Dugoročni krediti su i za paušalce

S obzirom na to da je ovo godina beneficija za paušalce, red bi bio da pišemo i o jednoj od njih, a to je mogućnost kreditiranja pod povoljnijim uslovima.

Potpuna novina i tek ove godine uvedene specijalne akcije, zbog čega smo rešili da izvršimo malo istraživanje i popričamo sa Jelenom Đurović iz Societe Generale banke o tome kako jedan paušalac može dobiti dugoročni kredit, šta mu je sve potrebno i pod kojim uslovima.

 

Kako govorimo o stambenom kreditu za fizička lica, kreditna sposobnost se obračunava kao i kod ostalih fizičkih lica, s tim što u ovom slučaju je zarada zapravo dogovoren redovan prihod koji se ostvaruje na osnovu ugovora sa kompanijom poslodavcem.

,,Stambeni krediti su po definiciji krediti koji se isplaćuju fizičkim licima za potrebu kupovine nekretnine za stanovanje. Pravna lica mogu imati stan kao proizvod, robu ili poslovni prostor, tako da sama svrha nekretnine određuje i tip kredita. Mi smo za SINHRO paušalce ponudili isključivo stambene kredite, dakle kredit dajemo fizičkom licu koje se u katastru upisuje kao vlasnik objekta čija je namena stambena.“

Radi dobijanja kredita, od paušalaca se traži Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa nekim preduzećem.

Najvažnija stavka ovog ugovora je rok na koji je on zaključen, jer se sa ovim rokom usklađuje ročnost kredita.

Cela poenta toga je da se utvrdi da paušalac nije angažovan na jednokratnom projektu, već da je u pitanju saradnja koja će trajati u dužem vremenskom periodu. Uslov je da je ugovor sklopljen na neodređeno, međutim ukoliko je ograničen njegov rok moguće je da se deo sredstava finansira kreditom. Tada se rok usklađuje sa onim u ugovoru i maksimalno opterećenje mesečnih primanja ratom kredita je 50%.  

Takođe, bitno je da ugovor sadrži i visinu prihoda.

,,U samom ugovoru nadoknada može biti izražena kroz satnicu, na nedeljnom ili godišnjem nivou, ali nam je važno da u svakom od tih slučajeva postoji definisan način kako se ona određuje i da je definisan minimum ispod kojeg ti prihodi neće ići kako bismo ih mogli uvažiti za obračun kreditne sposobnosti“ govori nam Jelena.

Pored same paušalne agencije, posmatra se i poslodavac sa kojim on sarađuje. Ukoliko su u pitanju renomirane IT kompanije sa dugogodišnjim iskustvom, tada je potrebno da paušalna agencija postoji minimum šest meseci radi apliciranja za stambeni kredit.

,,Ukoliko paušalac podnosilac zahteva radi za startape i strane kompanije o kojima nemamo dovoljno informacija, onda se više oslanjamo na utvrđivanje senioriteta samog klijenta i stabilnost njegovih prihoda u poslednje dve godine. U tim slučajevima tražimo na uvid ugovore o prethodnim angažovanjima i promet u banci“, ističe Jelena.

Jedna od opcija jeste da se podigne kredit sa učešćem, međutim ukoliko nemate sredstva možete aplicirati i za kredit bez ličnog učešća.

Ovo se može uraditi dodatnom hipotekom, pored one koja se uspostavlja na nekretnini koja je predmet kredita, gde ukupan procenjeni iznos obe hipoteke mora biti minimum 30% veći od iznosa traženog kredita.

,,Bilo je i situacija u kojima je banka kreditirala i učešće, što podrazumeva da se sklapaju dva odvojena ugovora o kreditu gde je ovaj za učešće obično kratkoročni kredit pod standardnim uslovima za gotovinske kredite a drugi dugoročni pod uslovima za stambeni kredit. Odluka o tome da li će se takvi aranžmani odobriti se ne može baš precizno uklopiti u neki standard, ali svakako se daje prednost dugogodišnjim klijentima sa dobrom kreditnom istorijom.“

A Jelena nam je rekla i nešto o specifičnim uslovima SoGe banke:

,,Osnovni uslov je da su korisnici SINHRO paketa, namenjenog ekspertima iz profesionalnih delatnosti koje su najviše u vezi sa IT-jem i delatnostima bliskim novim tehnologijama i digitalnom poslovanju.

Naši stambeni krediti su veoma fleksibilni – imamo različite mogućnosti za sve vrste klijentskih preferencija u kombinacijama rokova i tipova kamata. Ipak ono što je kod nas jedinstveno jeste kombinovani stambeni kredit sa mogućnošću za klijenta da na svake tri godine opet razmotri svoju odluku i odabere za naredni period fiksnu ili varijabilnu kamatu u skladu sa očekivanjima finansijskih kretanja koja su aktuelna u tom momentu. Za ovakav kredit je u toku specijalna ponuda u okviru koje za zahteve podnete do 31. januara 2019. godine odobravamo kamatu od 2.55% fiksno za prve tri godine otplate kredita, bez troskova obrade. Naravno, svi detalji i korisni saveti za svakog zainteresovanog SINHRO klijenta koji želi da kupi nekretninu kreditom naše banke dostupni su i na našem sajtu, na blogu Finovacije, kao i kod naših bankara u celokupnoj mreži ekspozitura.“

 

23 comments

  1. U mom ugovoru sa stranom kompanijom stoji ovaj deo koji se odnosi na duzinu trajanja ugovora:

    „Term. This Agreement shall continue until the earlier of (a) the completion of the Services to Company’s satisfaction, or (b) until terminated by either party on written notice, provided that termination by Consultant shall not be effective until satisfactory completion of the Services unless otherwise agreed in writing.“

    Za pomenutu kompaniju radim vec skoro 9 godina, sto se vidi na istom ugovoru.

    Da li je to za SoGe banku dovoljno da bude treitrano kao ugovor na „neodredjeno“?

    1. Nikola kontaktirali smo banku, jer je u pitanju specifičan slučaj i nešto što oni moraju da provere u njihovom sistemu, pa je najbolje da i ta informacija dođe od njih. Obećali su nam da će analizirati ovaj slučaj i poslati odgovor u što kraćem roku, tako da očekujte danas meil 🙂

        1. Draga Nikolina,

          Kod ovakih ugovora otvoreno je za tumačenje da ugovor nije za stalno. Odnosno, zahtev za kredit s emože podneti, ali postoji šansa da će risk odbaciti zahtev, na šta banka nema uticaj. Možemo vam zakazati sa bankom ukoliko želite još neke detaljnije informacije.

    1. Ni jedno ni drugo 🙂 Ono što vam je potrebno jeste Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji opisuje vašu saradnju sa datom kompanijom, bilo da je ona domaća ili inostrana. Ako vam bude bilo potrebno, možemo vam poslati primer ovakvog ugovora, samo nam se javite na meil office@pausal.rs

    1. Draga Nađa, na ovo pitanje Vam ne mogu odgovoriti jer kredite odobrava banka, a ne PAUSAL aplikacija. Ipak, ukoliko ste zainteresovani za dobijanje kredita možete nam se javiti na office@pausal.rs i mi ćemo vas spojiti sa Societe Generale bankom koja će vam dati informacije koje vas zanimaju.

    2. Ne,trazi se dve godine poslovanja,trazi se tri prijavljena radnika,trazi se pet miliona po racunu i ako sve ispunjavate opet nemoze zato sto imate rizicnu delatnost.Dosta vise lazi…pausalci nemogu da dobiju kredit….

  2. Postavan Sonja,
    Imam par pitanja …

    #1. Dve godine imam pausalnu agenciju i prihodi i uplate na bankovni racun su redovni. U pitanju su servisi i retko kad radim sa istim klijentom tako da nemam ugovor, ali su prihodi i promet visoki svakog meseca. Moje pitanje je da li je ugovor obavezan (posto ga ja nemam) ili je uobicajeno da se krediti odobravaju i kada nema ugovora a prihodi su visoki (uvek veoma blizu gornjeg limita za pausalce od 6 miliona)?

    #2. Da li na kreditnu sposobnost moze uticati to ako novac sa svog poslovnog racuna prebacujem na svoj privatni tekuci racun u istoj banci sa sifrom 241 (Neoporeziva primanja zaposlenih, socijalna i druga davanja izuzeta od oporezivanja.)? Pa onda podnesem zahtev za kredit kao fizicko lice (umesto kao pausalac) u toj istoj banci? Ili to nema nikakve veze i fizicko lice i pausalac se u ovom slucaju tretira kao jedan zahtev za kredit?

