Odložene obaveze biće evidentirane 4. maja

Poreska uprava je objavila obaveštenje povodom ekonomskih mera koje su najavljene, odnosno odlaganju poreza i doprinosa i usplata direknih davanja. 4. maja će biti izvršeno odlaganje ovih obaveza, nakon provere ispunjenosti uslova. Ukoliko ispunjavate uslove, osim toga, uskoro možete očekivati i uplatu prvog minimalca.

Vlada Srbije ovog meseca objavila je Uredbu o ekonomskim merama koje podrazumevaju:

  • odlaganje poreza i doprinosa za mart, april i maj (ili u izuzetnim slučajevima april, maj i jun),
  • akontacije za porez na dobit za mart, april i maj,
  • direktna davanja u vidu minimalca za zaposlene i preduzetnike,

za one koji ispunjavaju uslove definisane u Uredbi. Međutim, poreski obveznici su za određene obaveze i dalje zaduženi 15.04. za mart mesec.

Danas je Poreska uprava objavila obaveštenje kojim pojašnjavaju kako će ovaj proces izgledati. Kako je navedeno, po završetku aprila meseca, sastaviće spisak subjekata koji su podneli prijave PPP-PD kako je bilo naznačeno u Uredbi i poreskih obveznika koji nemaju zaposlene radnike.

Za subjekte sa spiska biće proverena ispunjenost uslova za korišćenje ovih mera. Ukoliko ispunjavate uslove, 4. maja odlaganje najavljenih poreza i doprinosa biće evidentirano, tako da se već od sutradan može videti na vašem stanju preko portala ePorezi. Takođe, u ovom periodu najavljeno je da će biti i izvršena uplata direktnih davanja, što se slaže i sa ranijim najavama da se prve uplate mogu očekivati početkom maja.

Podsetnik:

Prijavu na ove mere vršite tako što u prijavi PPP-PD unosite 04.01.2021. godine kao datum plaćanja. Prijavu je potrebno da podnesete do kraja aprila za mart mesec, odnosno za april ukoliko ste za mart već podneli i makar delimično isplatili do dana objave Uredbe.

Ukoliko nemate zaposlenih radnika, a preduzetnik ste koji ne podnosi ovu prijavu, automatski ste uključeni u korišćenje ovih mera ako ispunjavate uslove.

22 comments

  1. Ako moze malo pojasnjenje, koji su to pausalci koji podnose tu prjavu?
    I kako cemo da pristupimo racunu na koji ce biti uplacen novac, da li ce banke da omoguce elektronski pristup to racunu za nas koji koristimo e banking?

    1. Dragi Gorane,
      Ukoliko mislite na prijavu PPP-PD – ovu prijavu podnosite samo u slučaju da imate zaposlene radnike.
      Da li će vam namenski račun biti dostupan u ebankingu je najbolje da proverite sa svojom bankom.

  2. Kada da ocekujem odgovor, tj, koliko se ceka na otvaranje racuna NBS u vezi isplate minimalca? Izbor poslovne banke je podnet 14.04.2020.i stoji statut:podneta,odnosno jos nema odgovora.
    Pozdrav, hvala.

  3. Imam dva pitanjca..
    1. Obzirom da pausalac sebi ne uplacuje platu, kako ce taj novac, koji se uplacuje namenski za isplatu plate, pausalac moci da iskoristi?
    2. Da li ste upoznati kako ide prenos sa namenskog racuna na racun pausalca? Ide li na firmu ili mora licni racun?

    Hvala lepo na svim informacijama koje delite sa nama i unapred hvala na odgovoru.

    1. Draga Djurdjice,
      Jos uvek nemamo informaciju kako će se prenositi sredstva sa namenskog računa. Sve nove informacije koje budemo imali, objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama.
      Pozdrav!

  4. Imam ista pitanja kao što je prethodno postavljeno od strane Djurdjice J.
    Da li ste dobili potrbnu informaciju.
    U nastavku ponavljam pitanja;

    1. Obzirom da pausalac sebi ne uplacuje platu, kako ce taj novac, koji se uplacuje namenski za isplatu plate, pausalac moci da iskoristi?
    2. Da li ste upoznati kako ide prenos sa namenskog racuna na racun pausalca? Ide li na firmu ili mora licni racun?

  5. Poštovani,

    Da se nadovežem na pitanje postavljeno 8. maja, a glasilo je:
    2. Da li ste upoznati kako ide prenos sa namenskog racuna na racun pausalca? Ide li na firmu ili mora licni racun?

    Vaš odgovor je bio: Dragi Milose,
    Sredstva mozete isplatiti na svoj licni racun sa sifrom placanja 241.

    Da li to znači da koristeći elektronsko bankarstvo, paušalac može preneti sredstva sa namenskog računa na svoj lični račun sa šifrom plaćanja 241 ili je ipak potrebno za svaki prenos sredstava u naredna 3 meseca ići lično u banku?

    Unapred hvala na odgovoru i ovolikoj količini pomoći.

  6. Poštovani,
    Povodom dela uvodnog teksta ove stranice koji kopiram ovde a glasi:“… 4. maja odlaganje najavljenih poreza i doprinosa biće evidentirano, tako da se već od sutradan može videti na vašem stanju preko portala ePorezi.“ , mogu da tvrdim da, nakon i današnje(22. maj 2020.godine) provere stanja na računima (ja sam taksi preduzetnik, bez ikakvih dugova) skinute obaveze na dan 15. aprila 2020. godine nisu poništene i dalje se na njih, budući da su računi sada u malom dugu prema državi, obračunava kamata koja je dostigla 30-tak dinara. Normalno,radi se o principu a ne o visini sume. Sigurno da je ovo slučaj kod svih preduzetnika, jer se radi o tako instruranim uputstvima na nivou Poreske uprave. Takođe, vidim da 15.maja nije došlo do skidanja(naplate) mojh obaveza. Ali, kamatica na prethodno teče…
    Dakle, koji je vaš komentar? Hvala, pozdrav!

    1. Dragi Željko,

      Ukoliko postoji problem sa vašem stanjem, savetujemo vam da kontaktirate Poresku upravu. Naša je pretpostavka da će se početkom narednog meseca ponovo stornirati stanja. Mi samo prenosimo informacije koje smo dobili od Poreske uprave, ne možemo uticati na njihovu realizaciju.

      1. Poštovani,
        javiću o eventualnom budućem storniranju stanja. Svakako da ni u najluđim mislima nisam pomislio da može bilo ko uticati na Poresku upravu. Imam iskustvo: rešavanje mojih regularnih zahteva za povraćaj akciza nakon 6-9 meseci, i to nakon intervenisanja, dolazaka kod referenta, zatim, nejavljanje (ali, baš NIKADA niko ne odgovara) na telefon ili mail.
        I, da ne zaboravim pošalicu koja je zalepljenja na zidove po svim hodnicima pomenute ustanove: „Porez plati da ti se dobrim vrati“ a koja važi za nas budale koji plaćamo redovno svoje obaveze.
        Pozdrav, hvala na vašem vremenu!

        1. Poštovani, kako rekoh, javiću ako dođe do promena…Dakle, skinute obaveze na dan 15.aprila su anulirane, ne znam tačno kada, zajedno sa, u međuvremenu nastalom kamatom, tako da sam sada opet u maloj preplati. Ovo se odnosi verovatno na sve preduzetnike. Eto, država funkcioniše u punom sjaju! Ali, da navedem i moju jučerašnju posetu mojoj referentkinji Ljiljani u Upravi u Bulevaru despota Stefana. Moji zahtevi za povraćaj akciza se „kisele“ na njenom stolu, jedan od 1.novembra 2019. godine, drugi od 24.januara 2020.godine , sad sam dodao i najnoviji. Dakle, onaj prvi nije rešen posle 7 meseci, a i bez izgleda za skoro razrešenje. Kaže pomenuta da mogu da se žalim šefu ali ona ne stiže od silnih poslova.
          Eto, da nam je živa i zdrava naša Poreska uprava!!! Pozdrav, Željko.

  7. Poštovani,

    ja kao paušalac imala sam jednu zaposlenu na dan 16.03. kojoj je u tom periodu već tekao otkazni rok jer je podnela zahtev za raskid ugovora o radu 18.02. Njoj je radni odnos prestao 31.03. što znači da je otpušteno 50% zaposlenih. Meni je na namenski račun uplaćen jedan minimilac ali me interesuje da li ja imam pravo da koristim ta sredstva.

    Hvala Vam unapred na odgovoru
    Srdačan pozdrav

  8. Postovani,
    U prethodnom obracunu sam naveo datum 04.01.2020 godine i s time stekao pravo na minimalac za April mesec..
    Da li i sada kad budem radio obracun zarade za Maj, treba da navedem isto 04.01.2020 godine, da bih dobio 2. minimalac za zaposlenog ? Ako je tako, koji je rok za obracun, 31.maj?
    Hvala na brzom odgovoru!

    1. Dragi Slavko,

      Trebalo bi da možete na oba načina, ali je najbolje da proverite preciznos a Poreskom upravom. Ukoliko možete da prebacite bez rešenja, morate sa svojom bankom da proverite na koji način se vrši povrat.

  9. Poštovani,

    da li mi kao paušalci koji plaćamo na osnovu rešenja obaveze, iznos od 3*30.000,00 rsd računama kao prihod ili ne? Tačnije, da li tih cc 90.000,00 rsd ulazi u onih 6 milona limita ili ne?
    Hvala Vam na odgovoru i vremenu.

    Svako dobro,

  10. Ja Sam preduzetnik pusalac. Kada se odlaze obaveza placanje doprinosa za April maj I Jun? Da li cemo placati na rate, kao sto je najavljeno, ili sve moramo platici pocetkom januara?

    Pomoc koju smo primili u avgust u I septembru- da li su odlozilena placanja doprinosa samo za jedan ili za oba mesec a? I da li ce placanje biti na rate ili ne?

    Hvala

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *