Kako raspolažem novcem kao paušalac?

Već ste mnogo puta mogli videti u našim tekstovima kako naglašavamo da paušalac ima obavezu da pravda svoje prihode, kreiranjem faktura, ali ne i svoje troškove, kao i da nema obavezu da vodi knjige i predaje godišnje bilanse. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana (član 43.), jedina njegova obaveza je vođenje poslovne knjige o ostvarenom prometu tj. KPO knjige.

Upravo se u tome ogleda i jedna od glavnih prednosti paušalca – što je on slobodan da raspolaže svojim novcem kako želi i bez pravdanja svojih troškova, ali naravno poštujući odgovarajuća pravila.

 

Prebacivanje novca na račun fizičkog lica

Jedini transfer novca koji je ovde dozvoljen jeste između preduzetničkog i ličnog računa paušalca, što znači da on sebi može potpuno slobodno prebacivati novac. Ono što buni mnoge jeste – šta znači ovo prebacivanje i da li je to njihova plata? Odgovor je ne, ovo se ne vodi kao plata, jer on nije zaposleni već vlasnik preduzetničke radnje i on nema ličnu zaradu, već zaradu agencije. Tako da sav novac koji paušalac koristi je zapravo materijalni trošak njegove paušalne radnje.

 

Prebacivanje novca na račun pravnog lica – plaćanje troškova

Paušalac može da potpuno slobodno plaća svoje troškove sa preduzetničkog računa – transakcije su dozvoljene ka bilo kom pravnom licu. U ovom slučaju je bitno napomenuti da nije dozvoljeno vršiti transakcije u devizama sa domaćim licima, tj. nije dozvoljeno da primate devizne uplate niti da ih šaljete bilo kome ko je iz Srbije. Ako vršite plaćanje unutar zemlje, plaćate u dinarima; ako vršite plaćanje ka inostranstvu, vršite u devizama. Izuzetak od ovog pravila postoji u dva slučaja, o kojima govorimo u narednom poglavlju.

 

Podizanje gotovine

Kada je u pitanju podizanje gotovine sa računa, postoji samo jedan limit koji je potrebno ispoštovati i to je 150.000 din. u jednom danu. Ukoliko paušalac podigne veću sumu u toku jednog dana, biće potrebno da dostavi banci i fakturu kojom može opravdati podizanje tolike sume novca.

 

Što se tiče deviza, njih je moguće preuzeti sa računa samo u dva slučaja.

U Srbiji nije dozvoljeno vršiti plaćanje drugom domaćem licu u devizama, bilo fizičkom bilo pravnom, izuzev u slučajevima kada se plaća zakup ili troškovi službenog puta.

Samim tim, da bi paušalac podigao devize sa svog računa u banci, morao bi da dostavi ili ugovor o zakupu ili odluku o službenom putu, u zavisnosti od toga za šta mu je novac potreban.

 

*Napomena: NBS nam je dala informaciju da prema Zakonu o deviznom poslovanju, Zakonu o platnim institucijama i Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost – rezidetni ne mogu obavljati platni promet u Republici Srbiji preko strane institucije elektronskog novca i iz tog razloga kartice koje su izdale strane institucije elektronskog novca ne bi mogle da se koriste za plaćanja preko POS terminala, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji.

 

261 comments

    1. Šifre plaćanja koje možete koristiti za prebacivanje novca na lični račun je 241 ili 289.
      Što se vas tiče svejedno je koju ćete šifru koristiti, ali u nekim bankama ukoliko želite da dobijete kredit ili dozvoljeni minus, traže da ovi prenosi budu sa šifrom 241.

      1. da li u tom slucaju (transakcija pod sifrom 241) racun fizickog lica na koji se prebacuje novac treba da bude u istoj banci kao i racun firme da bi se dobilo odobrenje za kredit, ili to nije nuzno?

    2. Postovana, da li pausalac moze direktno da placa sa deviznog racuna za proizvode i usluge u inostranstvu? Npr da kupi avionsku kartu. Ako sam dobro zakljucio iz teksta, to je dozvoljeno. Unapred hvala!

  1. Da li paušalac sme da prebaci više od 150000 dinara na svoj privatni račun u jednoj transakciji ili jednom danu? S obzirom da slobodno raspolaže novcem, ne vidim prepreku. Imajući u vidu potrebu za pravdanjem fakturom u slučaju podizanja gotovine, deluje da neke prepreke ipak postoje. Ideja je da prebacim novac na privatni, i raspolažem njim kad mi zatreba, bez ograničenja u pogledu iznosa. Najbanalniji primer je želja da novac privatno stavim na štednju u slučaju da iskoči dobra ponuda.

    1. Ne, i prebacivanje novca sa preduzetničkog na lični račun i podizanje gotovine podležu limitu od 150.000 dinara dnevno.
      Ukoliko želite da raspolažete slobodno svojim novcem kad god vam zatreba, možete ga svaki dan prebacivati na svoj lični račun, pa ga zatim odatle koristiti za štednju ukoliko iskoči dobra ponuda.
      Moraju ipak postojati neka ograničenja, jer se radi o velikim sumama novca i banka nije slobodna da pruža velike transakcije bez ikakvog praćenja ili ograničenja.

      1. Nisam siguran da je ovo tačno, prebacivao sam veće sume novca na svoj privatni račun u jednom danu i nisam imao nikakvih problema. Da napomenem da sam prošao vrlo detaljne poreske kontrole posle toga. Jedino ne može keš sa računa paušalca preko 150.000 din dnevno, ali bezgotovinski može bez limita.

        1. Dragi Dušane, drago mi je da niste imali problema. Moguće je da neki inspektori neće praviti problem ako prebacujete više od limita i da ste imali sreće da je to baš vaš inspektor. Moj savet je, da ipak novac koji prebacujete na lični račun bude u okviru limita od 150.000 din. To je savet koji smo dobili i od Poreske uprave, pa verujem i da je naispravniji način.

    1. Uroše, u inostranstvu možete slobodno plaćati evrima, bez konverzije. Plaćanja u zemlji moraju biti u dinarima, zato je neophodna konverzija, dok gotovinu u devizama možete podići samo za potrebe poslovnog puta ili plaćanja zakupa.

      1. Pozdrav!
        Kod mene je situacija da imam racun u Erste banci i koristim Erste business Visa karticu. Receno mi je da kad dodje devizni priliv, ja ga moram prebaciti na dinarski racun da bih uopste mogla da koristim novac sa kartice, bilo u inostranstvu ili kod nas. Sto znaci da ja pretvaram evre i dinare, pa onda ako u inostranstvu kupim Rituals kreme, mmm, onda mi konvertuje iz dinara i evre i koliko sam primetila, skida novac sa dinarskog dela racuna, ne onog deviznog cini iznos jos uvek nisam prebacila u dinare.
        Mozemo iz banke podici novac u evrima ako ih pravdamo kako ste rekli, zakup ili put i troskovi, ali kako novac zadrzati na deviznom racunu i placati u inostranstvu? Ili je to do Erste banke ili mi je nesto ipak promaklo?

        1. Draga Tijana, kada je plaćanje karticom u pitanju, funkcionisanje zavisi od banke do banke. Najbolje je da proverite sa svojim bankarom da li postoji mogućnost da se izbegne dupla konverzija ili da se raspitate u drugim bankama koji su uslovi.

      2. Dajana, da li je u skladu sa zakonom da svaki mesec idemo na salter banke i dizemo pare sa racuna na konto odlaska na put u inostranstvo? Ne deluje mi da oni imaju nacin da provere da li smo mi zaista otisli na put. Da li neko ima ovu praksu?

  2. *Napomena: Ukoliko koristite karticu neke institucije elektronskog novca, kao npr. Payoneer karticu, možete podizati novac sa ove kartice i koristiti je za plaćanje unutar zemlje,

    Kako ovakve kartice tretira nas poreski sistem? Trosenjem sa ovih kartica, unutar nase zelje, ti se identifikujes nasem platnom sistemu gde mozes postati element poreskih inspektora koje moze zanimati poreklo takvog novca. Stim u vezi se smatra da si prihod ostvario u SRB a nisi platio porez ili?

    1. Dragi Nenade, vi ste svakako u obavezi da izdate fakturu za novac koji primite na Payoneer nalogu, jer se on (Payoneer) posmatra kao drugi devizni račun. Na taj način „opravdavate“ novac koji koristite. Možete o tome više pročitati u našem drugom tekstu.
      Isto je kao kada primate novac na devizni račun, pa izvršite konverziju da biste koristili dinare. Vi izdajete fakturu samo za deviznu uplatu. Tako je i u ovom slučaju, samo se konverzija vrši automatski.
      Poreska uprava ima pravo da trži listing uplata sa Payoneer naloga i na taj način može izvršiti proveru, ali se dodatni porez ne plaća.

  3. Hvala na informacijama. Blog je odličan.

    Imam jedno dodatno pitanje. Kada se radi o prebacivanju novca na račun fizičkog lica (vlasnika) da li postoji neki limit koliko novca sme da se prebaci odjedanput? Kao npr. sto ima limit za gotovinu 150.000 dnevno.

    Hvala

      1. Ovo nije tačno. Provereno u banci Intesi. Sa računa preduzetnika na lični račun ne postoji ograničenje kada se prebacuje i ne mora nikako da se pravda. Jedino kada se podiže gotovina sa računa preduzetnika.

        1. Dragi Vlado,

          Banka neće praviti problem ukoliko prebacujete novac sa preduzetničkog na lični račun, ali Poreska uprava može zbog čega savetujemo da se to ne radi.

          1. Poštovani, poreski savetnici u poreskoj upravi upravo kažu obrnuto . oni nemaju nikakav problem sa prebacivanjem bilo kog iznosa sa računa preduzetničke radnje na lični račun, već je pitanje od banke do banke da li će tražiti kakvu izjavu.
            Ako već pišete da neko „može praviti problem“, napišite i koji problem može da napravi jer ovako uvodite zabludu koja nije nigde iskazana u zakonu ili kakvoj uredbi.

  4. Da li mogu evre sa mog deviznog racuna da prebacim na isto moj devizni racun u nekoj drugoj banci?
    Hteo bi da iskoristim povoljniju kursnu listu druge banke kad bi ih eventualno prebacivao u dinare

    1. Poštovani, ukoliko govorite o preduzetničkom deviznom računu u drugoj banci, možete prebaciti novac. Samo imajte u vidu da su provizije u ovom slučaju uglavnom visoke i proverite da li bi vam takav potez bio isplativ.

        1. Poštovana,

          Nisam sigurna da razumem pitanje. Kao preduzetnik, imate pravo da 150.000 din gotovine koje možete podići. Nije mi poznato da banke šalju kodove pomoću kojih možete dizati novac u menjačnici. Najbolje je da proverite da vašom bankom.

