Kada se gubi status paušalca?

Kao što postoje uslovi koje morate da ispunite da biste se registrovali kao paušalac, tako postoje uslovi koje morate da ispunjavate da biste ostali paušalac. Postoje dva limita u okviru kojih morate da poslujete da biste zadržali svoj status. 

Limit od 6 miliona dinara

Ovaj limit se odnosi na ostvaren prihod u kalendarskoj godini, odnosno od 01.01. do 31.12. svake godine. Sa početkom godine ovaj limit se računa od nule.

Ukoliko prekoračite ovaj limit, gubite pravo na paušalno oporezivanje. Poreska uprava će doneti rešenje po kojem ćete morati da vodite poslovne knjige – postajete preduzetnik knjigaš. Ako pređete limit u prvoj polovini godine, Poreska uprava će naložiti vođenje poslovnih knjiga od 01.07. tekuće godine odnosno, ako prekoračite limit u drugoj polovini godine – od 01.01. naredne godine. Do tog datuma i dalje se vodite i ponašate kao paušalac.

Takođe, bićete u obavezi da podnesete elektronsku poresku prijavu PPDG-1R i PPDG-1S kako biste prijavili prelazak sa paušalnog oporezivanja na vođenje knjiga.

Imajte u vidu: Ukoliko izgubite status paušalca, možete ga ponovo dobiti naredne godine ukoliko ispunjavate uslove iz Zakona o porezu na dohodak građana (član 40.). Potrebno je da podnesete Poreskoj upravi Zahtev za paušalno oporezivanje do 30. novembra, nakon čega bi trebalo da dobijete rešenje o odobrenom paušalnom oporezivanju, počevši od naredne godine.

Limit od 8 miliona dinara

Ovaj limit odnosi se na ostvaren prihod u prethodnih 365 uzastopnih dana. Dakle, sa početkom godine ovaj limit neće krenuti od nule, kao prethodni, već će računati prihod u prethodnih 365 dana.

Ukoliko prekoračite ovaj limit, ulazite u sistem PDV-a i automatski gubite status paušalca. Prijavu u sistem PDV-a bi trebalo da izvršite sami po prekoračenom limitu, podnošenjem obrasca EPPDV Poreskoj upravi. Rok za prijavu je do isteka roka za predaju periodične PDV prijave (do 15. u mesecu za prethodni mesec), ali se posmatrate kao obveznici PDV-a od dana nakon probijanja limita.

Kako automatski gubite status paušalca, i u ovom slučaju podnosite elektronske prijave PPDG-1R i PPDG-1S kao kada prekoračite limit od 6 miliona.

 

Ne zaboravite: Ukoliko izgubite status paušalca, vaše poslovanje se menja i neophodno je da angažujete knjigovođu. Ako primetite da ste blizu nekom od ovih limita, savetujemo vam da se na vreme posavetujete sa knjigovođom o vašem daljem poslovanju. 

 

Savet plus: PAUSAL aplikacija automatski vodi računa o oba vaša limita kako biste poslovali bez brige. 🙂

 

.

33 comments

  1. „Savet plus: PAUSAL aplikacija automatski vodi računa o oba vaša limita kako biste poslovali bez brige. ?“

    Pa zapravo ovo nije tačno. Vaša aplikacija za telefone i Web verzija različito računaju ove limite i prave veću štetu nego korist korisnicima. Ako vam neko slepo veruje, da umete da sabirate, može pogrešiti i izgubiti pravo na paušalno oporezivanje, a vi za to ne snosite odgovornost.

    1. Ljubo, žao nam je ako ste imali loša iskustva sa našom aplikacijom.

      Da pojasnim – mobilna aplikacija na vrhu limita prikazuje samo ukupan fakturisani iznos zbog preglednosti; web aplikacija pokazuje i ukupan naplaćeni iznos, na osnovu naplata koje ste unosili u aplikaciju.

      Zašto je ovo ovako? Ukupan naplaćeni iznos se prikazuje jer banci, pa time i Poreskoj upravi, je vidljiv samo vaš promet na računu, ne i kada ste izdali neku fakturu. Što znači da njima može biti vidljivo da ste prešli limit i mogu vas pozvati da vas o tome obaveste, a vi ste zapravo fakturu izdali u prethodnoj godini i samo primili uplatu malo kasnije. Da ne bi došlo do zabune, upravo zato app pruža ovu informaciju i pokazuje vam i fakturisan i naplaćen prihod.

      Svakako, ako vidite prostora za poboljšanje ili mislite da negde grešimo, pozivam vas da nam pišete i pomognete da unapredimo aplikaciju. Cenimo sve što naši korisnici imaju da nam kažu i zaista smo zahvalni na svakoj pomoći.

  2. Poštovana Dijana,
    Da li vlasnik i direktor privrednog društva u formi DOO, može biti istovremeno i vlasnik preduzetničke paušalno oporezive radnje i da li obe mogu biti registrovane na istoj adresi ?

    Da li se može registrovati paušalno oporeziva radnja sa šifrom delatnosti 70.22 ?

    1. Draga Biserka,

      Moguće je da vlasnik i/ili direktor doo bude i vlasnik preduzetničke radnje i da budu registrovani na istoj adresi. Nije preporučljivo da prima uplate od tog doo i kao zaposlen i kao vlasnik preduzetničke radnje. Šifra 70.22 može biti paušalno oporezovana, a visinu očekivanih poreza i doprinosa možete videti ovde.

  3. Paušalac koji je prekoračio limit od 6M dinara u drugoj polovini tekuće kalendarske godine vodiće poslovne knjige počev od 01. januara naredne godine. Do tog momenta (do 31.12. tekuće godine) nastavlja da vodi samo KEPO knjigu, namenjenu paušalcima.

    Da li to znači da može nesmetano do tog datuma nastaviti sa praksom podizanja gotovine sa svog tekućeg računa ?!

    Ukoliko ne može – koji propis ga u tome ograničava ?!

    Hvala.

    1. Dragi Bobane,

      Tako je, to znači da do kraja godine nastavljate da poslujete kao što ste i do sada, a od naredne godine počinjete sa vođenjem knjiga i morate pravdati sve troškove i podizanja gotovine. Ukoliko ste prešli limit, svakako bi vam savetovali da odete kod vašeg poreskog inspektora i sa njim iskomunicirate o ovoj promeni kako bi vam dali i rešenje od kada treba da vodite knjige.

    1. Dragi Milane,

      Možete imati samo jednu preduzetničku radnju, bez obzira da li ste paušalac ili ne. Ukoliko ste nekad imali agenciju koju ste zatvorili i sada ste otvorili novu, limiti se ne nadovezuju. Nisam sigurna na šta tačno ciljate, ali ako mislite na to da plaćate usluge druge paušalne agencije, to se ne računa, jer se troškovi kod paušalaca ne prate već samo prihodi.

      1. Ovo je veoma zanimljivo!

        Ako sam dobro razumeo on zeli da tokom godine kad stigne to 6M zatvori preduzetnicku radnju, pa odmah otvori novu i tako dobije jos jedan limit of 6M do kraja tekuce godine, a izgleda da bi se isto moglo primeniti in na 8M limit?

        Dajana, molim vas odgovorite!

        1. Poštovani Ivane,

          Sa početkom godine se svakako resetuje limit od 6 miliona. Ukoliko se prelazite bilo koji limit opcije su da postanete knjigaš ili zatvorite radnju. Svakako se može desiti da nakon što zatvorite radnju, nakon nekog vremena ponovo otvorite, ali ne bismo preporučili da to radite konstantno i s namerom da izbegnete ulazak u PDV.

  4. Draga Dajana,

    i dalje mi nije jasno šta se tačno smatra ‘ostvarenim prihodom’.
    Da li je to zbir uplata na tekućem računu u toku godine ili zbir faktura u toku godine?
    Recimo da je paušalni preduzetnik u toku godine fakturisao više od 6 miliona.
    U toku te godine je imao i uplate na tekući račun veće od 6 miliona, ali je deo tih uplata za fakture od prethodne godine, i kada se taj deo odbije, ostaje manje od 6 miliona.
    Da li taj preduzetnik gubi pravo na paušalno oporezivanje?

    Unapred hvala

    1. Draga Zorice,

      Po pravilu prihod se posmatra na osnovu faktura – dakle zbir faktura ulazi u vaš limit. Kako Poreska uprava nema uvid u vaše fakture, već na vaš promet na računu, oni će najčešće biti alarmirani tek kada promet na računu bude veći od 6 miliona. U tom slučaju ćete pokazati inspektoru fakture i KPO knjigu, na osnovu čega će on moći da utvrdi da je taj priliv, zapravo prihod iz prethodne godine. Dakle, ako ste prema fakturama poslovali u okviru limita, ne bi trebalo da izgubite paušal, ali znamo da neki inspektori različito tumače prihod, tako da će konačna odluka zavisiti ipak od njega.

  5. Poštovani,

    Da li u limit od 6 miliona odnosno 8 miliona ulaze i devizne uplate iz inostranstva? Pretpostavljam da u 6 miliona ulaze dok za 8 miliona mi nije jasno. Npr. ukoliko neko ima blog i prima uplate od Gugla, tj. Google Adsense.
    Unapred hvala na odgovoru

    1. Dragi Filipe,

      Usluge koje su navedene u Zakonu o PDV (član 12, stav 7) ne ulaze u obračun PDV-a, međutim u praksi se dešavalo da inspektori različito tumače zakon i posmatraju ovaj limit, zato je savet da poslujete u okviru oba limita ili da razgovarate sa svojim inspektorom o vašem slučaju.

  6. Poštovana Dajana,
    Da li paušalac kada pređe limit od 8 miliona ima neke obaveze plaćanje PDV-a državi nešto retroaktivno ili to njemu počinje da važi od trenutka ulaska u sistem PDV-a. npr. probio je limit 1.01.2020. Hvala puno

  7. Šta se dešava kada se limit od 6 miliona probije u prvoj godini postojanja? Konkretno prilikom otvaranja PR i predaje zahteva za paušalno oporezivanje nisam i imao u vidu da ce se neke poslovne prilike promeniti, tj. da će postati bolje i bio sam ispod limita. Ali se situacija promenila u drugoj polovini godine tj. u avgustu, pa limit od 6 miliona probijam 31.12. sa posledjom fakturom.
    Unapred hvala na odgovoru!

    1. Dragi Željko,

      Ista pravila važe i u prvoj godini poslovanja. Ukoliko prelazite limit ove godine, od početka ili eventualno od sredine naredne godine ćete dobiti rešenje po kojem morate da vodite knjige.

  8. Postovani,
    Da li mogu sa pausalne firme preci na knjigase u toku ove godine ili moram cekati sledecu? Naime, dobili smo ponudu za izvoz nasih proizvoda i u interesu nam je da budemo u pdv sistemu. Ako je moguce sada preci na dvojno knjigovodstvo, znate li koliko traje procedura i da li je komplikovano?

    1. Dragi Miloše,

      Najbolje je da proverite sa vašim inspektorom oko procedure kako bi sve prošlo što jednostavnije i brže. Trebalo bi da možete da se upišete u sistem PDV-a, čime automatski gubite paušal.

  9. Poštovana,
    Zaposlen sam i prijavljen u firmi sa punim radnim vremenom. Pored toga radim honorarno za jednu stranu firmu preko interneta i da bih bio isplaćen moram otvoriti firmu jer mi je povoljnije od autorskog ugovora.
    Da li postoji mogućnost da otvorim paušalnu firmu koja bi samo povremeno tokom godine bila aktivna, npr. radila bi samo u martu, junu, septembru i decembru, dok bi ostalim mesecima mirovala. Ne želim da izbegavam plaćanje poreza, ali kao honorarac, apsolutno mi se ne isplati da mi firma bude aktivna cele godine jer u nekim mesecima nemam zaradu uopšte, a u nekim imam.

    1. Dragi Ivane,

      Možete imati agenciju koju će po potrebi biti aktivna, u mesecima u kojim imate posla. To činite tako što podnosite prijavu za prekid ili nastavak obavljanja delatnosti, a nakon donošenja rešenja morate podneti i poresku prijavu. Vodite računa i da li prolazite test samostalnosti.

  10. Postovani,
    Da li kao pausalac mogu sada da predjem u pdv ili mora da se ceka pocetak godine? Pitam iz razloga jer sam porucio masine iz inostranstva i hteo bih da se oslobodim pdva jer su masine za potrebe firme.

  11. U 2019 g, sam prešao limit paušalca (6,4 mil.), pa su me zvali na kancelarisku kontrolu. Tada su mi rekli da trebam za period 1.1.-30.6.2020 da podnesem PPDG-1R (prihodi 2,7 mil.) a za period 1.7.-31.12.2020 da podnesem PPDG-1S . Šta popuniti u PPDG-S u prihodima (uglavnom imam prihode a gotovo nista rashode) da ne bih placao prevelike doprinose i porez. Da li da zatvorim radnju, (obzirom da radim u drugoj firmi) i prijavim je iduce godine, ili da smanjim drasticno poslove u drugoj polovini 2020 godine ?
    Na šta plaćam obaveze u ovom periodu, na dobit ili prihode ?
    Unapred hvala.

    1. Dragi Milutine,

      Ne možete sami upisati prihod već je potrebno da vam knjigovođa prknjiži prihod i troškove i na osnovu toga unosite prihod. Imate opciju da obustavite delatnost ili poslujete ove godine kao knjigaš pa da u oktobru podnesete zahtev za paušal, kako biste od naredne godine bili ponovo paušalac (pod uslovom da u ovoj godini ne pređete 6 miliona) ili da ugasite radnju ukoliko vam nije potrebna. Na šta ćete plaćati porez i doprinose zavisi da li ćete isplaćivati sebi platu (onda plaćate oko 60% porez i doprinose u odnosu na iznos plate) ili ćete se odlučiti za samooporezivanje (u tom slučaju plaćate prema rešenju poreske uprave). Na kraju godine plaćate 10% poreza na dobit. Najbolje je da proverite sa knjigovođom kada vidi bilans koja vam je najpovoljnija opcija.

  12. Postovani,
    Da li se porezi pausalcu racunaju kao kalendarska godina, znaci od 1.1.-31.12.? Ili se uzima period od 365 dana, u kom periodu pausalac ne sme da predje iznos od 6 miliona?
    Unapred hvala na odgovoru.

      1. Poštovana Dajana,

        pre svega hvala na istrajnosti kod ove teme i hvala na odgovorima.

        Moje pitanje se donekle nadovezuje na ovo prethodno pitanje.

        Naime, da li se ovih 6 miliona deli proporcionalno računajući od datuma otvaranja? Ukoliko sam započeo delatnost 1. avgusta, da li se gleda procentualno broj preostalih meseci u godini i po tome delimo 6 miliona?
        Npr. (od 1. avg) 41,6% je ostalo do 31. dec., što, ukoliko delim srazmerno, dobijem rezultat da bih mogao imati samo oko 2,4 miliona prometa do 31. decembra.

        Da li postoji opcija da će jednom poreska inspekcija/kontrola primeniti ovaj pristup u kalkulaciji?

        Hvala najlepše na odgovoru u ime svih nas!

  13. Postovana,

    Jasan mi je prelazak na PDV 365 dana unazad, ali mi nije jasno ako u kalendarskoj godini recimo
    imam do 1.5. 3 miliona ali sam 365 dana unazad na 7 miliona. Da li sam i dalje pausalac ili prelazim na knjige?

    Hvala Vam

  14. Da li možete da pojasnite limit za novoosnovane paušalce od 6 mil dinara koji su prvi put osnovani krajem kalendarske godine,npr u septembru. Da li se limit proporcionalno posmatra po mesecima (6mil/12 meseci= 500 hilj mesečno) ili nema veze u kom deu godine je osnovan. I na osnovu kog akta se to sporvodi? Hvala

  15. Draga Dajana,
    Ukoliko u decembru mesecu tekuće godine pređem limit od 6mil, pa prelazim u knjigaše od 1.1. sledeće godine, da li mogu podići sa računa taj višak preko 6 mil u toku decembra u kešu i da li ću biti oporezovana za taj iznos?
    Hvala unapred i pozdrav

  16. Postovana Dajana,
    Evo dva dana pre Nove godine sam imao poslednju uplatu i ukupan zbir svih uplata u tekucoj godini je 6.017.082 dinara. Da li je poreska uprava rigorozna i da li je moguce da ostanem na pausalnom oporezivanju?
    Puno hvala!!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *