Dugoročni krediti su i za paušalce

S obzirom na to da je ovo godina beneficija za paušalce, red bi bio da pišemo i o jednoj od njih, a to je mogućnost kreditiranja pod povoljnijim uslovima.

Potpuna novina i tek ove godine uvedene specijalne akcije, zbog čega smo rešili da izvršimo malo istraživanje i popričamo sa Jelenom Đurović iz Societe Generale banke o tome kako jedan paušalac može dobiti dugoročni kredit, šta mu je sve potrebno i pod kojim uslovima.

 

Kako govorimo o stambenom kreditu za fizička lica, kreditna sposobnost se obračunava kao i kod ostalih fizičkih lica, s tim što u ovom slučaju je zarada zapravo dogovoren redovan prihod koji se ostvaruje na osnovu ugovora sa kompanijom poslodavcem.

,,Stambeni krediti su po definiciji krediti koji se isplaćuju fizičkim licima za potrebu kupovine nekretnine za stanovanje. Pravna lica mogu imati stan kao proizvod, robu ili poslovni prostor, tako da sama svrha nekretnine određuje i tip kredita. Mi smo za SINHRO paušalce ponudili isključivo stambene kredite, dakle kredit dajemo fizičkom licu koje se u katastru upisuje kao vlasnik objekta čija je namena stambena.“

Radi dobijanja kredita, od paušalaca se traži Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa nekim preduzećem.

Najvažnija stavka ovog ugovora je rok na koji je on zaključen, jer se sa ovim rokom usklađuje ročnost kredita.

Cela poenta toga je da se utvrdi da paušalac nije angažovan na jednokratnom projektu, već da je u pitanju saradnja koja će trajati u dužem vremenskom periodu. Uslov je da je ugovor sklopljen na neodređeno, međutim ukoliko je ograničen njegov rok moguće je da se deo sredstava finansira kreditom. Tada se rok usklađuje sa onim u ugovoru i maksimalno opterećenje mesečnih primanja ratom kredita je 50%.  

Takođe, bitno je da ugovor sadrži i visinu prihoda.

,,U samom ugovoru nadoknada može biti izražena kroz satnicu, na nedeljnom ili godišnjem nivou, ali nam je važno da u svakom od tih slučajeva postoji definisan način kako se ona određuje i da je definisan minimum ispod kojeg ti prihodi neće ići kako bismo ih mogli uvažiti za obračun kreditne sposobnosti“ govori nam Jelena.

Pored same paušalne agencije, posmatra se i poslodavac sa kojim on sarađuje. Ukoliko su u pitanju renomirane IT kompanije sa dugogodišnjim iskustvom, tada je potrebno da paušalna agencija postoji minimum šest meseci radi apliciranja za stambeni kredit.

,,Ukoliko paušalac podnosilac zahteva radi za startape i strane kompanije o kojima nemamo dovoljno informacija, onda se više oslanjamo na utvrđivanje senioriteta samog klijenta i stabilnost njegovih prihoda u poslednje dve godine. U tim slučajevima tražimo na uvid ugovore o prethodnim angažovanjima i promet u banci“, ističe Jelena.

Jedna od opcija jeste da se podigne kredit sa učešćem, međutim ukoliko nemate sredstva možete aplicirati i za kredit bez ličnog učešća.

Ovo se može uraditi dodatnom hipotekom, pored one koja se uspostavlja na nekretnini koja je predmet kredita, gde ukupan procenjeni iznos obe hipoteke mora biti minimum 30% veći od iznosa traženog kredita.

,,Bilo je i situacija u kojima je banka kreditirala i učešće, što podrazumeva da se sklapaju dva odvojena ugovora o kreditu gde je ovaj za učešće obično kratkoročni kredit pod standardnim uslovima za gotovinske kredite a drugi dugoročni pod uslovima za stambeni kredit. Odluka o tome da li će se takvi aranžmani odobriti se ne može baš precizno uklopiti u neki standard, ali svakako se daje prednost dugogodišnjim klijentima sa dobrom kreditnom istorijom.“

A Jelena nam je rekla i nešto o specifičnim uslovima SoGe banke:

,,Osnovni uslov je da su korisnici SINHRO paketa, namenjenog ekspertima iz profesionalnih delatnosti koje su najviše u vezi sa IT-jem i delatnostima bliskim novim tehnologijama i digitalnom poslovanju.

Naši stambeni krediti su veoma fleksibilni – imamo različite mogućnosti za sve vrste klijentskih preferencija u kombinacijama rokova i tipova kamata. Ipak ono što je kod nas jedinstveno jeste kombinovani stambeni kredit sa mogućnošću za klijenta da na svake tri godine opet razmotri svoju odluku i odabere za naredni period fiksnu ili varijabilnu kamatu u skladu sa očekivanjima finansijskih kretanja koja su aktuelna u tom momentu. Za ovakav kredit je u toku specijalna ponuda u okviru koje za zahteve podnete do 31. januara 2019. godine odobravamo kamatu od 2.55% fiksno za prve tri godine otplate kredita, bez troskova obrade. Naravno, svi detalji i korisni saveti za svakog zainteresovanog SINHRO klijenta koji želi da kupi nekretninu kreditom naše banke dostupni su i na našem sajtu, na blogu Finovacije, kao i kod naših bankara u celokupnoj mreži ekspozitura.“

 

Sonja Žabić

Entuzijasta | Kreativac | Uvek s osmehom "Ideja ne mora da bude velika. Ona samo mora da promeni svet." Hugh MacLeod

4 Komentara
 1. U mom ugovoru sa stranom kompanijom stoji ovaj deo koji se odnosi na duzinu trajanja ugovora:

  „Term. This Agreement shall continue until the earlier of (a) the completion of the Services to Company’s satisfaction, or (b) until terminated by either party on written notice, provided that termination by Consultant shall not be effective until satisfactory completion of the Services unless otherwise agreed in writing.“

  Za pomenutu kompaniju radim vec skoro 9 godina, sto se vidi na istom ugovoru.

  Da li je to za SoGe banku dovoljno da bude treitrano kao ugovor na „neodredjeno“?

  1. Nikola kontaktirali smo banku, jer je u pitanju specifičan slučaj i nešto što oni moraju da provere u njihovom sistemu, pa je najbolje da i ta informacija dođe od njih. Obećali su nam da će analizirati ovaj slučaj i poslati odgovor u što kraćem roku, tako da očekujte danas meil 🙂

 2. Da li ugovor mora biti „ugovor o radu“ ili može biti i „ugovor o delu“ na neodredjeno? Većina paušalaca radi za strane firme i ne može da dobije „ugovor o radu“.

  1. Ni jedno ni drugo 🙂 Ono što vam je potrebno jeste Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji opisuje vašu saradnju sa datom kompanijom, bilo da je ona domaća ili inostrana. Ako vam bude bilo potrebno, možemo vam poslati primer ovakvog ugovora, samo nam se javite na meil office@pausal.rs

Imaš mišljenje na ovu temu? Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.