  5. Poštovani, cuo sam da moram da pazim na limit od 2 200 000 dinara, da li imate informacije o tome? Kao da iznad toga pravdam troskove gotovinskim racunima i slicno. Sta ciniti? ?

    1. Dragi Daniele, kao paušalac ne pravdate troškove bez obzira na njihovu visinu i dokle god poslujete u okviru limita od 6, odnosno 8 miliona. To su ujedno i jedini limiti koji postoje kod paušalaca. Ukoliko prekoračite neki od ovih limita menja se način vašeg poslovanja o čemu možete pročitati ovde.

    1. Dragi Novice,

      Možete bez problema prebaciti novac sa privatnog računa na poslovni. U tom slučaju potrebno je da imate Ugovor o pozajmici (koji potpisujete vi kao vlasnik preduzetničke radnje i vi kao fizičko lice).

      1. Postovana,

        Mozete li mi reci na koji nacin i gde se pravi Ugovor o pozajmici? U banci ili?

        Novac bih prebacila preko netbanking-a, pa me zanima za sta mi je onda potreban taj ugovor?

        1. Draga Katarina,

          Ugovor o pozajmici pravite sami i ukoliko vam je potreban možemo vam poslati primer, samo nam se obratite na office@pausal.rs. Ukoliko prebacujete novac preko netbankinga neće vam potreban za transakciju, ali je dobro da ga napravite i čuvate za slučaj kontrole. Ukoliko želite da ovu transakciju vršite u banci onda će vam Ugovor biti neophodan.

  6. Poštovana Dajana,

    Nakon razgovora sa više knjigovođa koji imaju podeljeno mišljenje, kao i nakon čitanja vašeg bloga i dalje mi nije jasno sledeće:
    1. Iz kog razloga se ne može prebacivati novac na tuđi fizički račun sa poslovnog, ako se troškovi ni u kom slučaju ne moraju pravdati?
    2. Da li se putem poslovnog računa mogu plaćati računi u tuđe ime? (primer: podstanar plaća račune u ime stanodavca)

    Hvala vam unapred na odgovoru!

    1. Dragi Saša,

      Za prebacivanje novca sa preduzetničkog računa na račun drugog fizičkog lica mora postojati osnov, odnosno ugovor po kojem se novac uplaćuje, a to podrazumeva da za tu uplatu potrebno obračunati i platiti porez. Sa svog preduzetničkog računa možete plaćati račune kao u primeru koji ste naveli.

  7. Postovana,
    Uplatila bih novac sa racuna preduzetnika na racun drugog fizickog lica, molim vas za pomoc oko obracuna poreza, posto sam u prethodnom postu videla da mora postojati osnov po kojem se uplacuje novac. Sta je potrebno uraditi, posto sam isto procitala da se troskovi ne moraju pravdati kao pausalac?

    1. Draga Suzana, troškovi se ne moraju pravdati u smislu da nije potrebno da imate knjigovođu koji će knjižiti trokove niti je potrebno da čuvate račune, kao što to moraju knjigaši. Možete samo reči po kom osnovu biste uplatili drugom fizičkom licu, odnosno zbog čega ili šta uplaćujete, jer od toga zavisi obračun poreza?

      1. Postovana Dajana,
        Hvala na brzom odgovoru nova sam u svemu ovome. Nemam neki specijalan osnov, sem da sam htela uplatiti novac kao pomoc drugom fizickom licu. Sta u tom slucaju raditi ako je novac uplacen, da li treba obracunati porez i podneti prijavu, i ako je potrebno u kom zakonskom roku to treba uraditi?
        Hvala
        Suzana

        1. Draga Suzana,

          Prema Zakonu o porezu na dohodak građana (član 9) ne plaća se porez na dohodak građana na primanja ostvarena po osnovu: – 30) novčane pomoći fizičkim licima koja nisu zaposlena kod davaoca, a koja ne predstavlja ekvivalent za neki njihov rad, odnosno protivuslugu ili protivčinidbu za neku njihovu aktivnost u odnosu na davaoca – u iznosu do 13.001 dinara godišnje, ostvarene od jednog isplatioca. Dakle, ako je vaša upalta bila manja od 13.001 RSD, nije potrebno da obračunavate porez. U suprotnom, obračunava se porez na razliku u vidi od 20% i utom slučaju je najbolje da se posavetuje sa knjigovođom oko obračuna.

      2. Postovana,

        Zanima me da li pausalac u svojstvu fizickog lica moze direktno vrsiti uplate na svoj poslovni racun? Znam da je neophodno imati ugovor o pozajmici ukoliko se uplacuje nalogom za uplatu u banci, ali sta se desava ukoliko je novac bezgotovinski prebacen sa privatnog racuna, ili je uplata izvrsena recimo, u posti? Takodje znam da je takva uplata moguca, ali me zanima da li je potrebno takve uplate naknadno pravdati u banci?

  8. Poštovana Dajana,
    Imam pitanje, koje već neko vreme postavljam ljudima iz ovog domena, i nikako da dobijem jasan i 100% siguran odgovor.
    Kada prebacujem novac sa računa agencije na svoj privatni račun, rekli ste da se može koristiti i šifra 241.
    Da li postoji ograničenje na taj iznos, za bezgotovinsku transakciju? (npr. verzija koju sam čuo je da se pod 241 može prebaciti iznos do iznosa osnovice, što je sad nekih 62000 recimo, i da NIJE BAŠ DOBRO da se prebacuje veći iznos (?!?))
    Drugo pitanje, limit od 150000 dnevno se odnosi samo na podizanje keša, ne i na online transakcije (govorim opet o prebacivanju na svoj lični račun)?

    1. Dragi Stevane,

      Vi kao paušalac niste zapolseni i nemate zaradu, već svu zaradu svoje agencije možete koristiti kao materijalni trošak svoje agencije. Tako da možete prebacivati iznos koji želite nevezano za osnovicu, ali ipak treba da poštujete limit od 150.000 dinara dnevno bez obzira što je u pitanju bezgotovinska transakcija. Možete videti u prethodnim komentarima slučaj u kome je prebacivano i preko tog limita, ali to nije naš savet ni preporuka PU.

  9. Postovana,

    Interesuje me da li je moguce zadrzati devize na deviznom racunu preduzetnika, odnosno ne konvertovati ino priliv u dinare. Ovo pitam iz razloga sto su me u poreskoj obavestili da svaki ino priliv moram konvertovati u dinare. Da li je ovakva konverzija zaista neophodna i iz kog razloga? Da li mozda na kraju godine sav prihod mora biti konvertovan u dinare zbog poreske sluzbe?
    Druga stvar koja me interesuje vezana je za transfer deviza sa poslovnog na privatni devizni racun. Da li je to moguce izvesti ili se ipak devize moraju konvertovati u dinare pa tek onda prebaciti na privatni dinarski racun.

    Unapred zahvalan na vasem odgovoru!

    1. Dragi Mirko,

      Moguće je zadržati novac na deviznom preduzetničkom računu i sa njega možete vršiti plaćanja ka inostranstvu. Plaćanja devizama u zemlji, kao i podizanje gotovine (u devizama) moguće je samo za plaćanje zakupa i troškove službenog putovanja. Ono što je bitno, kada izdate deviznu fakturu upisujete je u KPO knjigu u dinarskoj protivvrednosti na dan izdavanja, jer se po njoj prate prihodi. Na svoj lični devizni račun ne možete direktno prebaciti devize, neophodno je da ih prvo konvertujete.

  10. Postovana Dajana,

    Zaboravio sam da vas pitam jos jednu stvar u vezi sifre NBS za ino priliv. Da li mi mozete odgovoriti koja je odgovarajuca sifra za uslugu dizajna? Iz banke sugerisu sifru 302 za sve usluge iako se ova sifra konkretno odnosi na racunarske usluge. U slucaju da ovi dokumenti za osnov naplate budu prosledjivani u poresku upravu, mozda mogu da prave problem oko vrste usluge koja ne pripada mojoj preteznoj delatnosti, a poznato je da pretezna delatnost ipak mora donositi vecinski prihod.
    Hvala!

    1. Dragi Mirko,

      Možete koristiti šifru 307 koju obično koristimo kada nema specifično navedenih usluga kao što je slučaj sa programiranjem. Ipak, nećete pogrešiti iako koristite šifru 302, s obzirom da se ondnosi na usluge povezane sa softverom, što se može svakako reći i za dizajniranje. Poreska uprava vam svakako neće praviti problem, jer ona posmatra vaše fakture, dok raspored priliva služi NBS za statistiku.

        1. Dragi Mirko,

          Hvala na lepim rečim, drago nam je da možemo pomoći. 🙂 Slobodno nam pišite ako imate ideju o čemu biste još voleli da pročitate na našem blogu.

          1. Draga Dijana,

            Mislim da bi za mnoge bio interesantan tekst o Google Merchant account-u koji bi uskoro trebalo da bude dostupan i srpskim programerima. Nedavno je nasa drzavna administracija objavila da vise ne postoje prepreke za otvaranje naloga koji bi omogucio prodaju srpskih aplikacija na Google Play prodavnici (za sada je moguce samo besplatno preuzimanje nasih aplikacija). Ukoliko biste imali mogucnosti za bilo kakvim novim saznanjima o ovoj temi, mislim da bi bilo od velike koristi mnogim nasim zemljacima, pa samim tim i nasoj privredi, ciji vecinski deo ce u skorijoj buducnosti predstavljati upravo IT strucnjaci.

            Hvala jos jednom!

          2. Dragi Mirko,

            Hvala na predlogu, probaćemo da saznamo nešto na ovu temu. Koliko znamo u toku su dogovori i očekuje se da će prodaja biti moguća u narednom periodu, ali nema konkretnijih informacija. Svakako ćemo pratiti dalji razvoj situacije. 🙂

    1. Dragi Gorane,

      Kao što smo spominjali paušalci nemaju obavezu pravdanja troškova niti isplaćuju sebi platu, zbog čega ne postoji ograničenje za prenos novca na lični račun, osim limita od 150.000 din koji važi za sve preduzetnike. Možete slobodno prebacivati novac, nevezano za osnovicu koju paušalci često ni ne znaju jer često ni ne preuzmu rešenja.

  11. Draga Dajana,
    Ostala mi je nejasna jedna stvar. Razumeo sam da mogu da prebacujem novac sa poslovnog računa na svoj privatni račun kao fizičkog lica do 150 000 dnevno. A da li kao fizičko lice podležem ekstra porezu ako pređu uplate više od 2 400 000 din (malo više od toga), što je granica za ekstra porez. Razumeo sam da banke dostavljaju poreskoj upravi sav naš prihod na godišnjem nivou. Nov sam u ovome, pa ne bih želeo da napravim prekršaj a da ga nisam svestan

    1. Dragi Nemanja,

      Kao paušalac ne plaćate porez na ekstra prihod, jer se vama kao zarada posmatra osnovica iz poreskog rešenja a ne ostvaren prihod. Banke uglavnom dostavljaju Poreskoj upravi krajem godine izveštaj o ostvarenom prihodu, na osnovu kojih inspektori mogu da provere vaše poslovanje.

