Kako raspolažem novcem kao paušalac?

Već ste mnogo puta mogli videti u našim tekstovima kako naglašavamo da paušalac ima obavezu da pravda svoje prihode, kreiranjem faktura, ali ne i svoje troškove, kao i da nema obavezu da vodi knjige i predaje godišnje bilanse. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana (član 43.), jedina njegova obaveza je vođenje poslovne knjige o ostvarenom prometu tj. KPO knjige.

Upravo se u tome ogleda i jedna od glavnih prednosti paušalca – što je on slobodan da raspolaže svojim novcem kako želi i bez pravdanja svojih troškova, ali naravno poštujući odgovarajuća pravila.

 

Prebacivanje novca na račun fizičkog lica

Jedini transfer novca koji je ovde dozvoljen jeste između preduzetničkog i ličnog računa paušalca, što znači da on sebi može potpuno slobodno prebacivati novac. Ono što buni mnoge jeste – šta znači ovo prebacivanje i da li je to njihova plata? Odgovor je ne, ovo se ne vodi kao plata, jer on nije zaposleni već vlasnik preduzetničke radnje i on nema ličnu zaradu, već zaradu agencije. Tako da sav novac koji paušalac koristi je zapravo materijalni trošak njegove paušalne radnje.

 

Prebacivanje novca na račun pravnog lica – plaćanje troškova

Paušalac može da potpuno slobodno plaća svoje troškove sa preduzetničkog računa – transakcije su dozvoljene ka bilo kom pravnom licu. U ovom slučaju je bitno napomenuti da nije dozvoljeno vršiti transakcije u devizama sa domaćim licima, tj. nije dozvoljeno da primate devizne uplate niti da ih šaljete bilo kome ko je iz Srbije. Ako vršite plaćanje unutar zemlje, plaćate u dinarima; ako vršite plaćanje ka inostranstvu, vršite u devizama. Izuzetak od ovog pravila postoji u dva slučaja, o kojima govorimo u narednom poglavlju.

 

Podizanje gotovine

Kada je u pitanju podizanje gotovine sa računa, postoji samo jedan limit koji je potrebno ispoštovati i to je 150.000 din. u jednom danu. Ukoliko paušalac podigne veću sumu u toku jednog dana, biće potrebno da dostavi banci i fakturu kojom može opravdati podizanje tolike sume novca.

 

Što se tiče deviza, njih je moguće preuzeti sa računa samo u dva slučaja.

U Srbiji nije dozvoljeno vršiti plaćanje drugom domaćem licu u devizama, bilo fizičkom bilo pravnom, izuzev u slučajevima kada se plaća zakup ili troškovi službenog puta.

Samim tim, da bi paušalac podigao devize sa svog računa u banci, morao bi da dostavi ili ugovor o zakupu ili odluku o službenom putu, u zavisnosti od toga za šta mu je novac potreban.

 

*Napomena: Ukoliko koristite karticu neke institucije elektronskog novca, kao npr. Payoneer karticu, možete podizati novac sa ove kartice i koristiti je za plaćanje unutar zemlje, jer se njenim korišćenjem automatski vrši konverzija novca u dinare i zapravo radite ono što smete, vršite transakciju u dinarima i podižete sa kartice dinare.

 

 

DAJANA ĐURIČIĆ

Vizionar | Sanjar | Štreber "It's not about ideas. It's about making ideas happen." Scott Belsky

6 Komentara
  1. Šifre plaćanja koje možete koristiti za prebacivanje novca na lični račun je 241 ili 289.
   Što se vas tiče svejedno je koju ćete šifru koristiti, ali u nekim bankama ukoliko želite da dobijete kredit ili dozvoljeni minus, traže da ovi prenosi budu sa šifrom 241.

 1. Da li paušalac sme da prebaci više od 150000 dinara na svoj privatni račun u jednoj transakciji ili jednom danu? S obzirom da slobodno raspolaže novcem, ne vidim prepreku. Imajući u vidu potrebu za pravdanjem fakturom u slučaju podizanja gotovine, deluje da neke prepreke ipak postoje. Ideja je da prebacim novac na privatni, i raspolažem njim kad mi zatreba, bez ograničenja u pogledu iznosa. Najbanalniji primer je želja da novac privatno stavim na štednju u slučaju da iskoči dobra ponuda.

  1. Ne, i prebacivanje novca sa preduzetničkog na lični račun i podizanje gotovine podležu limitu od 150.000 dinara dnevno.
   Ukoliko želite da raspolažete slobodno svojim novcem kad god vam zatreba, možete ga svaki dan prebacivati na svoj lični račun, pa ga zatim odatle koristiti za štednju ukoliko iskoči dobra ponuda.
   Moraju ipak postojati neka ograničenja, jer se radi o velikim sumama novca i banka nije slobodna da pruža velike transakcije bez ikakvog praćenja ili ograničenja.

Imaš mišljenje na ovu temu? Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.