    Hvala,
    Nikola

    1. Dragi Nikola,

      Prema informacijama koje mi imamo, krediti se ne odobravaju bez ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, bez obzira na visinu prihoda. Ipak, najbolje i najtačnije informacije vam mogu dati u banci, gde možete da pitate sve što vas zanima i saznati koja je nabolja opcija za vas. Ukoliko želite da vam ugovorimo sastanak, javite se na office@pausal.rs.

  3. U ovakvim tekstovima je veoma važno napomenuti, s obzirom da nije decidno objašnjeno u tekstu, da Societe Banka stambene kredite paušalcima odobrava samo ukoliko je delatnost vaše preduzetničke radnje IT ili advokatska (ne znam tačno koje su tačne šifre delatnosti).

    Ovo sam saznao nakon što sam zakazao sastanak u ekspozituri i raspitao se za moj slučaj. Dakle, imam ugovor o poslovno tehničkoj saradnji na neodređeno, sa definisanim mesečnim iznosom koji je na godišnjem nivou blizu limita od 6 miliona, ali to nije bilo dovoljno za njih, s obzirom da je šifra delatnosti moje paušalne agencije 71.12 – Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje.

    Pozdrav
    Miloš

    1. Dragi Miloše,

      Žao nam je što niste uspeli da dobijete kredit. Kada aplicirate za kredit, mogo faktora utiče na njegovo odobrenje i sve zavisi od slučaja do slučaja. Moguće je da niste odbijeni samo zbog vaše šifre delatnosti. S obzirom da Societe Generale banka pokušava da da još bolje uslove za paušalce, možemo vam zakazati sastanak kako bi se revidirao vaš zahtev za kredit.

      1. Poštovana Sonja,

        Možda nisam napomenuo, ali uopšte nisam odbijen jer nisam ni aplicirao za kredit, raspitivao sam se o takvoj mogućnosti i jednostavno mi je objašnjeno da je SINHRO paket namenjen samo za ove dve delatnosti koje sam naveo, pa sam isključivo iz tog razloga hteo to i da napišem ovde, da bude jasnije ljudima koji čitaju i traže informacije preko interneta kome je tačno namenjen ovaj paket usluga.

        Zahvaljujem Vam na ponudi za sastanak ali nema potrebe, korisnik sam druge banke koja ne uslovljava kredite paušalcima delatnošću same firme.

        Svako dobro.

        1. Dragi Miloše,

          Možda ni ja nisam napomenula da se uslovi koje banka nudi menjaju i da se Societe Generale Banka sve više okreće paušalcima, bez obzira na njihovu šifru delatnosti. Drago mi je da ste na kraju našli banku koja vama najviše odgovara. Drugima bih svakako savetovala da zakažu sastanak, jer kao što sam već rekla odobrenje kredita zavisi od mnogo faktora.

        2. Ja sam iste godine imala identično objašnjenje u SoGe. Imam čak dva ugovora na nedoređeno već dve godine. Šifra delatnosti mi je 7022, bavim se marketingom i finansijama, čak me savetnica pitala da li znam da imenujem ljude koji su dobili stambene kredite sa ovom šifrom ( otkrivanje tuđih pdataka mi je tek bilo potpuno sumanuto). Još uvek tragam za stambenim kreditom za paušalce, ali budući da je vanredna situacija trenutno, ova misija deluje nemoguća.

  4. Poštovana Sonja,

    Da li imate informaciju kada će konačno neka od banka, u ovom slučaju partnerska banka OTP (bivša SocGen) početi i na paušalce freelancer-e da gleda kao na „normalne“ poslovne ljude? Koliki je garant taj neki „ugovor“ na neodređeno sa jednim klijentom koji može da dan posle odobrenja kredita da raskine saradnju ili čak i sam preduzetnik da to uradi?

    Kada će banke početi da gledaju realan promet na računima jer verujem da ima jako jako mnogo paušalaca koji rade godinama na platformama (Upwork, Toptal, i sl.) koji imaju primanja i veća od pomenutih „kao paušalaca“?

    Takođe, s obizrom na promene koje stupaju na snagu od 1.3.2020, verovatno će izuzetno mali broj paušalaca koji rade na ugovor sa jednom frimom nastaviti da radi u tom obliku (najveći broj će da ugasi preduzetnika i otvori DOO)… samim tim, ova ponuda, konkretno OTP banke za takve paušalce neće se više praktično ni korisiti.

    Srdačan pozdrav!

    1. Dragi Peđa,

      Nažalost ne mogu ništa konkretno da vam kažem, osim da OTP banka radi na tome da stvori što bolje uslove za freelancere. Svi smo svesni položaja freelancera i svako se trudi na svom polju da učini koliko može, ali postoje sistemi koji moraju da se prođu kako bi se bilo kakva promena odobrila. Nadam se da će se u narednom periodu odviti neke stvari, koje će freelancerima dati status koji zaslužuju. 🙂

      1. Draga Sonja,

        Hvala na odgovoru. Jasno mi je da se trude, ali bi prilikom promovisanja povoljnijih paketa i usluga za paušalce trebalo naglasiti da se to odnosi na paušalce sa ugovorom, tj paušalce u „tzv radnom odnosu“ sa stranim klijentom 🙂

        Znam da nije do vas, samo razmišljam naglas.

        U svakom slučaju, prilično neočekivano, kao frilenser i „istinski“ preduzetnik-paušalac, bez problem sam ušao u proceduru za stambeni kredit u drugoj banci (kao kriterijume gledaju dužinu poslovanja preduzetnika, osnovicu u poreskom rešenju i promet po računima). Takođe, u još dve banke sam mogao isto tako da uđem u proceduru za kredit, bez ikakvih problema 🙂

        Srdačan pozdrav!

        1. Poštovani Pedja,

          Da li bi mogli da podelite sa nama informaciju o kojim bankama se radi? Kod kojih ste uspeli da sa tim uslovima uđete u proceduru za kredit?
          Nalazim se u istoj situaciji kao i vi, firma mi posluje preko 6 godina, sa velikim godišnjim prihodima.

          Bio bih vam veoma zahvalan.
          Hvala unapred

          1. Pozdrav Dragane,

            Naravno, meni je bez ikakvog problema odobren stambeni kredit u Erste banci (mart ove godine). U principu, za visinu rate gledaju iznos na poreskom rešenju (čini mi se da opterećenje/rata može biti oko 50-60% od tog iznosa). Takođe, bitno je da je firma otvorena preko 2 godine i da nikada nije bila u blokadi. Godišnji promet takođe gledaju, ali nisam siguran po kojoj formuli ulazi u računicu za ratu.

            U svakom slučaju, kredit mi je odobren mnogo mnogo brže i lakše nego što sam očekivao. Čekanje odobrenja je trajalo manje od 3 sedmice, koliko se sećam.

            Erste sam na kraju izabrao jer su mi poslovni računi tamo preko 5 godina, pa je sve išlo lakše i brže (inače poslujem sada već 10 godina kao paušalac).

            Još jedna banka (od mnogih) koja me nije „ispalila“ jer nemam nikakve „ugovore“ i kod koje sam mogao da uđem u proceduru je bila Sberbank.

            Što se OTPa (bivša SocGen), ne znam da li su konačno nešto menjali povodom famoznog uslova da „paušalac“ mora da ima ugovor s klijentom, pogotovo jer je to sada veoma retko zbog testa samostalnosti…

            Ako bude trebala neka pomoć, slobodno pitajte 🙂

            Srećno!

  5. Peđa, bez ikakve namere da bilo koga reklamiram, a da bi mi uštedeo vreme, može li informacije koje banke su generalno spremne da odobre stambeni kredit pausalcu i koju si ti odabrao? Hvala unapred, Zoran

    1. Ovo i mene zanima. Ja sam stekla utisak da takve banke ne postoje. Čak su me u jednoj gledali kao da pričam potpune nebuloze. A što je najgore, kreditni savetnici su vrlo needukovani po pitanju samih propisa banka u kojima rade i individualnog pristupa i zalaganja za svakog klijenta. Ovo samo kod nas ima. Čak sam i članica Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije, i kada se ovakvo pitanje potegne sve te „predsednice“ pobegnu u mišju rupu. Tuga.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *