Namenski račun COVID-19 – saznaj da li ti je otvoren

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom su definisane ekonomske mere podrške privredi. Direktna davanja iz ove uredbe biće uplaćena na namenski račun COVID-19. Kako bi ovaj račun bio otvoren, vaša obaveza je da popunite prijavu za odabir banke u kojoj će biti otvoren račun. Ukoliko imate tekući račun u samo jednoj banci, niste u obavezi da uradite ni ovaj korak. U tom slučaju, račun će vam biti automatski otvoren.

Edit: Nova uredba o direktnim davanjima doneta je 13.02.2021.

Ukoliko još uvek ne znate da li vam je otvoren ovaj račun, to možete i sami proveriti. Bez kontaktiranja vaše banke, možete to uraditi na sledeći način:

  • Unesite bilo koji podatak o vašoj radnji ili preduzeću
  • Kliknite pretraži

Ako u rezultatima vidite račun ispod kog je označeno „Namenski račun za isplatu direktnih davanja COVID-19.“ znači da vam je račun otvoren i aktivan.

Ovu pretragu možete izvrišiti ponovo sledećeg dana radi provere, ako vam namenski račun još uvek nije otvoren.

Podsetnik:

Da bi vam ovaj namenski račun bio otvoren, nije potrebno da idete u banku, već će to po automatizmu biti urađeno ukoliko ste ispunili uslove. Takođe, isto tako, ovaj račun će biti zatvoren po isteku ovih mera automatski.

Tokom trajanja korišćenja ovog računa, banka vam neće naplaćivati održavanje ovog računa ili proviziju za obavljene transkacije sa njega.

Ovaj račun ne podleže blokadi, te i ako vaš redovni tekući račun bude blokiran po nekom osnovu, i dalje ćete moći da raspolažete sredstvima sa ovog računa.

Sredstva sa ovog računa, odnosno minimalne zarade koja vam država isplati, moćićete da trošite isključivo za isplate zarada svojim zaposlenim ili preduzetniku.

255 comments

    1. Dragi Darko,
      Poreska uprava je objavila da će proveru ispunjenosti uslova vršiti po završetku aprila meseca, pa je naše mišljenje da se računi trenutno otvaraju i subjektima koji nemaju pravo, jer ove provere još uvek nisu izvršene.

    2. Ako greskom platimo doprinos sa namenskog racuna, sta da radimo dalje? Da li ce nam vratiti sredstva ako trazimo povracaj kod Poreske Uprave i u kom roku???
      Da li u ovom slučaju smemo da taj iznos doprinosa uplatmo sa racuna firme na namenski racun, jer je greska u pitanju??? Ovo bi bio brzi nacin za resavanje problema???

      1. Niko ne odgovara na dopis koji sam odmah poslala.
        Više puta sam zvala telefonom Poresku, prebace vezu na čekanju….
        Uzas stvarno… Niko se ne javlja.
        Ne znam u kom roku moraju doneti rešenje za povraćaj…

  1. Hvala Vam na preciznim informacijama. Jedino mi nije mi jasan deo teksta “Sredstva sa ovog računa, odnosno minimalne zarade koja vam država isplati, moćićete da trošite isključivo za isplate zarada svojim zaposlenim ili preduzetniku.” Na šta se to tačno odnosi kada su u pitanju paušalci (koji nemaju isplatu zarada)?

    1. Draga Ivo,
      Još uvek nije poznato kako će moći da se vrše ove isplate. Naše mišljenje je da ćete to moći da uradite uz šifru plaćanja 241, ali zvaničan odgovor još uvek čekamo. Sve nove informacije koje budemo dobili, objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

        1. Dragi Djula,
          Namenski racun ne podleze blokadi, te sredstva sa njega mozete samo vi utrositi. Sredstva je potrebno da se namenski potrose, odnosno da se isplate zarade zaposlenim ili vama kao vlasniku, ukoliko ste preduzetnik.

  2. Upravo sam proverio i nema drugog (namenskog) racuna. Preduzetnik pausalac sam iz radnog odnosa. U radnom odnosu inace primam minimalac zato i radim dodatno. Ali vec preko mesec kao i svi ne radim. Placam kiriju 250 eura + porez na pausal + PIO = 550 eura mesecno. To sam izgubio za mesec a nista prihodovao nisam. I kakom su se logikom vodili da nama preduzetnicima iz radnom odnosa ne sleduju mere?

      1. Dragi Milane i Stefane,
        Preduzetnici u radnom odnosu nemaju pravo na direktna davanja, vec samo na odlaganje poreza i doprinosa, ukoliko ispunjavaju uslove.
        Nazalost, objasnjenje zasto je to tako vam ne mozemo dati, ali mozete kontaktirati Ministarstvo finansija ukoliko zelite da probate da dobijete odgovore.

        1. Zvao sam i Poresku i Ministarstvo i pisao mejlove… prebacaju jedni sa drugih i niko ništa ne zna… Tako da toliko o pomoći preduzetnicima. Hvala DRŽAVI!

  3. Poštovani,
    Advokat sam po progesiji. U sistemu paušalnog oporezivanja. Nemam zaposlene. Zanima me kako će se posizati novac sa Covid računa, na koji način? Odlaskom u banku ili prenacivanjem.ma moj poslovni račun jer nemam druge zaposlene?
    Takođe me zanima da li gubim pravo na direkta davanja 3 minimalca ako ne koristim odlaganje plaćanja poreza i doprinosa nego platim „umapred“ po uredbi (što bi inače bilo redovno)?
    Unapred hvala,
    Srdačno i s poštovanjem,
    Siniša Majkić, advokat

    1. Dragi Siniša,
      Još uvek nije poznato kako će moći da se vrši isplata sa namenskog računa, samo da neće moći da se podiže novac u gotovini.
      Porez i doprinose smete nastaviti da plaćate redovno, nećete izgubiti pravo na korišćenje ovih mera zbog toga, već ćete samo biti u pretplati.
      Pozdrav!

  4. Pozdrav,
    Ja sam preduzetnik pausalac i nije mi jos uvek otvoren namenski racun. Da li je doslo do nekakvih promena za prijavu ili je ostalo da se pausalcima automatski otvaraju racuni?

    1. Dragi Miloše,
      Nema nikakvih promena, ukoliko imate račun u samo jednoj banci, namenski račun biće vam automatski otvoren. Otvaranje računa je još uvek u toku, tako da možete nastaviti da pratite na sajtu Narodne banke Srbije.

        1. Ja imam, u Intezi sam. Ali na njoj 0.00rsd.

          Preduzetnik paušalac i novac još nije legao… ?‍♂️

          A i pitanje je… jer ako nemam pravo zašto je račun otvoren? Ali zašto ne bih imao pravo to je isto firmica kao i svaka druga, šta čovek da uradi sa platom od 28000? Zato i radim kao paušalac…

          1. Dragi Stefane,
            Racuni su otvoreni subjektima pre nego sto je provereno da li ispunjavaju uslove ili ne. Ova provera se vrsila neposredno pre uplate sredstava.
            Odgovor zasto je uredba kakva jeste vam nazalost ne mozemo dati.

  5. Poštovani,
    pretragom kod NBS sam došao do saznanja da za oba moja računa preduzetnika koji se vode kod poslovnih banaka je naveden status „blokirana zaduženja“. Ja račune inače ne koristim uopšte, niti mi stižu bilo kakva obaveštenja ili izvodi.
    O čemu je reč?
    Hvala unapred.

  6. Postovani, da li je poznato, da li ce I svakom zaposlenom biti otvoren namenski racun, za uplacivanje sredstava (posto defenitivno ta sredstava nece moci da se podizu u gotovini) ili ce to morati zaposleni svaki za sebe?

    1. Draga Verice,
      Ukoliko se radi o preduzetniku, nema pravo na direktna davanja. Ukoliko se radi o vlasniku privrednog društva u kome je i zaposlen, može ostvariti pravo na direktna davanja ukoliko ispunjava uslove.

  7. Još prošle nedelje sam izabrao banku obzirom da imam 2 računa u različitim bankama, a još nije otvoren račun COVID. Da li treba se obratiti nekoj ustanovi ili čekati i do kada?

    1. Dragi Joco,
      Naša predpostavka je da će se ovi računi otvarati do kraja meseca. Svakako, otvaranje računa i dalje jeste u toku, pa možete nastaviti da pratite da li vam je otvoren račun.

  8. Poštovani,

    Da li moguće da zato što imam otvoren namenski račun kod Uprave za trezor neću moći da ostvarim pravo na sredstva od države iako sam preduzetnik, paušalac? Bar sam takvo obaveštenje dobio. A inače nisam korisnik budžeta već je namenski račun otvoren samo zbog povremenh medijskih projekata za koja konkurišem.

  9. Da li namenski racun moze da se otvori u banci licno, pa da oni obaveste poresku upravu ? Prijatelj ima 3 ziro racuna oznacio ja mislim Intezu medjutim kad je otisao u banku kazu da je racun neaktivan ? Da li je neko imao ovakvu situaciju ?

    1. Dragi Marko,
      Ne, nije moguće da sami otvorite ovaj račun. Nažalost, s obzirom da prijavu za odabir banke nije moguće promeniti, jedino što vam mogu predložiti je da pokušate da kontaktirate poresku upravu u ponedeljak, objasnite situaciju i vidite da li je moguće promeniti prijavu.

    2. Ja imam isti problem i niko ne zna da mi kaze sta da uradim, knjigovodja je odabrala erste banku. ali medutim poreska je stavila banka inteza a meni je u intezi racun neaktivan. Sad me zanima da li mogu da promenim prijavu sa inteze na erste banku? I kome da se obratim

  10. Da li pausalci treba da se prijave negde ili ce sredstva leci na otvoren COVID racun i da li postoji neka obaveza da se agencija odredjeni period ne zatvara nakon primanja sredstava?

    1. Draga Milena,
      Paušalci koji nemaju zaposlenih radnika nisu u obavezi da se prijavljuju na ove mere, osim ukoliko je potrebno kroz prijavu za odabir banke.
      Nažalost, na vaše drugo pitanje još uvek nemamo odgovor. Sve nove informacije koje budemo dobili, delićemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

  11. Poštovani,
    Da li zaposlenima koji nemaju otvoren tekući račun, može da se isplati zarada sa namenskog računa, podizanjem gotovine, tkz. preko blagajne?
    Hvala unapred na odgovoru
    Srdačan pozdrav

  12. Poštovani, imam dva racuna i danas kada sam hteo da prijavim jedan od ta dva trazili su mi ovlascenje jer nemam pristup e porezi pa da bi to uradio moj knjigovodja neophodno je da ga ovlastim tj potpisem PEP obrazac. Potpisan i popunjen obrazac sam poslao danas e upravi na mail. Medjutim potvrdu nisam jos uvek dobio a knjigovodja bez te potvrde ne moze da me registruje da li znate šta mogu da radim.
    Unapred hvala

      1. Dragi Samko,
        Pomoc u vidu minimalaca dobijaju poslodavci, ukoliko ispunjavaju uslove i prihvate ove mere. Ovaj podatak nije javan, da li neko koristi ili ne ove mere.

  13. Ako radnik nema otvoren tekuci racun a isplata gotovine sa namenskog racuna nije moguca da li moze neto zarada da se prebaci na racun drugog radnika ili na racun koji nije na njegovo ime koji on dostavi.
    Hvala.

  14. Postovani,

    Imamo otvoren namenski racun u Trezoru koji je blokiran. Koriscen je za dobijanje bespovratnih sredstava za nabavku osnovnog sredstva uz koriscenje i kredita od poslovne banke koji je uredno izmiren. Zbog toga se nalazimo na spisku korisnika javnih sredstava, inace smo mikro preduzece u privatnoj svojini 100%. Zanima nas da li imamo pravo na pomoc za minimalac za radnike. Prijavu smo uredno predali, ali nam racun jos uvek nije otvoren.
    Unapred Hvala!

  15. Postovani,

    Nisam na vreme odabrao banku i PU je sama sistemski povukla tekuci racun banke,ono sto me interesuje radnici imaju otvorene racune i u drugim bankama ne samo npr u OTP banci. Da li sada svaki radnik ima svoj namenski racun u svojoj banci ?

  16. Pozdrav,tek danas smo videli da je banka u kojoj smo imali račun zatvorila račun zbog neaktivnosti.to je bio jedini račun koji smo imali, a paušalac je u pitanju i nije uplaćivao pazare, zato je bio neaktivan.Obzirom da je istekao rok za otvaranje računa,ako sutra bude otvoren,hoce li mu biti uplaćen minimalac?
    Hvala

    1. Draga Bojana,
      U Uredbi je definisano da se za odabir banke subjekti koji imaju više otvorenih računa moraju opredeliti do 25.04. Iz toga bi zaključili da do tada morate imati i otvoren račun u banci ukoliko imate samo jedan.
      Međutim ovo je samo naše mišljenje i možete kontaktirati Poresku upravu kako bi saznali da li je tako ili nije kasno da otvorite račun.

    1. Draga Nikolina,
      Sredstva koja vam stignu u maju možete iskoristiti za isplatu plate za maj mesec. Na ovo pitanje odgovorili su Ministarstvo finansija i Privredna komora – možete videti ovde, pitanja 18 i 27.

  17. Postovani,
    Preduzetnik sam nisam pausalac i nemam platu .doprinose placam uredno. nije mi jasno kako da prenesem na tekuci racun (posto sam pre par dana otvorio) koju sifru treba upisati, vec sam pomenuo da ne primam platu.
    Zahvaljujem unapred

    1. Dragi Ivane,
      Nažalost, još uvek nije izašlo uputstvo kako će biti doozvoljeno da se sredstva prenose sa namenskog računa. Međutim kako vi ni ne isplaćujete ličnu zaradu, nama još uvek nije ni poznato u tom slučaju kako će se oporezovati minimalac koji bi isplatili sebi.
      Pozdrav!

  18. Poštovani.Imam tri otvorena računa i jedan namenski koji su u blokadi.Knjigovođa je izabrao račun u intesa banku koji je ugašen zbog neaktivnosti a da nismo znali.Da li možemo da promenimo banku pošto je prijava bila do 25.ili će poreska sama aktivirati namenski covid račun u banci gde postoji račun. Unapred zahvalan preduzetnik.

    1. Dragi Milane,
      Po našem mišljenju nemate više pravo da odaberete drugu banku kako je rok prošao, i da vam namenski račun neće biti ni otvoren. Možete pokušati da kontaktirate poresku upravu oko ovog pitanja i da objasnite situaciju da je greškom odabrana pogrešna banka. Kako prijava nije mogla da se menja ni pre nego što je istekao rok, možda bi vam izašli i u susret, međutim s obzirom da su banke najavljivale da će računi biti otvarani do 30.04. vrlo je moguće da je svaki rok već prošao nažalost.

    1. Dragi Gorane,
      Ukoliko imate aktivan račun u samo jednoj banc, moguće je da će biti otvoren u toj banci, uprokos tome što ste odabrali pogrešnu banku pri podnošenju prijave. Međutim, nismo imali ovakav slučaj pa vam ne možemo dati konkretan odgovor. Jedini savet koji vam možemo dati je da nastavite da pratite da li vam se pojavio račun ili kontaktirate poresku upravu.

  19. Poštovanje, predsednik sam udruženja ratnih vojnih invalida i video sam da je je otvoren račun udruženju, dali to znači da će udruženje dobiti sredstva? Hvala.

  20. Paušalac sam koji ne isplaćuje sebi zaradu. Otvoren mi je covid račun na koji treba da mi u narednim mesecima država uplati iznose od 3 minimalca. Trenutno imam samo račun svoje agencije (agencija za uslužne delatnosti) i taj novi covid račun a nemam lični račun (nemam račun za sebe kao fizičko lice). Zanima me da li je potrebno da otvorim novi račun koji bi služio za isplatu te tri minimalne zarade (dakle, račun na koji bih prebacila tri minimalca sa covid računa na ime isplate zarade) ili nije potrebno da otvaram račun jer sebi ne isplaćujem zaradu (ne znam da li pošto već ne isplaćujem sebi zaradu da li u tom slučaju mogu direktno sa covid računa podići novac bez prethodnog prebacivanja na neki drugi račun)? Pošto ne isplaćujem sebi zaradu da li sam u nekom problemu ukoliko otvorim račun koji bi sada služio upravo za isplaćivanje zarade (za isplaćiavanje tih tri minimalca sa covid računa)?

  21. Moj poslodavac se prijavio za sredstva. Pitanje je da li je on u obavezi da pored namenskih sredstava koje uplati vlada, uplati i zaradu(minimalac), koju sam zaradio u predhodnom mesecu, jer je preduzeće radilo, i ostvarivalo profit?

    1. Dragi Igore,
      Direktna davanja od drzave dobijaju privredni subjekti. Na njima je izbor da li ce povecati platu svojim radnicima ili zadrzati istu platu, bez obzira kako firma posluje tokom ovog perioda. Na sve isplate zarade koje se izvrse zaposlenim, poslodavci su u obavezi da obracunaju porez i doprinose, bez obzira da li su one isplacene iz licnih sredstava ili od sredstava koje su dobijene od drzave.

  22. Postovani, Imam radnika koji podleže racun koji ne koristi zbog ne dugova koje nije vracao kako je moguće da mu isplatim minimalac da li mu se skida sa racuna ako bi mu uplatio ili da li je moguće gotovina ili neki drugi racun da se uplati
    Unapred hvala 🙂

    1. Dragi Darko,
      Najavljeno je da sa namenskog racuna nece biti moguce podizanje gotovine.
      Ukoliko vas zaposleni ima neki drugi tekuci racun, osim tog, mozete mu uplatiti i na drugi racun.

  23. Racun za firmu je bio ugasen decembra 2019. godine bez obavestenja banke, danas sam bio u Aik banci i receno mi je da je racun ugasen. Kontaktirao sam Poresku upravu koja je rekla da racun postoji kod njih. Sluzbenik iz banke mi je rekao da ne moze opet da aktivira isti racun. Moja firma radi i redovno placam sve. Ponovo napominjem da nisam bio prethodno obavesten o gasenju racuna, jer bih u medjuvremenu otvorio namenski. Kako da resim to?

    1. Dragi Nebojša,
      S obzirom da je istekao rok za prijavu banke i da će sredstva već od sutra početi da se isplaćuju, nažalost nismo sigurni da li možete sada ostvariti pravo na mere. Najsigurnije vam je da kontaktirate Poresku upravu ili Privrednu komoru i raspitate se da li postoji neko rešenje ili je sada kasno.

  24. Poštovani, automatski mi je otvoren namenski račun (covid19) za preduzetničku radnju. Nemam zaposlene već sam samo samooporezujući preduzetnik (nisam paušalac). Da li je potrebno da podnosim poresku prijavu za 4.jan 2021. ili sam i bez toga prijavljen za dobijanje ovih sredstava?

  25. Skupstina stanara iz ul Pere Velimirovica 56, 11090 Beograd primila je dopis da je otvoren racun u vezi sa COVID-om 19 vezano za isplatu tri minimalnezarade za lice zaposlena kod privatnika. Zasto? Unapred hvala na odgovoru.

    1. Draga Ema,
      Ukoliko subjekt ne ispunjava uslove ili ne zeli da koristi mere, sve sto je potrebno je da novac ne dira sa racuna, kako bi on bio vracen u budzet Rebuplike Srbije po zavrsetku ovih mera.

  26. Postovani,

    pocetkom marta sam podneo zahtev za prelazak na pausal iz radnog odnosa ali resenje nisam jos uvek dobio ali racun za COVID mi je automatski otvoren i sada sam u nedoumici da li imam pravo na to jer nisam dobio nikakvo zvanicno resenje koje me klasifikuje kao Pausalca iz radnog odnosa.
    Da li mogu trpiti neke posledice ako iskoristim ovaj novac a nisam imao po zakonu vec je drzava napravila „gresku“ i kakve su posledice, to jest da li je neka novcana kazna i kolika je ?

    Srdacan pozdrav

    1. Dragi Marko,
      Ukoliko ste usli u radni odnos, nemate pravo na direktna davanja za sebe, odnosno uplatu minimalca. Ukoliko greskom dobijete sredstva i potrosite ih, u obavezi ste po nalogu poreske uprave da vratite taj novac u roku od 5 dana zajedno sa kamatom koja bi bila obracunata. Kazne su propisane u iznosu 30 – 70% primljenih direktnih davanja, a ne manje od 100.000 dinara za preduzetnika.
      Novac koji vam stigne, i ako vam stigne, mozete samo ostaviti na racunu i ukoliko ga ne potrosite, on ce biti vracen u budzet Republike Srbije.

  27. Postovani,ja sam preduzetnik pausalac i zanima me da li cu ja jednostavno samo otici i podici novac koji je za mene( ne za moje radnike) ili cu ga morati prebaciti na svoj privatan racun?
    Unapred hvala!

    1. Draga Jovana,
      Najavljeno je da sa namenskog racuna nece biti moguce podizanje gotovine. Novac mozete na svoj licni racun prebaciti sa sifrom placanja 241.

  28. Pozdrav.

    Zovi kontak centar poreske uprave, imas na njihovom sajtu, objasni situaciju. Budi uporan, drug je 10 puta zvao dok ga nisu uputili na nekog ko moze to da ispravi, zavisi koji ti se operater javi. Otvoren mu racun juce, tj promenjena banka. Srecno i samo budi uporan,

  29. Poštovani,
    Paušalac sam koji ima zaposlenog radnika,koji je inače penzioner.Da li i on dobija minimalac?Kako ćemo biti obavešteni kada legne novac na namenski račun?

    1. Draga Jelena,
      Ukoliko ste se prijavili na koriscenje ovih mera, odnosno obelezili u prijavi PPP-PD koju podnosite da zelite da ih koristite, mozete ostvariti direktna davanja i za svog zaposlenog. Mozete proveriti sa bankom da li su vam sredstva legla ili pogledati u ebankingu ukoliko ga koristite.

  30. Poštovani

    Paušalac sam i jedini zaposleni. U banci je na novootvorenom računu legao minimalac. Pošto je naglašeno da se sa tog računa ne može plaćati ništa sem obaveza ili uplate na račun fizičkog lica, nije mi jasno s’obzirom da nemam račun nikakav sem poslovnog kako mogu podići novac?
    I ukoliko bih podigla i uplatila na redovan račun – kao dve odvojene transakcije – da li bih onda mogla taj novac iskoristiti za druga plaćanja?
    Hvala unapred

    1. Draga Majo,
      Najavljeno je da podizanje gotovine nece biti moguce sa namenskog racuna. Mozete prebaciti sredstva na tekuci racun preduzetnicke radnje uz sifru placanja 263.

      1. A ukoliko je firma zamrznuta i ukoliko nemam racun fizickog lica. Pausalac po zakonu ne sme da prima uplate ukoliko je privremeno prestao sa poslovanjem

  31. Poštovani, greškom sam sa e bankinga platila novcem sa računa covid 19 umesto sa računa firme. Da li je moguce izvršiti povrat sredstva na račun covid 19 s obzirom da ga je otvorila drzava i da je namenski?

      1. Marija,
        i jaimam isti problem, greškom skinula pare sa Covid rauna,pokušala sam dva puta da vratim pare ali mi je nalog odbijen,prvi put sam stavila šfru plaćanja 263 drugi put 290.
        Dali ste Vi uspeli da izvršite povrat para na Covid račun i na koji način?

        1. Draga Marija,
          Podatak da li je otvoren namenski racun jeste javan, ali su racuni otvarani i subjektima koji nemaju pravo na koriscenje ovih mera ili se nisu prijavili da ih koriste, tako da podatak da li su dobili sredstva i da li ce koristiti mere i dalje nije javan.

  32. Postovani,
    Danas sam proveravao i jos uvek mi nije otvoren namenski racun? Da li postoji mogucnost da je napravljena neka greska i ako jeste,da li ona moze da se ispravi kako bih dobio ova sredstva?

  33. Preduzetnik sam pausalac i otvoren mi je namenski racun za covid davanja. Danas nisam dobio nikakvu uplatu na tom namenskom racunu za covid davanja. Je l’ to znaci da iz nekog razloga nemam prava na tu nadoknadu ili ce se uplate vrsiti i u narednim danima?

    1. Dragi Stefane,
      Najavljeno je da su uplate pocele juce ali ne i da li su sve izvrsene u istom danu. Mozete pokusati da proverite sa vasom bankom ili poreskom upravom.

  34. Postovani,
    Otvorio sam firmu 14.08.2019god sa subvencijom drzave za samozaposljavanje, u kojoj sam samo ja zaposljen. Prijavio sam se za ovu pomoc od 3 minimalca. Prva uplata mi je uplacena.
    Moje pitanje je da li ispunjavam uslove da koristim taj novac za isplatu svoje zarade za naredna 3 meseca, da napomenem da do sada nisam sebi uplacivao zaradu.

    1. Dragi Bojane,
      Namenska sredstva se i mogu koristiti samo u te namene. Medjutim, sto se tice oporezivanja tih isplata, to morate proveriti sa vasim knjigovodjom, ukoliko vodite knjige. Ukoliko ste pausalac, necete imati dodatnih poreza i doprinosa, vec ih placate po poreskom resenju.

      1. Postovani,
        Niste mi odgovorili na pitanje da li smem da koristim taj novac zato sto sam dobio prosle godine subvenciju od drzave za samozaposljavanje. Cuo sam, ko je dobio subvencije od drzave za samozaposljavanje ove godine nema pravo da koristi i ovu pomoc od 3 minimalca.

  35. Kako da znam da li je moj gazda uzeo novac za pomoc privrednicima i isplatu minimalca kad nam on kaze da nije prošao .a da nije taj novac uzeo a nama ne daje

    1. Dragi Gorane,
      Ovo ne mozete saznati, kako ove informacije nisu javne. Sredstva koja firme dobijaju kao pomoc od drzave, ukoliko ispunjavaju uslove, mogu potrositi samo na zarade zaposlenih.

  36. Zanima me da li ja kao radnik mogu kod poslodavca da prijavim racun supruga, za koji sam ovlascena, zato sto nemam otvoren racun na moje ime u banci?

  37. POŠTOVANI PAUŠALAC SAM ,NEMAM RADNIKE,PO REŠENJU PLAĆAM DOPRINOSE.UPLACENA MI JE PRVA UPLATA.DAI MOZE DA SE PODIGNE SAMO OVIH 30000 HIJ A OSTALE DVE UPLATE DA SE NEKORISTE,DA BUDU VRACENE U BUDJET.HVALA

  38. Da li je moguće firma koja je isplaćivala platu na ruke, sad trazi racun,ostali duzni 12000 plate, a sad kazu daj račun u banci da ti uplatilo 30000,a vrati nam 18000.
    A dobili namenski račun,šta mi je činiti.

    Srdačan pozdrav ?

    1. Draga Bojana,
      U detalje vaseg odnosa ne mozemo ulaziti, ali ono sto vam mozemo reci: Najavljeno je da ukoliko se koriste ove mere, sa namenskog racuna nece biti moguca isplata u gotovini, vec mora biti izvrsena na racun zaposlenih. Na sve isplate zarade koje izvrse, poslodavac je duzan da obracuna i porez i doprinose.

      1. Da li ako sam pausalac automatski sam prijavljen i na odlaganje obaveza i na prijavu sredstava. Pitam jer mi sredstva od Covida nisu legla jos uvek iako je pisano poreskoj upravi, a knjigovodja mi kaze i da su u poreskoj krenuli da zaracunavaju kamatu za mart ali im je to kao greska u sistemu i da ce to ispraviti i da se automatski prenosi odlaganje na 2021.

        1. Dragi Sasa,
          Da, ukoliko ispunjavate uslove i imate racun u samo jednoj banci, automatski ste prijavljeni. Mozete pokusati da kontaktirate poresku upravu telefonom za vise informacija.

  39. Otvorio sam racun 08.05.2020….iz razloga sto nisam bio upucen da mi je prethodni racun ugasen…..nije mi otvoren namenski racun,,,da li sam zakasnio zbog toga….ili ovo moje pravo nije vremenski ograniceno……

    1. Draga Danijela,
      Po nasim saznanjima jos uvek nisu izvrsene sve uplate minimalaca. Svakako mozete proveriti u poreskoj upravi da li je nastao neki problem.

    1. Draga Emina,
      Sredstva sa namenskog racuna se moraju potrositi do 15.08.2020. godine. Ukoliko se ne potrose, sredstva se vracaju u budzet Republike Srbije.

      1. Postovani,
        Zahvaljujem Vam se na odgovoru.
        Bicu slobodna da Vam postavim jos jedno pitanje jer ne bih da udjem u prekrsaj:
        Zbog apliciranja za penziju bih trebala da ugasim firmu uskoro pa me zanima da li ja to mogu da uradim s obzirom na direktna primanja po Uredbi i Zakljucku, npr.da zatvorim firmu u septembru?
        Ja sam preduzetnik pausalac, jedini zaposleni i iako sam imala pravo na odlaganje placanja poreza i doprinosa sve sam izmirila zakljucno sa danasnjim danom.
        U cl.12 Zakljucka se navodi da se br.zaposlenih ne moze smanjiti za 10% u naredna 3 meseca racunajuci kada je primljeno poslednje ditektno davanje, ali nisam sigurna da li se to odnosi i na zatvaranje firme?
        Hvala puno unapred
        Emina

  40. Naša firma nije dobila namenska sredstva za covid-19, imamo dvoje zaposlenih, zvali smo poresku i nisu znali da kažu zašto. Da li je bilo još takvih slučajeva?

  41. Poštovani,
    Imaju li izvršitelji pravo da skinu novac sa računa fizičkog lica,pomoć covid 19 koji je prebačen sa namenskog računa,kada je rečeno da u ova tri meseca to neće biti moguće? Hvala,pozdrav,Sandra.

    1. Draga Sandra,
      Namenski racun ne moze biti blokiran i sa njega ne mogu biti skinuta sredstva putem prinudne naplate. Medjutim, nakon sto prebacite ta sredstva na svoj licni racun ili racun vasih zaposlenih, sa licnih racuna moze biti skinuto, kao i do sada.

  42. Poštovani,
    Paušalac sam i namenski račun je otvoren i aktivan, ali uplate nema. Kontaktiran je PKS, rekli „novac je svima pušten“, pošaljite mail, odgovora nema. Zatim, Ministarstvo Finansija, Uprava Trezora, rekli verovatno je greška do Poreske, zovite vašeg poreskog inspektora. Inspektor kaže sve je u redu zovite centralu Poreske uprave…niko se ne javlja ni na fiksni, ni na 0700******. 4 zaposlena…
    Ima li neko ideju/rešenje koje korake preduzeti?
    S poštovanjem,
    Mladen

    1. Dragi Mladene,
      Dobili smo sa vise strana informacije da je pri isplatama davanja doslo do gresaka i da su neki koji nemaju pravo dobili uplate, a neki koji imaju pravo da im nije uplaceno. Nazalost, dobijene su i razlicite instrukcije, i da je potrebno samo sacekati i da ce uplate leci, a i da je potrebno da se ova greska prijavi poreskoj upravi. Jedino sto vam mozemo savetovati je nazalost da probate da budete uporni sa zvanjem kontakt centra Poreske uprave, pa se nadam da cete dobiti neku informaciju i uskoro i novac.

  43. Poštovani, preduzetnik paušalac ima automatski otvoren namenski račun za isplatu minimalca. Radnja je imala jednog zaposlenog sa kojim je raskinula ugovor o radu 10.05.2020. godine, radniku je isplaćivana zarada ali nije podnešena PPP PD sa rokom plaćanja 04.01.2021. godine jer smo znali da će ugovor biti raskinut. 07.05.2020. na namenski račun je uplaćen jedan minimalac (verovatno za vlasnika radnje). APR-u je 13.05.2020. podnešen zahtev za mirovanje radnje tj. prekid u poslovanju, a kasnije (ne znamo kog datuma) biće i konačno odjavljena sa predom poslovanja. Pitanje je da li vlasnik radnje ima pravo na minimalac koji je već uplaćen i koji će biti uplaćeni, i ako nema šta sa tim sredstvima koja su legla na namenski račun (da li da ih vratimo ili će oni biti automatski vraćeni u budžet) pošto nisu upotrebljena i nalaze se na namenskom računu. Hvala i srdačan pozdrav.

    1. Dragi Dragane,
      Jos uvek je nazalost nejasno da li imate pravo na koriscenje ovih minimalaca ukoliko zamrznete ili zatvorite radnju.
      Ukoliko sredstva ne upotrebite do 15.08., ona ce automatski biti vracena u budzet Srbije.
      Pozdrav!

  44. Poštovani,

    Paušalac sam i jedina zaposlena. U banci je na novootvorenom računu legao minimalac. Ukoliko prebacim sredstva na tekući račun preduzetničke radnje – Studio za arhitekturu (uz šifru plaćanja 263), da li taj iznos upisujem u Knjigu o ostvarenom prometu paušalno oporezovanih obveznika?
    Unapred hvala na odgovoru

  45. Kako mogu da prebacim novac sa COVID racuna na racun firme.
    Pausalac sam,nemam radnike,ne uplacujem sebi platu.
    Ne zelim odlaganje obaveza po poreskom resenju.
    Zahvaljujem na odgovoru!

  46. Postovani,
    Ja sam preduzetnik pausalac ali nemam otvoren nijedan tekuci racun kao fizicko lice. Koliko sam razumeo,da bih iskoristio sredstva moram tokom narednih dana da otvorim tekuci racun i da taj racun koristim za prenos sredstava sa namenskog racuna
    Firma mi je trenutno zamrznuta, a nedavno se pojavila se informacija da moram da odmrznem firmu kako bih mogao da koristim sredstva. Da li je to tacno i ako jeste, do kada moram da odmrznem firmu?

    1. Dragi Ivane,
      Najavljeno je da preduzetnici koji su zamrzli radnje ih ne moraju aktivirati da bi koristili ove mere. Medjutim, sada su se pojavila tumacenja da, s obzirom da je zavrseno vanredno stanje, bi morali da odmrznete radnju. Medjutim, mi u Uredbi ne vidimo da je to navedeno, za sada postoje samo ta tumacenja kao osnov, pa mi ne mozemo tvrditi da je to tacno.
      Sto se tice prenosa novca, novac se moze preneti i na preduzetnicki racun.

  47. Postovani,
    sta znaci deo iz odluke nbs da je privredni subjekata duzan da prenese novcana sredstva koja je dobio sa posenog racuna na tekuce racune? Da li se pod tekucim racunom racuna i racun fizickog i racun pravnog lica. Nemam otvoren racun fl i da li mogu prebaciti pare mbankingom sa namenskog racuna na redovan rn pravnog lica? Srdacan pozdrav,

  48. Poštovani,

    Paušalac i jedini zaposleni bio do februara 2020.od februara sam u radnom odnosu, tako da sam sada paušalac iz radnog odnosa jer je firma nastavila da bude aktivna. Po automatizmu mi je otvoren namenski račun i uplaćena sredstva, pa sam dobio poziv da otvorim privatni račun kako bi mi prebacili sredstva i stavili na raspolaganje za korišćenje. Neznam da li smem danih koristim inpreuzmem anda ne budem u prekršaju.

    S šoštovanjem

    1. Dragi Miodraze,
      Ne, s obzirom da ste u radnom odnosu, nemate pravo na koriscenje minimalca. Sredstva su vam verovatno uplacena slucajnom greskom i kako ne bi imali dodatnih troskova, novac je potrebno da ostavite na namenskom racunu, kako bi on po automatizmu kasnije bio vracen u budzet Republike Srbije.

  49. Trenutno se nalazim u Crnoj Gori bez prijavljenih mesta boravka a lična karta mi je aktivna i izdata je u Srbiji,tamo sam prijavljena.Da li je moguće prijaviti se za pomoć od 100e, i da mi otvore namenski račun a novac podići u Crnoj Gori? Ako nije,koji je rok da dodjem u Srbiju i podignem novac ako bude uplaćen? Tj.koliko dugo je namenski račun aktivan? Hvala

    1. Draga Savina,
      Ovaj clanak odnosi se na namenske racune za pomoc privrednim subjektima. Nazalost, nismo obradjivali mere koje se odnose na fizicka lica i nismo upuceni u detalje.

  50. Poštovani, u firmi smo zaposleni moj poslodavac i ja. Minimalna zarada na namenski Covid račun u Intesa banci njemu je legla, a meni navodno nije. Da li ste upoznati sa sličnim slučajevima i ima li on kao vlasnik firme mogućnost da sebi isplati sredstva, a da moja zadrži na namenskom i do 15. avgusta, kada je zakonski rok da se utroše, po svom nahođenju ih prebacuje na moj račun? Unapred hvala!

    1. Dragi Obrade,
      Da, culi smo da su postojale greske u visini uplate koju su firme primile, kao i to da li su primile sredstva. Ukoliko ste sigurni da ispunjavate sve uslove, mozete kontaktirati poresku upravu kako bi proverili kako da se greska ispravi.
      Sredstva koja legnu se ne moraju sva utrositi, moze i samo deo biti potrosen.

    1. Dragi Miodraze,
      Najbolje je da pozovete poresku upravu i proverite, kako nije bilo zvanicnih instrukcija. Nasa predpostavka je da mozete samo vratiti novac na racun, kao povracaj pogresno uplacenih sredstava u opisu transakcije.

  51. Poštovani,

    Paušalac sam, taxi radnja. Nisam imao račun na firmu, do 11.05. ove godine, a iz poreske uprave sam 09.05. obavešten da su mi sredstva odobrena ali do današnjeg dana mi nije otvoren namenski covid račun, niti su mi prebačena sredstva. Kome da se obratim u vezi martovske isplate?

    Srdačno i hvala,
    Todorović Aco

  52. do kada ce biti otvoren taj racun,ne mogu da idem svakog dana da proverim da li je legla uplata,mi na kosovu jos imamo policijski cas..da li ce racun biti iskljucen istog tada kad i legnu pare ili nee? do kada ce mi biti otvoren racun..?? molim vas odgovorite

    1. Draga Ana,

      Ukoliko mislite na namenski račun za vašu radnju, možete proveriti da li je otvoren prema uputstvu i do sada bi trebalo da jeste. Kada će vam leći novac, ne možemo vam reći, možete probati da tu informaciju dobijete od Poreske uprave. Namenski računi se zatvaraju nakon 15. avgusta, a ukoliko imate bilo kakav problem obavezno konataktirajte Poresku upravu.
      Ukoliko mislite na isplatu pomoći za fizička lica, proverite ovde.

  53. Postovani,
    penzioner sam i vlasnik preduzetnicke radnje, imam 2 zaposlena, a i sebi isplacujem licnu zaradu.
    Na namenski racun su legla sredstva u visini 3 minimalca. Interesuje me, da li imam prava i ja kao preduzetnik penzioner koji isplacuje licnu zaradu na pomoc drzave ili da ta sredstva koja su meni namenjena ostavim na racunu?

    Unapred hvala i srdacan pozdrav!

  54. Dobar dan
    Da li vlasnik doo preduzeca koji je trenutno u inostranstvu a ovde nema svoj licni racun otvoren, moze da koriti sredstva od drzave u vidu tri primanja minimalca ako se prebace na racun firme?
    sifra placanja 263

  55. Poštovani,imam pomalo komičnu situaciju sa kovid računom.Greškom sam pustio dve plate za dvoje zaposlenih sa računa firme umesto sa kovid računa.Obzirom da smo malo preduzeće,zaposleni su odmah vratili novac,kako bih ponovo pustio plate sa kovid računa….sad nastaje problem….zaposleni su greškom vratili plate na KOVID račun,umesto na regularan…kako sad to ispraviti,obzirom da smo svi dobili plate sad,a pare su i dalje na kovid računu?

    1. Dragi Nenade,

      Proverite sa bankom da li možete da vratite novac sa kovid računa kao pogrešno uplaćen, pa da isplatite sve što je potrebno. Ali bismo vam savetovali da se svakako javite Poreskoj upravi da proverite kako bi bilo najispravnije.

  56. Poštovani,
    Paušalac sam i na dan 15.03.imala sam jednu zaposlenu kojoj je radni odnos prestao jer je dala otkaz zaključno sa 31.03. Na namenski račun mi je uplaćen jedan minimalac ali nisam sigurna da li mogu da iskoristim ta sredstva pa Vas molim za odgovor ukoliko imate informaciju.
    Hvala unapred
    Srdačan pozdrav

  57. Postovani,

    jos pre mesec dana mi je otvoren racun za isplatu direktnih davanja COVID19. Pausalac sam i nemam zaposlenih osim samog sebe. Vec mesec dana racun koji mi je otvoren po nalogu Narodne banke stoji otvoren bez ikakve uplate, kako mogu da proverim o cemu se radi, s obzirom da vec za koji dan krece isplata drugog dela isplate minimalca, a nije mi isplacen ni prvi deo?

    1. Poštovani,

      Najbolje je da se obratite kontakt centru Poreske uprave 0113310111 oni će uraditi prvi korak provere i uputiti vas gde je potrebno dalje.

  58. Postovani,
    Da li se Covid-19 pomoc upisuje u KPO knjigu i da li treba faktura da se uradi? Ako treba faktura, na koga pisemo fakturu i koji datum da unesemo?

    1. Dragi Ninoslave,

      Novac sa namenskog računa možete prebaciti samo na lični račun zaposlenog ako ste se prijavili za mere ili na lični račun ako ste preduzetnik paušalac ili se samooporezujete.

  59. Posovani, pausalac sam i odjavio sam oba dva radnika koje sam imao 18.03.2020. i automatski sam izgubio pravo na direktna davanja. Kod prve uplate na moj namenski racun koji su mi otvorili bez ikakvog mog prijavljivanja je uplacen prvi minimalac od 30367,00 din. namenjen vlasniku i te sam pare prebacio na moj licni racun. Medjutim, drugi minimalac mi nije uplacen. Da li zbog odjave radnika nemam prava na taj minimalac pa moram da ih vratim ili su napravili propust pa mi nisu uplatili? Hvala.Pozdrav.

  60. Novac mi nije uplaćen , a kada se prijavim, unesem JMBG i broj LK, dobijam isto obaveštenje: “ Fizički lice je u statusu obrade…“

    Osnovno pitanje je šta da učinim pre isteka roka?

    Branko Vlahović

    1. Dragi Bane,

      Pratite uputsvo iz teksta, kako biste videli gde vam je otvoren račun, a onda kontaktirajte tu banku kako biste proverili da li ste dobili novac.

  61. Postovani,
    Greskom smo jednoj osobi pustili dva puta platu a jednu smo preskocili, da li ona moze da vrati na COVID 19 racun a mi onda da uplatimo osobi koju smo slucajno preskocili?

  62. Poštovanje ja sam preduzetnik pausalac ne isplacujem platu sebi i nemam zaposlene da li može da se sa Covid 19 namenskog računa direktno prebaci na tekući poslovni račun e-bankingom šifrom 241 i posle normalno raspolaže tim parama ili mora na lični moj račun?Pitam pošto sam već prvi minimalan tako prebacio ali kad sam otišao u banku da podignem drugi radnica mi je rekla da bolje da vratim obe uplate na Covid račun pa da sa njega prebacimo na lični da ne krsim nešto?

    1. Sad sam na vašem sajtu video da može ali šifra treba da bude 263 a ja sam stavio 241 pare su odmah legle na račun bez problema da li treba i kako to da ispravimo ako treba? Hvala.

  63. Postovani,
    Da li fizicka lica u sistemu PDV a mogu da koriste ovu pomoć? Otvoren mi je namenski racun i novac je na racunu,ali ne znam na koji nacin da ga prenesem na moj licni tekuci. Naloge za prenos ne mogu da koristim.

    1. Draga Tatjana,

      I fizička lica u sistemu PDV imaju pravo na pomoć, možete ga prebaciti na lični tekući sa šifrom 241, ne bi trebalo da imate problema.

  64. Postovanje…Vlasnik sam prehrambene prodavnice,proslog meseca sam dobio prvu uplatu na racun sa koga sam uplatio sebi na racun samo 20.000,00 jer mi je tako odredio knjigovodja ostatak i dalje stoji na racunu dali je to ispravno. A ova druga uplata mi jos nije uplacena.

    1. Ukoliko vam je obračunao knjigovođa, tako je ispravno da prebacite. Ako niste primili drugu uplatu proverite sa Poreskom upravom da li je nastao neki problem.

  65. Postovani,
    Vlasnik sam pr trgovinske radnje,sa namenskog racuna sam prebacio 20.000,00 dinara na svoj racun,tako da je ostatak novca ostao na namenskom racunu jer mi je tako rekao knjigovodja.Dali je to ispravno ili treba da prebacim sav novac.Hvala

  66. Pozdrav pitao sam vec a niko mi nije odgovorio mozda niste videli.Ja sam pausalac preduzetnik i kad sam prebacivao sa namenskog racuna na moj poslovni racun koristio sam sifru 241 umesto 263 da li to mora da se ispravi i ako mora kako?Pitao sam i poresku ali nema odgovora.

    Hvala.

  67. Postovani,
    Advokat sam u pausalnom sistemu oporezivanja. Danas sam greskom novac uplatila na namenski kovid racun, umesto na poslovni racun. Da li ce uplaceni iznos biti evidentiran na kovid racunu ili je neophodna neka druga precedura radi povracaja tog iznosa?

    1. Draga Milena,

      Ne bi trebalo da bude ikakvih problema ako ste uplatili novac na kovid račun, ali je problem ako ste nešto platili s njega. Možete proveriti s bankom, ali tebalo bi da možete da prebacite novac bez problema na poslovni račun.

  68. Poštovani,
    Koja je procedura za prenos novčanih sredstava sa Covid računa za preduzetnike koji se nisu opredelili za isplatu lične zarade već porez plaćaju samooporezivanjem (a vlasnik je ujedno i jedini zaposleni)? Banka je automatski otvorila Covid račun na koji su uplaćena namenska sredstva. Da li ta sredstva mogu da se prenesu na platni (tekući) račun preduzetnika koji se koristi za obavljanje delatnosti i izvršavanje platnih transakcija?
    Ukoliko je moguće izvršiti tu transkaciju koja bi bila šifra plaćanja?

    Hvala!

    Srdačan pozdrav.

    1. Poštovana,

      Možete preneti novac na lični račun sa šifrom 241 ili na poslovni sa šifrom 263, pod uslovom da niste u radnom odnosu ili penzioner i da niste obustavili delatnost pre 15.03.

  69. Poštovani,

    Greškom smo isplatili plate za jun sa redovnog umesto sa COVID računa. Šta bi moglo da bude najjednostavnije rešenje za tu situaciju?

    Srdačan pozdrav,

    1. Draga Ivana,

      Saetujemo vam da proverite sa poreskom upravo, ali pretpostavljamo da bi najlakše bilo da zaposleni vrate novac, pa da izvršite ponovo isplatu.

  70. Postovani,
    Bicu slobodna da Vam se obratim jer imam nedoumicu u vezi sa tumacenjem Uredbe i Zakljucka Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privredi usled ublazavanja posledica nastalih zbog Covid 19.
    Naime, ja sam preduzetnik pausalac, jedini zaposleni, i zbog novonastalih okolnosti sam prinudjena da ugasim firmu pa me interesuje da li imam uslova sada da je ugasim, odnosno da mi kazete kada bih mogla da je ugasim?
    Primila sam direktna davanja po Uredbi za period od 3 meseca (za mart, april, maj koja su isplacena zakljucno sa julom). Na namenski racun sam primila i direktno davanje po Zakljucku Uredbe (za avgust), medjutim taj deo nisam isplatila iz razloga sto ne znam uslove kada bih mogla ugasiti firmu.
    Sto se tice poreskih olaksica, ja sam pravovremeno uplacivala sve obaveze i po istima nemam dugovanja (na Konsolidovanom upitu stanja se vidi pretplata od marta do sada).
    U cl.12 Uredbe su definisani uslovi po kojima se gubi pravo na fiskalne pogodnosti i direktna davanja i tu se navodi samo da firma koja uziva iste ne sme da umanjuje broj zaposlenih za vise od 10% tri meseca nakon poslednjeg direktnog davanja.
    Da li se ovaj navod odnosi i na preduzetnika pausalca/jedinog zaposlenog?
    I ako se odnosi, da li to znaci da firmu, preduzetnicku radnju, mogu zatvoriti u oktobru jer sam u julu isplatila poslednje direktno davanje (direktno davanje iz avgusta nisam isplatila)?
    U vezi sa navedenim bih Vas zamolila za odgovor, a kako ne bih bila ni u kakvom prekrsaju.
    Hvala Vam najlepse

  71. Dobar dan. Jedno pitanje imam.
    Nisam stigla nikako da prebacim poslednju uplatu sa covid racuna na moj 18.220.dinara. i jutros su oni izvršili povrat novca. Pausalac sam.
    Da li znate da li moguće to vratiti? 8.9. je bila uplata i jutros su izvršili povrat. Nisam ni znala da postoji rok za podizanje.
    Hvala.

  72. Postovani,

    Usled propusta nisam na vreme izvrsio prenos sredstava sa Namenskog Covid racuna na tekuci racun.
    U banci mi je receno da moram licno da dodjem da to odradim a usled ove situacije sa virusom nisam zeleo da se izlazem riziku. Medjutim nisam znao da postoji rok do kad moram to da odradim tako da mi je 18 Novembra skinuto 36000 din sa namenskog covid racuna u svrhu povrata novca.
    Da li postoji ista sto bih mogao da uradim kako bih povratio ta sredstva?

  73. Поштовани,

    Оснивач сам и председник Фондације којој је отворен овај наменски рачун. Интересује ме шта учинити у случају да на исти буду уплаћена новчана средства.

  74. Poštovani,

    Šta da radim ako mi još uvek nije otvoren namenski račun? Naime radi se o tome da sam Advokat u pausalnom sistemu oporezivanja i kako mogu proveriti koji je razlog za to?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *