Kako da proverim stanje poreza i doprinosa?

Kada govorimo o porezima i doprinosima, svesni smo važnosti da te obaveze izvršavamo na vreme. Pre svega da bismo izbegli dodatne troškove zbog kašnjenja, ali i da bismo osigurali automatsku overu knjižice i tako sebi uštedeli vreme. Takođe, ukoliko Vam je potrebno Uverenje Poreske uprave zarad dobijanja vize, kredita u banci ili nekog drugog razloga, sve vaše obaveze moraju biti izmirene. Moj savet je da povremeno proverite svoje stanje u Poreskoj upravi, kako biste bili sigurni da je sve u redu. Postoji nekoliko načina da to učinite:

U Poreskoj upravi  

Jedan od načina je da lično u svojoj Poreskoj upravi tražite izvod svog stanja, koji se stručno naziva konsolidovani upit stanja. Većina Poreskih uprava sada ima izdvojen šalter “Vaš poreznik” na kojima možete dobiti osnovne informacije bitne za vašu agenciju i na kojima možete tražiti upit stanja bez popunjavanja dodatnih zahteva.

Putem sajta ePorezi

Na ovaj način možete proveriti svoje stanje samo ukoliko posedujete elektronski sertifikat. On može biti dodat na vašu čipovanu ličnu kartu (u MUP-u) ili može biti izdat od strane nekog drugog sertifikacionog tela (npr. Privredne komore Srbije ili Pošte).

Drugi uslov za korišćenje ove usluge je da imate čitač za karticu.

Ukoliko ste ispunili ove uslove, sada možete preuzeti aplikaciju ePorezi i izvšiti instalaciju prema upustvu sa sajta Poreske uprave.

Nakon instalacije aplikacije, pokrenite program, ubacite karticu sa elektronskim potpisom u čitač i unesite pin kod. Sada možete izabrati “Upit stanja” i kreirati zahtev.

Za celokupno stanje, izaberite sintetika u PDF formatu, unesite email i kada PDF bude kreiran moći ćete da ga preuzmete. Ovde ćete na prvi pogled moći da vidite da li imate bilo kakav dug ili ste možda u pretplati. Pogledajte kako da protumačite ovaj izvod stanja.

Ukoliko želite da vidite sve uplate koje ste imali i sva zaduženja od strane Poreske uprave izaberite analitika za fiskalnu grupu u PDF formatu, a zatim:

  • Računi poreza i doprinosa pre objedinjene naplate
  • Porez na prihode od samostalnih delatnosti

Ukoliko postoji dug ovde ćete moći da izanalizirate zbog čega je nastao i u kom trenutku.

Preko ovlašćenog lica

Bez obzira da li imate elektronski serifikat ili ne, možete ovlastiti drugo lice sa elektronskim sertifikatom da pristupa Vašem stanju u Poreskoj upravi. To ćete učiniti putem obrasca PEP, koji se podnosi Poreskoj upravi opštine u kojoj je sedište agencije.

Pausal tim je i u ovom slučaju tu za vas, pa Vam može proveriti i rastumačiti stanje ukoliko se sami ne snađete. Slobodno nam pišite na office@pausal.rs.

Pozivom Kontakt centra Poreske uprave

Svoje stanje možete tražiti pozivom Kontakt centra Poreske uprave. Međutim, preduslov je da popunite EKPL obrazac i da ga pošaljete poštom. Ovim obrascem dostavljate kontakt podatke za komunikaciju sa Poreskom upravom. Nakon toga, možete telefonom tražiti upit stanja koji će Vam biti poslat na e-mail adresu koju unesete na obrascu.

40 comments

  1. Molim Vas možete li mi pomoći!?
    Osnovao sam agenciju za marketing i konsalting 1 kmsports na adresu Strahinjića Bana 57 a. Tada sam živeo na toj adresi sa nevenčanom suprugom.
    Agenciju sam otvorio i nisam podneo prijavu Poreznom !
    Sada živim na drugoj adresi kao invalidski penzioner !
    Šta da radim da bi zatvorio agenciju !?
    Unapred Hvala !

    1. Dragi Predraže, ako pretposatvimo da ste dobili poresko rešenje na osnovu kojeg ste (paušalno) plaćali porez i doprinose, ostaje samo pitanje da li ste se registrovali kao penzioner ili ste to postali u međuvremenu i da li je to Poreska uprava mogla da prepozna i da na osnovu toga kreira rešenje. U svakom slučaju, najbolje je da posetite svog poreskog inspektora i to proverite. Kada utvrdite da je sve u redu, možete pratiti korake za zatvaranje agencije, iz našeg drugog teksta. Takođe, Vaša adresa prebivališta nije podatak koji prijavljujete Poreskoj upravi i koji utiče na visinu poreza i doprinosa.

  2. Do 1996 sam ziveo u Beogradu i drzao malu radnju mesovite robe koja je radila nekih 7 meseci i zatvorio te iste godine. Te iste godine sam se preselio u Niš gde jos uvek zivim da bi mi stiglo 2017 god. neko resenje da dugujem porez koji u Nišu niko ne zna odakle ali se vidi da je iz Beograda.Da li to zastareva i da li placati i ako ne znam kome platiti?

    1. Dragi Saša,

      Koliko je nama poznato, dugovanja ne zastarevaju. Ali svakako je bolje da proverite sa Poreskom upravom, odnosno inspektorom iz Beograda, da biste utvrdili zbog čega je nastao dug i da nije do njega došlo nekom greškom.

    1. Dragi Stefane,

      Idete prvo na „podnesi prijavu“ i ukucajte PIN kako kako biste se prijavili na portal. Zatim ćete imati opciju da izaberete sebe kao preduzetnika i kao fizičko lice. Kada izaberete preduzetnika, videćete opciju upit stanja.

  3. Pozdrav,

    Instalirana aplikacija prema uputstvima jedno 6x i i dalje nema pomoci. Nakon klika na podnesi prijavu sledi tekst „Doslo je do greske prilikom citanja sertifikata. Pokusajte ponovo“. Svi sertifikati su instalirani po uputstvu.

    1. Dragi Milane,

      Savetujem vam da pozovete kontakt centar Poreske uprave (0700/700-007 ili 011/3310111) i tražite tehničku podršku, oni će najbolje umeti da vam pomognu oko instalacije. Moguće je da imate instalirane još neke sertifikate koji ometaju čitanje ovog.

    1. Draga Tatjana,

      Ne postoji ovakav vid olakšica za paušalce, mada postoje izvesna umanjenja osnovice za novoosnovane preduzetnike i u odnosu na broj godina. Koliko biste plaćali porez i doprinose, najbolje je da proverite na kalkulatoru. Postoje određene subvencije za knjigaše koji isplaćuju ličnu zaradu, kao i za zaposlene, ali ne i za paušalce.

  4. 2008. godine sam podneo prijavu kod pio fonda za obavljanje samostalne delatnosti (estradni umetnik). Od tada do danas nisam upltio ni dinara poreza i doprinosa. Sad bih da se odjavim, pa me interesuje da li mogu da platim samo porez da dohodak od samostalne delatnosti, bez doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, ili moram da platim sve za svih 12 godina, pa da se posle toga odjavim? HVALA.

    1. Poštovani,

      Da biste se odjavili sa osiguranja, potrebno je da odjavite iz APR (ugasite PR), a da biste to uradili, potrebno je da izmirite sve obaveze. S obzirom da jako dugo niste plaćali, predlažem da posetite svog poreskog inspektora, vidite koliko je ukupno zaduženje i ako ima potrebe zatražite reprogram, a zatim s njim vidite i da li postoji mogućnost da dobijete reprogram. Ono što svakako možete da uradite je da obustavite obavljanje delantosti u APR. Ukoliko imate status samostalnog umetnika, verujem da je situacija slična, ali je najbolje da proverite u svom udruženju.

  5. Poštovani,
    vlasnik sam privatne firme kojoj je privremeno oduzet PIB. Tragajući za razlogom oduzimanja PIB saznao sam da je to zbog dugovanja u Stambenoj zadruzi formiranoj pre više od 20 godina i u kojoj sam osnivač i deoničar. Još sam saznao da Zadruga nema odgovorno lice (?!) i ne radi duže vremena niti je imala promet preko računa zadnjih 5 godina. Navodno je dug nastao tokom 2019. godine.
    Kako mogu, kao jedan od zadrugara (bilo nas je 50) da proverim poreski dug, kada je nastao i kako da ga se rešim? Hvala.

    1. Postovani, uredno sam placao porez do decembra 2019,ali od januara 2020 kako sam prekinuo saradnju sa kompanijom za koju sam obavljao posao savetnika, a usled korone, nisam, jer nisam ni radio. Koja je procedura i da li ce drzava i meni kao pausalcu uplatiti ili opcigovati kasnjenje zbog celokupne situacije i gde bih mogao proveriti dugovanja, kako bih makar januar uplatio.
      Unapred hvala.

      1. Dragi Stefane,
        Ukoliko ispunjavate uslove, imate pravo na koriscenje mera koje su uvedene sto podrazumeva odlaganje poreza i doprinosa za mart, april i maj mesec, kao i uplatu minimalne zarade za tri meseca.
        Sto se tice provere vaseg trenutnog stanja, mozete ga proveriti na jedan od nacina opisan u teksu iznad.

  6. Postovana,
    Prvo hvala na ovako detaljnom opisu,korak po korak,postupka provere stanja.
    Moje pitanje je se odnosi na Vas odgovor g-dinu Stefanu:
    „Idete prvo na „podnesi prijavu“ i ukucajte PIN kako kako biste se prijavili na portal. Zatim ćete imati opciju da izaberete sebe kao preduzetnika i kao fizičko lice. Kada izaberete preduzetnika, videćete opciju upit stanja.“
    ja sam pratila Vase instrukcije ali i dalje ne mogu doci do bilo kakve opcije vezano za PIN.
    Pri svakom pokusaju otvaranja opcije „podnesi prijavu“odgovor je isti: *Doslo je do greske prilikom citanja sertifikata.Molim pokusajte ponovo.*
    da li znate o cemu se tu radi i kako resiti pitanje PINa?
    unapred zahvalna ,Natasa

    1. Draga Natasa,
      Ukoliko vam se javlja ta greška to verovatno znači da niste instalirali sve što je potrebno kako bi program iščitao vaš sertifikat. Najbolje je da pozovete podršku sertifikacionog tela kod kog ste izvadili elektronski potpis kako bi vam pomogli da utvrdite šta je još neophodno da instalirate.
      Hvala vam na lepim rečima, drago nam je da su vam naši tekstovi i odgovori od pomoći 🙂

      1. Исти случај. Преузео сам сертификате са сајта МУП-а. Апликацију еПорез сам успео да преузмем из 100-тог пута, а кад уђем хиљаду пута ставља исти напис о грешци.

  7. Pozdrav,
    u postupku poreske kontrole moje preduzetničke radnje u toku 2010 godine utvrdjena mi je obaveza PDV-a koju ja nisam mogao platiti i bio sam prinudjen ugasiti firmu 2011 godine. Nekoliko narednih godina sam dobija opomene i karticu duga ali i to je prestalo i do danas nisam dobio nikakvo obaveštenje ili opomenu o stanju duga. Sada bih ponovo želeo da registrujem Preduzetničku radnju i interesuje me da li će taj dug da mi ponovo bude aktiviran na novootvorenu preduzetničku radnju. Koliko sam ja čitao postoji apsolutna zatarelost poreskog duga koji je nastao pre 2014 godine i koja je 10 godina. Pitanje je da li će mi Poreska uprava blokirati novo otvorenu STR i na taj način pokušati naplatiti predhodni dug za PDV iz 2010 godine? Ukoliko je tako ponovno registrovanje preduzetničke radnje nema smisla. Ili će mi dodeliti novi PIB i pustiti me da radim.
    Srdačan pozdrav i unapred HVALA.

    1. Dragi Miladine,

      Najbolje je da proverite u poreskoj upravi da li postoji neki dug, jer ukoliko registrujete novu radnju dobićete novi PIB, ali vam on može odmah biti oduzet zbog dugovanja.

  8. Postovani,trenutno se nalazim u inostranstvu i nisam u mogucnosti da nadjem pib svoje firme niti da pozovem poresku upravu.Kako online da dodjem do tog podatka?
    Hvala

  9. Postovana,

    Zamolila bih Vas za pomoc, kako sam agenciju uspesno zamrzla, a ostala mi je mala kamata za dugovanje poreza u mesecu pre zatvaranja, da li ta kamata i dalje raste dok se ne isplati ili je prestala da raste zakljucno sa datumom kad je agencija zamrznuta?

    Htela bih da uplatim preostalo dugovanje poreza do zamrzavanja pa ne bih zelela da ostanu „repovi“ koji se mogu nagomilati tokom godina.

    Hvala unapred.

    Srdacan pozdrav

    1. Draga Aleksandra,
      Ako je ostala samo kamata, a ne i osnovni dug, kamata nije rasla. Medjutim, ukoliko imate i osnovni dug, kamata je rasla u medjuvremenu – u tom slucaju, bolje je da ponovo proverite vase stanje pre nego sto uplatite.

  10. Poštovani,

    U izveštaju „konsolidovani upit stanja“, brojevi su negativni – da li to znači da sam u plusu i da ništa trenutno nisam dužan za uplatu? Ako sam trenutno u plusu, da li to obuhvata i tekući mesec, tj. pošto planiram ovog meseca zatvoriti firmu, da li negativan dug u ovom izveštaju znači da je sve plaćeno i za ovaj mesec?

    1. Dragi Darko,
      Poreska uprava zaduzuje 15. u mesecu za prethodni mesec. Dakle sada ste zaduzeni zakljucno sa aprilom mesecom, a u zavisnosti od toga kolika vam je pretplata mozete videti da li je potrebno da doplatite i nesto za maj.
      Obratite samo paznju da je moguce da vas poreska urpava nije zaduzila ni za mart i april, zbog ekonomskih mera koje su uvedene tokom vanrednog stanja, pa da ste i za te mesece trenutno u pretplati.

  11. Poštovani,
    Da li znate zašto dobijam prazne izveštaje kada tražim upit stanja na E porezi? Samo 1. put nakon otvaranja naloga sam dobila normalan izveštaj, na svaki naredni zahtev sam dobilaja pdf u kome je samo gornji deo tabele (zaglavlje) bez ikakvih drugiih podataka, spod toga stoji „poreski obveznik nema zaduženja“. Da li znate o čemu se radi i kako mogu da rešim problem. Hvala unapred.

    1. Draga Jasmina,

      Proverite da li tražite pravilan izveštaj, tj. da niste tražili izveštaj u grupi u kojoj nemate zaduženja. Ako ste sigurni da to nije problem, pozovite tehničku podršku ePoreza, nažalost nismo ivali ovakav slučaj da bismo mogli da vam pomognemo više.

  12. Poštovani,
    Potrebno je da se proda stan koji se vodi na brata i da se navedeni iznos podeli na nas četvoro (braće i sestara), brat navodi da je plaćao porez, a s obzirom da ja živim u stanu , po računima mislim da porez nije plaćao. Moje pitanje je : da li mogu ja i gde da proverim da li je porez plaćan, jer kada dođe do podele i prodaje da bi znali šta treba da se plati, kako ne bi bili u problemu.
    Hvala unapred na odgovoru.
    Srdačan pozdrav,
    Vesna

  13. Poštovani,

    Uvidom u upit stanja na aplikaciji E-porezi, zaključno sa današnjim danom, u pretplati sam za 4 meseca.
    Pretpostavljam da me Poreska uprava još uvek nije zaduzila za mart, april i maj zbog ekonomskih mera koje su uvedene tokom vanrednog stanja, jer ja sam redovno plaćao poreze i doprinose bez obzira na tu odluku o odlaganju plaćanja poreza i doprinosa.

    Ukoliko bih ovog meseca hteo da podnesem zahtev za zatvaranje preduzetničke radnje da li smatrate da sam duzan da placam poreze i doprinose za decembar ili će me 15. decembra zadužiti za novembar i onda ću biti u pretplati samo za mart,april i maj, i da će to biti dovoljno za izdavanje poreskog uverenja o plaćenim porezima i doprinosima?

  14. Poštovani,
    Paušalac sam od skora, i prvu obavezu uplata poreza,doprinosa i ostalog sam platio preko mobilne aplikacije.
    Nisam pogresio nista sto se tice primaoca,br racuna,iznos i ostalo….jedino sto nisam naveo svrhu uplate recimo za nezaposlenost vec sam na sve cetiri uplate naveo istu svrhu :

    *Uplata javnih prihoda izuzev poreza i doprinosa po odbitku*
    Jesam li u problemu jer nisam pojedinacno naveo ispravnu svrhu uplate, vec mi je na svakoj isti naziv svrhe ?

  15. Znaci, nemoguce je izvrsiti upis stanja preko Interneta ako se zivi u inostranstvu ? Nema nikakve logike…zasto tolika provera, citaci licne karte itd ako neko zeli da plati porez ?????

  16. Poštovani, imamo sam SZR koja je otvorena na Kosovu i Metohiji 2003, i od tih godina nije radila. Tada smo otvarali firme na Kosovu da bi opstali, pa i ja probao bezušpešno. Rekli nam da se ovde ne plaća ništa. 2007 je preregistrovana u APR u PR. Zaboravio sam svih ovih godina da postoji SZR, jer nisam ni radio preko nje. Nisam nikad plaćao te obaveze jer mi je SZR služila da te 2003 jedan poslodavac prebaci neki novac na ŽR za radove. Sitno nešto. Skoro sam našao na sajtu APR svoje ime i setio se SZR. Hteo bih da nekako to ugasim ili nešto drugo. U poreskoj sam proverio, nemam dugovanja, ali u APR piše da je aktivna. ŠTA MI JE RADITI, A DA SE NE UBIJEM. Kolika mogu biti moja dugovanja, i postoji li neki način oslobađanja od dugova ako ih ima.

    1. Poštovani,

      Status „aktivan“ stoji u APR dokle god se ne obriše radnja iz APR. Ukoliko nemate dugovanja u Poreskoj upravi, onda nemate brige, odnosno nemate dugovanja. Možete da započnete proces gašenja, nakon čega će status biti „brisan iz registra“.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *