dva radnika na neodredjeno.
    Pod pretpostavkom da 5 radnika koji su na neodredjeno vreme od pre zadrzimo, na koliko ukupno radnika imamo pravo na subvenciju za mesec april 2020?
    Hvala

    1. Draga Rado,
      Imate pravo na pomoć za sve radnike koji su zaposleni kod vas. Subjekti ostvaruju pravo na uplatu novčanih sredstava u iznosu koji se dobija kao proizvod broja zaposlenih za čije je zarade podneo PPP-PD prijavu za taj obračunski period i iznosa minimalne zarade. Ovo je konkretno definisano u članu 9 Uredbe.

      1. Sledeci scenario: prekinem radni odnos sa starim radnikom koji je bio na neodredjeno od pre ,npr to uradim 20. Aprila . Dana 29.aprila zaposlim novog radnika na neodredjeno i tako vracam prvobitan broj zaposlenih. Da li i za koga i u kom iznosu ostvarujem povlasticu?

        1. Draga Rado,
          Kako u tom slučaju na dan podnošenja prijave vi niste imali smanjenje u broju radnika, naše mišljenje je da ostvarujete ponovo pravo na mere za sve radnike. Takođe u članu 9 je definisano da ukoliko imate radnike koji nisu ostvarili puno radno vreme, za njih ostvarujete naknadu srazmernu radnom vremenu koje je proveo u radu. Samim tim, naše mišljenje je da bi u tom slučaju za oba navedena radnika dobili određeni iznos, srazmeran njihovom radu u tom mesecu.

    1. Draga Miro,
      Da, u članu 2 Uredbe definisano je: „za mesec mart, april i maj 2020. godine, odnosno po izboru poreskog obveznika za mesec april, maj i jun 2020. godine za one poreske obveznike koji su isplate zarada i naknada zarade, kao i lične zarade preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika za mesec mart 2020. godine delimično ili u celosti izvršili do dana stupanja na snagu ove uredbe“. Jedino na šta u tom slučaju treba obratiti pažnju je da se PPP-PD prijava za april preda do 30.04. kako bi mogli da ostvarite ovu pomoć za sva tri meseca.

  20. Pozdrav, koliko sam shvatila iz vasih odgovora ja kao preduzetnik – pausalac /penzioner – puni radni staz/
    nemam pravo na minimalac. Po kom osnovu onda penzionerima – preduzetnicima naplacuju doprinos za PIO i to ne mali sumu. Da smo mogli da zivimo od penzije ne bi otvarali firmu u kojoj i mi radimo pored zaposlenog radnika. Da li mozete i to pitanje da uvrstite? pozzz.

    1. Draga Zoko,
      Tako je, nažalost ukoliko ste korisnik penzije, nemate pravo na korišćenje ove mere. Pitanja na koja ćemo se koncentrisati najviše da dobijemo odgovore su nedoumice oko tumačenja Uredbe, kako bi saznali nove informacije.

      1. Hvala na brzom odgovoru. Ja kao pausalac – penzioner imam jednog zaposlenog , da li on ima pravo na 3 minimalne zarade? Obzirom da su rekli da se na taj minimalac ne placaju porezi i doprinosi da li to znaci odlaganje do 2021.god. ili nikad. Obzirom da sam zaposlila radnika sa biroa/ 6 mes. nezaposlen min./ koristim subvenciju za njega sta se desava u tom slucaju. Pozdrav Zoka.

        1. Draga Zoko,
          Ukoliko već koristite subvenciju za vašeg radnika, nažalost još uvek nemamo odgovor da li se i ove mere mogu koristiti za istog radnika. Naše mišljenje je da mogu, ali još uvek nemamo zvaničnu potvrdu, kako taj slučaj nije pomenut u Uredbi.
          Svakako, minimalac koji se dobije od države se koristi za isplatu plate – ukoliko ćete ovaj iznos uplatiti radniku preko iznosa njegove regularne plate, potrebno je da platite porez i doprinose i za taj iznos. Druga opcija je da sa svog računa uplatite samo razliku između minimalca i iznosa njegove plate, a minimalac isplatite sa namenskog računa, po prijemu uplate od države. Plaćanje poreza i doprinosa se odlaže za 04.01.2021. godine.

  21. Da li preduzetnici knjigasi, koji su registrovali radju sa olaksicom, koja podrazumeva oslobadjanje placnja doprinosa godinu dana po cl.21dj cl45g ,imaju pravo na tri minimalne zarade za mart,april i maj?

    1. Dragi Rade,
      Još uvek se čeka zvanično mišljenje za pitanje da li subjekti koji koriste već neki vid olakšica imaju pravo na korišćenje ovih mera. To je jedno od pitanja na koje mi, a i mnogi subjekti pokušavaju da dobiju odgovor i nadam se da ćemo ga uskoro dobiti. Sve odgovore koje budemo dobili objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama, pa možete ispratiti kako bi videli odgovor na ovo pitanje.

  22. Poštovani,

    Sa poreskom upravom imam sklopljen reprogram na stari dugi čiji je uslov uredno isplaćivanje redovnih obaveza zajedno sa reprogramiranim dugom. Uredno sam sve isplaćivao i jedno i drugo zaključno sa januarom. Februarsku redovnu uplatu (dospeva 15 marta) i reprogram (dospeva 21 marta) nisam uplatio. Iz ministarstva finansija dobio sam dopis da svim obveznicima koji imaju sklopljen ugovor o odlaganju plaćanja NEĆE biti raskinut sporazum o odlaganju dugovanog poreza i neće se sprovoditi prinudna naplata u toku vanrednog stanja počev od rate koja dospeva u martu, odnosno februarsku uplatu

    Mene sada zanima da li se to odnosi samo na reprogram ili i na redovnu (februarsku) uplatu koja je dospevala baš na dan uvođenja vanrednog stanja, dakle 15. marta.

    Kao što rekoh, uslov za ne-raskidaje sporazuma jeste uredno plaćanje redovnih obaveza pa me zanima da li ću i kakve posledice imati zbog te neizmirene redovne obaveze?

    1. Dragi Gorane,
      U Uredbi koja definiše ovo pitanje, naglašeno je da se neće preduzimati mere propisane članom 74. stan 7-9 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Ovaj član govori: „Ako se poreski obveznik ne pridržava rokova iz sporazuma, odnosno rešenja o odlaganju plaćanja dugovanog poreza, ili ukoliko u periodu za koji je odloženo plaćanje dugovanog poreza ne izmiri tekuću obavezu, osim u slučaju ako je podneo zahtev za odlaganje plaćanja te tekuće obaveze,…“
      Kako je u ovom članu obuhvaćeno da iz reprograma ispadate i u slučaju da ne izmirite tekuće obaveze, a ne samo reprogram, naše mišljenje je da nećete imati problema sa reprogramom zato što niste izmirili redovnu februarsku ratu.

  23. Poštovani, preduzetnik sam, paušlac, sporazumno sam prekinula radni odnos sa radnikom koji je i penzioner, pored njega imam još jednog zaposlenog. Da li ja, i preostali zaposlen, imamo pravo na mere vlade?

    1. Draga Miro,
      Pravo na ove mere imate ukoliko niste smanjili broj zaposlenih za više od 10% u odnosu na 15.03. Dakle ukoliko ste sa tim zaposlenim prekinuli radni odnos nakon 15.03., nemate pravo na ove mere.

    1. Dragi Miloše,
      Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će svi preduzetnici paušalci koji ispunjavaju uslove biti automatski prijavljeni za korišćenje ovih mera. Privredna komora i Ministarstvo finansija najavili su da će svaki dan objavljivati odgovore na pitanja koja im se upute u vezi ovih mera, pa ne sumnjam da ćemo uskoro imati ovu informaciju i u pisanom obliku.

  24. Poštovanje,

    Supruga je paušalac, ali nije izvadila elektronski sertifikat (koji u toku vanrednog stanja i ne izdaju) pa ne može da pristupi aplikaciji ePorezi. Postoji li neki drugi način izbora banke ili jedino preko portala ePorezi? Inače ima račun samo u jednoj banci.

    1. Dragi Gorane,
      U Uredbi je definisano da je potrebno da se banka odabere kroz ovu prijavu u slučaju da imate račun u više banaka. Na jednom od predstavljanja ovih mera, rečeno je da će za one koji imaju samo jedan račun ovo biti automatski odabrano, tako da u tom slučaju niste u obavezi da podnesete ovu prijavu. Ona se može podneti samo elektronskim putem.
      Skrenula bih vam pažnju i da elektronski potpis i dalje možete izvaditi u Pošti ili Privrednoj komori, po našem saznanju trenutno samo MUP ne izdaje nove sertifikate. Takođe, ukoliko želite, ovlašćenje možete dati i nekom drugom licu, koje poseduje elektronski potpis. Ukoliko želite, možete i nama dati ovlašćenje da za vas pristupimo portalu, i u tom slučaju možete nam pisati na office@pausal.rs radi više detalja.

  25. D. dan,moj muz je peduzetnik/taksista pausalac i aktivan je a is
    tovremeno je i penzioner.(minimalna penzija/16 hilj dinara)
    Placa uredno pio i porez na dohodak zadnja uplata je za februar2020 god.
    Postuje mere i ne radi od uvodjenja vanrednog stanja.
    Koliko vidim iz komentara on nema pravo na pomoc drzave ,na 3 minimalca pa me interesuje gde je to
    objavljeno u donetim uredbama.
    Hvala!

    1. Draga Ljubice,
      Ovo je definisano u članu 9 Uredbe u rečenici koja glasi: „Broj zaposlenih iz stava 1. ovog člana kod preduzetnika, preduzetnika paušalca, preduzetnika poljoprivrednika i preduzetnika drugog lica uvećava se za 1 (jedan), osim u slučaju kada preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik ili preduzetnik drugo lice imaju istovremeno i status zaposlenog ili korisnika penzije.“
      Pozdrav!

  26. Poštovani,

    Preduzetnik sam paušalac, imam agenciju od 2009. godine. Agencija mi je bila u periodu mirovanja zbog promene šifre delatnosti i poslovnog imena od 24.2. do 17.3. 2020. da bi se od 18.3. ponovo aktivirala i od tada je sve vreme aktivna.

    Da li ja imam pravo na pomoć ekonomskih mera koje je propisala država i kako da se prijavim?

    Unapred zahvalna!

    1. Draga Biljana,
      U uredbi je definisano da ove mere mogu koristiti preduzetnici koji su zamrzli radnju najranije 15.03. Nažalost, u Uredbi nije konkretno navedeno da li imate pravo na mere ukoliko ste radnju odmrzli u međuvremenu, i to je jedno od pitanja na koje pokušavamo da dobijemo odgovor. Sve odgovore koje budemo dobili ćemo i objaviti na našem blogu ili društvenim mrežama, pa nas možete pratiti kako bi videli odgovor na vaše pitanje kada ga dobijemo.
      Pozdrav!

  27. Postovani,interesuje me da li ja kao samooporezivi preduzetnik (nisam prijavljena na licnu zaradu) i nemam zaposlene ,imam prava na koriscenje ovih ekonomskih mera (konkretno na novcanu pomoc)? Hvala puno!

    1. Draga Vesna,
      U Uredbi nije definisano da li se ova davanja mogu koristiti i za zaposlene za koje se već koriste olakšice. To je jedno od pitanja na koje se trudimo da dobijemo odgovor, pa možete pratiti naš blog i društvene mreže kako bi videli sve nove odgovore koje smo dobili!

  28. Poštovani,
    Firma u kojoj radim (doo) podnela je zahtev za korišćenje ekonomskih mera. S obzirom da ne sme da ima smanjenje zaposlenih veće od 10% (firma ima 7 zaposlenih) da li postoji način da se te mere iskoriste ukoliko se sporazumno raskine ugovor sa jednim zaposlenim koji je dobio ponudu za bolji posao i želi da napusti firmu.

    Unapred hvala na odgovoru.
    Srdačan pozdrav

    1. Dragi Nenade,
      U Uredbi nije definisano da je bitno na koji način je radnik prekinuo radni odnos, da li je on dao otkaz ili ga je poslodavac otpustio.
      Jedino što je navedeno kao izuzetak koji se ne računa kao smanjenje ukupnog broja zaposlenih, je ukoliko je sa zaposlenim zaključen ugovor na određeno vreme, pre 15.03., a trajanje ugovora ističe tokom trajanja ovih mera.
      Pozdrav!

  29. Postovani, da li ja kao pausalac-preduzetnik,sam radim, imam od osnivanja radnje racun u jednoj istoj banci, imam obavezu za bilo kakvu prijavu za odlaganje poreskih obaveza i primanje minimalca ili se to radi automatski? Srdacan pozdrav, i unapred hvala.

    1. Dragi Nenade,
      Ne, kako je najavljeno, preduzetnici paušalci koji ispunjavaju uslove će automatski biti prijavljeni za korišćenje ovih mera. Ukoliko imate i račun u samo jednoj banci, nije potrebno ništa da uradite kako bi ovo ostvarili.
      Pozdrav!

  30. Postovani,
    Moja preduzece je imalo 4 zaposlena radnika do 23.3.2020.
    Jedan od radnika je u februaru najavio otkaz i odradio otkazni rok zbog prelaska u drugu firmu.
    Sporazumni otkaz je potpisan 23.03.2020.
    Dali moja firma ostvaruje pravo na reprogram? Posto u zakonu nepise o sporazumnom raskidu ugovora zbog prelaska radnika u drugu firmu.Moja firma nije bila u mogucnosti da zaposli odmah drugog radnika na tom radnom mestu.
    Unepred hvala…

    1. Draga Danijela,
      U Uredbi nije definisano da je bitno na koji način je radnik prekinuo radni odnos, da li je on dao otkaz ili ga je poslodavac otpustio.
      Jedino što je navedeno kao izuzetak koji se ne računa kao smanjenje ukupnog broja zaposlenih, je ukoliko je sa zaposlenim zaključen ugovor na određeno vreme, pre 15.03., a trajanje ugovora ističe tokom trajanja ovih mera.
      Pozdrav!

  31. Dobar dan. Preduzetnik sam paušalac, istovremeno i penzioner. Imam jednog zaposlenog. Molim vas da pojasnite način apliciranja za mere u ovoj situaciji (za zaposlenog).

    1. Dragi Predraže,
      Ukoliko ispunjavate uslove, za svog zaposlenog aplicirate za korišćenje mera tako što kada budete podnosili PPP-PD prijavu za njegovu platu, kao rok plaćanja unosite 04.01.2021. godine.

  32. Da li ste dobili jasniji odgovor u vezi pausalaca?Da li ce njih prijavljivati automatski kao sto ste vec pisali,ili ce i oni morati da se prijave na ppd-pd?Ja sam uspela da se prijavim samo za namenski racun(ipb).

    1. Draga Smiljana,
      Ministar Siniša Mali je izjavio u jednom od obraćanja da će paušalci automatski biti prijavljeni. Osim toga, nismo dobili konkretno isto navedeno od nadležnih službi – još uvek čekamo na odgovore.
      Svakako, kao paušalac ne podnosite prijavu PPP-PD.

  33. Postovanje.

    Da li i preduzetnici koji nisu zamrzli radnje (privremeno odjavili) imaju pravo na isplatu ovih mera?
    Posto ima mnogo samostalnih preduzetnika koji nisu odjavili zbog gubitka socijalnog osigranja ili su nastavili poslovanje sa mnogo manjim prometom zbog vanrednog stanja.

    Hvala unapred na odgovoru.

  34. Citajuci vas tekst stice se utisak da svi pausalci koji nisu zamrzli radnju pre 15.03. imaju prava na ovu meru. Medjutim, citajuci zakacenu uredbu u originalnoj formi (clan 3, stav 2) jasno se kaze da mere mogu da koriste samo pausalci koji su zamrzli radnje najranije 15.03. Dakle, iz toga proizilazi da pomoc dobijaju pausalci koji su radnje zamrznuli od 15.03. pa nadalje. Ljudi koji drze radnje otvorene, ocigledno nemaju prava na ovu pomoc. Molim vas da razjasnite situaciju i ispravite tekst.

    1. Dragi Ivane,
      U članu 2 Uredbe definisano je da se pod pojmom „privredni subjekti u privatnom sektoru“ podrazumevaju i preduzetnici (preduzetnici, preduzetnici paušalci, preduzetnici poljoprivrednici i preduzetnici druga lica).
      Zatim, u članu 3 definisano je da privredni subjekti mogu koristiti ove mere ukoliko nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10% – prvim stavom ovog člana dakle obuhvaćeni su i preduzetnici.
      U stavu 2 istog člana navedeno je da ove mere mogu koristiti i preduzetnici koji su zamrzli radnje najranije na dan 15.03. – obratite pažnju da ovde postoji veznik „i“. Po našem mišljenju ovo znači da svi preduzetnici koji imaju aktivnu radnju, kao i preduzetnici koji su zamrzli radnju od 15.03. pa na dalje mogu imati pravo na korišćenje ovih mera.

        1. Ja nesto ne verujem da ce nama isplatiti koji nismo zamrzli radnje bez obzira sto ni mi neposlujemo.
          Zato sto koliko sam ukapirala to je obestecenje za prekid rada,a oni nemaju pojma da li smo mi radili ili nismo za to vreme,firma je aktivna.Volela bi da nisam upravu,ali…

  35. Ako koristim fiskalne mere za odlaganje plaćanja doprinosa i poreza na zarade uz isplatu finansijske pomoći u visini minimalca, da li ću imati problem sa povratom pdv za mesece koji dolaze s obzirom da smo i pretežni izvoznici i da skoro svaki mesec imamo povrat?

    1. Draga Rado,
      Ne bi trebalo da imate problema.
      Ukoliko subjekat traži povrat PDVa, a u isto vreme ima dugovanja ka Poreskoj upravi po nekom drugom osnovu, subjekat neće dobiti povrat sve dok to ne izmiri. Ukoliko je ovo razlog zašto pitate – vi nećete imati dugovanja ka poreskoj upravi zbog ovih mera. Plaćanja poreza i doprinosa su odložena, te vas oni neće ni zadužiti sve do 04.01.2021. godine.

  36. Poštovani, ja radim u školi kao šef računovodstva takodje sam vlasnik preduzetnik paušalac bez dodatnih zaposlenih radnika, dal
    imam prava na koriscenje ovih ekonomskih mera (konkretno na novcanu pomoc)? Hvala puno!

    1. Dragi Bojane,
      Ukoliko ste u radnom odnosu, naše mišljenje je da pravo na direktna davanja, odnosno uplatu minimalca, nemate, bez obzira na to da li će subjekat u kom ste zaposleni iskoristiti ove mere ili ne. Međutim, naše mišljenje je da imate pravo da iskoristite ove mere u smislu odlaganja plaćanja poreza i doprinosa.

  37. Poštovani,
    hvala na datim objašnjenjima. Imam jednu samo nedoumicu, pošto nemam refistrovan kvalifikovani potpis, nemam ni pristup portalu ePorezi, a imam račune u više banaka. Kako ja mogu da odaberem u kojoj banci želim da mi se otvori račun? u principu mi nije ni bitno, ali se plašim da ne izgubim pravo na pomoć.

    1. Dragi Srđane,
      Ukoliko nemate elektronski potpis imate dve opcije: možete ga sada izvaditi ili preneti nekom ovlašćenje da prijavu preda u vaše ime.
      Elektronski potpis po našem saznanju trenutno ne izrađuje samo MUP, ali recimo možete u Pošti ili Privrednoj komori izvaditi.
      Ako želite da nama date ovlašćenje da to učinimo u vaše ime, slobodno nam pišite na office@pausal.rs kako bi vas uputili u dalje korake.

  38. Postovanje ja sam preduzetnik pausalac,samostalni taxista, imam racun samo u jednoj banci, da li trebam otvarati poseban racun u upravi za trezor i koliko sam shvatio, ne trebam podnositi nikakvu prijavu PPD,? imam elektronski potpis i konekciju sa E portal poreske uprave…dakle sta ja konkretno treba da uradim da bih dobio tri minimalca i odlaganje placanja doprinosa? hvala unapred na odgovoru…

    1. Dragi Dejane,
      Tako je, ne trebate podnositi prijavu PPP-PD. Ukoliko imate račun otvoren u samo jednoj banci, najavljeno je da vi ne treba ništa da uradite – ukoliko ispunjavate uslove, automatski ćete biti prijavljeni na ove mere.
      Namenski račun se automatski otvara, a kasnije po prestanku ovih mera i zatvara.

  39. Poštovani, ja sam preduzetnik-knjigaš i jedini zaposleni. Plaćam doprinose ali ne isplaćujem sebi platu. Da li znate kako se u tom slučaju prijavljujem za navedene mere? Hvala unapred!

    1. Draga Milena,
      Najavljeno je da svi preduzetnici koji ne predaju PPP-PD prijavu, već plaćaju porez i doprinose po rešenju, će automatski biti prijavljeni na korišćenje ovih mera, ukoliko ispunjavaju uslove.
      Jedina vaša obaveza je da podnesete prijavu za odabir banke u kojoj će vam biti otvoren namenski račun, ukoliko imate otvorenih računa u više od jedne banke. Uputstvo za podnošenje ove prijave možete pročitati u jednom od naših tekstova.

    1. Dragi Milinko,
      Uredbom je definisano da možete imati smanjenje u broju zaposlenih radnika samo za do 10%. Ukoliko imate 5 zaposlenih, to znači da ne smete imati smanjenje ni za jednog radnika tokom trajanja ovih mera, odnosno do isteka 3 meseca nakon prijema poslednje uplate minimalca.
      Ukoliko izgubite pravo na korišćenje ovih mera, dužni ste da u roku od 5 dana izvršite povrat svih davanja koje ste primili (uplate minimalaca), da isplatite sve poreze i doprinose koje niste zbog odlaganja, kao i da platite kamatu.

        1. Draga Rado,
          Uredbom nije definisano da postoji razlika da li ste vi dali otkaz zaposlenom ili je on to svojom voljom učinio, već samo da se posmatra ukupan broj zaposlenih.
          Iz tog razloga, naše mišljenje je da ukoliko zaposleni da otkaz i time se smanji broj zaposlenih za više od 10% jedini način da vi ne izgubite pravo na korišćenje ovih mera je da zaposlite drugog zaposlenog pre isteka istog meseca, kako bi pri podnošenju poreske prijave za taj mesec i dalje imali jednak broj zaposlenih.

  40. Ja sam samostalni preduzetnik paušalac. Imam jedan račun kod AIK banke. Ne isplaćujem sebi platu. Kada imam para na računu novac podižem u vidu materijalnih troškova. Doprinose plaćam unapred na po tri meseca, četiri puta godišnje.
    Moja pitanja:
    1. U vezi pomoći države u visini tri minimalca, dali sam u obavezi da se na bilo koji način prijavim, i ako jesam, kome treba da se prijavim i na koji način. Ako nisam u obavezi, ako se prijavljivanje vrši automatski, na koji način ću biti obavešten o tome, i o trenutku uplate novca na moj račun kod navedene banke.
    2. Doprinose sam platio za prva tri meseca. Šta dalje, dali sam u obavezi da dalje placam iste do kraja godine 2020, ili ne. Obzirom da doprinose plađam unapred, na po tri meseca, dali iste mogu da uplatim do kraja ove godine, nebi želeo da dugovanje prenosim u narednu godinu. I dali zbog toga mogu da izgubim pravo na pomoč u visini tri minimalca.
    Unapred se zahvaljujem na vašem odgovoru koji očekujem na moju mejl adresu.

    1. Dragi Dragane,
      Ispod su odgovori:
      1. Ukoliko imate račun otvoren samo u jednoj banci, niste u obavezi da uradite ništa, najavljeno je da ste automatski prijavljeni na ove mere, ukoliko ispunjavate uslove. Objavljeno je da do juče otvoreno već 15.000 namenskih računa za privrednike, ali nažalost nemamo informaciju da li su ti privrednici dobili neko obaveštenje o tome. Predpostavljamo da ćete od svoje banke dobiti obaveštenje o tome, a ako ne, možete proveriti kontaktiranjem banke ili proverom na sajtu NBS da li postoji otvoren novi račun za vašu radnju
      2. Najavljeno je da možete plaćati svoje obaveze redovno, iako će biti odložene. Jedina razlika je što ćete biti u pretplati do sledeće godine, ali to neće uticati na to da izgubite pravo na ove mere.
      Pozdrav!

  41. Ja sam pausalac koji redovno placa porez i nemam zaposene ali nemam ni aktivan tekuci racun zato sto radim na sarenoj pijaci i zaradjujem samo za osnovne potrebe a to je slucaj i sa drugima.Niko nam nije trazio da nam racuni budu aktivni.Sada sam saznala da zbog toga ne mogu dobiti pomoc.Da li je to tacno i da li se moze naci neko resenje za nas?

    1. Draga Sanja,
      Vi ste svakako u obavezi po zakonu da imate račun otvoren u banci za vašu radnju.
      Nažalost, ne postoji drugi način ni da primite sredstva od države, osim preko računa. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko otvaranja računa, slobodno nam se javite na office@pausal.rs radi dodatnih informacija.

  42. Poštovani,

    ukoliko je PPP-PD prijava za mart podneta 06.04.2020. a nisu upalćeni porezi i doprinosi ,da li se može poneti izmenjena prijava sa datumom plaćanja 04.01.2021. i na taj način ostvariti pravo na odlaganje plaćanja doprinosa i poreza kao i isplatu pomoći u vidu minimalne zarade od strane države ?

  43. Ovo sam našla na Blicu i sekciji posvećenoj novim biznis merama, ne znam koliko je relevantno, trebalo bi da jeste.

    Pitanje: Paušalac sam iz radnog odnosa. Da li imam prava na isplatu minimalca od države ili se to odnosi samo na paušalce koji nisu iz radnog odnosa?

    ODGOVOR: U programu ekonomskih mera koji je nedavno predstavljen nije navedeno da su paušalci iz radnog odnosa, kako se navodi u pitanju, izuzeti od mogućnosti korišćenja mere direktne podrške preduzetnicima. Inače, navedena mera podrške predviđena je u iznosu od tri minimalne zarade za svakog zaposlenog, kao i u slučajevima kada je preduzetnik jedini zaposleni. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

    1. Draga Biljana,
      U članu 9 Uredbe je definisano: „Broj zaposlenih iz stava 1. ovog člana kod preduzetnika, preduzetnika paušalca, preduzetnika poljoprivrednika i preduzetnika drugog lica uvećava se za 1 (jedan), osim u slučaju kada preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik ili preduzetnik drugo lice imaju istovremeno i status zaposlenog ili korisnika penzije.“
      Ovim je jasno navedeno da preduzetnik ima pravo na uplatu minimalca za sebe samo ukoliko nije u radnom odnosu ili korisnik penzije. U slučaju da jeste, on može ostvariti ova davanja samo za svoje zaposlene, ali ne i za sebe. S obzirom da je tako definisano u Uredbi mi ne možemo dati drugačije mišljenje osim ovog koje sam navela.
      Hvala vam svakako na pisanju!

      1. Postovani, ja sam, kao sto sam i napisao, u stalnom radnom odnosu u GSP Beograd, i od 26.03.2020. sam na neplacenom odsustvu u GDP Bepgrad, dok mi je takso dopunska delatnost. Da li ovo menja situaciju, pisto nisam siguean da ste to registrovali. Pozdrav o hvala.

        1. Dragi Dragane,
          Ukoliko vas je vaš poslodavac odjavio sa osiguranja jer ste na neplaćenom odsustvu, naše mišljenje je da u tom slučaju imate pravo na ostvarivanje ovih mera, jer vam u tom periodu miruju prava i obaveze iz radnog odnosa.

          1. Poštovani,
            Kao sto sam napisao na neplacenom sam odmoru od 26.03.2020 po rešenju, ali su me u firmi odjavili sa 13.04. Do danas mi nisu uplacena sredstva na račun koji je namenski otvoren u te svrhe. Kome mogu da se obrati, da li imate neki broj telefona ili e-mail?

            Pozz
            Dragan

  44. Postovani, da li sada u aprilu podnosimo sve tri PPP PD prijave ili ih podnosimo kao i do sada do kraja meseca za prethodni mesec? I da li ih podnosimo kao konacan obraun ili …?
    Hvala unapred

    1. Draga Tanja,
      Nije potrebno da sve tri prijave podnesete u aprilu, već samo jednu, kako bi prihvatili korišćenje ovih mera. Dakle bitno je da prijavu za mart mesec podnesete do kraja aprila, ili ukoliko ste prijavu za mart već podneli i isplatili pre izlaska uredbe, prijavu za mesec april podnesete do kraja aprila. U ovoj prijavi bitno je da kao datum plaćanja navedete 04.01.2021. godine.

  45. Poštovani,

    ja sam preduzetnik-paušalac, a firmu sam zamrzla još prošle godine, s tim što sam nastavila da plaćam sve doprinose (za PIO fond, zdravstveno osiguranje i nezaposlenost) osim za paušalno oporezivanje, te mi je i rešenje za ovu godinu izdato sa obavezom nastavka plaćanja tih doprinosa, pa me interesuje da li ću na osnovu toga imati pravo da apliciram za vladine mere (jer ipak državi redovno plaćam doprinose)?

    Hvala najlepše!

    Pozdrav!

    1. Draga Bojana,
      U Uredbi nije definisano da je jedan od kriterijuma da li vi i dalje plaćate doprinose ili ne nakon što ste zamrzli radnju. Po našem mišljenju, vi ne možete ostvariti pravo na ove mere, s obzirom da ste radnju zamrzli pre 15.03.2020., što je jedan od kriterijuma.
      Pozdrav!

      1. Hvala najlepše!
        A kažite mi još ovo: kada bi postojala mogućnost da odmrznem firmu u narednih nekoliko dana, da li bih onda imala pravo na ove olakšice?
        Hvala i veliki pozdrav!

        1. Draga Bojana,
          To je jedno od pitanja na koje na\alost jo[ uvek nemamo odgovor. Sve nove odgovore koje budemo dobili ćemo objavljivati na našem blogu ili društvenim mrežama.
          Pozdrav!

  46. Poštovani,
    Ako imam jednog zaposlenog radnika od 01.03.2020. do 30.04.2020., znači na 2 meseca, i ako iskoristim pravo za III i IV mesec, da li i posle toga moram da ostavim zaposlenog u radnom odnosu ili moram vratiti sredstva?

    1. Dragi Ranko,
      S obzirom da ste sa tim radnikom pre 15.03. zaključili ugovor na određeno vreme, ovaj radnik se ne računa kada se gleda da li ste imali smanjenje u broju zaposlenih. Dakle, ako ste još 01.03. kada ste zaključili ugovor definisali da je ugovor na određeno vreme, možete slobodno koristiti ove mere i kada se njegov ugovor završi ne gubite pravo na korišćenje njih ukoliko ne produžite ugovor sa tim zaposlenim.

  47. Poštovani,

    molim Vas za pomoć, otvorio sam preduzetničku firmu u februaru, penzioner sam, i interesuje me da li imam pravo na pomoć za korišćenje ekonomskih mera?
    Koliko sam ja informisan, preduzetnici – paušalci će biti automatski prijavljeni za korišćenje ekonomskih mera, da li je to tačna informacija?

    1. Dragi Jovane,
      Tako je, preduzetnici paušalci ukoliko ispunjavaju uslove su automatski prijavljeni za korišćenje ovih mera. Međutim, vi kao korisnik penzije nemate pravo na direktno davanje, odnosno uplatu minimalca za sebe. Imate pravo na korišćenje mera odlaganja plaćanja poreza i doprinosa za sebe. Ukoliko imate zaposlene radnike, za njih imate pravo na uplatu minimalca i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa.

  48. Dobar dan. Frizer sam, pausalac, nemam radnike, samo ja radim. Ali mi je trenutno zatvorena radnja po naredjenju drzave zbog vanrednog stanja. Sve svoje obaveze prema drzavi sam redovno placao, da li ja imam pravo na ova direktna davanja, i ako imam da li se pouzdano saznalo sta tacno mi pausalci treba da uradimo? Hvala unapred

    1. Dragi Bojane,
      Ukoliko niste registrovali prekid obavljanja delatnosti ili ste ga registrovali najranije 15.03. imate pravo na korišćenje ovih mera. Kao paušalac ako ispunjavate uslove automatski ste prijavljeni na korišćenje ovih mera, jedino što je potrebno da uradite je podnesete poresku prijavu, ukoliko imate otvorenih računa u više banaka. Kako da podnesete tu prijavu možete videti u jednom od naših tekstova.

      1. Nisam registrovao prekid obavljanja delatnosti, samo sam fizicki zatvorio radnju, to znaci da imam pravo na koriscenje mera? Sto se tice racuna imam jedan biznis racun od firme u jednoj banci, a imam jos jedan stari studentski racun u drug banci koji godinama nisam koristio, da li i u ovom slucaju moram da podnosim poresku prijavu? Hvala jos jednom na azurnosti

        1. Dragi Bojane,
          U tom slučaju imate pravo na korišćenje mera. Kada se kaže da je potrebno da podnesete prijavu ukoliko imate račune u više banaka, ovo se odnosi samo na vaš poslovni račun. Ukoliko imate samo jedan poslovni račun, u tom slučaju nije potrebno da podnosite ovu prijavu.
          Nema na cemu! 🙂

          1. Hvala vam, ako sam dobro razumeo, mi pausalci ne trebamo nista da radimo, nikakve prijave da ne podnosimo? Ni za odlaganje poreza ni za dobijanje direktnih davanja? Sve ce se automatski odraditi? I jos jedno pitanje, posto jos nemam digitalni potpis, nemam pristup svom stanju u poreskoj upravi, i ne postoji nacin da vidim kakvo mi je tamo stanje. Ako sam slucajno duzan bilo kakav iznos, da li to krsi uslove za dobijanje ovih mera? Hvala vam jos jednom, puno ste nam pomogli ?

          2. Dragi Bojane,
            Tako je, najavljeno je da će sve biti automatski.
            U Uredbi nije definisano da ne smete imati prethodna dugovanja, tako da to ne bi trebalo da predstavlja bilo kakav problem.
            Nema na čemu, drago nam je da vam naši tekstovi i odgovori pomažz 🙂

  49. Postovani,

    preduzetnik sam, i platio sam pocetkom aprila doprinose za mesec mart. Da li gubim pravo na sve tri isplate i dobijam samo dve ili to nema nikakve veze?

    Hvala

    1. Dragi Borko,
      U Uredbi nije nigde definisano da ukoliko isplatite porez i doprinose gubite pravo na korišćenje ove mere. Dalje, takođe je najavljeno na obraćanjima pri predstavljanju ovih mera, da privrednici mogu isplaćivati sve obaveze iako su one odložene – u tom slučaju vi ćete biti u pretplati do sledeće godine, kada će vas poreska uprava zadužiti za ovaj period.

  50. Poštovani,
    Obzirom da hoću redovno da plaćam PID za radnike u narednom periodu da li u PPPD prijavi, da bih ostvario pravo na direktno davanje po radniku, moram da stavim 04.01.2021.god ili mogu datum stvarne isplate PID .
    Ovo nisam mogao da rastumačim iz UREDBE.
    Unapred zahvaljujem

    1. Dragi Stevane,
      Način prijavljivanja na korišćenje ovih mera je upravo to da kao datum plaćanja pri podnošenju prijave PPP-PD unesete 04.01.2021. godine. Ukoliko ovo uradite, prijavljeni ste na korišćenje svih mera, tj. nije moguće odabrati samo jednu od njih. Međutim, najavljeno je da privrednici mogu uplaćivati na vreme svoje obaveze, iako su one odložene – jedina razlika je što ćete vi biti u pretplati do sledeće godine, kada će vas Poreska uprava zadužiti.
      Takođe, nigde u Uredbi nije navedeno da guvite pravo na korišćenje ovih mera ukoliko obaveze izmirite pre roka za plaćanje koji je unet.
      Pozdrav!

  51. Pausalac sam koji je iz radnog odnosa otvorio preduzetmicku radnju. U medjuvremenu otpusten sam sa svog osnovnog posla 20.03.2020god. Poresku prijavu za radnju sam promenio na osnovnu delatnost i aplicirao za aktuelne ekonomske mere. U preduzetnickoj radnji imam jednog zaposlenog koji se nalazi na bolovanju od 16.03 2020 god. Izmirio sam radniku martovsku platu sa doprinosima na vereme. Imam sledeca pitanja:
    – Da li imam pravo na koriscenje pomoci u vidu 3 plate kao vlasnik preduzetnik pausalac?
    – Da li ce drzava za radnika koji je na bolovanju od 16.03. dati pomoc za sva 3 meseca ili samo za prvi mesec koji sam ja vec izmirio?
    – U koliko se dogodi da me novi poslodavac zaposli na stalno u narednih par dana, i ponovo vratim poresku prijavu za preduzetnicku radnju na delatnost iz radnog odnosa, da li ostvarujem pravo na pomoc drzave za to vreme koje sam bio vlasnik osnovne delatnosti? Da li se pomoc isplacuje samo za punih mesec dana?
    Unapred hvala
    Zeljko

    1. Dragi Zeljko,
      Ispod su odgovori na vaša pitanja:
      – u Uredbi je definisano da preduzetnici koji su u radnom odnosu ne mogu ostvariti pomoć u vidu 3 minimalca za sebe. Takođe je definisano da će se broj zaposlenih radnika proveravati na mesečnom nivou kako bi se utvrdilo da li subjekat ima pravo na davanja i dalje, kao i da bi se utvrdilo koliko minimalaca je potrebno isplatiti taj mesec. Naše mišljenje je da bi vi trebalo da dobijete siplatu minimalca za period od kada vam je prestao radni odnos.
      – Ova davanja se mogu ostvariti samo za zaposlene koji su na bolovanju manje od 30 dana, odnosno dok obaveze ka njemu padaju na vaš teret. Ukoliko ste kada ste predali poresku prijavu za mart istovremeno i aplicirali za korišćenje ovih mera, naknadu za mart ćete primiti. Da li ćete primiti naknadu i kasnije za ovog radnika zavisi od dužine njegovog bolovanja. Ukoliko mu se nastavi bolovanje i preko 30 dana, naše mišljenje je da ćete dobiti naknadu za mart proporcionalnu vremenu provedenom na bolovanju do 30 dana. Ukoliko se bolovanje prekine, smatramo da ćete moći za njega da iskoristite ova davanja za sva tri meseca.
      – Nije definisano u Uredbi kako se tretira ukoliko je neko angažovan samo deo meseca. Međutim, jeste definisano da ukoliko je zaposleni radnik angažovan na nepuno radno vreme, za njega će se primiti naknada proporcionalna provedenom vremenu – iz toga, naše mišljenje je da će se i ovaj slučaj tako tretirati, odnosno da se može primiti naknada proporcionalno broju dana. Međutim s druge strane, ukoliko vi ponovo uđete u radni odnos, gubite pravo na direktna davanja za sebe – ovo pitanje nije jasno definisano u Uredbi, da li u tom slučaju gubite sva prava na ove mere. Ukoliko bi to bio slučaj, vi ne bi više imali prava da ih koristite, a i bili bi u obavezi da vratite sa kamatom sve što ste do tada primili. Ali nažalost, da li bi se to desilo u ovom slučaju, nemamo siguran odgovor, kako nije potpuno jasno iz same Uredbe.
      Pozdrav!

  52. Poštovani,

    Molim Vas za pomoć otac mi je paušalac i ima još jednog zaposlenog. Za zaposlenog predaje PPD-PP prijavu, za to smo razumeli da je potrebno samo da se navede datum plaćanja 04.01.2021 godine i da će dobiti uplatu minimalca za svog zaposlenog, dok on kao paušalac je automatski prijavljen za dobijanje pomoći i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa. Ono što me zanima je da li postoje dodatne mere koje će kasnije biti primenjene na sve koji su koristili pomoć? Kao na primer zabrana podizanja novca sa računa ili bilo kakva ograničenja koja mogu kasnije nastupiti za one koji su dobili pomoć od države u vidu minimalca.

    1. Draga Nevena,
      Ograničenje koje će imati je da iznos minimalca koji legne na namenski račun će moći da se iskoristi samo za plaćanje ka zaposlenom. Drugih ograničenja nema po Uredbi, a ne bi trebalo ni naknadno da se uvode.

      1. Postovani, hvala na odgovoru. Clan 16 uredbe me zbunio jer je navedeno da nece biti moguca isplata dobiti, te mi to nije bill jasno da li ce biti neke zabrane za preduzetnika pausalca. Dalje, u mom slucaju I pausalca vlasnik I jedan zaposleni imaju pravi na prosecnu zaradu? Za zaposlenog bi iznos prebacili na racun zaposlenog, ali vlasnik pausalac ako ima pravo na minimalac kako ce se kontrolisati isplata njemu, samo ce podici taj novac da svog racuna? Hvala unapred.

        1. Draga Nevena,
          Direktna davanja se isplaćuju u iznosu minimalne, a ne prosečne zarade po zaposlenom. Za sada nije poznato kako će se kontrolisati isplata sa namenskog računa za paušalce, naša pretpostvka je da ćete moći da isplatite iznos na svoj račun sa šifrom plaćanja 241, kao i do sada.
          Pozdrav!

  53. Poštovani, jedna stvar mi nikako nije jasna. Da li mogu da koristim ova sredstva za zaposlene iako redovno isplaćujem platu i uplaćujem doprinose. Mikro preduzeće je u pitanju, doo. Znaci, mogu li ja da se prijavim za program (minimalac) ali da isplatim zarade sada u aprilu i da pritom platim i doprinose? Ili doprinose ne mogu da uplaćujem do daljnjeg da bih iskoristili sredstva. Srdačan pozdrav

    1. Draga Mirjana,
      Vi morate prihvatiti ili sve ili nijednu meru. Međutim, najavljeno je da iako ste se prijavili za korišćenje ovih mera, pa i odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, i dalje možete da ih isplatite i pre navedenog roka. Jedina razlika je što ćete do sledeće godine biti u pretplati. U Uredbi takođe nije navedeno da se ispada iz ovog programa ukoliko porez i doprinose platite ranije.
      Pozdrav!

  54. Molim vas odgovorite mi,
    Ja imam firmu sa dva radnika, jedan radnik mi je dao otkaz 18. marta, nisam imala sanse da je ubedim da ostane,
    Dali ja imam pravo na naknadu od 30000 u ovom slucaju

    1. Draga Biserka,
      Ukoliko niste do kraja 10. aprila zaposlili neko drugo lice, nažalost nemate pravo na ove mere, s obzirom da ste imali pad u broju zaposlenih za više od 10%

  55. Poštovani,
    Na kojinačin ja kao preduzetnik paušalac ostvarujem pravo na direktna davanja, odnosno da li i ja moram još nešto da učinim jer sam samo odabrao banku, a ppp nisam poslao?! Ništa mi nije jasno, zbunjen sam ovim informacijama a ne bih voleo da zakasnim ako još nešto treba da uradim. Hvala na brzom odgovoru.

    1. Dragi Danilo,

      Ako ispunjavate uslove da niste obustavili delatnost pre 15.03. i niste u radnom odnosu automatski ostvarujete pravo na direktna davanja. Nije potrebno ništa drugo da uradite, ukoliko ste podneli prijavu za odabir banke. PPP-PD prijavu kao paušalac ne podnosite, osim ukoliko nemate zaposlene radnike.

  56. Postovani ,

    da zakljucimo : pausalcima kojima to nije primarna delatnost, tj, pausalcima iz radnog odnosa ne slede mere pomoci vlade RS ? Niti pomoc u vidu 3 uplate niti odlaganje poreza ?
    Hvala

    1. Dragi Nikola,

      Paušalci u radnom odnosu ne mogu ostvariti pravo na uplatu tri minimalca za sebe (jer će uplatu minimalca dobiti u kompaniji u kojoj rade), ali to pravo mogu ostvariti za svoje zaposlene. Na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa imaju pravo.