  12. Poštovana,
    Jasno mi je sva za plaćanje kod paušalca sa poslovnog na privatan račun (visina iznosa, šifra).
    Interesuje me da li treba da unosimo neki poseban poziv na broj pri plaćanju.
    Pozdrav

  13. Postovana
    imam jedno specificno pitanje.. Naime morao sam da ispostavim fakture za uradjenni posao pre nego sto sam uspeo da otvorim svoju pausalnu agenciju i uplata mi je stigla na privatni racun umesto na racun agencije. Uplata na privatni racun je stigla par dana posto je otvoren poslovni racun.
    Da li bi bila greska tj da li je uopste moguce sada prebaciti taj prihod (oko 11000 eur) na racun novootvorene agencije kako bi se izbegli eventualni problemi sa porezom?

    Hvala unapred

    1. Dragi Jovane,

      Nažalost situacija nije tako jednostavna da biste mogli samo da prebacite novac na preduzetnički račun. Jedina opcija koju imate je da vratite novac kao pogrešno uplaćena sredstva i da vam onda uplatu izvrše na preduzetnički račun. Ukoliko bi vam novac ostao na ličnom računu ispravno bi bilo da prijavite prihod Poreskoj upravi, koja bi onda obračunala porez od oko 45% koji bi trebalo da platite.

  14. Postovana,

    Zanima me da li mogu da kao pausalac prijavim, odnosno dodam, racun strane banke (Spanija)? Konkretno, zeleo bih da uplate koje su iz Spanije fakturisem preko tog racuna.

    Svakako bih sve poreze i doprinose u Srbiji placao preko dinarskog racuna preko kog je i otvorena firma.

    Unapred hvala.

    1. Dragi Milane,

      Vi uplate kao preduzetnik možete da primate samo preko preduzetničkog računa, a njega opet ne i trebalo da uopšte možete da otvorite u stranoj državi. Svakako taj račun ne možete da koristite, ali ako imate nekih problema sa uplatama preko banke, možete koristiti Payoneer račun samo koristite Business nalog.

  15. Poštovani,

    nakon otvaranja preduzetničke agencije odmah mi je oduzet PIB (jul 2018te), i razloga jer sam ranije (2011) imao d.o.o na svom imenu kojem je takodje oduzet PIB (nepodnošenje finansijskih izveštaja). Od nove godine je počeo proces gašenja takvih preduzeća pa je i taj moj d.o.o nakon prinudne likvidacije obrisan iz registra.
    Podneo sam zahtev za vraćanje Pib-a i on mi je vraćen.

    Moje pitanje je kako će mi biti obračunat porez, da li ću morati da platim tih godinu dana koje nisam radio jer je Pib bio oduzet agenciji?

    Izvinite na malo dužem pitanja ali mora sam da objasnim.

    1. Poštovani,

      Bez obzira što vam je PIB bio oduzet, Poreska uprava će obračunavati porez i doprinose kao da ste radili. Ukoliko govorimo o paušalnom oporezivanju koliki će biti iznos, zavisi od šifre delatnosti sa kojom ste registrovani i opštine na kojoj je sedište agencije.

    1. Draga Ivana,

      Ukoliko sje ukupan iznos uplata bio manji od 13.001 din, koliko je neoporeziv deo za uplate fizičkim licima koja nisu zaposlena kod pravnog lica i koja nisu ekvivalen za njihov rad, nemate nikakvh problema. Ukoliko je iznos bio veći potrebno je obračunati porez od 20% i u tom slučaju je najbolje da se posavetujete sa knjigovođom.

      1. Draga Dajana,

        Hvala vam najlepse! Ja sam pausalac, ali zaista malo znam o ovom sistemu. Prosto sam bila prinudjena da otvorim agenciju kako bih se zaposlila.

        Kontaktiracu prijatelja koji je knjigovodja za konsultaciju.

        Srdacan pozdrav,
        Ivana

  16. Molim vas da mi pojasnite placanje mesecnih poreskih obaveza za pausalce :
    mogu li poreske obeveza (4 uplate svakog meseca) biti uplacene net bankingom sa racuna drugog fizickog lica ( dakle ne sa racuna poreskog obveznika)
    I drugo pitanje, mogu li se te 4 uplate za pausalni porez, svakog meseca platiti u posti ili se to mora uraditi u poreskoj upravi?

    Hvala

    1. Draga Đurđa,

      Mesečne obaveze možete plaćati na tri načina:
      1. sa preduzetničkog računa – bilo u banci ili e bankingom
      2. sa ličnog računa – samo e bankingom, ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema i ako uplaćujete sa računa drugog fizičkog lica, ali ne bih vam savetovala da to radite redovno
      3. gotovinom – samo u Poreskoj upravi. U pošti ne bi trebalo da vam prime uplatnice za plaćanje ovih doprinosa i poreza.

      1. Hvala na odgovoru. Nova sam u ovome pa sam sada još vise zbunjena. Vec nekoliko meseci placam porez gotovinom u pošti, popunim 4 uplatnice i platim bez problema. Naime, niko od postanskih sluzbenika nije odbio.
        Plaćala sam cak u razlicitim poštama, nekad u Beogradu, nekad u Novom Sadu.
        Dal ce poreska uprava uvaziti ove uplate?
        Hvala

        1. Poštovana, napomenuli ste da plaćanje poreza može da se radi i sa ličnog računa? U tom slučaju u polju Platilac će stajati moje lično ime i prezime a ne ime preduzetničke agencije. Da li mislite da Poreska Uprava može da pravi problem zbog toga? Naravno, uzimamo u obzir da će broj računa i pozvi na broj biti tačan.

          1. Dragi Olivere,

            Nema problema, možete vršiti plaćanje sa ličnog računa, važno je samo da unesete ispravan račun i poziv na broj.

  17. Poštovani,

    Sve vrijeme koristim bankovnu Business karticu od moje agencije za plaćanje svih troškova koje imam kao fizičko lice. Da li postoji razlika u podizanju gotovine sa bankomata i plaćanje karticom direktno u nekom objektu? Zapravo da li je u redu što koristim Business karticu da plaćam svoje privatne troškove?

    Napomena. Vodim se kao nerezident.

    Hvala.

    1. Dragi Sinane,

      Ako poslujete kao paušalac, možete slobodno karticom koja je vezana za preduzetnički račun ili direktno sa računa plaćati sve svoje troškove, jer ih ne pravdate (odnosno ne morate imati sačuvan ni jedan račun koji platite). Takođe, bez problema možete dizati novac na bankomatu i plaćati u objektu.

  18. Poštovana,

    Ukoliko paušalac slobodno raspolaže svojim novcem, zašto ne može devize prebaciti sa računa firme na privatni račun, kao što to radi sa dinarima? Znam da nije dozvoljeno vršiti plaćanje devizama u zemlji, ali ovde pričamo o prebacivanju na račun istog vlasnika.

    1. Dragi Saša,

      Zakonom o deviznom poslovanju je tako uređeno da devize možete držati na računu banke ili ih prodati banci, odnosno konvertovati, dok je isplata moguća samo u određenim situacijama kao što je slučaj sa službenim putovanjem ili plaćanjem zakupa poslovnog prostora.

        1. Dragi Saša,

          Možda je s aspekta banke tehnički moguće da to uradite, pa vam je iz tog razloga službenica predložila, ali iz ugla Poreske uprave to nije ispavno i svakako nije nešto što bih vam savetovala da radite.

  19. Postovana, da li je moguce prebaciti vece sume novca od propisanih 150000 u slucaju zatvaranja agencije, i koja je tu procedura? Da li se preporucuje prebacivanje na racun fizickog lica ili podizanje kesa? Hvala!

    1. Draga Ana,

      Što se prebacivanja novca tiče naša preporuka je da ne prebacujete više od 150.000 din na lični račun, ali znamo slučjave koji su prebacivali više i nisu imali problema. Da li ćete prebaciti na račun ili podići keš potpuno je svejedno. Najbolje je da proverite sa bankom da li oni imaju neku posebnu proceduru u slučaju zatvaranja računa.

  20. Zdravo,

    Hvala puno za blog post i svaka cast na konciznim i preciznim objasnjenjima.

    Moje pitanje se odnosi na preduzetnicku radnju u stanju mirovanja. Da li konverzija sa deviznog na dinarski racun pravnog lica i podizanje sa dinarskog racuna pravnog lica ili prebacivanje na dinarski racun fizickog lica istog vlasnika podleze nekim dodatnim restrikcijama? Radnja nije imala faktura niti priliva nakon datuma zamrzavanja.

    Hvala!

    1. Dragi Ivane,

      Generalno, dok je radnja u mirovanju ne bi trebalo da imate bilo kakve promene na računu. U praksi se međutim dešava da primite uplatu na osnovu neke ranije izdate fakture ili da morate da platite porez i doprinose. Tako da ne bi trebalo da imate problema ili bilo kakvih dodatnih troškova u smislu poreza.

    2. Poštovana, uplatio sam sa pausalne firme iznos od 8.500 dinara fizičkom licu. Šta su posledice? Da li postoji šansa da se opravda nekako ili da mi se novac vrati sa tog istog računa.
      Srdačan pozdrav!

      1. Može vam vratiti novac sa istom šifrom plaćanja i da u opis napiše povrat novca, jer se u suprotnom uplata prema fizičkom licu može smatrati kao plata, a ona obavezuje placanje i poreza i doprinosa.

  21. Postovani, imam klijenta iz inostranstva koji mi uplacuje novac po izvrsenim uslugama na MOJ privatni racun. Da li ja mogu taj novac da podignem i uplatim kao pazar na tekuci racun svoje firme? S obzirom da placam pausalni porez, ne bih volela da se svi dodatni prilivi dodatno oporezuju, a klijent svakako placa za usluge u okviru delatnosti moje firme (pausalac sam). On iskljucivo placa na moj tekuci racun a ne na racun firme jer je njemu lakse zbog njihove administracije, ali ne bih sebi da napravim problem, pa Vas molim za savet. Unapred zahvalna!

    1. Draga Sandra,

      Nažalost ne možete samo podići novac i uplatiti ga sami na svoj preduzetnički račun. Jedina opcija koju imate je da vratite novac kao pogrešno uplaćena sredstva i da vam onda uplatu izvrše na preduzetnički račun, ali verujem da je u pitanju više od jedne uplate. Ukoliko bi vam novac ostao na ličnom računu ispravno bi bilo da prijavite prihod Poreskoj upravi, koja bi onda obračunala porez od oko 45% koji bi trebalo da platite. Svakako savetujem vam da to više ne radite, a kako bi ste klijentu pojednostavili uplate predlažem da koristite Payoneer račun. Na Payoneer-u možete registrovati svoj biznis nalog i povezati sa svojim preduzetničkim računom na koji ćete onda moći da povlačite novac.

      1. Postovna Dijana,

        Ja bih da se nadovezem na Sandrin komnetar. Interesuje me kako funkcionise uplata sa Payoneer naloga na racun firme. Da li je za ove transakcije neophodno imati business payoneer nalog? Kako se uplata sa payoneer naloga prikazuje na racunu firme? Takodje me zanima, pretpostavljam da devize sa payoneera moraju da budu uplacene u devizama. S tim u vezi, ako se radi od USD, onda je pretpostavljam neophodno da se otvori dolarski devzini racun firme.

        Jos jedna stvar me zanima u vezi sa gore navedenom *Napomenom o informaciji koju je dala NBS prema Zakonu o deviznom poslovanju,
        Premo ovoj napomeni, sta to sad znaci? Da li je prema ovome uopste moguce da se posluje preko payoneera. Da li su moguce bilo kakve transakcije, bilo uplate na racun, bilo isplate putem kartice?

        Hvala vam puno unapred

  22. Poštovana,
    Pri prenosa novčanih sredstava, kao paušalac sa svog preduzetničkog računa na lični račun, da li može da se koristi šifra plaćanja 289 ? U polje svrha plaćanja, šta treba da se upiše?…da li je dovoljno – materijalni troškovi ili može i nešto drugo?…i da li generalno sam taj opis transakcije ima bilo kakvo značenje ili je bitna samo šifra plaćanja?
    Unapred hvala na odgovoru!

  23. Preduzetnik sam pausalac i imam devizne prilive iz inostranstva,
    Moje pitanje je na osnovu koje validne dokumentacije mogu podici devize sa svog deviznog preduzetnickog racuna za sluzbeno putovanje u inostranstvu (verovatno otvaram putni nalog i po povratku izvrsim obracun po putnom nalogu).
    Pozdrav,

  24. Postovana,

    Imam sledecu situaciju. Do pre mesec dana sam bila preduzetnik pausalac, u tom periodu sam izdala fakture kao pausalac i koje su tek sada pristigle za naplatu. u medjuvremenu sam usla u pdv i imam racunovodju, od koje sam dobila info da taj novac koji pristize na osnuvu tih fakutra dok sam bila pausalac mogu da skinem i koristim kao sto sam ga koristila ranije bez pravdanja. Predlozila mi je da je najbolje zbog poreske da pod sifrom 241 prebacim na svoj privatni racun. U banci su mi rekli da je to moguce. Ono sto mene zanima, ako budem prebacivala po 150.000 , znaci u okviru limita, da li imam limit za ukupan iznos, jer bih ja do kraja godine mozda oko 2.500.000 prebacila, zanima me da li bi drzava mogla da me oporezuje dodatno zbog toga?

    hvala puno

    1. Draga Saro,

      Nisam sigurna kakva je vaša celokupna situacija, ali ako ste sam vas dobro razumela i te fakture u iznosu od 2.500.000 ste izdali pre nego što ste ušli u sistem PDV-a, možete s njima postupati isto kao i kada ste bili paušalac.

  25. Poštovana Dajana,

    paušalac sam i imam redovan priliv novca od klijenta iz inostranstva. Načuo sam da treba prijavljivati te prilive NBS-u. Da li je to tačno? Kako se vrši to prijavljivanje? I na kraju čemu to? Čak spominju i neke kazne. Sve to mogu dobiti i od banaka.

    Srdačan pozdrav

    Maksim

      1. Poštovana Dajana,

        potpuno ste u pravu, pri prilivu popunjava se obaveštenje o deviznom privilu pa sam zbog toga bio začuđen da još nešto treba popuniti. Možda sam i ja pogrešno razumeo vest u medijima, jer mi je delovala kao da i pored toga treba popuniti neku prijavu NBS-u.

        Hvala na brzom odgovoru.

        Srdačan pozdrav

        Maksim

  26. postovana dajana,

    uplaceno mi je greskom 2.052.000 umesto 275.000.Sledeci dan sam visak od 1.777.000 vratio kao pogresno uplacena sredstva(sifra 257)moje pitanje je dali se ta pogresna uplata racuna u ukupnom prometu ? ne bih hteo da predjem 6 miliona i da izgubim status pausalca.Inace ovo sto radite je sjajna stvar,secam se mojih dilema od pre desetak godina kada sam otvarao preduzetnicku radnju,pricao sam sa nekoliko knjigovodja i svaki put bih bio sve zbunjenij.Imao sam stotinu pitanja a oni ni malo volje da mi odgovore.Cestitam vam na strpljenju i entuzijazmu,samo tako nastavite…..

    1. Poštovani,

      Pre svega hvala na rečima hvala i podrške, znače nam da nastavimo u istom smeru. 🙂 Generalno, vaš prihod bi trebalo da se posmatra prema izdatim fakturama, ali pošto inspektori dobijaju stanje po računu, najčešće reaguju kada je tu promet veći od 6 miliona. U tom slučaju nosi se KPO knjiga kao dokaz da je promet (prema izdatim fakturama) u kalendarskoj godini manji od 6 miliona. Verujem da nećete imati problema, ako uz KPO knjigu priložite i izvod na kojem se vidi da ste vratili pogrešno uplaćen novac i da ste prihodovali samo ono što ste i fakturisali.

  27. Postovana, da li kada prebacujem limitiranih 150.000 din dnevno sa racuna moje preduzetnicke firme na moj licni racun moram da vodim racuna o tome da li je neradni dan ili praznik u pitanju? Naime Erste banka transakciju ne odradi istog dana ako je u pitanju neradni dan ili praznik, vec sve prebaci na datum kad je prvi radni dan, pa onda ispadne da sam u jednom danu sa racuna firme podigla tj prebacila 300 ili 450 hiljada (ako ke bio npr drzavni praznik i vikend vezan) ? Da li bi PU pravila problem?

  28. Poštovani,

    Zanima me jer imam u planu otvoriti pausalnu radnju za proizvodnju i prodaju nekih metalnih pločica sa natpisima ,gde bih ja imao 2 fakture od firme gde kupujem lim i firme koja mi štampa natpis ( interesuje me da li ja negde te dve fakture upisujemo,ili zavodom) i naravno imao bih izlaznu fakturu koju radim ka kupcu (da li to negde zavodom) i da li ja plaćam neki pored na fakture od kojih kupujem materijal za.proizvodnju ? Takodje da li ja mogu da kupim neku robu ,i kasnije je samo prefakturisem svom kupcu.

    1. Poštovani,

      Što se tiče faktura koje vi plaćate (za lim i štampu), njih ne zavodite nigde jer kao paušalac ne pavdate troškove, samim tim i te fakture, kao i bilo koji račun koje platite ne morate da čuvate. Fakturu koju vi izdajete čuvate i morate da upišete u KPO knjigu. Jedini porez koji plaćate je onaj koji dobijate u rešenju. Kao paušalac nemate pravo da fakturišete robu (osim ako je niste sami proizveli), pa tako ne biste mogli da prefakturišete robu koju kupite, ali možete fakturisati npr. usluge instalacije te robe, ako ima potrebe za tim. Obratite pažnju i na ovaj tekst ako planirate da radite sa fizičkim licima.

  29. Postovana,
    zanima me da li je u slucaju placanja troskova, odnosno prebacivanja novca na racun drugog pravnog lica (takodje pausalca) potreban ugovor ili neki drugi dokument?
    Unapred hvala!

    1. Draga Jelena,

      Ukoliko vršite uplatu na drugi račun pravnog lica, potrebno je da to pravno lice izda fakturu za uplatu. Vama lično nije potrebna faktura, jer ne pravdate svoje troškove ako ste paušalac, ali lice koje primi uplatu mora da ima „opravdanje“ za priliv.

  30. Poštovani,
    Hvala lepo na detaljnom odgovoru…imam samo još jedno pitanje za Vas…
    Da li materijal koji mi je potreban za izradu gotovog proizvoda moram da kupim preko računa,ili mogu i u gotovini ( tj. da li moram da čuvam fiskalni račun ,gotovinski) ili ne ?

  31. Postovani,
    Za radnju koju vodim sam prijavila prekid delatnosti na 3 meseca, (januar, februar, mart). Sobzirom da na racunu radnje imam novac koji sam zaradila u 2019 god. ja sam vrsila podizanje novca u gotovini 3 puta. Da li sam prekrsila pravila , ako jesam sta mi je ciniti.

    1. Draga Vesna,

      Dok je radnja u mirovanju ne bi trebalo da bude promena na računu. Verujem da vam inspektor neće praviti problema, ali ne bih vam savetovala da to i dalje činite.

  32. Postovani ,
    odstampao sam resenje za 2020. godinu i u prilogu sam dobio primer popunjenih uplatnica za sve cetiri stavke pausalnog poreza . Primeri su dati na klasicnim uplatnicama (nalog za uplatu) gde je sifra stavljena 253 a u rubrici uplatilac pise moje ime i prezime preduzetnik i ime preduzetnicke radnje .kada sam sa tako popunjenim uplatnicama otisao u banku rekli su da moram da promenim sifru placanja i da ibzrisem ime firme iz prve rubrike ,,jer se ime firme pise samo na nalogu za prenos , ili da sve prepisem na nalog za prenos novca pa da to uplatim skidanjem novca sa poslovnog racuna. Sta raditri i da li je ispravno platiti sa privatnog racuna i promeniti podatke koje je predlozila sluzbenica u banci ? radi se o auto-taxi preduzetnickoj radnj i.

    1. Poštovani,

      Oba načina su ispravna, bitno je samo da unesete dobar uplatni račun i poziv na broj. Ukoliko uplaćujete kešom onda se koristi šifra 153 i uplaćujete kao fizičko lice, a ukoliko uplaćujete sa računa (nalogom za prenos) onda se koristi šifra 253, a u zavisnosti s kog računa uplaćujete (da li sa fizičkog lica ili preduzetničkog) stavljate i sebe kao uplatioca (ime i prezime ili naziv preduetnika).

      1. Poštovana Dajana,

        Zaista ima puno korisnih informacija koje smo ovde dobili od vas. Hvala i bravo!

        Hteo sam da vas zamolim za primer popunjenog naloga za isplatu novca (keša) na šalteru banke, za paušalce. Da li postoji mogućnost da nam ovde nekako prikažete jedan popunjen nalog za isplatu?

        Hvala unapred,
        Dejan

        1. Dragi Dejane,

          Hvala na podršci i lepim rečima, drago nam je da ste na našem blogu uspeli da pronađete informacije koje su vam potrebne.
          Nalog za isplatu popunjavate tako da je isplatilac vaša agencija, a vi ste primalac. Svrha su materijalni troškovi, a šifra plaćanja 166. Model i poziv na broj ne popunjavate.

  33. Postovani, slucajno sam isplatila vecu sumu sa svog preduzetnickog racuna (umjesto licnog) na racun drugog fizickog lica u januaru. Sta treba da preduzmem sada povodom toga?

    I jos jedno pitanje, ako pauziram svoju agenciju i obavjestim otp banku kod koje imam sinhro paket, da li meni ostaje na koriscenje licni racun a preduzetnicki ne mogu da koristim ili ne mogu da koristim ni jedan vise?

    Hvala unaprijed

    1. Draga Saro,

      Ukoliko si greškom uplatila, najjednostavnije rešenje je da ti vrati novac na preduzetnički račun. U suprotnom, u zavisnosti od namene i visine uplate, morao bi da se obračuna porez.
      I nakon zamrzavanja ostaju ti aktivni računi, samo što preduzetnički račun ne bi trebalo da koristiš. Lični račun može da ti ostane i kada zatvoriš preduzetničku radnju.

  34. Postovana, hvala na vrlo interesantnim informacijama.
    Imao bih jedno pitanje:
    Kao pausalac, obavljam poslove za instrane firme i iskljucivi mi je prihod u devizama. Da bih obavio bilo koji od poslova, svaki put moram da putujem u inostranstvo i za te potrebe sam par puta podizao dnevnice sa deviznog racuna preduzetnika (po 2000 eur bez obzira na trajanje puta) . E sad, da li iznos podignutih dnevnica za svaki sluzbeni put mora nekako da se precizno pravda (dnevnicama, hotelskim racunima, avionskim kartama, racunima iz restorana itd) ili je dovoljna odluka da se podigne iznos za sluzbeni put?
    Ako mora da se pravda, koji je onda postupak ako se ukupan trosak za sluzbeni put ne uklopi u podignutih 2000 eur, da li mora da se vrati na racun ili moze da se iskoristi za neki sledeci put (ja putujem nekad i par puta mesecno na razlicite destinacije a podignem novac navodeci samo jedan).
    Hvala unapred

    1. Dragi Jovane,

      Predlažem da pročitate ovaj tekst i da od sada postupate prema uputstvima koja su tu navedena. S obzirom da imate pravo da podignete dnevnicu od 50EUR, do tog iznosa ne morate da pravdate, za ostale troškove bi trebalo da imate opravdanje (avionska karta, smeštaj…). Navodite destinacije na koje putujete, jer se takve informacije mogu proveriti. Za podignut novac u devizama koji je preko neoporezivog dela od 50EUR ili za koji nema opravdanja, bi trebalo da se obračuna porez.

  35. Poštovana Dajana,

    Da li možda imate informaciju koja je situacija sa ino sredstvima na preduzetničkom deviznom računu koji ne vodi poslovne knjige kada dođe to gašenja agencije (brisanje iz registra)?

    Upoznat sam da se sva sredstva sa dinarskog računa automatski prebacuju na lični račun bez dodatnih troškova, ali nisam dobio informaciju kakva je situacija sa deviznim računom. Da li se ona isto prebacuju na privatni devizni račun bez ikakve nadoknade ili ih je potrebno konvertovati u dinare prema kursu poslovne banke?

    Hvala i pozdrav.

      1. Problem je u tome što baš u banci gde imam otvorene račune za firmu, dobijam drugačije odgovore od njihovih savetnika u zavisnosti od filijale do filijale.

        Neverovatno da na ovako jednostavno pitanje ne mogu da dobijem konkretan odgovor od nikoga koga sam pitao do sada…

        Pozdrav

  36. Postovana Dajana,
    znanima me sta tacno znaci opis „Obustave od zarada“ za sifru 241 i kako se ona koristi za prenos novca na licni racun? Tj. sta to tacno znaci. Takodje, kojim propisom (da li postoji) se tacno definise ova tanskakcija.
    Unapred hvala!

  37. Poštovana,
    kako može paušalac koji je u stanju mirovanja da plaća zakup i porez na zakup?
    Realno je mirovanje zbog vanrednog stanja, i posla nema i neće ga biti, ali kako je otkazni rok Ugovora o zakupu 3 meseca, za ta tri meseca se mora platiti zakup i porez na isti. Da li se to može uraditi bez toga da se izlazi iz stanja mirovanja?

    Hvala unapred na odgovoru…
    Srdačan pozdrav!

  38. Poštovanje, imam 2 pitanja:

    1.Da li novac koji agencija prebaci na lični račun preduzetnika onda postaje predmet dodatnog oporezivanja ukoliko se pređe godišnji iznos tri prosečne plate?

    2.Knjigovođa je uplatio na moj lični račun dnevni limit, a ja sam istog dana ne znajući za ovo, sa bankomata podigao jedan iznos gotovine. Da li to nekako mogu da ispravim bez posledica?

    1. Dragi Nikola,

      Novac koji prebacujete na lični s preduzetničkog računa ne ulazi u obračun za ekstra porez, ali ulazi osnovica sa poreskog rešenja. Ne možete ispraviti, ali ne bi trebalo da bude bilo kakvih posledica, samo vodite računa u budućnosti.

  39. Poštovanje,

    imam jedno pitanje. Paušalna agencija mi je u stanju mirovanja, ali mi je Upwork greškom automatski poslao novac koji još uvek nisam želeo da podignem. Još uvek nije stigao do mog računa u Unicredit banci, nisam čak dobio ni obaveštenje o prilivu, gde obično moram da popunim šifru. Da li sad postoji mogućnost da ja taj novac odbijem/kažem da je poslat greškom i da ga oni vrate na Upwork račun?

    Hvala!

    1. Dragi Nikola,

      Ako ste uslugu pružili dok je agencija bila aktivna nije problem ni da primite novac, samo ne bi trebalo da ga koristite. Takođe, ne morate povlačiti novac s Upworka ako ne želite.

  40. Poštovanje,

    Imam pitanje oko plaćanja poreza i doprinosa preko uplatnica u pošti.
    Deluje mi da sve ide kako treba posto kada proverim na ePorezi nema duga, već sam u pretplati 🙂

    Da li je ok da se uplatnica popuni ovako:

    Uplatilac:
    Ime Prezime
    Adresa
    Mesto

    Svrha plaćanja:
    Porez na prihode za Maj 2020
    PR „Naziv Firme“

    Primalac:
    Poreska Uprava

    I naravno pozivi i na broj su sve kako treba popunjeni.

    Hvala unapred.

    1. Dragi Marko,

      Najverovatnije ste u pretplati jer je Poreska uprava stornirala zaduženja za mart i april, zbog epidemije. Najvažnije je da su vam ispravni račun i potiv na broj, ostavli podaci su u redu.

  41. Poštovani,

    Da li je uredu ako sam koristila šifru za plaćanje 289 za prenos sredstava sa privatnog računa na preduzetnički račun (preduzetnik paušalac) preko e bankinga? To sam uradila zbog plaćanja poreza jer su mi u banci rekli da bi porez trebalo da se plaća sa računa pravnog lica. Nedavno sam otvorila firmu, pa još nemam sredstva na računu.

    Čitajući sad Vaše komentare, vidim nije bilo potrebe za tim. Ukoliko nije uredu, molim Vas da me posavetujete šta bi trebalo da uradim da ispravim grešku?

    Hvala unapred na odgovoru.

    1. Draga Danijela,

      Tako je, porez i doprinose možete platiti sa ličnog računa ili kešom u Poreskoj upravi, a zbog ovog transfera ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema. Za uplaćivanje novca na preduzetnički račun potreban vam je ugovor o pozajmici i koristite šifru 270, pa ukoliko bude potrebe da opet prebacujete novac, koristite ovu šifru.

  42. Na prvu isplatu minimalca od corone ja sam sa poslovnog tekuceg (pausalac) prebacila na racun fizickog lica koje je zaposleno i prima platu (ne kod mene) radi lakseg dizanja novca sa bankomata koristeci sifru 290 a u opisu stavila sam „Transakcija“.E sad proslo je 3 meseca od tad takodje nemam knjigovodju sta je potrebno da uradim i da li je potrebno posto do sad nisam imala nikakvih problema a najverovatnije zatvoricu firmu u oktobru?

    1. Poštovana,

      Novac je trebalo da isplatite na svoj lični ili preduzetnički račun. Možda je najbolje da se posavetujete sa Poreskom upravom, ali verujemo da bi bilo ispravno da se novac vrati na namenski račun kako biste ga isplatili na svoj.

      1. Niste me razumeli, ja jesam prebacila minimalac sa namenskog na preduzetnicki ali sam onda sa preduzetnickog prebacila na racun fizickog lica mog muza koristeci sifru 290 da bi lakse digla pare jer nemam bankomat blizu.Sad mene zanima da li na tu transakciju mora da se plati porez jer to nije plata i da li se to gleda.A ako mora da li moze da se vrate te pare sa njegovog na moj preduzetnicki kao pogresna uplata i ako je proslo skoro 3 meseca?

  43. Postovani, da li smem sa preduzetnickog racuna da uplatim novac za kupovina stana pravnom licu? Ako smem, interesuje me ko se u tom slucaju vodi kao kupac (ja kao fizicko lice ili ja kao preduzetnik), koja sifra placanja se koristi prilikom isplate, da li se pravda isplata preko 150.000 din i kako?

    Hvala unapred.

    1. Dragi Marko,

      Možete platiti sa preduzetničkog računa i u tom slučaju koristite šifru 221. Ukoliko uplaćujete na račun ne pravdate troškove, iako je prenos računa. Ukoliko podižete novac šifra je 166, ugovor o kupovini će vam sigurno trebati kao dokaz, a od banke zavisi da li će biti potrebno još nešto. Stan je onda u vlasnistvu preduzetnika, a najbolje je sa Poreskom upravom da utvrdite šta je sve potrebno oko prenosa u slučaju da zatvorite radnju, kao i za informacije vezane za porez na imovinu.

  44. Postovana,
    Ja sam pausalac i to dugi niz godina,bavim se izmedju ostalog i registracijom vozila.Moj problem se ogleda u tome da ja naplacujem potrosacima tehnicki pregled po regularnoj ceni a tehnicki pregled mi od toga daje proviziju.Moje dva pitanje se odnose na sledece:Imacu problem sa testom samostalnoati jer su mi ulazne fakture u vecem obimu od 70% sa jedne firme,tehnicki pregled koji mi fakturise taj radjeni posao nece vise da pristane da fakturise tu cenu jer je u PDV-u.Moje pitanje glasi,da li mogu ja prilikom odradjivanja registracije vozila da uplatim direktno sa potrosaca na tehnicki pregled recimo iznos 3000din a ostatak od 1000din da uplatim na moj racun?Kako bi tehnicki pregled pravdao snizenu cenu za moju agenciju kad se moja agencija ne pojavljuje kao potrosac?Unapred hvala.

    1. Dragi Nebojša,

      Nismo baš razumeli vaš poslovni model da bismo mogli da vas posavetujemo. Za test samostalnosti proverite i ostale kriterijume, ne samo prihod koji ostvarujete od klijenta. Pogledajte ovaj video da biste bolje razumeli ceo test. Jer ako ispunjavate jedan kriterijum, ne znači da automatski padate test.

  45. Poštovani,
    Ja sam preduzetnica, pausalac. Potrebno je da platim porez, ali mi nedostaje sredstava na poslovnom računu. Da li mogu sa svog ličnog računa, da prebacim na račun firme sredstva i potom platim porez? I pod kojom šifrom vršim prebacivanje? Do sada sam uvek plaćala sa računa firme sve poreske obaveze. Hvala

  46. Postovana,
    Da li kao pausalac uvek mogu da koristim sifru 241 pri podizanju novca.
    U banci su mi rekli da koristim 165 a knjigovodja sa kojim sam razgovarala kaze da mogu 241, pa se bojim da ne napravim prekršaj.
    Hvala

  47. Pozdrav,

    Imam pitanje u vezi knjiženja u KPO za paušalca. Imam saradnju sa firmom kojoj mesečno šaljem fakture na iznose koji su veći od iznosa koji mi leže na poslovni račun, iz razloga jer ja deo novca zadržavam u kešu pa se vrši kompenzacija/prebijanje, tako da je iznos fakture uvek veći od iznosa koji leže na poslovni račun.

    Pitanje glasi: Da li ja knjižim u KPO iznos fakture (ukupan iznos) ili samo iznos koji legne na račun.

    Meni je logično da se knjiži ukupan iznos, ali nisam siguran.

    Hvala unapred na odgovoru.

    Nenad

  48. Dobar dan
    Zanima me , ako mi suprug iz inostranstva (suprug je strani drzavljanin) uplacuje novac na fizicki racun u EUR, da li postoji neki limit, da li se to treba prijviti i kako finkcionise ?
    Hvala

  49. Dobar dan, Dajana

    Moje pitanje je u vezi sa temom teksta. 🙂 Da li se dnevni limit od 150.000 za podizanje gotovine odnosi na transakcije u jednoj banci ili je dozvoljeno da paušalac koji ima račune u dve banke u jednom danu podigne po 150.000 sa oba računa?

    Najljepše hvala na odgovoru. 🙂

  50. Postovani, potrebna mi je jedna informacija, imam radnju decije garderobe, preduyetnik, zanima me da li je potrebno pravdati racunima, iznos do 150000 dinara koji je dozvoljeno dnevno podici.

  51. Postovani, da li mesecna zaduzenja za porez na prihode od sam. delatnosti, pio, zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlene mogu da uplacujem preko uplatnice u bilo kojoj banci ili posti? Sad u odgovorima na pitanja vidim da se mora uplacivati sa racuna firme ili putem e bankinga. Ja imam preduzetnicku radnju od 2016. godine i uvek sam ove poreze uplacivala u banci putem uplatnica bez problema. Da li je u medjuvremenu donesen neki novi propis da se mora uplacivati sa racuna pr radnje ili ebankingom sa racuna fiz lica? Havla unapred

  52. Poštovana Dajana,

    Ako se novac prebaci sa preduzetničkog racuna na lični račun, da li postoji problem da se nakon toga sa ličnog racuna uplati novac nekom drugom fizičkom licu i da li tu postoje neki limiti, porezi ili bilo šta drugo što treba znati?

    Hvala unapred na odgovoru.

  53. Poštovani,
    Imam paušalnu firmu koja nije u sistemu pdv-a i koja se bavi servisiranjem i ugradnjom instalacije-ventilacije ,imamo knjigovođu i kasu. Za potebe ugradnje vršimo kupovinu materijala i prozvoda koje plaćamo preko računa i na koji se obračunava pdv. Imam tri pitanja :
    1. Da li kupljeni materijal ili proizvod preko računa moramo da opravdamo gde smo ga ugradili (tj. da ima izlaz preko kase ) jer smo ga platitli pravnom licu preko računa
    2. Da li moramo da pravdamo podizanje gotovine sa računa do limita 150000 na dnevnom nivou ?
    3. Da li kao vlasnik mogu da otvorim privatni račun i na njega da prebacujem deo novca do 150000 (zaradu) i da ne pravdam za koje potrebe
    Hvala
    Aleksandar

  54. Kako mi je licni racun u drugoj banci pretpostavljam da to nema veza sa prebacivanjem novca. Tacnije sa poslovnog mogu na privatni racun da prebacujem iako nisam u istoj banci. Sve se vodi na moje ime.
    AKo je tacno sto sam procitao mogu da kupim (patike, televizor, ves masinu) sa karticom firme ne moram da podizem novce, da li onda imam limite dnevne kada placam proizvoe sa racuna firme? Hvala unapred.

  55. Postovani,

    imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Od pre dva meseca usla sam u sistem PDV-a.
    Ranije sam podizala gotovinu i placala karticom sa racuna gazdinstva kao fizicko lice. Zanima me da li i sada kao gazdinstvo u PDV-u mogu isto ovako neograniceno raspolagati gotovinom sa racuna gazdinstva ili ima limit u visini podizanja u ovoj novoj situaciji.
    Hvala unapred

  56. Srbija je zemlja kakve nema nigde.
    Drzava je sve uradila kako bi onemogucila pausalcima da podizu svoj devizni prihod. Zamislite, svako podizanje moze da se pravda ikljucivo putovanjem u neku zemlju, kao putni troskovi… Za to vreme kao fizicko lice bez problema dizes devize sa Mobi banke na bankomatu. Kada si mali privrednik, ti si isprdak drustva koje te je gurnulo da propadnes. Ne mozes ni kredit da dignes. Za to vreme oni sto se bave kokainom u drzavi Srbiji, uterivanjem dugova, mafijaskim iznudjivanjima novca pravdaju svoje prihode putovanjima u inostranstvo? Ministar primi lovu od tetke iz Kanade i pravda putom u inostranstvo? Tata ministra policije nosi kroz Beograd 300 miliona evra i on je te pare opravdao putovanjem u inostranstvo?Srbijo Sramoto!

    1. Uz sve ovo treba dodati Idiotizam zbog koga vlasnik firme nije i vlasnik firminog novca nego plaća dupli porez na dividendu, dok ujedno fizičko lice koje je vlasnik firme u inostranstvu treba da plati porez za kompletan novac firme kao da je novac na njegovom ličnom računu.
      Onda i činjenica da se doprinosi za zdravstveno plaćaju po procentu, a da na kraju i onaj sa minimalicem i onaj sa 350 000 platom imaju isti tretman u bolnici.
      A na kraju potpuna besmislica oko podizanja samo 150 000 Dinara a kao preduzetnik može da radi sa novcem šta god želi.
      Ova zemlja je ubica sama sebe, mi koji radimo sa strancima najbolje to vidimo, bi najviše smeta činjenica da svi gledaju bledo kad predočiš ove besmislice, kao pa to je zakon, kao da je zakon uklesan u kamenu a ne ljudska izmišljotina.

  57. Postovana Dejana,

    preduzetnik sam, pausalac i sve vreme placam sve svoje troskove u dinarima preko Biznis kartice vezane za firmu? Da li je to legalno?
    Da li postoje neka ogranicenja vezana za WEB aplikaciju banke u istom smislu?

    Hvala
    Marko

  58. Postovani,
    imam dva pitanja:
    1. treba da naplatim usluge od klijenta iz inostranstva. Vec imam otvoren devizni racun u banci i do sad sam fakturisala drugim pravnim licima. Sadasnji klijent mi je fizicko lice. Pausalac sam, preduzetnik, sifra 71.12. Usluga je projekat adaptacije stana. U banci kazu da moze da mi plati fizicko lice, dok mi poznanica knjigovodja kaze da ne moze, jer nemam fiskalni racun. Sta da radim?
    2. ne znajuci da ne smem da naplatim svoju uslugu fizickom licu vec sam 2 puta izdala fakture ovdasnjim klijentima i oni su mi uplatili po tim fakturama (1 suma oko 37.000 druga oko 9.000). Ispada da sam u nekom prekrsaju, sta da radim?

    Unapred zahvalna!

  59. Postovani da li mogu sa racuna preduzetnicke radnje podizati novac ako sam preduzetnicku radnju stavio u fazi mirovanja, ili to ne sme da se radi vec mora da se podignu pare sa racuna pre stavljanja preduzetnicke radnje u mirovanju.
    Hvala.

  60. Postovani,

    Da li mogu podizati sa racuna pusalne agencije novac tokom godinu dana i onda isti taj novac uplatiti na svoj licni racun nakon godinu dana? Kao dokaz o poreklu imovine bih u tom slucaju morao priloziti izvode pusalne agencije ako se ne varam?

  61. Pozdrav, da li je moguce prebaciti novac sa bussines Paypal racuna moje firme na moj privatni racun u banci. Pausalac sam i samo se radi o jednoj transakciji koja je greskom uplacena na PP, da ne bih otvarala racun u drugoj banci, jer moja banka nema Visa kartice, a Mastercard ne funkcionise.

  62. Postovanje,

    Hvala vam na trudu da odgovorite na pitanja, vi ste nam spas.

    Molim vas za kratko razjasnjenje. Otvorila sam firmu kao pausalac. Jasno mi je kako funkcinise poslovanje u Srbiji. Treba mi pomoc oko poslovanja sa klijentima iz inostranstva. Novac mi pristize, nesto direktno od klijenta, a nesto sa UpWorka na PayPal racun.

    1. S obzirom da devizni racun na koji je povezan PayPal nije poslovni, da li je u redu da PayPal racun povezem sa poslovnim deviznim racunom i da to bude legalan nacin primanja novca iz inostranstva?
    2. S obzirom da placam porez kao pausalac, da li se te devize nece posebno oporezivati?
    2. Ako moze da funkcionise na taj nacin, da li ja treba za svaki priliv deviza da kucam fiskalni racun na fiskalnoj kasi i to belezim u KPO knjizi?

    Hvala Vam.

    1. Draga Snežana,

      Možete da povežete PayPal sa poslovnim računem i da primate novac direktno na preduzetnički račun. Za svaku uslugu izdajete fakturu bez obzira što ćete sredstva primiti preko PayPal-a. Ukoliko radite sa fizičkim licima, onda izdajete i fiskalni račun. Neće se dodatno oporezivati usluge iz inostranstva. Kada izdate deviznu fakturu, upisujete je u KPO konvertovano po srednjem kursu NBS na datum izdavanja. Više o korišćenju stranih institucija digitalnog novca možete videti ovde.

  63. Postovana Dajana,

    registrovan sam kao pausalac, imam otvoren biznis paket racun. Interesuje me da li mogu da koristim biznis karticu za placanje u privatne svrhe ili moram da imam i privatni racun?

    Unapred hvala.

  64. Poštovani,

    Imam račun u jednoj banci, ali sam jako nezadovoljan uslugom i prelazim u drugu banku.
    Moje pitanje je sledeće:
    Mogu li i pod kojom šifrom transakcije prebaciti sredstva sa preduzetničkog računa u jednoj banci na novi preduzetnički račun u drugoj banci?

    Hvala na svemu što pišete ovde, dosta pomaže za nas novajlije u poslu 🙂

  65. Postovani, imam svoju pausalnu firmu i hteo bih da uzmem kreditnu karticu na sebe(fizicko lice).

    Do sada sam svaki transfer novca sa biznis racuna na privatni racun radio pod sifrom 289. Kada sam trazio od banke izvod o zaradi u prethodna 3 meseca, dobio sam izvod po kom nemam nikakvu zaradu.

    Nakon razgovora sa predstavnikom banke mi je receno da ukoliko zelim da mi se uplate pojave kao zarada moram da ih saljem pod sifrom 240.

    Interesuju me implikacije ukoliko budem to radio u vezi poreza. Da li cu kao fizicko lice trebati da placam dodatno neki porez na taj prihod ukoliko budem radio transfer pod sifrom 240?

    Dodatno pitanje, kako kao preduzetnik pausalac dobiti kreditnu karticu kod banke za sebe licno(fizicko lice), kako da dokazem da imam primanja odnosno da su primanja mog fizickog lica ista kao i primanja moje pausalne firme.

    Unapred hvala.

    1. Vi kao paušalac plaćate porez na prihod od samostalne delatnosti i nije potrebno da plaćate dodatno, već ćete pri prebacivanju novca na lični račun koristiti šifru 241 koja je najbliža isplati plate, dok šifru 240 nije moguće koristiti, zato što se ta šifra koristi za isplatu plate zaposlenima. Što se tiče drugog pitanja o kreditnoj kartici potrebno je da proverite sa bankom kakve vam uslove daju.

  66. Dobar dan, hvala Vam puno na ogromnom trudu i na svemu.

    Imao bih samo jedno pitanje: da li preduzetnik pausalac moze da primi novac po fakturi za izvrsene usluge od fizickog lica iz inostranstva preko Western Uniona? U prevodu, da li pausalac moze da prima uplate od klijenata iz inostranstva (fiz.lica) preko WU?

    Hvala Vam unapred i svako dobro u daljem radu!

    1. Ne postoji ograničenje načina primanja novca, samo postoje obaveze kojih se morate držati da biste poslovali u skladu sa propisima. Ukoliko primate uplate mimo vašeg poslovnog računa u banci (keš) u obavezi ste da imate fiskalnu kasu.

  67. Da li biste mogli detaljnije da objasnite zašto preduzetnik paušalac ne može podići devize u banci koje
    je prihodovao od INO klijenta za izvršene usluge, kada se po zakonu tretira kao fizičko lice? Možda grešim, ali fizičko lice može podići devizni priliv od izvršenih usluga u banci, ne radi se konverzija. U redu mi je da to rade pravna lica, ali zašto i fizička lica?
    Hvala unapred na odgovoru, pozdrav.

    1. Preduzetnik paušalac se tretira kao fizičko lice koje je registrovano da obavlja delatnost i zbog regulative kojom se banke vode,preduzetnici se tretiraju kao i pravna lica. Devize je moguće koristiti samo ukoliko imate dokaz da vam je novac potreban za poslovni put, ukoliko plaćate zakup u stranoj valuti..

  68. Dobro vece, spremam se da otvorim pausal radnju i postanem vas klijent, pa me zanima sledece:
    Da li mogu da imam samo business payoneer racun i da primam uplate od stranih klijenata za sta bih fakture izdavao na pausal.rs, a onda taj novac trosio iskljucivo u inostranstvu?

    Znaci ne trebaju mi dinari, ne placam od tog prihoda nikog u srbiji, ni pravno, ni fizicko lice, a placam uredno porez i doprinose za svoju pausalnu radnju. Da li mi je u tom slucaju potreban poslovni i privatni racun u srpskoj banci? Nadam se da nije 🙂

    U slucaju provere poreske sluzbe, mogu da pokazem sve fakture i prilive na payoneeru
    Hvala

    1. Mozete se registrovati na Payoneer-u sa poslovnim racunom u banci, ali bi taj poslovni racun trebao da bude povezan sa vasom agencijom, sto znaci da je otvoren u Srbiji, naravno ukoliko ne zelite da konvertujete u dinare, mozete otvoriti devizni poslovni racun i koristiti ga u inostranstvu. Sto se faktura tice, svakako ih saljete klijentu kome ste izvrsili uslugu, i povlacite novac sa Payoneera tako da se poklapa sa fakturama koje ste izdali. I u slucaju provere, vi im mozete pokazati KPO knjigu sa fakturama koje se poklapaju sa datumima vrsenja usluge prema klijentima.

  69. Ukoliko bih kupovao stan, da li novac moram da prebacim na privatni racun ili stan mogu platiti sa poslovnog racuna i ako da na koga bi se taj stan vodio na mene kao fizicko lice ili na agenciju? Hvala

  70. Da li se u KPO knjigu upisuju izdate fakture ili uplate koje sam primio? Npr.izdao sam fakture na datum 31.12.2022., uplate će biti u januaru. Da li upisujem u KPO na 31.12.2022., ili kada mi legne novac u januar 2023.?

    Hvala

    1. U KPO knjigu upisujete kada izdate fakturu, što znači da ako novac legne u januaru, to se i dalje gleda kao prihod iz 2022. i unosi se u KPO knjigu 2022.

  71. Da li se u KPO knjigu upisuju izdate fakture ili uplata koja je legla? Npr. izdao sam fakture 31.12.2022. i očekujem prihod do 15.01.2023. Da li treba da fakturu upišem u decembru ili tek kada legne novac u januaru, odnosno kada ostvarim promet?

    Hvala

    1. U KPO knjigu upisujete kada izdate fakturu, što znači da ako novac legne u januaru, to se i dalje gleda kao prihod iz 2022. i unosi se u KPO knjigu 2022.

  72. Poštovana, zanima me da li je moguće koristiti biznis karticu (preduzetnik paušalac) za različite online kupovine, na svoje, ali i na ime moje dece (npr. za booking.com, avionske karte i slično). Hvala Vam puno unapred! Srdačan pozdrav i srećan rad!

    1. Preduzetnici pausalci ne pravdaju svoje troskove, tako da mozete koristiti biznis karticu za ostale kupovine, dok nije moguce placati drugim fizickim licima sa vase preduzetnicke kartice osim ukoliko ne postoji osnov za uplatu, na primer ako je zaposleno fizicko lice kod vas ili ako postoji ugovor o delu. Tada ce se vrsiti obracun i podneti poreska prijava, nakon cega ce se dobiti instrukcije za uplatu.

  73. Poštovani,

    imam paušalnu firmu i u 2022. je priliv bio veći od 6M. Deo tog novca je uplaćen iz inostranstva na devizni racun i poreska uprva sada trazi dokaz o prenosu deviza u dinare, što ja nisam radio. Banka kaze da je dovoljan dokaz izvod deviznog računa, a poreska trazi dokaz o prenosu. Da li znate o cenu se radi?

    Unapred hvala!

  74. Pozdrav! Pre svega hvala na informativnom tekstu. Sada me zanima da li me je knjigovođa slagao pre nego što sam otvorio firmu, ili posle.

    Naime, pre otvaranja mi je rečeno ovo što i piše u tekstu – da mogu slobodno da raspolažem novcem. Nakon otvaranja firme odjednom mi navodno trebaju gotovinski računi, ugovori o kupoprodaji polovne robe za taj iznos i slično. Paušalac sam, naravno, i nikada mi nije rečeno da postoji neki limit oko prebacivanja sredstava na moj lični račun – samo da ne koristim sredstva od firme bez razloga.

    Danas sam prebacio 200.000 din. na svoj račun (šifra 241). Ako napravim kupoprodajni ugovor sa nekim oko bilo čega, da li to onda rešava problem? Razumem da bih ovo trebao da vidim sa svojim knjigovođom, ali mi za sada ne uliva puno poverenja, pa najbolje da tražim drugo mišljenje…

    Hvala unapred!

    1. Mozete koristiti novac bez pravdanja i prebacivati na svoj fizicki racun za koji je nasa preporuka da ne prebacujete vise od 150.000 dinara, mada iz naseg iskustva, nije bilo problema, ali s obzirom da se to gleda kao podizanje novca, a tu je dnevni limit 150 000 dinara, mi vam predlazemo da vi tako uradite.Ako novac podizete sa poslovnog racuna i zelite da podignete sumu vecu od 150.000 dinara, bilo bi potrebno da opravdate podizanje ugovorom ili fakturom za koju vam je taj iznos potreban.

  75. Postovani,
    Kao frilenser preduzetnik koji se trenutno dvoumi oko vece isplativosti ova dva modela nailazim na ogromne protivrecnosti na internetu medju knjigovodjama i poreskim savetnicima.
    Naime, trnutno se vodi polemika o tome da li se preduzetnik (bez obzira da li je aktivan ili u mirovanju) i frilenser (u smislu novog modela oporezivanja ostalih prihoda) moze biti ISTOVREMENO.
    Vi, na primer, tvrdite da je to nedozvoljeno. Jedna od upadljivijih knjigovodstvenih agencija tvrdi da ne postoji ni jedan propis ili zakon koji ovo zabranjuje.
    Istovremeno, ni vi ni oni ne nudite dokaze za vase tvrdnje/savete.
    Ovom prilikom bih vas zamolila, u ime cele frilens zajednice za sto detaljnije i dokazima potkrepljeno objasnjenje.

    Hvala!

    1. Poštovana,
      Zahvaljujemo na pitanju ?
      Kao preduzetnica, imate određenu šifru delatnosti pod kojom ste registrovali svoju agenciju. U okviru registrovane preduzetničke agencije imate pravo da pružate i druge usluge koje nisu striktno obuhvaćene tom šifrom delatnosti, u skladu sa zakonom.
      Međutim, važno je napomenuti da Zakon o porezu na dohodak građana jasno navodi u članu 37v i članu 40, stavu 5, da određeni prihodi koje ostvarite dok imate registovanu preduzetničku agenciju ne mogu biti tretirani kao prihodi ostvareni od samostalne delatnosti. Prihodi koje ste ostvarili po osnovu ova dva člana imate pravo da tretirate kao prihod od fizičkog lica (firlensa).

      1. Zahvaljujem se na odgovoru. Dakle, nakon Vašeg objašnjenja moje razumevanje je da se samo prihodi koji bi poticali od klijenta na kom se pada test samostalnosti mogu posebno tretirati kao frilens i nikako drugačije.

  76. Postovana,

    Imam pausalnu agenciju (koja se pausalo oporezuje) za kombinovano administrativne usluge i obavljam usluge u Spaniji za firmu iz Amerike.
    Da li mi sleduje neki dodatni porez na INO placanja i koju sifru za osnov placanja bih trebala da koristim? Takodje, da li fakture koje izdam u eurima zavodim tako u KPO?

    Hvala unapred

    1. Ukoliko imate prebivaliste u Srbiji i radite iz Srbije, porez i doprinosi koje placate preko pausalne agencije su dovoljni za vase obaveze ovde.. Što se tiče faktura, morate ih konvertovati u dinare po srednjem kursu NBS tog dana i uneti ih u KPO knjigu.

  77. Poštovani,
    Dobio sam rešenje preko APR_a kao paušalac za otvaranje firme Kopirnica u Nišu ali tada nisam stavio datum od kada radnja treba da radi jer sam dobio sredstva subvencije od 300000. din za opremanje te nove radnje. U banci kažu da ne mogu da otvorim predizetnički račun kod njih jer kao moram da definišem datum početka rada Kopirnice. Kažite mi jer to normalno, potrebno je iznajmiti prostor, nabaviti opremu, obezbediti infrastrukturu itd? Početak rada bi normalno ozvaničio kasnije kad sve bude OK.

  78. Postovani,
    imam 2 pitanja.
    1. Da li kao pausalac mogu sa deviznog poslovnog racuna da prebacujem sredstva na devizni privatni racun?
    2. Da li mogu sa deviznom poslovnom karticom da placam licne troskove u USA, shopping, Amazon, itd?
    Hvala na odgovoru:)

    1. Poštovani,

      1. Nije moguće da prebacujete novac u devizama, zato što je u Republici Srbiji zvanična valuta dinar i ukoliko se novac prebacuje u eurima, to se smatra prekršajem, sem u slučaju da ste dostavili dokaz da vam je novac potreban za poslovni put ili ukoliko plaćate zakup.
      2. Preduzetnik paušalac ne pravda svoje troškove, tako da imate prava da koristite poslovnu karticu bez ograničenja.

  79. Postovana,
    Pre mesec dana sam otvorila butik.
    Nisam u sistemu pdv-a.
    Prilikom otvaranja tekuceg racuna u banci nisam dobila karticu.
    Da li i ja mogu da podizem dnevno do 150.000 dinara ili ne? Knjigovodja mi je nesto objasnjavao da postoji neka procedura oko podizanja para, nisam bas najbilje razumela o cemu se radi.
    Hvala unapred!

  80. Poštovani,
    Da li u paušalnom sistemu poslovanja postoji limit u prilivu novca iz inostranstva na devizni račun?
    Konkretno je u pitanju iznos oko 10.000 USD.
    Da li poreska traži kasnije neke dodatne izveštaje, osim standardnog proknjiženja nakon priliva?
    Nadam se vašem brzom odgovoru! ?
    Hvala! ?

    1. Dragi,

      Ne postoji limit za prijem novca iz inostranstva – jedino sto vam je potrebno radi pravdanja priliva je faktura ka klijentu, kao i za bilo koji drugi priliv koji ostvarite.

      Srdacan pozdrav,

  81. Poštovani,
    ovo je prvi blog koji bih rado platila, zato što ste mi razjasnili mnoge stvari. Ipak, malo mi je nejasno kako funkcioniše podizanje deviza u svrhu službenog puta (zvala sam banku i bili su prilično nejasni), dalje, ako karticu koristim za direktno plaćanje(gorivo, restoran…) da li čuvam račune kao dokaz? I negde ih beležim, ili knjigovođa prosto vidi izvode i tako ih knjiži (pošto smo se odlučili za knjigovođu)?
    S poštovanjem,
    Vesna

    1. Draga Vesna,

      Za podizanje deviza u svrhe službenog putovanja potrebni su potpisani nalog za službeni put, odluka o službenom putovanju i nalog za isplatu, koje predajete svojoj banci. Procedura je ista i za paušalce i za knjigaše. Detaljnije o tome možete pročitati na našem blogu.

      Ako ste paušalac, ne morate da čuvate račune sa službenog puta jer niste u obavezi da pravdate svoje troškove.
      Ako ste knjigaš, stvari stoje drugačije. Ukoliko na službenom putovanju plaćate račune smeštaja, hrane, pića, prevoza u gotovini ili svojom karticom, potrebno je da sačuvate račune i da ih priložite uz nalog ako želite da ih refundirate. Ako plaćate poslovnom karticom, potrebno je da računi imaju PIB firme kako bi bili validni, u protivnom će se knjižiti kao nedokumentovani trošak, u tom slučaju plaćate porez na taj iznos.

  82. Postovani, otvorio sam pausal skoro.

    Problem je sledeci:

    Dobio sam Biznis Mastercard i probao da povezem sa Paypal-om – odbijeno. Procitam po grupama na fejsbuku i odlucim da probam sa Viza Biznis karticom -odbijeno. Zovem banku, mora biti bar dolar na biznis kartici kako bih uspeo da povezem nalog. Dolara nema jer ne mogu da povezem Paypal. Platu primam na Payoneer preko kog, opet, ne mogu prebaciti novac jer treba da dostavim izvod (kako bi mi prihvatili nalog). Izvod nema jer nema ni transakcije. U banci mi je receno da NE smem da uplatim sebi devize.

    Sta da radim?

    Hvala.

    1. Poštovani,

      Iznos koji vam je potreban na deviznom računu možete da obezbedite na dva načina:
      1) da uplatite pozajmicu osnivača u dinarima i da dinare naknadno konvertujete u dolare na svoj poslovni devizni račun ili
      2) ako imate nekog stranog klijenta kojem možete direktno da fakturišete uslugu, pošaljite mu fakturu u dolarima. Kada rasporedite taj priliv, on ostane na vašem deviznom računu (osim ako istovremeno popunite nalog za zamenu deviza) i taj novac možete iskoristiti da povežete karticu sa PayPal-om.

  83. Poštovanje,

    da li je u redu ili ipak to ne treba da radim – da kao paušalac prebacim novac sa pravnog računa na fizički račun, pod svrhom plaćanja 240 (Zarade i druga primanja zaposlenih)?
    Iz banke zahtevaju da se moje uplate ne knjiže pod 241, već 240, kako bih mogao da dobijem određene pogodnosti u banci, međutim nisam siguran da li smem to da radim.

    Veliko hvala

    1. 240 je šifra koja se koristi za isplatu zarade zaposlenom, da biste uopšte koristili tu šifru potrebno je da imate poziv na broj koji se dobije od Poreske uprave prilikom podnošenja prijave za platu. Kako vi kao paušalac ne obračunavate platu i ne podnosite prijavu, ne možete dobiti poziv na broj, a samim tim ni izvršiti uplatu sa šifrom 240. Možete koristiti šifru 241.

  84. Postovani,

    Imam pausalnu firmu 2 meseca. Otac je prodao stan i odlucio da mi pokloni novac (u kesu – na ruke).
    Sve uredno, uz Ugovor o poklonu.

    Ja trebam da uplatim novac za kupovinu novog automobila. Da li smem taj novac uplatiti na svoj fizicki racun i obaviti transakciju? Ne znam da li je to dozvoljeno, hvala Vam.

    Hvala Vam,

    Srdacan pozdrav!

    1. Dragi Damjane,

      Kao paušalni preduzetnik vi niste u obavezi da pravdate svoje troškove, samim tim možete izvršiti transfer novca sa poslovnog na fizički račun, a isto tako novcem možete upravljati i sa poslovnog računa.
      Iznos koji mi preporučujemo za podizanje novca sa poslovnog računa na dnevnom nivou je 150.000 dinara.

  85. Postovani,

    Registrovan sam kao pausalac, bez knjiga, i najcesce primam novac iz inostranstva na devizni racun.
    Pitanje je – da li postoji obavezan rok kada se mora primljeni novac u npr USD prebaciti na dinarski racun, da li mora odmah ili mogu devize da stoje na deviznom racunu do potrebe kada se prebacuju na dinarski racun?
    Posto uglavnom radim sa inostranstvom, mogu mi zatrebati devize za put ili neka placanja pa bih iz zato zadrzao na deviznom racunu koliko god je moguce (ako je moguce).

    Hvala na Vasem vremenu

    1. Zdravo, Jovane,

      Ne postoji propisan rok, niti ste vi u obavezi da sredstva prebacujete sa deviznog računa na dinarski račun.

      Takođe, ukoliko sredstva primate preko Payoneer-a, PayPal-a ili neke druge institucije elektronskog novca ne postoji rok kada se primljeni novac mora povući na devizni račun.

      Za sve dodatno, tu smo!

  86. Poštovani
    Firma mi je bila aktivna ceo Januar i do 5. februara
    U januaru sam izdao fakture za svoju firmu
    5 februara sam agenciju stavio u status mirovanja a oni su mi uplate uplatili danas 6 februara
    Da li ja sad moram da povlačim agenciju iz mirovanja ili samo da podižem pare
    Hvaka unapred Boško

    1. Dragi Boško,

      Nije problem ako vam je uplata stigla dok je paušalna „radnja“ u mirovanju, a na osnovu fakture koju ste izdali dok ste bili aktivni, ali je naša preporuka da ne podižete sredstva s poslovnog računa dok vam je „radnja“ u mirovanju.

  87. Pozdrav,
    Pausalac sam i primio sam sredstva od klijenta u iznosu od 10K Eura. Hteo bih da odem do banke i da podignem ta sredstva u protiv dinarskoj vrednosti u celosti kako bih dobio bolji kurs od banke. Interesuje me, da li postoji problem sa podizanjem tolikog novca odjednom zbog prelaska 150K RSD dnevno?

  88. Poštovana,

    kako da Firmu koja je D.O.O. prevedem u Paušal ?
    Menjala bih delatnost trenutnog D.O.O. i sa tim u vezi će doći do promene realizovanih prihoda na niže.

    Hvala unapred na odgovoru.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *