Kako raspolažem novcem kao paušalac?

Već ste mnogo puta mogli videti u našim tekstovima kako naglašavamo da paušalac ima obavezu da pravda svoje prihode, kreiranjem faktura, ali ne i svoje troškove, kao i da nema obavezu da vodi knjige i predaje godišnje bilanse. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana (član 43.), jedina njegova obaveza je vođenje poslovne knjige o ostvarenom prometu tj. KPO knjige.

Upravo se u tome ogleda i jedna od glavnih prednosti paušalca – što je on slobodan da raspolaže svojim novcem kako želi i bez pravdanja svojih troškova, ali naravno poštujući odgovarajuća pravila.

 

Prebacivanje novca na račun fizičkog lica

Jedini transfer novca koji je ovde dozvoljen jeste između preduzetničkog i ličnog računa paušalca, što znači da on sebi može potpuno slobodno prebacivati novac. Ono što buni mnoge jeste – šta znači ovo prebacivanje i da li je to njihova plata? Odgovor je ne, ovo se ne vodi kao plata, jer on nije zaposleni već vlasnik preduzetničke radnje i on nema ličnu zaradu, već zaradu agencije. Tako da sav novac koji paušalac koristi je zapravo materijalni trošak njegove paušalne radnje.

 

Prebacivanje novca na račun pravnog lica – plaćanje troškova

Paušalac može da potpuno slobodno plaća svoje troškove sa preduzetničkog računa – transakcije su dozvoljene ka bilo kom pravnom licu. U ovom slučaju je bitno napomenuti da nije dozvoljeno vršiti transakcije u devizama sa domaćim licima, tj. nije dozvoljeno da primate devizne uplate niti da ih šaljete bilo kome ko je iz Srbije. Ako vršite plaćanje unutar zemlje, plaćate u dinarima; ako vršite plaćanje ka inostranstvu, vršite u devizama. Izuzetak od ovog pravila postoji u dva slučaja, o kojima govorimo u narednom poglavlju.

 

Podizanje gotovine

Kada je u pitanju podizanje gotovine sa računa, postoji samo jedan limit koji je potrebno ispoštovati i to je 150.000 din. u jednom danu. Ukoliko paušalac podigne veću sumu u toku jednog dana, biće potrebno da dostavi banci i fakturu kojom može opravdati podizanje tolike sume novca.

 

Što se tiče deviza, njih je moguće preuzeti sa računa samo u dva slučaja.

U Srbiji nije dozvoljeno vršiti plaćanje drugom domaćem licu u devizama, bilo fizičkom bilo pravnom, izuzev u slučajevima kada se plaća zakup ili troškovi službenog puta.

Samim tim, da bi paušalac podigao devize sa svog računa u banci, morao bi da dostavi ili ugovor o zakupu ili odluku o službenom putu, u zavisnosti od toga za šta mu je novac potreban.

 

*Napomena: Ukoliko koristite karticu neke institucije elektronskog novca, kao npr. Payoneer karticu, možete podizati novac sa ove kartice i koristiti je za plaćanje unutar zemlje, jer se njenim korišćenjem automatski vrši konverzija novca u dinare i zapravo radite ono što smete, vršite transakciju u dinarima i podižete sa kartice dinare.

 

 

DAJANA ĐURIČIĆ

Vizionar | Sanjar | Štreber "It's not about ideas. It's about making ideas happen." Scott Belsky

14 Komentara
  1. Šifre plaćanja koje možete koristiti za prebacivanje novca na lični račun je 241 ili 289.
   Što se vas tiče svejedno je koju ćete šifru koristiti, ali u nekim bankama ukoliko želite da dobijete kredit ili dozvoljeni minus, traže da ovi prenosi budu sa šifrom 241.

 1. Da li paušalac sme da prebaci više od 150000 dinara na svoj privatni račun u jednoj transakciji ili jednom danu? S obzirom da slobodno raspolaže novcem, ne vidim prepreku. Imajući u vidu potrebu za pravdanjem fakturom u slučaju podizanja gotovine, deluje da neke prepreke ipak postoje. Ideja je da prebacim novac na privatni, i raspolažem njim kad mi zatreba, bez ograničenja u pogledu iznosa. Najbanalniji primer je želja da novac privatno stavim na štednju u slučaju da iskoči dobra ponuda.

  1. Ne, i prebacivanje novca sa preduzetničkog na lični račun i podizanje gotovine podležu limitu od 150.000 dinara dnevno.
   Ukoliko želite da raspolažete slobodno svojim novcem kad god vam zatreba, možete ga svaki dan prebacivati na svoj lični račun, pa ga zatim odatle koristiti za štednju ukoliko iskoči dobra ponuda.
   Moraju ipak postojati neka ograničenja, jer se radi o velikim sumama novca i banka nije slobodna da pruža velike transakcije bez ikakvog praćenja ili ograničenja.

   1. Nisam siguran da je ovo tačno, prebacivao sam veće sume novca na svoj privatni račun u jednom danu i nisam imao nikakvih problema. Da napomenem da sam prošao vrlo detaljne poreske kontrole posle toga. Jedino ne može keš sa računa paušalca preko 150.000 din dnevno, ali bezgotovinski može bez limita.

    1. Dragi Dušane, drago mi je da niste imali problema. Moguće je da neki inspektori neće praviti problem ako prebacujete više od limita i da ste imali sreće da je to baš vaš inspektor. Moj savet je, da ipak novac koji prebacujete na lični račun bude u okviru limita od 150.000 din. To je savet koji smo dobili i od Poreske uprave, pa verujem i da je naispravniji način.

  1. Uroše, u inostranstvu možete slobodno plaćati evrima, bez konverzije. Plaćanja u zemlji moraju biti u dinarima, zato je neophodna konverzija, dok gotovinu u devizama možete podići samo za potrebe poslovnog puta ili plaćanja zakupa.

 2. *Napomena: Ukoliko koristite karticu neke institucije elektronskog novca, kao npr. Payoneer karticu, možete podizati novac sa ove kartice i koristiti je za plaćanje unutar zemlje,

  Kako ovakve kartice tretira nas poreski sistem? Trosenjem sa ovih kartica, unutar nase zelje, ti se identifikujes nasem platnom sistemu gde mozes postati element poreskih inspektora koje moze zanimati poreklo takvog novca. Stim u vezi se smatra da si prihod ostvario u SRB a nisi platio porez ili?

  1. Dragi Nenade, vi ste svakako u obavezi da izdate fakturu za novac koji primite na Payoneer nalogu, jer se on (Payoneer) posmatra kao drugi devizni račun. Na taj način „opravdavate“ novac koji koristite. Možete o tome više pročitati u našem drugom tekstu.
   Isto je kao kada primate novac na devizni račun, pa izvršite konverziju da biste koristili dinare. Vi izdajete fakturu samo za deviznu uplatu. Tako je i u ovom slučaju, samo se konverzija vrši automatski.
   Poreska uprava ima pravo da trži listing uplata sa Payoneer naloga i na taj način može izvršiti proveru, ali se dodatni porez ne plaća.

 3. Hvala na informacijama. Blog je odličan.

  Imam jedno dodatno pitanje. Kada se radi o prebacivanju novca na račun fizičkog lica (vlasnika) da li postoji neki limit koliko novca sme da se prebaci odjedanput? Kao npr. sto ima limit za gotovinu 150.000 dnevno.

  Hvala

  1. Hvala vam, drago mi je da vam je od pomoći 🙂
   Da, i prebacivanje na lični račun podleže istom limitu od 150.000 dinara dnevno.

Imaš mišljenje na ovu temu? Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.