      1. Poštovani,

        šta se dešava u slučaju da paušalac preduzetnik, koji je zaposlen, radi u firmi koja neće podneti zahtev za pomoć, jer planira zatvaranje pre 31.05.? Da li preduzetnik paušalac ima pravo na pomoć u vidu tri mesečne plate?
        Direktnom proverom na eporezi sam video da mi su obračunate akontacije za mart 2020, sa 15.04., a rečeno je da će preduzetnici paušalci biti automatski prijavljeni. Kako je moguće prijaviti se na drugi način do kraja aprila?

        pozdrav,
        Darko

        1. Dragi Darko,
          Dok ste u radnom odnosu nemate pravo na direktna davanja, odnosno uplatu minimalca. S obzirom da se uplate minimalca isplaćuju za mart, april i maj mesec, naše mišljenje je da nećete moći da ostvarite ova davanja ni nakon što se firma vašeg poslodavca zatvori.
          Što se tiče vašeg stanja na Poreskoj upravi – i mi smo primetili da je poreska uprava zadužila za mart mesec i na drugim primerima. Nažalost još uvek nemamo odgovor zašto je to tako, ali s obzirom na jako kratak rok između donošenja ove uredbe i njene primene, može se desiti i da samo Poreska uprava nije stigla da ovo izmeni u sistemu. Svakako ćemo pokušati da dobijemo odgovor što pre, i sve novo što saznamo objavićemo na našem blogu ili društvenim mrežama.
          Pozdrav!

  57. Postovani,
    Ja sam privatni preduzetnik, radim u taxiju, pre par godina ostvario sam pravo na penziju, ali kako je penzija mala nasatvio sam da radim. Redovno placam porez i sve obaveze. Da li i ja spadam u grupu koja ima pravo na nadoknadu, obzirom da imam neka primanja sa strane?
    Hvala unapred na odgovoru!

    Srdacan pozdrav.

    1. Dragi Ratko,

      AKo dobro razumemo da niste korisnik penzije i da niste obustavili delatnost, imate pravo na uplatu 3 minimalca i odlaganje poreza i doprinosa. Ukoliko ste korisnik penzije, onda ostaverujete pravo na odlaganje poreza i doprinosa.

  58. Poštovani,

    Preduzetnik sam paušalac.Radnja mi je aktivna,nemam zaposlenih osim sebe.Imam jedan račun u banci tako da ako sam sve dobro razumela u mom slučaju će sve ići po automatizmu…Ne treba ništa ja da podnosim,otvaram i sl…..?E sad da li ja mogu kako da izbegnem odlaganje poreza i doprinosa a da prihvatim pomoć od 30000,00 din?Ja sam svakako izvršila uplatu za mesec mart ali ne bih želela da me cele godine vode kao da sam u pretplati već da me razduže odmah nakon uplate.I šta se događa sa pomoći ako recimo ugasim firmu ove godine u decembru?

    Unapred zahvalna

    1. Draga Radmila,
      Nažalost, ne. Sve mere idu zajedno u paketu, te ako primate jednu, morate i drugu.
      Ukoliko u decembru budete želeli da ugasite agenciju, ne bi trebalo da ove mere predstavljaju problem, ukoliko ste izmirili sve, ali sada je prerano da kažemo za sigurno.
      Pozdrav!

  59. Pitanje: radim u administraciji, plata mi je 38000, poslednju nedelju marta smo radili 5h dnevno s obzirom da je smanjen obim posla, i poslodavac mi je isplatio 29000- sto je ispod minimalca, da li sme da mi smanji platu 9000 s obzirom da sam u martu radila samo 15h manje nego ostalih meseci?

    1. Draga Bubo,
      Minimalna zarada je uređena po minimalnoj ceni sata po radu. Ukoliko ne radite puno radno vreme, vaša plata može biti i ispod 30.000 dinara.
      Međutim za vaš konkretno slučaj, najbolje je da pogledate isplatni listić koji ste dobili od poslodavca u kom je napisano kako je vaša plata obračunata.
      Pozdrav!

  60. Poštovani, da li svi zaposleni moraju da budu na jednoj poreskoj prijavi (PPP-PD) ili može da se predaje dve posebne prijave, pošto imam jednog radnika bez benificije a za drugog koristim olakšice od 65%.
    Pozdrav !

  61. Postovani imam jednu dilemu, suprug je vlasnik firme i jedini zaposleni. Nikada nije podnosio taj zahtev PPP-PD, ima resenje po kome uplacije porez, zdravstveno i sve ostalo. Hteo bi da nastavi redovno da placa sve to da ne odlaze do 1.1.2021., kako onda i gde da podnese tu prijavu za isplatu minimalca za ova tri meseca?
    Hvala unapred, na odgovoru!

    1. Draga Marijana,
      Ukoliko je preduzetnik koji plaća porez i doprinose po poreskom rešenju, nije potrebno da se prijavi za ove mere, već ako ispunjava uslove će automatski biti prijavljen, na sve mere.
      Može nastaviti da uplaćuje svoje obaveze regularno po našem mišljenju, samo će biti u pretplati do sledeće godine, kako su najavili.
      Pozdrav!

    1. Dragi Ratko,
      U Uredbi nije definisano da prethodna dugovanja imaju uticaj na mere, bez obzira na dugovanja, ukoliko ispunjavate sve uslove, možete koristiti ove mere.
      Pozdrav!

  62. Postovani, zamrzao sam pausalnu radnji i stupio u radni odnos prvog aprila sa jos nekoliko kolega u doo-u koji je osnovan pre par godina. Da li ce doo u slucaju apliciranja dobiti pomoc/nadoknadu za nas (s obzirom da smo zaposleni od 1. aprila)?

    Hvala puno

    1. Dragi Miloše,
      Ukoliko ta firma ispunjava uslove, oni mogu aplicirati za ove mere. Pomoć mogu ostvariti za sve zaposlene koji su u radnom odnosu u tom trenutku, odnosno sve za koje podnesu poresku prijavu PPP-PD.
      Pozdrav!

  63. Poštovani, preduzetnik sam pausalac(taksi delatnost), imam samo jedan račun u banci i jasno mi je da se automatski otvara namenski račun za uplatu sredstava.Imam elektronski sertifikat ali ga nisam aktivirao. Da li je potrebno da se prijavljujem sa ovim sertifikatom na e-porez tj. da li moram da podnosim neki zahtev da bi ostvario ovu pomoć, ili je dovoljan samo račun u banci. Hvala unapred

    1. Dragi Slobodane,
      Ukoliko imate račun u samo jednoj banci, niste u obavezi da podnosite bilo kakav zahtev ili prijavu, najavljeno je da ćete automatski biti uključeni u ove mere.

  64. Poštovana, moj otac je paušalni preduzetnik i jedini zaposleni. Na sajtu nbs-a sam ukucao njegove podatke i tamo piše da ima račun u Komercijalnoj banci, za status piše uključen. S obzirom da on ne podnosi PPP-PD obrazac i ima račun u samo jednoj banci, da li to znači da će on biti automatski prijavljen?

  65. Poštovani,
    Od danas mi je zaposlen radnik na odredjeno vreme – dva meseca. Da li mogu ostvariti pravo na njegov minimalac i kakve su moje obaveze nakon isteka ova dva meseca, ako ga ne angažujem i dalje?
    Hvala!

    1. Dragi Ranko,
      Ukoliko ispunjavate uslove, možete koristiti mere i za novog radnika. Ukoliko ne produžite ugovor sa ovim zaposlenim nakon isteka 2 meseca, a time vam broj zaposlenih opada za više od 10%, u tom slučaju gubite pravo na ove mere i u obavezi ste da vratite sva davanja koja ste primili, isplatite sve obaveze koje ste odložili, sa sve obračunatom kamatom.
      Pozdrav!

  66. Poštovani,

    Preduzetnik paušalac sam. Upravo sam na portalu ePorezi proverom svog zaduženja video da sam sa 15. aprilom zadužen za akontaciju paušalnog poreza i doprinosa (za zdravstvo, PIO i nezaposlenost) za mesec mart.
    Da li sam uredbu dobro razumeo, da bi akontacija poreza i doprinosa za mesec mart, april i maj, svim paušalcima trebalo biti odložena za sledeću godinu i to prema Vašem komentaru automatski?

    Hvala!

    1. Dragi Marjane,
      Tako je, najavljeno je da su preduzetnici paušalci automatski prijavljeni. Za sada ovo možemo samo tumačiti kao da poreska uprava nije još uvek uskladila zaduživanja po Uredbi, kako smo primetili istu stvar i na drugim primerima.
      Svakako, trudimo se da dobijemo što više novih odgovora, i sve novo što saznamo biće objavljeno na našem blogu ili društvenim mrežama.
      Pozdrav!

  67. Poštovani,
    detaljno sam pročitala sva pitanja i Vaše odgovore i zaključujem da je za paušalce osnivače (koji su penzioneri ili su u radnom odnosu) najbolja opcija bila da su još 15.03.2020. privremeno odjavili radnje tj. obustavili delatnost, jer neće imati obavezu plaćanja poreza i doprinosa. Moja mama je penzioner, ima frizerski salon i nema zaposlene, nema pravo na pomoć države a zadužuju je za porez i doprinose??? Penzija joj je 18000din odakle da plati poreze i doprinose koji mesečno iznose 12.000din? Jedino da isprave grešku i daju pomoć od 3 minimalca i preduzetnicima koji su penzioneri ili su u radnom odnosu.
    Kome pisati da se ova evidentna nepravda ispravi?

    1. Draga Snežana,
      Možete probati da pišete Ministarstvu finansija ili Privrednoj komori Srbije.
      Skrenula bih vam pažnju da, ukoliko ne radi, može i dalje zamrznuti radnju, kako ne bi morala da plaća porez i doprinose tokom perioda kada ne radi.
      Pozdrav!

  68. Postovani,
    Po struci sam advokat – pausalac, imam racun u jednoj banci i ne podnosim PPP-PD prijavu. Imajuci u vidu gore navedeno, kao i sve dosada objavljene informacije na sajtu ministarstva finansija, da li to znaci da sam ja automatski prijavljen na meru odlaganja placanja poreza kao i da ce mi automatski biti otvoren novi racun u mojoj banci radi uplati bespovratne pomoci, ili bi trebalo da uradim jos nesto?
    Hvala puno.

        1. Ja imam kvalifikovani elektronski potpis i korisim aplikaciju ePorezi. Da to znači da treba da imaš kvalifikovani električni potpis.
          Nakon donošenja uredbe pojavilo se novo polje koje ti omogućava da odrediš banku. U padajućem meniju imaš svoje banke. Ja imam jednu i tu mi je i dao kao opciju i tražio je da je označim i verifikujem.
          (Napominjem, bez obzira što imam samo jednu ona nije bila označena).

          Pozdrav.

  69. zdravo. imam firmu privrednik ur i jedini sam prijavljen u njoj a doprinose placam 9 500din,knjigovodja mi kaze da ja kao takav nemam pravo na pomoc u visini 3 minimalne plate,jer primam platu na blagajni a doprinosi su mi mali odnosno koristim vec neki vid olaksica.da li znate nesto o ovome?

  70. Poštovani,
    Stalno sam zaposlen u državnoj školi kao domar na radno vreme 50%. Privatno imam molersku firmu iz radnog odnosa sa paušalnim oporezivanjem, bez zaposlenih. Da li imam pravo na direktna davanja i da li ako imam, se podnosi prijava ili ide automatski?
    Pozdrav,
    Željko

  71. Postovani,
    Prvo veliko hvala na najrazumnijem tekstu na ovu temu na mrezi i jos vise na blagovremenim odgovorima na pitanja zainteresovanih. Prosao sam kroz sva, ali nisam naisao na ono koje mene zanima, pa evo:
    Ja sam preduzetnik na samooporezivanju BEZ isplate licne zarade, vlasnik i jedini zaposleni i imam pravo na ovu `pomoc` drzave i tu nema niceg spornog. Ono sto me interesuje je, koliki je ukupan iznos poreza i doprinosa na ovaj minimalac za jedan mesec, a koji cu uplacivati kada krene naplata poreza i doprinosa od 4.1.2021., odnosno da li ostaje isti kao i do sada (37.6%) ? Konkretno, mesecni profit mi je uvek u okviru minimalca (25-30 hiljada din) a porezi i doprinosi su (37.6%) uvek oko 9-10 hiljada. Da li to znaci da ce mi porezi i doprinosi na ovu `pomoc drzave` ostati isti (dakle 37.6% od 30.000rsd)? Ili moram da preinacim firmu u `samooporezivanje SA isplatom zarade` (sto znacajno uvecava porez i doprinose, cak na skoro 80%)? Nadam se da nisam zakomplikovao i da cu dobiti konkretan odgovor. Pozdrav!

    1. Dragi Luka,
      Nažalost, nemamo odgovor na vaše pitanje kako će se tretirati isplata ovih minimalaca za vas koji ne isplaćujete ličnu zaradu. I dalje skupljamo sva pitanja i pokušavamo da saznamo odgovore na njih, pa ukoliko budemo dobili odgovor i na vaše pitanje, objavićego ga na blogu ili društvenim mrežama.
      Hvala vam na lepim rečima, drago nam je da vam naši tekstovi i odgovori pomažu 🙂

      1. Hvala na odgovoru. U medjuvremenu sam dosao do saznaja, nezvanicnih od strane jednog knjigovodje i njegovog tumacenja, da ce se tretirati kao ISPLATA i da ce, okvirno, na 30000 uplate porez biti 23000 🙂 I da cu morati da popunim PPP-PD obrazac i da se prijavim manuelno, iako do sada nisam bio u obavezi da ga popunjavam jer ne isplacujem plate, a u obrazlozenju ministarstva finansija jasno stoji da, citiram tj kopiram tekst sa sajta,: `Привредни субјекти у приватном сектору који иначе немају обавезу да подносе Образац ППП-ПД, односно који немају запослене, биће аутоматски пријављени на мере, без поменуте процедуре. `
        Kontradiktorno, i sve manje mi je jasno 🙂
        Vama, u svakom slucaju, hvala na volji i zelji da nam izadjete u susret sa preciznim odgovorima! Pozivam i ostale zainteresovane sa Vaseg bloga, ako neko ima slicnu situaciju, voleo bih da znam njihova iskustva ili tumacenja.
        Sportski pozdrav!

        1. Meni nije logicno da treba jos da se plati porez na tih 30000 dinara, mene zanima sta ako pausalac koji je jedini zaposlen zatvori radnju mesec dana posle uzetog jednog minimalca sta se tu desava hel treba da vrati novac i kako moze da ga odbije?

          1. Dragi Marko,
            Još uvek je ostalo nejasno da li možete zamrznuti agenciju tokom tog perioda, kao i na koji način paušalci mogu odbiti korišćenje ovih mera. Sve nove odgovore koje budemo dobili, objavićemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

          2. Meni jeste logicno da platim porez i doprinose na taj iznos jer on jeste prihod, a pomoc drzave se sastoji u tome da pripadajuci porez na taj prihod ne placas sada mesec za mesec vec u 24 rate pocev od januara sledece godine. Ali mi je isto tako logicno da ga placam u istom procentu u kojem sam ga i do sada placao. A ne da se taj prihod odjednom tretira kao `isplata zarade` kada sam jasno i nedvosmisleno registrovao preduzetnicku firmu BEZ isplate zarade ili plate. Zasto je to vazno? Zato sto kada si na samooporezivanju imas dve opcije. Jedna je SAMOOPOREZIVANJE SA ISPLATOM PLATE druga je BEZ. Porez i doprinosi u prvom slucaju su skoro 80% od isplacene plate (ljudi naravno najcesce prijavljuju minimalac) a ostatak profita se na kraju godine oporezuje sa 10%, i za svaku isplatu plate popunjava se PPP PD obrazac. U drugoj opciji, kojoj ja pripadam, preduzetnik bira da placa mesecni porez i doprinose u visini od 37.8% na profit (naravno da i ja uvek nekako gledam, a i posao tako ide, da je to uvek negde u okvirima minimalca) i onih istih 10% od profita na kraju godine, i NE POPUNJAVA se taj obrazac (jer nema isplate plate). Poenta je i ono sto je nelogicno je da sada, posto drzava ovu pomoc tretira kao isplatu plate ja moram da popunjavam taj obrazac i placam skoro 80% poreza (23K od 30K) i tretira moju firmu pravnim okvirom koji ja nisam izabrao! Sacekacu radne dane pa se konsultovati sa jos nekim iz struke, kako je to ovih dana popularno reci 🙂
            Sto se tice tvog problema, mislim da mora da postoji opcija da se odbije dalja pomoc, tj ukoliko bi zatvorio firmu zatvorio bi se i racun, te stoga gde bi uplacivali? A da li bi vracao i tu vec uplacenu pomoc ne znam, po logici stvari NE, vec samo da platis porez i doprinose na taj iznos. Ali kako je tema zaista prekompleksna razlicita tumacenja su neminovna, a merodavna ce ocigledno biti ona koja vracaju najvise para u drzavnu kasu 🙂

        2. Dragi Luka,
          Hvala i vama što ste podelili svoja saznanja, nadam se da će se uskoro saznati sve, i da će se ovo ispostaviti da je povoljnije po vas od ovoga što ste naveli 🙂
          Pozdrav!

  72. Poštovani,
    Da li biste mogli da mi odgovorite na sledeće pitanje?
    Bila sam zaposlena u firmi sa 6 radnika do 22.03.2020. Otkaz u toj firmi sam najavila skoro mesec dana unapred jer sam našla novi posao.
    U novoj firmi sam se zaposlila 23.03.2020.
    Da li na osnovu ove situacije moj prethodni poslodavac ima pravo na najavljene olakšice.
    Hvala unapred

    1. Draga Suzana,
      Ukoliko su zaposlili novu osobu u međuvremenu, do 10.04., odnosno nisu imali smanjenje u broju zaposlenih za više od 10%, u tom slučaju mogu koristiti ove mere.
      Pozdrav!

  73. Postovani, ako povecamo broj radnika u periodi koriscenja mera da li za tog novog radnika platu radimo na isti ppp pd sa ostalima ili odvojeno, i da li i za njega imamo pravo na mere?
    Hvala puno na azurnosti i na pomoci

  74. Poštovani,
    Posedujem elektronski potpis i imam sertifikat i mogu da se prijavim sama na program za finansijsku pomoć preduzetnika paušalca. Ali imam problem kada uđem u aplikaciju ne znam gde trebam da se prijavim.
    Imam račun otvoren u jednoj banci.
    Nisam penzioner.
    U pitanju su taxi preduzetnici.
    Ne želim da budem odložena za oslobođene poreza i doprinosa.
    Srdačan pozdrav.

    1. Draga Sanja,
      Na nasem blogu mozete naci uputstvo kako se podnosi prijava za odabir banke u kojoj ce biti otvoren namenski racun.
      Ukoliko ispunjavate uslove, najavljeno je da ce pausalci biti automatski prijavljeni na ove mere, a ukoliko imate otvoren racun u samo jednoj banci, niste u obavezi ni da podnesete ovu prijavu.
      Primetili smo da ste nam poslali i email sa ovim pitanjem, pa vas molimo da koristite jedan kanal komunikacije, kako se trudimo da u što kraćem roku odgovorimo na sva pitanja, kroz koji god kanal oni stigli.
      Pozdrav!

  75. Postovani,
    Hvala na azurnosti i na pomoci svima nama kako bismo sto bolje razumeli sve ove informacija.

    Zanima me:
    1) Moja mama koja je vlasnik s.u.z.t.r. radnje, nije prijavljena na platu, nema zaposlenih (sama radi), uredno placa porez i doprinose (sto aplicira da je u radnom odnosu u svojoj radnji), da li ima pravo na pomoc u iznosu od 3 minimalne plate?
    2) Koje uslove jos treba da ispunjava, osim toga da nije pao br zaposlenih od 10% (nije ni bilo zaposlenih), i da nije zamrznuta radnja pre 15.03.

    Veliki pozdrav, sve najbolje.

    1. Draga Stano,
      Da, preduzetnici koji nemaju zaposlenih radnika takođe imaju pravo na ove mere. Osim uslova koje ste naveli, bitno je da joj je ovo osnovna delatnost, odnosno da nije u radnom odnosu u drugoj firmi ili korisnik penzije.
      Nema na čemu, drago nam je da su vam naši tekstovi i odgovori od pomoći!

  76. Molim vas za ja sam taksista paušalac. Kako da ostvarim pomoć koju je donela vlada u iznosu od 3 min.zarade? Imam otvoren tekući račun u Otp banci. Nemam čitač lične karte i nemogu se prijaviti elektronski. Pozdrav.

    1. Dragi Oleg,
      Ukoliko imate račun otvoren samo u jednoj banci, niste u obavezi da podnosite prijavu, već je najavljeno da ćete automatski biti uključeni u ove mere, ako ispunjavate uslove.

  77. Zdravo!

    Hvala na detaljnom objašnjenu uredbe. Imam pitanje u vezi pausalca koji plaća obaveze na osnovu rešenja. Agencija je zamrznuta 17.03. i nema zaposlenih.

    Na osnovu dostupnih informacija, shvatila sam da:
    1. Paušalci koji su zamrzli agenciju nakon 15.03. mogu da ostavre direktna davanja ukoliko nisu zaposleni kod drugog poslodavca ili ukoliko nisu penzioneri (3 x neto minimalac)
    2. Paušalci da bi ostvarili direktna davanja, ne moraju opet da otvore agenciju. A obzirom da ne podnose PPP-PD, automatski će biti uključeni u paket mera. Jedino je potrebno da, ukoliko imaju otvorene račune kod više od jedne banke, putem portala E-porezi, odluče na koji račun žele da prime direktnu pomoć (najkasnije do 25.04).
    Mežđutim, ostalo mi je nejasno:
    1. Da li paušalci kojima je agencija zamrznuta i prime automatski direktnu pomoć od države, plaćaju i poreze i doprinose ili ne? Takođe, ukoliko je odgovor da, u kom iznosu? Da li plaćaju poreze i doprinose po rešenju, ili će im taj iznos biti umanjen obzirom da će dobiti minimalac?
    2. Da li postoji mogućnost da paušalac ne prihvati direktna davanja? I ako je odgovor da, kako to može da uradi?
    3. Da li paušalac mora da bude aktivan tri meseca nakon poslednje uplate direktne pomoći, odnosno do 31.10, kako je propisano za ostala privredna društva?

    Hvala unapred na odgovorima!
    Veliki pozdrav!

    1. Draga Ivana,
      S obzirom da je vaša agencija već zamrznuta, i predpostavljam da ste odabrali da tokom tog perioda ne plaćate pdoprinose, naše mišljenje je da ne morate plaćati i ako primite ovu pomoć.
      Nažalost, još uvek nismo dobili odgovor kako paušalci mogu odbiti ovu pomoć – kada smo postavili ovo pitanje nadležnim službama, jedini odgovor koji smo dobili je da će automatski biti uključeni.
      Što se tiče ponovnog nastavljanja obavljanja delatnosti – s obzirom da je najavljeno da ne morate aktivirati agenciju kako bi ostvarili ovu pomoć, naše mišljenje je da niste u obavezi ni kasnije da to učinite, odnosno da vam bude aktivna do 31.10.
      Međutim, naglasila bih samo da su ovo za sada naša tumačenja i da konkretne odgovore još uvek čekamo. Sve nove odgovore koje dobijemo, objavićemo na našem blogu ili društvenim mrežama.
      Pozdrav!

  78. Svaki dan se nameću nova pitanja i mada verujem da ni sami ne možete da odgovorite na svako, želim da ih podelim sa svima i da vas zamolim da ih eventualno prosledite da bi nam svima bilo jasnije šta da radimo.
    U jednom od odgovora na pitanja objavljenih na internetu, ministar finansija je naveo da će paušalci koji su jedini zaposleni /samozaposleni/ plaćati poreze i doprinose na iznos koji kao pomoć budu dobijali tokom tri meseca.
    U vezi sa tim:

    1. Da li će paušalci koji su samozaposleni dobiti nova rešenja od Poreske uprave tako da za tri meseca pomoći umesto osnovice koju po rešenju plaćaju u toku ove godine (2020) imaju obavezu da obračunaju i plaćaju poreze i doprinose prema minimalnoj zaradi od oko 30 hiljada dinara? Da li je obaveza paušalaca umesto toga da na iznos ‘bespovratnih’ sredstava dodatno plate porez u skladu sa postojećim rešenjem za 2020. godinu, u kom slučaju im od ovog iznosa ostaje oko 15 hiljada dinara?

    2. Da li u međuvremenu, ukoliko ne žele da odlažu plaćanje za sledeću godinu, treba da sami obračunaju poreze i doprinose tokom ta tri meseca i prema dinamici plaćaju taj iznos umesto iznosa određenog Rešenjem poreske uprave, odnosno da dodatno, pored redovnih poreza i dažbina dodaju na to i poreze i dažbine na cca 30 hiljada din.?
    3. Da li i samozaposleni paušalci moraju imati privatni tekući račun na koji prenose sredstva pomoći, ukoliko tu pomoć žele, ako (što je moj slučaj) nemaju drugi osim poslovnog računa?

    Takođe, u Uredbi stoji da na pomoć pravo stiču i preduzetnici paušalci koji su privremeno prekinuli delatnost najranije 15 marta. Imajući u vidu da sam privremeno prekinula delatnost moje pitanje bi bilo:
    4. Kakve su obaveze samozaposlenog paušalca prema poreskoj upravi ukoliko primi pomenutu pomoć, a u nekom periodu nakod 15 marta, ili u nekim slučajevima tokom perioda od sva tri meseca, registruje mirovanje? Na koji način će poreska uprava obračunati poreze i doprinose na 30 hiljada dinara?
    Hvala vam na pomoći i velikom trudu koji ulažete da pomognete ljudima koji će, u slučaju pogrešnih poteza, bez sopstvene krivice, biti kažnjeni umesto da osete bilo kakvu dobrobit od donetih mera.

    1. Draga Sanja,
      Ne postoji naznaka da će biti potrebno da paušalci plate bilo kakav dodatni porez na direktna davanja koja prime od države.
      Kako bi mogli da isplatite sredstva sa namenskog računa potrebno je da imate lični račun na koji ćete isplatiti. Podizanje gotovine sa namenskog računa neće biti dozvoljeno.
      Nema na čemu, drago nam je da nam vaši tekstovi i odgovori pomažu 🙂 Skrenula bih vam pažnju i da smo za sutra organizovali webinar na kom ćemo se takođe potruditi da odgovorimo na sva pitanja na kom nam se možete priključiti.

  79. Upravo listam na net gde kad se ukuca ime radnje ili pib nebitno kod nekih se pojavljuje bankovni račun a kod nekih ne.Pitanje je da li se ti bankovni racuni pojavljuju automatski u poresku upravu se otvore ili ide neka dodatna prijava?

  80. Pitanje: Poslodavac je preduzetnik paušalac koji je istovremeno i penzioner. Ima jednog zapolsenog sa punim radnim vremenom. Ako je za tog zaposlenog već podnet obrazac PPP-PD za obračunski period mart 2020. godine pre dana stupanja na snagu ove Uredbe, a nije označeno u poreskoj prijavi da se odlaže dospelost plaćanja do 4. januara 2021. godine, da bi se ostvarilo pravo na direktna davanja za zaposlenog i za mesec mart 2020. godine da li je potrebno do 25. aprila 2020. godine podneti PONOVO obrazac PPP-PD SA ISPRAVKOM u pogledu odlaganja dospelosti plaćanja do 4.1.2021. godine ili je predviđena neka drugačija procedura? Kako postupiti u ovakvoj situaciji? Hvala unapred na odgovoru.

  81. Dobar dan.. Ja sam pausalac preduzetnik(perionica vesa)da li ja ostvarujem pravo i koji su uslovi za ovu pomoc drzave…Knjigovodja mi je rekao da ako uzmem novac ne smem da zatvorim radnju do Oktobra???? I da li mogu da koristim vec postojeci racun u Intesa Banci???Hvala unapred. Da zaboravio sam ja sam preko biroa za zaposljavanje kao invalidno lice dobio novac za pokretanje perionice….Ali ne radim vec sve ovo vreme dok traje pandemija i ne znam da li ostvarujem pravo

    1. Dragi Nenade,
      Ukoliko ispunjavate uslove i kao preduzetnik paušalac imate pravo na ove mere. Nažalost još uvek nemamo odgovor da li smete da zatvorite radnju do oktobra ukoliko koristite mere.
      Uplate direktnih davanja od države vršiće se na namenski račun u jedmoj od banaka u kojoj već imate otvoren račun.
      Ukoliko imate još pitanja, skrenula bih vam pažnju da sutra organizujemo webinar na kom ćemo se potruditi da odgovorimo na sva vaša pitanja.

  82. Dobar dan.Imam pitanje,ja sam preduzetnik paušalac,dali treba da se prijavim negde za mere pomoci,ili kako sam razumeo to ide automatski,imam samo jedan racun u banci,sta treba da uradim da bi se prijavio za mere pomoci

  83. Postovani,

    Jedno pitanje. Da li pausalci, kada dobiju 3 minimalca za mart, april i maj od po 30.000 din, imaju naknadne obaveza placanja poreza za te iznose , kao sto to imaju obavezu preduzetnici koji prijavljuju radnike?

    hvala unapred

    1. Dragi Zorane,
      S obzirom da paušalci porez i doprinose plaćaju po poreskom rešenju, a ne po stvarnim prihodima koje ostvaruju, naše mišljenje je da nećete imati obavezu bilo kakvog plaćanja dodatnih poreza i doprinosa na ova davanja.

  84. Postovani, firma ima 5 zaposlenih.Dana 23.03.2020.jedan radnik je dao samovoljno otkaz.Dana 15.04.2020.isplacene su zarade za MART i obaveze prema drzavi. Ukoliko zaposlim do kraja aprila jednog radnika, i ispunim uslov da do 31.10.2020.ne smanjim broj zaposlenih za 10%, imam li pravo na mere podrske koje nudi drzava?

    1. Draga Jelena,
      Da bi ostvarili pravo na ove mere potrebno je da 10. aprila, kada je doneta Uredba, niste imali smanjenje u broju zaposlenih za više od 10% u odnosu na 15.03.
      Ukoliko ovaj kriterijum ispunjavate, kako ne bi izgubili pravo na korišćenje mera ne smete nijednog meseca imati smanjenje u broju zaposlenih za više od 10% u odnosu na 15.03. sve dok ne isteknu 3 meseca od poslednje uplate minimalca koji primite.
      Po vašem opisu, zaključili bi da vi ne možete ostvariti pravo na ove mere.

      1. Hvala na brzom odgovoru. Malo je nelogicno da ukoliko je radnik na svoj zahtev dao otkaz, a ja nisam mogla da nadjem drugog do 10.04. gubim pravo na to.Takodje, taj radnik je bio prijavljen 23.01.2020. na odredjeno DO 24 meseca. U tom slucaju radni odnos moze prestati bilo kog datuma u roku od ta 24 meseca???

  85. Poštovani, paušalac sam i jedini zaposleni u svojoj radnji. Nemam platu, već doprinose plaćam na osnovu rešenja. Doprinose za naredne mesece sam uplatila, pa me zanima da li se na taj iznos koji vlada uplati mora opet platiti neki iznos poreza ili se to podrazumeva da je učinjeno samim plaćanjem doprinosa? Takođe, zanima me da li ću moći da se prijavim za subvenciju za nove radnike preko NSZ, ukoliko je korišćena pomoć države u vidu 3 plate?

    1. Draga Ljiljana,
      Naše mišljenje je da paušalci nemaju dodatne obaveze plaćanja poreza i doprinosa za direktna davanja koja prime od države, kako porez i doprinose ne plaćaju po stvarnom prihodu koji ostvare, već po rešenju poreske uprave.
      Što se tiče olakšica za zaposlene radnike – najavljeno je da se ove mere mogu koristiti za zaposlene radnike za koje već se koriste neke od olakšica.

      1. Hvala za brzi odgovor, ali se za drugo pitanje nismo razumeli. Treba da konkurišem za dodelu sredstava NSZ za zaposlenje lica iz kategorije teže zaposlivih. Ukoliko dobijem ovu subvenciju države, da li je to prepreka za dobijanje sredstava vezanih za NSZ?

  86. Poštovani, molim vas za odgovor: Da li se i zamrzavanje preduzetničke agencije zbog porodiljskog bolovanja ubrzo nakon poslednje isplate direktnih davanja vodi kao smanjenje broja zaposlenih, pa prema tome trudnice preduzetnice koje nemaju drugih radnika u ovakvom slučaju nemaju pravo na direktna davanja?

  87. Poštovani,

    Paušalac sam i agencija mi nije zamrznuta, ali planiram da se zaposlim pre 30.04.
    Agencija će i dalje raditi neko vreme, jer imam projekte koje treba da fakturišem.
    Da li ostavujem pravo na korišćenje mera koje su pomenute?

    Pozdrav i hvala puno na svemu!

    1. Dragi Uroše,
      Pravo na odlaganje poreza i doprinosa možete ostvariti bez obzira da li ste i u radnom odnosu.
      Međutim, još uvek nemamo odgovor da li imate pravo na isplatu direktnih davanja za mart mesec i deo aprila, ukoliko uđete u radni odnos. Sve nove informacije koje budemo dobili, objavićemo na našem blogu ili društvenim mrežama.
      Pozdrav!

  88. Poštovani,

    Uvidom na portal NBS saznao sam da mi je kao paušalcu (jedini zaposleni) automatski otvren namenski COVID račun pa me zanima

    1. Da li i kome taj račun sada treba dalje proslediti odnosno podneti neki zahtev kako bi se ostvarilo pravo na isplatu minimalca?
    2. Da li za odlaganje poreza i doprinosa (mart, paril, maj) treba podnositi poseban zahtev i kome ili i to ide po automatizmu kao u slučaju namenskog računa?

    Hvala

  89. Da li preduzetnici korisnici subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje koja je odobrena u novembru 2019. godine imaju pravo na korišćenje mera? U pitanju je delatnost komunikacija i odnosa sa javnošću u oblasti turizma, industrije koja je najviše pogođena ovom situacijom…
    Unapred hvala.

    1. Draga Gago,
      Uredbom nisu definisana ograničenja za korišćenje ovih mera ukoliko koristite druge podsticaje, pa je naše mišljenje da imate pravo na korišćenje mera.
      Pozdrav!

    1. Dragi Bogoljube,
      Još uvek je nejasno da li se pravilo da se broj zaposlenih ne sme smanjiti 3 meseca od prijema poslednje uplate od države primenjuje i na preduzetnike paušalce. Sve nove informacije koje budemo dobili, objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

  90. Postovani,
    Ukoliko je poslodavac odjavio radnika penzionera 24.03.2020, koji je radio pola radnog vremena na zahtev zaposlenog, obzirom da ima 69 godina i nije imao pravo kretanja, da li se to smarta smanjenjem broja zaposlenih?

  91. Postovani,
    Hvala na detaljnim informacijama i odgovore na pitanja vezano za novu Uredbu, jer je sve veoma korisno. Imam sledece pitanje:
    – Moj brat, koji zivi i radi u inostranstvu, ima preduzetnicku radnju u Srbiji, u kojoj nema zaposlenh, znaci placa doprinose i poreze za sebe prema resenju PU. Zanima me da li ima pravo na direktna davanja ? Vidim da postoji otvoren namenski racun prema Uredbi, pa me zanima da li je potreno reagovati ukoliko nema pravo, a sredstva ipak budu uplacena (jer razumem iz teksta da sve ide po automatizmu)?
    Hvala puno na odgovoru.

    1. Draga Irena,
      Ukoliko ispunjava uslove, ima pravo na korišćenje ovih mera. Ukoliko ne želi da ih koristi, novac koji bude uplaćen na namenski račun ne treba trošiti, a porez i doprinose može nastaviti da uplaćuje redovno. Sredstva sa namenskog računa koja ne budu potrošena će biti vraćena u državni budžet.

  92. Poštovani,
    da li imam pravo na COVID minimalac, kao preduzetnik paušalac ako mi je stiglo rešenje o izvršenoj registraciji sa datumom 16.03.2020? To automatski znači da je zahtev predat pre 15.03.

    1. Draga Sonja,
      Uredbom nije definisano da je bitan datum predaje zahteva, već samo da subjekti moraju biti registrovani pre 15.03. S obzirom na to, naše je mišljenje da nemate pravo na korišćenje ovih mera.

  93. Dobar dan! Velika vam hvala vam za sve vaše korisne članke i odgovore na pitanja!
    Pošto sam preduzetnik paušalac, a agencija mi je privremeno zamrznuta od 1. aprila, pokušavam da pronađem odgovor na svoja pitanja, kao i mnogi ovde.
    Danas sam naišla na jedan link sa pitanjima i odgovorima, i evo šta sam pronašla:
    Pitanje: Vlasnica sam frizerskog salona i zamrzla sam poslovanje od 20.03.2020. Da li treba da aktiviram preduzetničku radnju kako bih dobila sredstva?
    ODGOVOR: Pravo na dobijanje mera ekonomske podrške imaju aktivna privredna lica.
    https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/150420/150420-vest2.html
    Da li to znači da sada moram da „odmrznem“ radnju? Ili se smatra aktivnom bez obzira na to što je zamrznuta?

  94. Postovanje, imam jedno pitanje, naime preduzetnik koji vodi poslovne knjige, a koji se nije opredelio za isplatu licne zarade, ima jednog zaposlenog radnika koji je na bolovanju preko 30 dana. Pri podnosenju prijave PPP-PD za radnika sa oznakom vrste prihoda 204 (naknada zarade za bolovanje preko 30 dana) poslodovac nema prava na odlaganje placanja poreza i doprinosa po osnovu naknade zarade zaposlenom po osnovu privremene sprecenosti za rad na teret RFZO. Kako da preduzetnik prihvati koriscenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja (za sebe) u ovom slucaju?

  95. Poštovani, hvala za mnoga objašnjenja koje sam već pročitao na blogu. Ipak jedno pitanje bih postavio: paušalac sam, vlasnik firme ali zapošljen u drugoj firmi na 50% radnog vremena. Iz sličnih pitanja na blogu sam shvatio da nemam prava na isplatu 3 minimalca, pošto mi se mesečno uplaćuje oko 16.000 dinara kao 50% minimalne plate, ali da li imam pravo na razliku do 30.000 dinara po nekom osnovu? I takođe, da li mi se i pored toga što sam u radnom odnosu u drugoj firmi automatski odlaže plaćanje poreza na moju firmu za 4.2.2021 ili to moram negde da prijavim? Unapred hvala.

  96. Molim Vas da mi pomognete da resim problem ako je to moguce. U pitanju je preduzetnik koji se samooporezuje I ima jednog radnika. Za tog radnika uredno je podneta PPPD prijava za platu za mart 2020 god sa datumom 04.01.2021. god. U medjuvremenu poslodavac je iz svojih sredstava isplati neto tj. minimalac za mart u iznosu od 30.368,00 din. dok dopinosi nisu placeni. Molim Vas da mi pomognete da resim ovaj problem her se sada plasim da necu ostvariti mogucnost za pomoc odnosno da necu dobiti minimalac za mart za tog radnika. Da li postoji mogucnost da se ova greska ispravi i kako?

    1. Draga Tanja,
      Ukoliko ispunjavate uslove, nemate razlog da strahujete. Minimalac koji vam bude legao možete iskoristiti za isplatu sledeće plate. Jedino o čemu treba voditi računa je da se sva sredstva moraju potrošiti do 15. avgusta.

  97. gradjevinska firma koja zapošljava 13-14 radnika ima sledeći slučaj: 1. martazapošljava 1 radnika, zatim otpušta 2 radnika (na zahtev radnika – sporazumno), 13. aprila zapošljava 2 radnika…. (oba otpuštena radnika bila su na odredjeno vreme ali rok nije istekao pre 10. aprila, ali sami su želeli da odu…). kako se tretira ovaj slučaj. Nakon toga perioda 1 radnik odlazi u penziju, jedan odlazi, primaju se 2 nova…. i ako se gleda april u odnosu na mart nije smanjen broj radnika, ali ako se kao jedini kriteriju uzme 10. april u odnosu na 15. mart onda nema pravo… šta ako je radnik bio na odredjeno i sam želeo da ode, a firma nije u ovoj situaciji bila u stanju da primi drugog do 10. aprila, prijavila ih je 13. aprila. ima li pravo bar za april i maj? hvala

    1. Draga Nedo,
      Da li je radnik sam dao otkaz ili ste ga vi otpustili ne pravi nikakvu razliku. Ukoliko ste imali smanjenje broja zaposlenih za više od 10% u odnosu 15.03. na 10.04. vi ne ispunjavate kriterijum da možete ostvariti pravo na ove mere ni za jedan mesec nažalost.

  98. Poštovani, zanimljivo je mišljenje da penzioneri preduzetnici imaju sredstva i ne treba da dobiju pomoć,ali zašto onda nisu oslobođeni plaćanja poreza za vreme vandrednog stanja već im se samo odlaže plaćanje? Da su im penzije dovoljne ne bi radili još uvek i redovno plaćali poreze i doprinose. Em su uskraćeni za pomoć,em ne mogu da rade i zarade i ko zna kada će moći da počnu da rade jer su rizična grupa,em od svoje ionako male penzije moraju da izdvoje da državi plate doprinose a ta ista država ih sprečava da rade.SRAMOTA ako se nešto ne promeni!

  99. Poštovani
    Dana 7.aprila predao sam poresku prijavu PPP-PD za mart i upisao u polje 1.4 (datum plaćanja) 30.april, nisam platio doprinose a nisam ni isplaćivao zaradu do 10.aprila. Nakon donošenja Uredbe o fiskalnim pogodnostima, ja sam protumačio da mogu da se prijavim za mere fikalne pogodnosti IZMENOM prijave za mart upisivanjem datuma 4.januar 2021.godine u polje 1.4 i to sam i učinio. Međutim, kako sam našao na internetu, u internom obaveštenju Poreske uprave od 13.4.2020. godine je opisano potpuno drugačije postupanje u slučaju da je pre 10. aprila predata poreska prijava PPP-PD za mart a nisu isplaćivane zarade do 10. aprila.
    Moje pitanje:
    – Da li sam postupo ispravno izmenom poreske prijave ili treba da podnesem zahtev za ispravku greške na Obrascu ZIG za predatu prijavu tj.izmenjenu prijavu za mart i podnesem novu prijavu sa datumom plaćanja 4.januar 2021.godine
    – Na koju e-mail adresu šaljem ZIG obrazac

    Pozdrav !!

  100. Поштовани,
    Да ли предузетник који је власник и једини запослени у радњи може да оствари фискалне погодности и директна давања у складу са донетом Уредбом (помоћ у висини 3 минималне зараде), ако је 50% радног времена запослен у предузетничкој радњи а других 50% радног времена у јавној установи (школи).
    Да ли имам право можда на коришћење 50% минималца или не?

    Унапред захвалан на одговору.

    1. Dragi Vlado,
      Ne, ukoliko ste u radnom odnosu, ne možete ostvariti pravo na direktna davanja preko preduzetničke radnje prema Uredbi. Bez obzira da li ste prijavljeni u radni odnos sa nepunim ili punim radnim vremenom.

  101. Preduzetnička radnja je privremeno odjavljena 10.03.2020 zbog bolovanja do 30 dana, zbog proglašenja vanrednog stanja i uvođenja zabrane obavljanja ugostiteljskih usluga, što je osnovna i jedina delatnost preduzetnika, radnja nije prijavila nastavak obavljanja delatnosti. Obzirom da bolovanje do 30 dana ne ide na teret FZO-a a uredba kaže da ko je zamrzao radnju pre 15.03.2020.g nema pravo na pomoć države , preduzetnik je svakako oštećen. Postoji li mogućnost da se u ovakvim slučajevima pomoć ipak ostvari? Ana

  102. Paušalac koji nema zaposlene radnike, sam obavlja delatnost , obaveze plaća po rešenju poreske uprave, nije u propisanom roku elektronski podneo prijavu IPB, nije bio informisan, jer nema knjigovođu, a ni elektronski sertifikat. Postoji li mogućnost da dobije pomoć od tri minimalne zarade i da naknadno podnese IBP?
    Pozdrav

  103. Paušalac sam iz radnog odnosa. Da li imam prava na isplatu minimalca od države ili se to odnosi samo na paušalce koji nisu iz radnog odnosa?Da li je potrebno nesto dodatno predati zato sto doprinose placam po resenju nisam opredeljen na licnu zaradu?

    1. Draga Jasmina,

      ukoliko ste u radnom odnosu nemate prava na isplatu naknade, ali imate pravo na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa. Nije potrebno ništa da prijavljujete.

  104. Postovani,
    Istekso mi je sertifikat na licnoj karti pa ne mogu da stikliram racun za uplatu minimalca, inace sam preduzetnik pausalac i jedini zaposleni u firmi. Kako mogu to da uradim i da li moze neko drugi da mi odabere racun?
    Unapred zahvalan na odgovoru

    1. Poštovani,

      Ako ste paušalac i imate samo jedan račun nije potrebno da se podnosi prijava. Proverite da li vam je račun već otvoren prateći ovo uputstvo. Možete ovlastiti drugo lice, ali je rok za podnošenje prijave prošao.

  105. Postovani,
    Pitao sam svog poslodavca da li je podneo prijavio za minimalac, rekao mi je da on i njegov knjigovodja nisu nasli kako to da urade tako da nisu.
    Firma se bavi otkupom poljoprivrednih sirovina, gazda je preduzetnik , nismo stali sa radom tokom vandredne situacije.
    Da li moze nekako da se proveri da li je firma podnela prijavu za minimalac?

    1. Dragi Bojane,

      Samo knjigovođa koji ima ovlašćenje za podnošenje prijave može da vidi da li je bilo koja prijava podneta. Vi u svakom slučaju dobijate svoju platu, a na poslodavcu je da odluči da li želi da koristi pomoć.

  106. Molim Vas da mi konkretno odgovorite:
    -PPP PD sam podnela za mesec mart 29.04.2020. sa datumom 04.01.2021.
    -PPP PD za mesece april i maj do kada treba da podnesem, da bih ostvarila pravo na direktno davanje. Jasno mi je da datum plaćanja treba da je 04.01.2021. ali do kad treba da predam prijave za ova dva meseca?
    Hvala!

  107. Postovanje,
    Da li, molim vas, mozete da mi razjasnite da li imam pravo na pomoc od 30 000 kao pausalac preduzetnik ako agenciju zamrznem 15. maja.
    Da li je to samo pomoc za mesec mart ili uopste nemam pravo da koristim ove mere?
    Procitao sam da firme ne smeju da otpuste radnike 3 meseca nakon programa pomoci. Kako se ovo tumaci kada je u pitanju pausal?
    Hvala!

    1. Dragi Branimire,
      Nazalost, ni mi jos uvek nemamo odgovor na ovo pitanje. S obzirom da je u Uredbi definisano da pravo na koriscenje mera imaju preduzetnici koji su zamrzli svoju agenciju posle 15.03. A da je kasnije detaljnije i pojasnjeno da ti preduzetnici nisu u obavezi da odmrznu svoju radnju, moze se zakljuciti da mozete koristiti ove mere i ako zamrznete radnju.
      Medjutim, uredbom jeste definisano da ne smete imati smanjenje zaposlenih radnika za vise od 10% sve do isteka 3 meseca od poslednje uplate davanja koju primite. Preduzetnici nisu zaposleni radnici u svojoj radnji, vec vlasnici koji obavljaju samostalnu delatnost, ali je i dalje nejasno da li su i oni ukljuceni u ovo smanjenje ili ne.
      I mi pokusavamo da dobijemo odgovor na ovo pitanje, jer se moze tumaciti i na jednu i na drugu stranu. Kada budemo saznali odgovor, sigurno cemo ga objaviti na nasem blogu ili drustvenim mrezama.

  108. Pausalac je dobio covid broj.
    Zanima me pošto novac usmeravam na svoj lični račun,a nisam ni na ličnoj zaradu, koji poziv na br pišem na nalogu za prenos zbog pravdanja novca koji mi daje država.
    Hvala puno

    1. Draga Suzo,
      Jos uvek nemamo odgovor kako ce preduzetnici koji nisu na licnoj zaradi i pausalci prebacivati novac na svoj racun. Nadamo se da cemo ga uskoro i dobiti i kada budemo, objavicemo ga na nasem blogu ili drustvenim mrezama.

      1. Poštovanje, da li ste saznali nešto novo po ovom pitanju? Pitam kao paušalac. Koristim e-bankarstvo i mogu lako da prenosim sredstva ali nisam siguran šta je dozvoljeno. Da li da prebacim pare na tekući račun firme pod šifrom 281 (pozajmica)? Ili da prosto plaćam direktno sa covid računa (troškove/poreze)?

        1. Dragi Milose,
          Kao pausalac mozete preneti na svoj licni racun sredstva sa sifrom placanja 241. Placanje troskova direktno sa namenskog racuna nije dozvoljeno.

  109. Dobar dan,
    Interesuje me sledece. Firma smo sa 13 zaposlenih i prijavili smo se za program. Nismo nikoga otpustali ili menjali broj zaposlenih od 15.3 do danasnjeg dana. Zelimo da otpustimo jednog radnika jer ne zadovoljava uslove rada, a pritom na njegovo mesto ne bismo zaposljavali drugoga. Ako to uradimo recimo sada 10.5, da li tim postupkom ne gubimo pravo na program?
    Hvala na odgovoru
    Jelena

    1. Draga Jelena,
      Ukoliko imate smanjenje za jednog zaposlenog ne bi trebalo da gubite pravo na korišćenje ovih mera. Ukoliko niste sigurni, ovde na dnu članka možete naći tabelu uz koju možete videti koji je procenat smanjenja broja zaposlenih u vašem slučaju.

  110. Pitanje za preduzetnika ( plata po bopu po odbitku)koji je samozaposlen i placa poreze po stvarno ostvarenom porezu……
    Drzava uplacuje minimalac, uredbom m placamo manje poreze i doprinose ali zato sebi isplacujemo manju platu koja je manja od minimalca….sta se desava sa razlikom, da li se na razliku naknadno placaju neki porezi i doprinosi i ako se placaju , kako da preduzetnici koji zele ceo iznos izvrse uplatu a da ne budu u prekrsaju
    Hvala

  111. Da li je preduzetnik, vlasnik radnje koji nema zaposlene a koji je privremeno odjavio(zamrzao) radnju i kome su uplacena sredstva(direktna davanja, pomoc drzave) u obavezi da plati porez na ta sredstva ili porez i doprinose za vreme za koje prima pomoc od drzave iako je radnja neaktivna(zamrznuta)

    1. Dragi Igore,
      Nazalost jos uvek nemamo odgovor na ovo pitanje. Privredna komora pruzila je samo informaciju da ne morate odmrzavati radnju kako bi primili ova sredstva, ali ne i da li ste u obavezi da platite porez i doprinose na to ukoliko vam je radnja zamrznuta.

  112. Poštovani,

    Preduzetnik pausalac predao 29.04.2020. PPP-PD sa obračunatim minimalcem za tri radnika po 30.000 dinara ukupno 90.000 dinara a 07.05.2020. primljena je uplata u iznosu od 91.101.- odnosno 30.367.- po radniku.
    Da li treba da storniram odnosno izmenim prethodni PPP-PD kako bu obracunala neto minimalac od 30.367.-
    Hvala.

    1. Draga Mileva,
      Nisam iz vaseg teksta mogla da zakljucim da li ste podneli prijavu za mart ili april mesec, ali minimalna zarada za bilo koji od ova dva meseca iznosi 30.367,04 dinara. Bez obzira na iznos sredstava koje ste primili na namenski racun, vi zarade zaposlenim ne smete obracunati u manjem iznosu, ukoliko se radi o punom radnom vremenu.

  113. Poštovani,

    Preduzetnik paušalac predao za tri radnika PPP-PD 29.04.2020.-sa iskazanim minimalcem od 30.000.- (svega 90.000.- ) a 07.05.2020.-primljena uplata od 91.101.- ( 3 x 30.367).
    Da li treba da stornram ili izmenim prethodno PPP-PD, zbog manje obračunatog minimalca.
    Hvala

    Mileva

  114. Postovani,

    Sto se tice ovih 3×30.000 pomoci od drzave. Moje pitanje je da li se oni racunaju u onaj limit od 6 miliona koji imam za kalendarsku godinu. Drugim recima, ako imam prihod u ovoj godini od npr 5.990.000, da li bi sa ovih dodatnih 90.000 presao granicu od 6 miliona ili ne?

    1. Dragi Marko,
      S obzirom da ovo nisu prihodi od vasih usluga ili prodate robe, nase misljenje je da se ovi prihodi ne unose u KPO knjigu, i da ne ulaze u limit od 6 ili 8 miliona.

    1. Dragi Vladimire,
      Po uredbi, subjekti ne smeju imati smanjenje za vise od 10% zaposlenih do 3 meseca od prijema poslednje uplate direktnih davanja koju prime kako ne bi izgubili pravo na mere.

  115. Postovani,
    Pausalnu agenciju sam zamrzla 31.3.2020 (dakle posle 15.3. sto znaci da spadam u grupu koja bi mogla da dobije COVID19 pomoc), zatim sam stupila u radni odnos 1.4.2020. Knjigovodja mi kaze da ne mogu da podignem pomoc od drzave za mart, jer sam odmah sledeceg meseca, dakle april, tim zamrzavanjem smanjila broj zaposlenih. Zanima me da li se zamrzavanje pausalne agencije posmatra kao smanjivanje broja zaposlenih? Kao i da li smem da podignem novac od pomoci za mesec mart? Ja sam jedina u agenciji, ne isplacujem zaradu i nemam zaposlene. Hvala unapred.

  116. Pokusala sam da dobijem odgovor i u vezi sa time postavila pitanja, ali nisam dobila jasan odgovor, znaci ja imam preduzetnicku radnju i pausalac sam, pausalno oporezovana, resenjem poreske uprave po kome i placam porez, nisam samooporezivi preduzetnik, vec takozvani pausalac. Uredbom koja predvidja davanja direktne novcane pomoci preduzetnicima definisano je da na to imaju pravo svi preduzetnici, sem preduzetnika koji preduzetnicku delatnost obavljaju iz penzije, tj imaju ostvarenu penziju i preduzetnici koji preduzetnicku delatnost obavljaju iz radnog odnosa kao dodatnu delatnost ali se samooprezuju,
    Moje pitanje je da li svi preduzetnici sem navedenih u uredbi imaju pravo na direktnu novcanu pomoc, konkretno uplatu minimalaca za tri meseca obzirom da posedujem resenje poreske uprave o pausalnom oporezivanju?

  117. Taxista sam pausalac aktivna radnja….nisam znao da mi je prethodni racun ugasen….tako da sam otvorio novi racun 08.05.2020……da li i imam pravo na isplatu predvidjenih novcanih sredstava.

  118. Molim Vas što više čitam nejasnije mi je.Imam nekoliko pitanja.
    Paušalac sam,preduzetnik iz radnog odnosa kao dopunska delatnost konsalting.
    Nisam podnosio nikakve obrazce PPP-PD .Nemam zaposlenih sam radim.
    1.Da li imam pravo na odlaganje poreza za mesec mart,april i maj.
    U Uredbi se spominje da to ide po automatizmu ko ispunjava uslove.Kako da znam da ja ispunjavam uslove?
    Predpostavljam da nemam pravo na taj minimalac jer sam preduzetnik iz radnog odnosa .
    Srdačan pšozdrav i pohvale za vaš rad.

    1. Dragi Predraze,
      U Uredbi ili nasem clanku mozete videti koji su uslovi kako bi ostvarili pravo na koriscenje ovih mera. Ukoliko ih ispunjavate, imate pravo na odlaganje poreza i doprinosa za mart, april i maj – mozete proveriti da li vas je poreska uprava zaduzila za mart mesec ili ne.
      Sto se tice direktnih davanja, tako je, na njih nemate pravo jer ste u radnom odnosu.
      Hvala i pozdrav!

  119. Poštovani, preduzetnik sam paušalac i automatski sam dobio pomoć u iznosu 30.367 rsd. Zanima me koje će moje obaveze biti nakon korišćenja ove pomoći? Da li ću biti uslovljen da ne smem u nekom narednom periodu da zatvorim/zamrznem paušal?

    1. Dragi Stevane,
      Nazalost, ovu informaciju jos uvek nemamo, ostalo je nejasno da li vasa radnja mora ostati otvorena ili aktivna jos tri meseca od poslednje uplate koju primite od drzave.

    1. Draga Snezana,
      Ukoliko niste imali smanjenje u broju zaposlenih za vise od 10% od 15.03. do 10.04. u tom slucaju imate ostvarujete pravo na koriscenje mera, ukoliko ispunjavate i ostale uslove.

  120. Ja sam eto zakljucno sa martom obracunavao sam sebi zaradu i unosio broj zaposlenih 0 i nisam dobio davanje sada u maju sto je bilo. Zalosno, ja radim (preduzetnik sam) uredno placam poreze i doprinose i nista ne dugujem nikome. Ali posto je sam covek sa 0 zaposlenih ne zasluzujem davanja, jel da? Na 2/3 srece moja knjigovodja je iz svog programa pustila platu za mene sa brojem zaposlenih 1 pa eto, 2/3 cu dobiti (nadam se).

    Ovde bi postavio pitanje zasto je broj zaposlenih bitan u mom slucaju kada ja stvarno nemam zaposlenih (sem mene)?

    1. Dragi Dejane,
      Kao preduzetnik, ako ispunjavate uslove, mozete za sebe ostvariti ove mere, odnosno direktna davanja. Ukoliko ste u radnom odnosu ili korisnik penzije, u tom slucaju nemate pravo na njih. Na ovo ne utice cinjenica da li imate i zaposlene ili ne, osim ukoliko ste ih imali, pa imali smanjenje u broju zaposlenih.

  121. Postovani,
    imam preduzetnicku radnju i placam porez i doprinose pausalno. Da li novac sa racuna Covid koji mi je otvoren mogu da uplatim na dinarski racun svoje radnje ili je obavezno imati tekuci racun kao fizicko lice na koji se uplacuju sredstva? Unapred se zahvaljujem

  122. Postovani,
    Da li preduzetnik koji se nije opredelio za licnu zaradu, a nalazi se na bolovanju i prima od RFZO 50% naknade, ima pravo da sa COVID racuna prebaci na svoj tekuci racun izos od 30.367,00din koja su vec uplacena na COVID racun. Napominjemo da radnja i dalje radi i da ima jednog zaposlenog radnika za koga su takodje legla sredstva na COVID racun.Mene interesuje da li i preduzetniku u tom slucaju mogu da se prebace sredstva , obzirom da od RFZO prima samo50% naknade.

  123. Postovani,
    Ako je za preduzetnika obracunata licna zarada na najnizu osnovicu i u ona iznosi 15.421,00 din.Da li se u tom slucaju razlika od 14,946,00 moze prebaciti na licni racun preduzetnika sa sifrom placanja 241, obzirom da je za preduzetnika na COVID racun uplacen iznos od 30.367,00 din.

  124. Postovani,pausalac sam i zeleo bih da 31.maja zatvorim radnju.
    Da li pre podnosenja prijave APR-u moram da uplatim doprinose za mart,april i maj ili to mogu ucuniti
    kasnije(od 04.01 2021.g.)?

    1. Dragi Dragane,
      Jos uvek nemamo konacan odgovor da li ukoliko koristite mere smete zatvoriti radnju pre isteka mera, pa bih vam skrenula paznju da se raspitate pre nego sto krenete u ovaj proces.
      Sto se tice poreza i doprinosa, svi moraju biti izmireni kako bi dobili uverenje od poreske uprave koje je potrebno da predate APRu zajedno sa prijavom.

  125. Postovani, ja sam otvorio firmu iz radnog odnosa .08.01.2020. Medjutim, 31.03. sam prestao da radim u prvobitnoj firmi i od 01. 04. radim samo u svojoj kao preduzetnik pausalac. Za mart mi nije legla uplata, da li cu imati pravo na aprilsku i majsku uplatu? Unapred zahvalan.

  126. Postovani,

    Preduzetnik pausalac (penzioner) je isplatio zarade za mart i vec primio iznos minimalca za april, troje zaposlenih. Procenjuje da po isteku juna (kad ce biti uplacen minimalac za juni) nece moci da nastavi sa radom zbog specificnosti svoje profesije i zbog tehnoloskih razloga. Kad moze da da otkaz zaposlenim.Da li dotle nastavlja nastavlja da placa PIO doprinos i porez po resenju.
    Hvala unapred

    1. Draga Mileva,
      Ukoliko zelite da koristite mere, ne smete imati smanjenje u broju zaposlenih za vise od 10% do tri meseca od poslednje uplate minimalca koju primite od drzave.
      Ako cete pre toga prekinuti sa radom, nemojte koristiti ove mere, odnosno trositi novac sa namenskog racuna i isplatite sve poreze i doprinose na vreme.

  127. Poštovani,
    čitao sam vaš gore napisani tekst i imam jedno pitanje. Kao samostalan PAUŠALAC-preduzetnik, koji sam otvorio firmu ove godine u januaru 2020, kada mogu da pauziram firmu?
    Ovo pitam jer sam već uzeo prvu finasijsku pomoć (za mart-minimalac), koju nisam trebao jer vidim da i dalje ide loše za poslovanje moje firme, a za buduće sve ima manje posla najbolje bi bilo da pauziram.
    Da li u među vremenu mogu promeniti ŠIFRU firme, mislim pre pauziranja?

    1. Dragi Aleksandre,
      Jos uvek je nejasno da li gubite pravo na mere ukoliko zamrznete ili zatvorite radnju. Najbolje je da proverite sa poreskom upravom sta je najbolje da sada ucinite.
      Sifru delatnosti, tj vasu preteznu delatnost mozete uvek promeniti, ako se na to odnosilo vase pitanje.

  128. Postovani,

    Imam pausalnu firmu koju zatvaram krajem ovog meseca. Takodje, od 27-og Aprila ove godine
    sam zaposlen u drugoj firmi ali i dalje drzim svoju pausalnu firmu.
    Moje pitanje je da li imam prava podici jednu isplatu ispomoci(prvu, Martovsku) kao Pausalac
    koji u tom periodu nije bio zaposlen a imao je svoju pausalnu firmu, ili mi se ukida
    celokupno pravo jer sam za period kada se racuna ispomoc krenuo u radni odnos u drugoj firmi?

    Hvala unapred.

    1. Dragi Nikola,
      Nazalost, jos uvek je ovo ostalo nejasno i nemamo odgovor na ovo pitanje. Jedino sto vam mozemo preporuciti za sada je da pokusate da dobijete informacije u poreskoj upravi.

    1. Dragi Slobodane,
      Najavljeno je da pravo na koriscenje mera imaju preduzetnici koji su zamrzli posle 15.03. Medjutim, sada su se pojavila neka tumacenja kako su ti preduzetnici u obavezi da nastave sa radom sada kada je proslo vanredno stanje. Ovo nije definisano nigde u uredbi, ali nazalost nemamo ni direktan odgovor da ovo nije tacno. Najbolje bi bilo da kontaktirate poresku upravu kako bi proverili.

  129. Poštovani,
    ja sam preduzetnik paušalac, pitao sam knjigovodju kaže mi da je sve uredno i na vreme prijavila za naknadu i odlaganje plaćanje doprinosa, s’tim da za mart mesec dobio sam jednu pomoć za mene kao vlasnika ali ne i za radnika koji je zaposlen kod mene već skoro dve godine, gde bih mogao da pošaljem primedbu, pošto mi je neko rekao da automatski i ja nemam prava da koristim ta sredstva a knjigovodja mi je rekao da ću za zaposlenog dobiti naknadu za april pošto je za mart već prošla isplata da je kasno sada se žaliti?!
    Srdačan Pozdrav

  130. Paušalac sam sa jednim zaposlenim. Popunili smo poresku prijavu za mart i stavili datum 04.01.2021. Sredstva za vlasnika i radnika uplaćena.Кoji datum stavljamo pod brojem 1.4 kad popunjavamo prijavu april?

  131. Postovani,
    dobila sam minimalac za svoju pausalnu radnju na namenski racun kovid. Inace ja imam racun svoje pausalne radnje i drugi racun na kojem sam primala zaradu kada sam bila zaposlena u tudjoj firmi ciji nisam vlasnik. Pa me zanima da li mogu da prebacim novac na svoj racun koji je bio samo za zarade (primanja) ili na racun moje pausalne radnje ili ipak moram otvoriti nov racun.
    Unapred hvala

  132. Imam DOO gde sam osnivac i direktor (nemam radnika). Placam doprinose, ali ne isplacujem sebi platu. To bi bila ova varijanta pretpostavljam: kao osnivač koji radi u svom privrednom društvu ali sa društvom nije zaključio ugovor o radu.
    Sve poreze i doprinose redovno placam i za vreme vanrednog stanja kao i do tada iako nemam prihoda od marta.
    Knjigovodja kaze da nemam prava na pomoc, da li je to tacno?

  133. Postovani! imamo radnika sa ugovorom o radu od 01.03 do 31.05.platu za mart smo isplatili iz sopstvenih sredstava,prijavili smo se za pomoc drzave i za ovog radnika dobili jednu platu.Knjigovodja nam osporava pravo na primanje skedece uplate jer se poziva na uredbu objavljenu u Sl.glasniku od 24.04. imamo li prava na jos neku isplatu pomoci?radnik prelazi u drugu firmu i smanjuje se broj zaposlenih za 10 posto(sa 6 na 5)

    1. Draga Slađana,

      Ako je ugovor bio na određeno, pa je u ovom periodu istekao, onda se ne računa kao smanjenje od 10% pa možete ostvariti prava na dalje uplate

      1. Hvala, jos me interesuje na koliko uplata imam prava po ovom radniku. Knjigovodja kaze samo da nemamo vise prava, a ja da imamo prava na jos dve. Ko je u pravu? Tu je nastao problem u tumacenju.

  134. Postovani,
    Interesuje me da li pausalci moraju popuniti PPP-PD prijavu do kraja meseca da bi dobili pomoc od 30000 din na namenski racun ili se uplate vrse automatski bez prijave.
    Hvala!

    1. Upravo sam proverio u banci, sredstva su legla na racun. Dakle, mogu i sam da dam odgovor na svoje pitanje – pausalci ne moraju da popunjavaju PPP-PD prijavu, sredstva ce automatski stizati na njihov namenski Covid-19 racun.

  135. Poštovani, po prethodnim komentarima vidim da se ponavljam, ali mi stvarno nije jasno zašto preduzetnici paušalci iz radnog odnosa nemaju pravo na pomoć? Naime ja sam zaposlen u privatnoj firmi, radio sam sve dane za vreme korone i taj minimalac koji primam iz preduzeća je pomoć mom poslodavcu a ne meni, znači ja ne dobijam ni dinar više ili manje nego što bih dobijao.
    Istovremeno imam preduzetničku radnju na svoje ime, redovno plaćam sve poreze i doprinose, delatnost mi je takva da mi je uvođenjem vanrednog stanja zabranjen rad i ne da mi je umanjen prihod veće je sveden na nulu. Istovremeno moram plaćati doprinose za taj period (odlaganje me nešto posebno ne zanima, svede se na isto). Znači ja sam za ovo vreme vanrednog stanja u minusu za doprinose a nemam pravo na pomoć.
    Istovremeno, postoje firme i preguzeća kojima se u toku vanrednog stanja uvećao promet i po nekoliko puta a oni imaju pravo na pomoć (trgovine, apoteke,….)
    Molim vas da mi, ako je moguće ovo malo pojasnite i da li imam mogućnost i pravo da se nekome žalim. Hvala unapred!

  136. Pozdrav,

    Ja sam pausalni preduzetnik nemam zaposlene i ne isplacujem platu, zanima me ako ugasim firmu nakon isplate zadnjeg minimalca da li to znaci da moram da vratim sva tri minimalca ili se to odnosi samo na otpustanje zaposlenih?

    Hvala.

    1. Dragi Saša,

      U tom slučaju biste morali da vraćate. Kako nam je rečeno u poreskoj upravi do oktobra ne smete zatvarati radnju. Ali možete obustaviti delatnost, pa zatvoriti kasnije.

  137. Poštovani,
    Radnici koji su primljeni u radni odnos posle 15.03.2020. na primer u aprilu ili maju, imaju li pravo na isplatu 30.000rsd.
    Imamo dve situacije da smo zaposlili nove radnike umesto onih koji su dali otkaz, a primili smo i nove radnike preko broja kad je stupila uredba na snagu. Za koje nove radnike imamo pravo isplate 30.000 da ne prekrsimo uredbu?

    1. Draga Bojana,

      Novac će vam možda i leći, ali nemojte ga koristiti. Poreska uprava nam je potvrdila da se gubi pravo ukoliko se stupi u radni odnos, ali još uvek nemaju odgovor dali se prethodno primljena sredstva vraćaju ili ne i da li biste vi u vašem slučaju dobili za 17 dana kojih niste bili u radnom odnosu. Čim budemo dobili odgovor, objavićemo na našim mrežama, pa nas pratite.

  138. Poštovani,
    Dobar dan,
    Molim Vas za savet. Radnicima sam prva dva meseca isplatila platu sa covid 19 račun sa šifrom plaćanja241i čak nisam upisala BOP, za treći minimalac uvidela sam grešku i pravilno postupila isplatila sam sa šifrom plaćanja 240 i upisala sam BOP. Savet šta raditi sa prve dve isplate, jer pretpostavljam da poreska uprava ima uvid da nisam isplatila zarade.
    Pozdrav,
    Unapred zahvalna!

    1. Draga Ema,

      Najbolje je da se posavetujete sa Poreskom upravom, možda može jednostavnije da se reši od vraćanja novca na covid račun i ponovne isplate.

  139. Postovani ,imam jedno pitanje: da li pausalac moze da naplati uslugu od fizickog lica cekom gradjana i kako se taj cek moze realizovati? Da li mogu da ga uplatim na moj racun u banci ili neki drugi nacin je predvidjen, ne vodim knjige samo KPO. Hvala unapred.

  140. Nisam znao da knjigovodstvena agencija koja mi vodi knjige nije na vreme podnela PPP-PD za mesec maj(KASNILI SU PAR DANA SA PRIJAVAMA) pa zbog toga nisam dobio namenska sredstva Covid. Za mart i april sam dobio redovno sredstva,radnike nisam otpuštao a imam problem sa poslovanjem jer je moja delatnost direktno ugrožena.Mogu li da ostvarim prava na sredstva za maj mesec?

  141. Poštovani, ako preduzetnik ide u invalidsku penziju, najverovatnije po dijagnozi u 10.mesecu ,( on nije koristio davanja po cov -19), a na zaposlenog je koristio davanja po COV-19, šta se dešava. Da li je to smanjenje broja zaposlenih?

  142. Poštovani,
    Da li odlozeni porezi i doprinosi dospevaju na naplatu od januara meseca u par mesecnih rata ili se do januara mora izmiriti obaveza po osnovu odlozenih poreza i doprinosa moraju?

    S poštovanjem,
    Verica

  143. Postovani, molim za savet ako ste u mogucnosti. Ako ne, da li mozete da mi posaljete kontakt pravnika koji se bavi temom pausala posto mi je prilicno vazno: Situacija je da sam u neodredjenom (stalnom) radnom odnosu 100% u jednoj beogradskoj firmi. Pored toga, otvara mi se mogucnost da radim za drugu firmu iz EU, i kako su mi rekli, njima bi najvise odgovaralo da bude remotely iz Srbije, tj da ja otvorim pausal ili doo firmu i da mi tako uplacuju platu, dakle iz EU da mi uplacuju ovde u Srb. Bavim se racunarskim programiranjem. Pitanje je da li mi se to isplati, s obzirom na celu situaciju sa porezima ovde? Hvala unapred, Ana

  144. Postovani zanima me sledece: Ja sam preduzetnik pausalac Auto taksi nemam zaposlenih osim mene licno,nova vrsta pomoci u visini od tri polovine minimalca jel potrebno da se prijavljujem ili ce to biti automatski uradjeno kao sto je bilo tokom proslogodisnjeg paketa pomoci od tri cela minimalca,tada sam bio automatski prijavljen ! Unapred hvala ! Vladimir

  145. POštovani

    Ja sam paušalac preduzetnik sa 0 zaposlenih.
    Kako razumem uredbu o direktnim covid dvavanjima, imam pravo za 0+1 zaposlenog da primim sredstva. Međutim predviđeno je da se sredstva koriste iskljucivo za isplatu zarada. S obzirom da denam zaposlene po ovom osnovu ne mogu da trošim uplaćena sredstva. Molim za razjašnjenje

  146. Imam resenje za tebe, ako zelis da sacuvas zenu da tu drazesnu da opet ne pobegne predlazem da mi das stan, hranu i za platu cemo da se dogovorimo a ja za uzvrat ti cuvam zenu dok nisi kod kuce, da slucajno ne pobegne ponovo

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *