Preduzetnice trudnice, kako do naknade zarade tokom bolovanja?

Primenom novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom uvedene su promene u obračunu naknade za porodiljsko bolovanje. Ovim tekstom probaćemo da približimo promene koje se tiču preduzetnica.

 

Pre svega, napravimo razliku između trudničkog i porodiljskog bolovanja.

Trudničko bolovanje možete otvoriti na početku trudnoće. Za to je neophodna doznaka od lekara (Izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad), fotokopija rešenja iz APR-a, ukoliko se odlučite da privremeno obustavite obavljanje delatnosti, i uverenje Poreske uprave o uplaćenim porezima i doprinosima. Izabrani lekar može izdati potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad za prvih 30 dana. Nakon ovog perioda, potvrdu izdaje lekarska komisija. Prava na naknadu zarade tokom trudničkog bolovanja se ostvaruju podnošenjem pomenute dokumentacije nadležnoj filijali RFZO koja vrši isplatu.

Porodiljsko odsustvo počinje danom rođenja deteta i može se ostvarivati 365 dana za svako dete, za razliku od zaposlenih koji za treće dete i svako sledeće, ostvaruju dve godine prava na porodiljsko odsustvo. Zahtev se prilaže Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45.

Pravo naknade za vreme porodiljskog odsustva, koje ostvaruju preduzetnice vodi se u Zakonu pod Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta.

 

Da biste ostvarili pravo na naknadu, kao preduzetnica, imate dve mogućnosti:

1. Privremeno obustavljanje delatnosti

Šta to konkretno znači?

Za vreme dok je “zamrznuta” agencija:

  •  neće se obračunavati porez i doprinosi
  •  samim tim neće biti ni troškova agencije
  •  u tom periodu neće se obračunavati radni staž
  •  nećete ostvarivati prihode, kako je agencija prijavila privremeno obustavljanje obavljanja delatnosti

Dakle, nećete imati troškove, ali će postojati prekid u stažu i nećete imati ni prihode.

Ukoliko rešite da privremeno obustavite delatnost ili “zamrznete” agenciju, to možete učitini u APR-u i možete pratiti naša upustva.

 

Bitno je napomenuti da je trudnicama, odnosno porodiljama, i deci zagarantovana zdravstvena zaštita i da je mogu ostvariti i bez overene zdravstvene knjižice.

U slučaju otvaranja trudničkog bolovanja, ostvaruje se pravo na refundiranje troškova u visini od 3 meseca prosečne osnovice.

 

2. Nastavak obavljanja delatnosti uz ovlašćenog poslovođu

Šta to konkretno znači?

Ovo znači da ćete imati radnika koji će voditi vaše poslovanje. U tom slučaju:

  •  nastavljate sa plaćanjem poreza i doprinosa
  •  obračunava se radni staž, tako da nema prekida
  •  možete da nastavite da ostvarujete prihode, kako imate osobu koja će voditi poslovanje
  •  plaćate porez i doprinose i za poslovođu

Dakle, imaćete veće troškove, ali neće biti prekida staža i nastavićete sa ostvarivanjem prihoda. I ovu promenu vršite u APR-u, podnošenjem Zahteva za promenu podataka uz koji prilažete Dodatak 10 i Odluku o davanju ovlašćenja poslovođi (Pod Ostali obrasci, birate Ovlašćenje poslovođi).

U ovom slučaju, ukoliko se otvori trudničko bolovanje, ostvaruje se pravo na refundiranje 50% doprinosa i neto naknade.

 

Napomena: Ne zaboravite da je potrebno obe promene prijaviti Poreskoj upravi podnošenjem elektronske poreske prijave.

 

Koliku naknadu možete očekivati za porodiljsko odsustvo?

Visina naknade računa se po proseku osnovica po kojoj su plaćani doprinosi u prethodnih 18 meseci, koji se zatim deli sa 1,5. Ukoliko je vaša agencija bila aktivna sve vreme u poslednjih 18 meseci, vaš prosek će biti poreska osnovica, dok će visina naknade biti osnovica/1,5.

Ukoliko ste poslovali manje od 18 meseci, vaš prosek biće manji, pa samim tim i naknada. Recimo da ste radili samo 6 meseci pre početka porodiljskog bolovanja, a da je osnovica za plaćanje doprinosa 45.000 din. Vaš prosek biće 6*45.000/18=15.000, a naknada 15.000/1,5=10.000. Ali ako ste otvorili trudničko bolovanje, u obračun proseka ulaziće meseci do otvaranja bolovanja.

 

Ono što se razlikuje kod preduzetnica u odnosu na zaposlene radnice, je to što ne postoji zagarantovana minimalna zarada, odnosno naknada koju primaju može biti manja od prosečne plate. Međutim, maksimalna naknada, kao i kod zaposlenih, ne može biti veća od 3 prosečne plate.

Ukoliko obavljate dodatnu delatnost, odnosno ako ste i zaposleni i imate preduzetničku radnju, ostvarujete pravo na naknadu zarade i naknadu kao preduzetnica, koje sleduju nezavisno jedna od druge.

 

 

104 comments

  1. Poštovani,
    Ja sam vlasnik preduzetničke radnje (paušalac) od maja 2016. godine i redovno izmirujem poreze i doprinose. Nemam drugih zaposlenih, niti planiram da imenujem poslovođu za vreme trudničkog i porodiljskog bolovanja.
    Od 01.03.2019. sam prijavila privremeni prekid delatnosti u APR-u.
    Moje pitanje je sledeće: da li za mesec mart imam obavezu plaćanja poreza i doprinosa da bih ostavarila pravo na naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja od 31. dana?
    Konfuzno mi je to iz razloga što kada je neko u statusu zaposlenog, njemu u prvih mesec dana bolovanja zaradu isplaćuje poslodavac, i zato ne znam da li ja sebi treba da uplaćujem poreze i doprinose za taj period.
    Unapred hvala na pomoći!

    1. Poštovana, porez i doprinose plaćate samo za period dok je agencija bila aktivna. Ako ste zamrzli agenciju 01.03. plaćaćete za period do tog datuma. Pravo na naknadu ostvarujete od 31. dana sprečenosti za rad prema članu 96. Zakona o zdravstvenom osiguranju:“U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade, s tim što se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje iznos od 65% od osnova za naknadu zarade, kao i iznos od 35% od osnova za naknadu zarade iz sredstava budžeta Republike.“

    2. Ja sam bila na porodiljkom imam svoju firmu koju sam stavila u mirovanju. Ubrzo sam ostala trudna opet i sada je problem sto nisam uplacivala doprinose a kako da uplacujem doprinose kada mi je firma u mirovanju sada imam da primam 6000 samo. Moze li nesto tu da se uradi jer nisam u radnom odnosu

  2. Poštovana,

    otkud Vam to da neće biti priznatog staža u periodu trudničkog i porodiljskog bolovanja, pa valjda će to biti pokriveno kroz naknadu? Inače bi trudnice/pordilje bile oštećene u odnosu na druge žene koje idu iz iz radnog odnosa.

    Ako je ovo zaista slučaj, da li trudnica sme da nakon pauziranja radnje, prijavi sama kao fizičko lice na PIO osiguranje po članu 15, bez posledica po ostvarivanje prava na naknadu za vreme trudničkog i porodiljskog?

    pozz

    1. Poštovani, naknada koju preduzetnice primaju vodi se pod Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i obračunavaju se i posmatraju drugačije od naknade koje primaju žene koje su u radnom odnosu. Preduzetnice primaju neto naknadu, ali država ne uplaćuje doprinose, čime one i jesu u lošijem položaju od žena u radnom odnosu. U slučaju da rešite da stavite agenciju u stanje mirovanja, kako su nam rekli u PIO fondu, možete prijaviti prekid osiguranja po osnovu mirovanja i podneti zahtev za osiguranje po članu 15, ali vam savetujemo da proverite šta bi za vas bilo najpovoljnije rešenje.

      1. Poštovana Dajana,
        zahvaljujem na odgovoru.

        Upravo sam dodatno kontaktirao RFZO Srbije Call centar, gospođa operater je jasno i detaljno odgovorila da nije ovakav slučaj, već da fond pokriva i PIO i zdravstveno osiguranje, te da preduzetnica paušalac ostaje aktivno prijavljena na osiguranje bez obzira što je prijavila privremeni prekid obavljanja delatnosti. Ovo bi bio logičan odgovor po mom mišljenju, zašto bi preduzetnica bila oštećena ako uredno plaća pune doprinose za sebe, onda bi mnoge žene imale rupe u stažu što bi značilo da država demotiviše rađanje.
        Možete li dodatno proveriti ovo.

        Hvala,
        Miloš

        1. Dragi Miloše, naravno da ćemo proveriti, ali to nisu informacije koje smo mi dobili iz različitih izvora. Hvala vam što ste ovo podelili s nama, sve što saznamo podelićemo i mi s vama.

          1. Dragi Miloše, nismo još uvek dobili informacije. Čim ih budemo imali, javićemo vam. Pozdrav!

        2. sramota sta ste uradili sa porodiljama majkama apelujete na radjanje dece otvaranje preduzetnicki radnji a sada nemaju ni staz i neto po 11000 pricam za vlasnike preduzetnicki radnji nije mi jasno o cemu se radi u ovom vasem novom zakonu od iv /2019

          1. Draga Desanka,

            Kao što verovatno znate trudnice su protestvovale zbog zakona koji je uveden i država je obećala da će razmotriti promene zakona. Ostaje da pratimo i vidimo koje promene će biti uvedene, nadamo se da će situacija za preduzetnice biti povoljnija.

  3. Poštovani,

    Zanima me da li je moguće promeniti status iz stanja zamrznut u stanje aktivan sa ovlašćenim poslovodjom i dalje ostati na porodiljskom odsustvu? Pretpostavljam da je procedura: promeniti status u APRu i podneti prijavu Poreskoj?

    U slučaju da je poslovodja već zaposlen (suprug) da li je za njega neophodno plaćati poreze i doprinose i ko to odredjuje (stekla sam utisak da to zavisi od PU gde je radnja prijavljena, „kako oni kažu“), da li se za to dobija posebno rešenje (kako bi znali koji iznos se uplaćuje)?

    Hvala unapred.

    1. Draga Nevena, moraćemo da proverimo kakava je tačno procedura u ovom slučaju. Za poslovođu određujete platu koju ćete isplaćivati i na nju plaćate porez i doprinose. Ukoliko je poslovođa u radnom odnosu uplaćuju se porez i doprinosi za PIO. Preciznu računicu vam ne mogu dati, ali okvirno taj trošak iznosi oko 7-8000 dinara za minimalac.

        1. Draga Nevena,

          Nažalost nismo uspeli da dobijemo bilo kakvu informaciju vezanu za porodiljsko odsustvo. I dalje ćemo pokušavati da ih dobijemo i čim nešto saznamo, podelićemo s vama.

  4. Postovana Dajana,
    Kao jedina zaposlena, privremeno sam zatvorila firmu i otisla na trudnicko bolovanje. Uplacuju mi bruto platu, pa ja sama sebi uplacujem doprinose. Po nalazima komisije i po zakonu mesec dana pre porodjaja ja moram da odem na porodiljsko.
    Medjutim, obzirom da se nase „porodiljsko“ zapravo vodi kao ostale naknade i da pocinje od rodjenja deteta (a ne mesec dana pre termina) sta se desava sa tih mesec dana? Ja necu dobiti ni naknadu za trudnicko ni za „porodiljsko“? Sta je sa doprinosima?
    Drugo pitanje je vezano za dokumentaciju- treba mi poreska osnovica za poslednjih 18 meseci. Da li se 18 meseci odnosi na period pre otvaranja bolovanja ili 18 meseci od rodjenja deteta?
    Trece, pored firme ja imam ugovor o delu za koji su mi uplacivali doprinose- da li ce mi to uci u prosek za porodiljsko bolovanje? Ja planiram i da posle rodjenja deteta produzim taj ugovor pa me interesuje i da li firma moze da mi ostane privremeno zatvorena a da mi doprinosi i staz budu uplacivani od preduzeca koji me angazuje za ugovor o delu?
    Hvala vam puno.

    1. Draga Mila,

      S obzirom na specifičnost vašeg slučaja možda je najjednostavnije da informacije tražite direktno u 27. marta. Mi ćemo naravno probati da dobijemo informacije, ali trenutno nam ne izlaze u susret. Možete samo objasniti ko vam uplaćuje bruto platu, kako i kako vi uplaćujete doprinose? 18 meseci trebalo bi da obuhvata period pre otvaranja bolovanja. Primanja koja ostvarujete Ugovorom o delu, takođe spadaju u Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta, ali ne možemo vam sa sigurnošću reći na koji način se obračunava naknada u vašem slučaju. Tokom porodiljskog bolovanja, ne bi trebalo da imate bilo kakva primanja.

      1. Draga Dajana,
        Hvala vam na odgovoru. Problem je što mi se firma vodi u Inđiji, a ja živim u Beogradu na Paliluli. Informacije su poprilično neusklađene i svi me prebacuju sa jedne na drugu službu. U Inđiji su mi tražili milion formulara da popunim za trudničko, između ostalo da u okviru mog poslovnog računa otvorim podračun za bolovanje. Rekli su da je to jedini način i da ne može privatan račun da se stavi. Iz tog razloga mi uplaćuju bruto platu, a ja sada čekam iz poreskog da mi pošalju račune na koje treba da uplaćujem doprinose. Kad su shvatili da je moje mesto stanovanja Beograd (posle jedno 5 vraćanja u Inđiju) poslali su me u Bg gde su mi rekli da sam zapravo mogla i lični (privatni)račun da stavim- da mi oni uplaćuju neto samo.
        2. Za porodiljsko bolovanje sam i Inđiji u socijalnom dobila informaciju da je prosek od 18 meseci koji moram da predam za porodiljsko zapravo od dana rođenja deteta u mom slučaju, ne mesec dana pre porođaja. Zato sam se pitala šta će biti sa tih mesec dana kada po zakonu moram da odem na porodiljsko i dana kada se dete zapravo rodi. (da ne spominjem da mi je neverovatno nelogično da odmah posle porođaja moram da jurim dokumentaciju za bolovanje)
        3. U 27. marta su mi rekli da pored privremeno zatvorene firme mogu da imam druge angažmane bez ikakvih problema- mene je zato interesovalo da li firma može da mi ostane privremeno zatvorena, a uz ugovor o angažovanju da mi idu doprinosi (da dobijam šta mi sleduje od porodiljskog, a da doprinose uplaćuje fakultet koji me angažuje).
        4. Čini mi se da sam na vašem sajtu našla ovu informaciju: „Za poslovođu firme možete angažovati člana domaćinstva. Člana domaćinstva niste u obavezi da prijavite u radni odnos“ da li to znači da firma pod npr.mojim tatom može nesmetano da radi, da ja njemu ne uplaćujem ništa od doprinosa, a umesto toga sebi uplaćujem?
        Pokušavam da vidim koja mi je mogućnost najbolja za period porodiljskog. Neverovatno mi je da preduzetnice koje uplaćuju redovno poreze i pune budžet na ovaj način kažnjavaju.
        Hvala puno.
        Mila

        1. Draga Mila,

          Prema informacijama koje mi imamo za trudničko bolovanje jeste neophodan namenski račun. Porodiljsko bolovanje za preduzetnice kreće sa danom rođenja deteta, jer im je neophodan izvod iz matične knjige rođenih. Ne morate podnositi zahtev lično. Za poslovođu možete imenovati člana domaćinstva bez zasnivanja radnog odnosa, ali i u tom slučaju sebi svakako uplaćujete doprinose, ali morate i njemu. Nažalost, situacija za preduzetnice nije najpovoljnija. Ukoliko znate da ćete imati dovoljno velike prihode i želite da uplaćujete doprinose, možda je najbolja opcija da nastavite rad sa ovlašćenim poslovođom.

    2. Poštovana Dijana,

      Da li mogu da Vas zamolim da mi kažete koja ustanova/osoba Vam je rekla da je i za preduzetnice obavezno da obu na trudničko bolovanje mesec dana pred porođaj, s obzirom da meni nisu dali tu informaciju u 27.marta. Zaista je sve jako konfuzno…Ja ću se ovih dana lično raspitati pa ću Vam svakako reći informacije koje sam ja dobila.

      Hvala unapred,đ
      Ana

      1. Draga Ana,

        Sve informacije koje smo podelili smo dobili u 27. marta, poreskoj upravi ili PIO fondu, kao i kroz tumačenja pravnika. Najpouzdanije informacije bi svakako trebalo da dobijete u 27. marta i bićemo veoma zahvalni ako ih podelite s nama.

      2. Odlazak meseca dana pred porodjaj na porodiljsko je obavezno kad ste u toku trudnoce otisli na trudnicko bolovanje. Komisija (mesec dana posle otvaranja tridnickog bila sam na komisiji da mi se produzi bolovanje) mi je odobrila bolovanje do mesec dana pred porodjaj, posle cega prelazim na porodiljsko. Ako niste na trudnickom bolovanju onda za vas verovatno ne vazi to pravilo.

  5. Postovana,

    Pitanje je sledece: da li se racuna u poslednjih 18meseci u kontinuitetu ili 18meseci aktivnog funkcionisanja forme? Kod mene je slucaj da mi je pre 12meseci firma bila pod privremenim prekidom za vreme porodiljskog odustva… ali pre toga je uredno funkcionisala ..
    Hvala <3

    1. Draga Anđela,

      Prosek se računa u poslednjih 18 meseci, međutim da li se nešto menja ukoliko ste za to vreme bili na porodiljskom, moraćemo da proverimo.

  6. Postovana Dajana,
    S obzirom da mi je termin porodjaja u avgustu mesecu ove godine, da li smatrate da radnju mogu da stavim u julu u mirovanje i da ostvarim naknadu ili da je stavim od datuma porodjaja? Isplacujem sebi zaradu i nisam koristila trudnicko bolovanje.

    1. Draga Nina,

      Možete obustaviti obavljanje delatnosti u julu, ali taj mesec će svakako ući u obračun naknade. S obzirom da nećete plaćati doprinose za taj mesec, uticaće na visinu naknade. Vaš knjigovođa će znati bolje koliko tačno to može da utiče. Vi svakako možete predati dokumentaciju u APR za zamrzavanje u kome ćete navesti datum u budućnosti kada želite da se obustavi obavljanje delatnosti.

  7. Pozdrav Ana, da li ste mozda saznali da li je obavezno da odemo na porodiljsko mesec dana ranije ukoliko nismo koristili trudničko? I da li je svakako potrebno kod ginekologa otvoriti porodiljsko, uzeti doznake ili sta vec?

    1. Draga Nina, porodiljsko bolovanje za preduzetnice počinje danom rođenja deteta (ukoliko ne koristite trudničko bolovanje) i u tom slučaju ne bi trebalo da su vam potrebne doznake od lekara.

  8. Pozdrav Nina i Dajana,

    Ja sam pre nekoliko dana predala papire za porodiljsku naknadu, nisam imala ni dan trudničkog i rekli su (kao što je Dajana odgovorila) da preduzetnice nemaju tu zakonsku obavezu! To je jedina stvar koja je nama bolja jer onda imamo mesec dana duže da budemo sa detetom (jer se porodiljsko računa 12 meseci od otvaranja obaveznog trudničkog).

    Svakako, čim dobijem rešenje o naknadi, kao i kada rešim pitanje staža i knjižice zaista ću napisati moje iskustvo jer vidim koliko je komplikovano i konfiuzno svima!

    1. Draga Ana,

      Hvala što ste podelili s nama svoje dosadašnje iskustvo. Mislim da će svi biti zahvalni da čuju iskustva iz prve ruke, jer mi imamo samo informacije koje dobijamo od institucija, ali ne i iskustvo sa „terena“. Nadam se da vam papirologoja i procedure neće oduzeti previše vremena i da ćete uživati u vremenu provedenim sa svojim detetom. 🙂

  9. Pošto sam konačno rešila sve (nadam se 🙂 ) obećala sa da ću napisati svoje iskustvo, a ne samo info koje sam dobila od prijatelja, knjigovođe itd. pa evo ga:

    Moj slučaj je malko komplikovaniji jer sam ja od 18 meseci koliko se uzima za osnovicu za porodiljsku naknadu bila 9 meseci prijavljena u firmi, a 9 sam paušalac. Moram da naglasim da ja nisam imala prekid u stažu, to je jako bitno jer mislim da se računa “ispočetka” ako imate prekid, u smislu da se ne uzima taj period kada niste radile. Ali ovo sam samo čula, nije proverena info.

    Ono što vam treba od dokumentacije (nadam se da nisam nešto zaboravila jer sam se mesecima bavila ovim) jeste:

    Obrazac koji dobijate u Sekreterijatu za socijalnu zaštitu u 27.marta. Nisam sigurna kako se zove obrazac ali kažite da vam treba za dokumentaciju za porodiljsko, da ste paušalac i znaće.

    Kopija računa iz banke (ja sam to dobila u banci, a mislim da možete i karticu da kopirate)

    Uverenje o plaćenim porezima, tj.na koju osnovicu su plaćeni, iz Poreske uprave na vašoj opštini (gde je prijavljena radnja/firma). Ono što je jako bitno jeste da tražite da osnovice budu po mesecima, to je pravilo od 1.7.2019. I neće vam priznati drugačije, iako je to za Poreske službenike nova informacija, tako da ne dozvolite da vam daju samo na godišnjem nivou. S obzirom da sam ja bila 9 meseci paušalac, ja sam tražila iz Poreske osnovice za taj period, a vi ako ste posledinjih 18 meseci bile paušalac tražite za poslednjih 18 meseci. E da, meni je termin bio u julu i tražili su mi ovo sve zaključno sa junom.

    Sa ovim idete u Sekreterijatu za socijalnu zaštitu u 27.marta i pitate gde da predate, nisam sigurna koja je soba u pitanju, ali znaju tamo svakako. Samo naglasite da ste paušalac i zamolite da vam provere dokumentaciju, da li nešto fali.

    Za razliku od zaposlenih mama, vi nećete dobiti privremeno rešenje, već konačno, nakon što se porodite i dete vam dobije matični broj (to ćete srediti u porodilištu). Ja nisam nikome javljala u socijalnom da sam dobila matični broj, videli su, povezano je sve ali predlažem da svakako pitate kada budete predavali dokumentaciju da li treba nekog da obavestite kada vam stigne matični broj.

    To je to, meni je rešenje stiglo relativno brzo, za manje od mesec dana ali rok je do 3 meseca. Znači ja sam se porodila u julu, 20.avgusta će mi biti prva uplata i tako svakog 20. u mesecu. Pretpostavljam da ako vam rešenje stigne kasnije da ćete dobiti zaostale isplate odjednom, tako je barem bilo pre.

    Što se tiče osnovice, izračunali su mi tako što su sabrali sve mesečne osnovice (one se vode kao bruto) i onda taj iznos podelili sa 1,5, kako bi se dobio neto iznos. Lepo piše na rešenju da porezi i doprinosi nisu uključeni, znači nemate staž i kjnižicu…ali i to se da rešiti.

    Ja sam odabrala da stavim firmu/radnju u status mirovanja, “zamrznem” je kako bih izbegla plaćanje poreza. Da biste imali i dalje staž i knjižicu meni je knjogovođa rekla da mogi da nastavim da plaćam po rešenju (ali ja se za ovo nisam odlučila tako da nije proverena informacija), a ono što sam ja uradila je sledeće:

    U APR-u sam stavila firmu u status mirovanja. Nije ništa komplikovano, popunite formular i uplatite, sve potrebne info će vam dati u APR-u, pritom vrlo su bili ljubazni svaki put kad sam išla.

    Kada dobijete rešenje iz APR-a (ja sam ga dobila na licu mesta ali nekad se čeka koji dan) odete u PIO u Nemanjinoj i kažete čiki na ulazu koji vam daje listiće sa brojevima 🙂 da želite da se odjavite sa osigiuranja. Uđete u veliku čekaonocu sa šalterima i kada dođete na red kažete da želite da se odjavite sa osiguranja jer ste stavili formu u status mirovanja i hoćete da plaćate staž po članu 15. Ovo je jako bitno! Samo vam treba lična karta i eventualno to rešenje iz APR-a, mada i to mogu da vide u sistemu. Na tom šalteru pitajte gde treba da idete da biste se sada prijavili po članu 15.

    Poslaće vas na drugi šalter gde popunjavate formular, ništa specijalno, i birate osnovicu na koju želite da plaćate doprinose. Najniža osnovica je oko 24.000 i porez (staž) za to je oko 6000. Predate formulare i čekate rešenje, stiže na kućnu adresu (nije mi još stiglo, ali kontam da neće biti problema).

    Sada treba da regulišete (ukoliko želite) knjižicu. Ono što je bitno da znate je da vi kao porodilja godinu dana imate pravo da koristite sve zdravstvene uslige i bez overene knjižice. Ja nisam htela da rizikujem pa sam se odlučila da plaćam sebio zdravstveno. E da, ne možete da se prijavite na muža ili slično jer vam je firma samo u statusu mirovanja a ne skroz zatvorena. Idite u PIO (RFZO) na opštini gde Vam se vodi firma i sa kopijom rešenja iz APR-a i papirima iz PIO-a kažete da želite da se plaćate sebi zdravstveno. To košta oko 2400 mesečno.

    Eto, jeste malo poduži post ali nije baš toliko komplikovano…sad kad sam ja bila 738438 puta po svim ustanovama i pitala 7428 pitanja :). Naravno, ovo je moj slučaj, Vi možete odabrati da skroz zatvorite radnju/firmu i tada možete da imate knjižicu preko muža npr.

    1. Draga Ana,

      Ja sam poslednjih 6 meseci bila preduzetnik, a prethodno sam imala ugovor o radu. Naravno, naglasila sam to kad sam otisla da predam dokumentaciju za porodiljsko i dali su mi samo da popunim obrasce koje se odnose na preduzetnike.

      Nakon sto sam par puta objasnila svoju situaciju, pitala ih da li treba da prilozim jos nesto od dokumentacije rekli su mi da je sve tu i da je to u redu (2 obrasca/zahteva, kopiju licne, broj tekuceg racuna i uverenje iz poreske).

      Nakon dva dana zvali su me iz Sekretarijata da me pitaju zasto sam predala 2 zahteva (zato sto su mi oni tako rekli da uradim), objasnila gdji opet da sam bila preduzetnik i imala ugovor o radu (ni ona nije znala sta treba da se radi ?!) i pitala me zasto nisam dostavila doznake o porodiljskom (a pitala sam x puta je li to to sto treba od dokumentacije i uvjerljivo su mi x puta rekli da sam sve donela!)

      Ostaje mi sad da uzmem doznake o porodiljskom i nadam se da mi nece vise nista traziti…

      1. Ah vidis meni to nista nisu trazili vec su mi rekli da se u sistemu vidi da su mi bili placeni doprinosi i pre nego sto sam bila preduzetnik…Nazost, izgleda da zavisi na kog sluzbenika naletis. Zao mi je sto se i ti sad cimas ali obavezno istraj do kraja, evo ja sad dobijam finu sumu (iako smo mi osteceni time sto nam se prosek deli sa 1,5…) i kad vec imas pravo nemoj da te tamo neka salterusa zezne! Mada sam ja imala lepo iskustvo sa sluzbenicima ali verovarno usled toliko promena u zakonu su i oni svi pogubljeni…

        1. Svakako zivimo u zemlji „fali Vam jedan papir“. ?

          Raduje me to sti su tebi rekli da ss vidi u sistemu da su doprinosi bili placani za vreme pre nego sto sam bila preduzetnik tako da mi istaju samo doznake.

          A sto se tice sume… Videcemo kad stigne resenje, nadam se i ja nekoj pristojnoj ?

      1. Draga Sanja,

        Nama su u 27. marta rekli da se može podneti pre porođaja, ali da se obrađuje tek kada dobiju izvod iz matične knjige, tj. nakon porođaja. Takođe, rekli su nam da do godinu dana nakon porođaja možete podneti zahtev.

    2. Draga Ana,

      ukoliko si zaposlena u IT industriji, da mozes da vratis vreme da li bi se prijavljivala na „belo“ ili bi ostala pausalac?
      Ja sam pausalac, ali mi svi govore, sto mozemo videti da je drzava vise nego nemilostrdna prema zenama preduzetncicama, iako propagira „radjate decu“ i „podrzavamo mala i srednja preduzeca“ i slicne gluposti.

      Hvala ti.

      Pozdrav,
      Ana

    3. Draga Ana,
      Hvala na svim informacijama! Imam samo jedno pitanje, u kom trebutku ste sve ovo radili? Da li ste sve morali da obavljate posle rodjenja deteta? Ili ste nesto poceli i pred sam porodjaj? Posto ste se porodili u Julu, da li ste pocetkom jula zamrzli firmu? Ili nakon porodjaja? Jer ako se zamrzne firma pre porodjaja, to onda utice na naknadu koju cu dobijati. Meni je termin 1.maj, pa nisam sigurna kada treba da pocnem da se bavim svom tom papirologijom.
      Hvala na svemu!
      Pozdrav!

      1. Draga Milena,

        Nisam sigurna da Ana dobija pitanja koja se postavljaju u komentarima. Ono što smo mi dobili kao informaciju od Sekretarijata je da možete podneti dokumentaciju i do godinu dana nakon porođaja, a ukoliko predate pre, obradiće se nakon porođaja, kada dobiju izvod iz matične knjige rođenih.

        1. Evo i mene :), videla sam komentare pa samo da potvrdim Vašu informaciju. Ja sam predala sve malo pre porođaja, ali svakako nisam mogla da dobijem rešenje dok nisu dobili izvod iz matične knjige rođenih (detetov). Pošto sam se bila uplašila da ću možda morati na porođaj pre nego što završim sve rekli su mi da ne brinem jer može sve i retroaktivno da se uradi, kao što he Dajana napisala. A vezano za naknadu, da – utiče jer se uzima prosek 18 meseci, ali raspitajte se kako se obračunava naknada ako odete na trudničko bolovanje jer sam negde pročitala da ne ulazi u prosek ali nisam sigurna.

          1. Draga Ana,

            ukoliko si zaposlena u IT industriji, da mozes da vratis vreme da li bi se prijavljivala na „belo“ ili bi ostala pausalac?
            Ja sam pausalac, ali mi svi govore, sto mozemo videti da je drzava vise nego nemilostrdna prema zenama preduzetncicama, iako propagira „radjate decu“ i „podrzavamo mala i srednja preduzeca“ i slicne gluposti.

            Hvala ti.

            Pozdrav,
            Ana

    1. Draga Ana,

      Zavisi od toga da li nastavljate da obavljate delatnost uz upošljavanje poslovođe ili obustavljate delatnost. Ukoliko mislite na obračun naknade za vreme porodiljskog računa se prosek do otvaranja trudničkog bolovanja.

  10. Poštovana, otvorila sam firmu 31. januara 2019. godine. Osnovica mi je 64.000 dinara. Uzmimo da ću da radim do 31. decembra 2019. Dakle, moja naknada će iznositi 11×64.000/1,5=26.074,00, da li sam u pravu? Da li od tog iznosa treba da plaćam poreze i doprinose?

    1. Draga Marija,

      Dobro ste izračunali. Uzima se prvo prosek od 18 meseci. Ako ste 11 meseci bili aktivni, a ostalih 7 niste – za 11 meseci će se računati po 64.000, a za 7 po nula. Prosek će biti (11*64.000+7*0)/18=39.111,11 a zatim prosek delite sa 1,5 i dobijate iznos mesečne naknade 26.074.

  11. Postovani, otvaramo trudnicko bolovanje,ja kao vlasnik i moja radnica u razmaku od mesec dana. Interesuje me ako stavim firmu na mirovanje kako funkcionise finanaijska nadoknada(isplata) za mene i radnicu dok je firma na mirovanju? Hvala

    1. Draga Danijela,

      Što se tiče vašeg trudničkog bolovanja, možete podneti zahtev u RFZO uz doznaku lekara, ličnu kartu i rešenje APR o obustavljanju delatnosti i kasnije za porodiljsko bolovanje u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Obe službe bi trebalo da donesu rešenje na osnovu kojeg će se vršiti isplata. Što se tiče procedure za radnicu, nažalost ne možemo Vam puno pomoći, najbolje je da proverite sa svojim knjigovođom, jer će Vam, koliko je nama poznato biti potrebna određena dokumentacija koja se tiče uplate plata.

  12. Postovani, otvorila sam trudnicko bolovanje 17.09.2019. stvila sam agenciju u mirovanje i podnela elektronski zahtev u poresku gde sam odabrala da mi se prekine obracun poreza i doprinosa za vreme mirovanja. Moje obaveze prema PIO su izmirenedo 01.09.2019. Moje pitanje je da li ja sada uplacujem razliku od 01.09. do 17.09. ili je potrebno da uplatim i dodatnih mesec dana koliko RFZO ne pokriva posto mi to uopste nije jasno kako funkcionise.
    Hvala unapred

    1. Draga Isidora,

      Trebalo bi da platite samo za period dok vam je bila aktivna agencija. Međutim, bilo je slučajeva da nisu hteli da izdaju poreska uverenja dok se ne uplati ceo mesec, pa je najbolje da proverite sa svojim inspektorom. Možda će biti potrebe da uplatite zbog uverenja, ali da ćete na kraju godine biti u pretplati i moći da taj višak preknjižite.

  13. Hvala na odgovorima!
    Takodje sam htela da postavim jos jedno pitanje: ako uzmem trudnicko bolovanje, prvih mesec dana mi prepisuje doktorka, a onda izlazim na komisiju i oni mi odredjuju da li cu ga dobiti ili ne. Moje pitanje je da li ja moram da zamrznem firmu dok sam tih prvih mesec dana na trudnickom bolovanju? Ili mogu da nastavim da placam doprinose? Jer moja briga je, ako zamrznem firmu, a oni mi ne odobre trudnicko (ne znam kako to ide i da li se to desava), onda imam rupu u stazu, koja mi ulazi u prosek za porodiljsko. A ne bih volela da se to desi, posto vec godinama redovno izmirujem svoje doprinose. Hvala!
    Pozdrav

  14. Postovana,

    Ovako, posle skoro god dana volontiranja, zaposlili su me (drzavna institucija je u pitanju) na ugovor o radu na 3 meseca koji istice 31.12…. znaci pod ugovorom sam od 1.10 do 31.12…. u medjuvremenu sam ostala u drugom stanju, do produzetka ugovora verovatno nece doci i ako imam zakonsko pravo, ali nema veze sta je tu je, igrom slucajeva moj verenik ima firmu i reko mi je da ce me on zaposliti odmah po zavrsetku njihovog ugovora kako bih otisla na trudnicko bolovanje, pa me sad interesuje ko placa trudnicko bolovanje, i doprinose, i kolika je naknada, negde sam procitala da samo prvi mesec pada na teret poslodavca a ostatak trudnickog poķriva drzava, i da li i doprinose dok sam na trudnickom isto placa drzava i da li ce mi za porodiljsko uracunati samo ova 3 meseca jer je visokorizicna trudnoca i verovatno cu od januara odmah na bolovanje? Hvala na odgovoru

    1. Draga Ivana,

      Nažalost ne mogu vam mnogo pomoći, s obzirom da se razlikuju pravila za zaposlene i preduzetnice. Najbolje je da se posavetujete sa knjigovođom koji će vas prijaviti kod vašeg muža.

  15. Poštovanje,

    molim Vas za pomoć i informaciju.
    u radnom odnosu sam bila od 2003 do marta 2019. Zatim sam otvorila preduzetničku radnju. Sebi sam uplaćivala doprinose, penziono i zdravstveno. Ali nisam sebi plaćala porez na zaradu, jer je nisam ni isplaćivala. Znači od marta 2019 – januara 2020 nisam imala isplatu zarade (bez primanja). Sada sam u radnom odnosu, i trudna sam. Moje pitanje je, da li ja imam ikakva prava na isplatu održavanja trudnoće i porodiljskog i koliko bi dobijala. Meni ništo ovo nije jasno…
    Hvala puno na odgovoru..

    1. Draga Marina,

      Sasvim sigurno imate pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje, međutim koliko bi ono bilo je najbolje da proverite u Sekretarijatu, s obzirom da postoje preklapanja radnog odnosa i samostalne delatnosti. Verujem da ćete svakako morati da isplatite sva dugovanja, s obzirom da vam je neophodno uverenje iz Poreske uprave.

  16. Poštovana,

    Paušalac sam i imam konkretno pitanje oko otvaranja porodiljskog. Od doktorke sam dobila doznake za otvaranje porodiljskog od 17.02. (termin mi je 15.03.) a pri tom nisam prethodno bila na bolovanju. U RFZO su mi rekli da su oni zaduženi samo za bolovanje i da sa tim doznakama (sa datumom mesec dana pred porođaj) idem u 27. marta, a u 27. marta su mi rekli da njima ne trebaju doznake, već da oni računaju porodiljsko od datuma rođenja deteta. Ako zamrznem firmu 17.02. (na dan kada mi glase doznake), šta će biti sa tih mesec dana do mog termina? Neću plaćati doprinose, neću imati prihode, a neću ni dobiti nikakvu naknadu i jos ce mi uci u prosek za obračun porodiljske naknade?
    I drugo pitanje bi bilo: zaključno sa kojim mesecom bi trebalo da tražim uverenje iz poreske o plaćenim doprinosima?

    Hvala unapred na odgovorima.

    Pozdrav,
    Marina

    1. Draga Marina,

      Porodiljsko bolovanje kod preduzetnica kreće sa danom rođenja detata, ali dokumentaciju možete predati ranije. Ukoliko zamrznete agenciju 17.02. niko vam neće nadoknaditi taj period, a ući će u prosek za obračun nadoknade kao što ste i rekli. Možda je najbolje da zamrznete agenciju u martu, da tražite uverenje zaključno s martom i da stignete da predate dokumentaciju pre porođaja.

  17. Postovani,

    Trebalo bi ovo sve da proverite jos jednom u 27. Martu sam dobio sasvim druge inforamcije.

    1. Trudnice mogu da zamrznu firmu (nemaju troskove dok firma ne radi)
    2. Trudnice ne moraju da zamrzavaju firmu – U tom slucaju placaju porez i doprinose.

    3. Trudinice mogu da placaju poreze i doprinose i da im radnja radi i dalje bez da imenuju poslovodju ili imaju zaposlenog. Ovo njih ne zanima jer Vam naknada sleduje za prethodnih 18 meseci za koje ste platili porez i doprinose a ne za perido koji sledi. Sto je donekle i logicno.

    3. Porodiljsko im krece najkasnije datumom rodjenja deteta i traje 12 meseci, ali je potrebno da se par dani javite ranije i donesete njima zahtev koji ste gore naveli, poresko resenje u zadnjih 18 meseci(ako radnja radi i krace onda toliko koliko radi) Licnu kratu, i vas broj racuna privatni. Sve ovo se predaje u 27. Marta .

    4. Formula koju ste naveli je tacna i po njoj se racuna koliku cete naknadu primati u tom periodu.

    Urgiram na autorku da jos jedno proveri sve u 27 marta i da sredi clanak ukoliko dobije drugaciji odgovor od ovog koji je napisala.

    1. Dragi Darko,

      Informacije koje su u tekstu su proverene na više mesta, ne samo u 27 marta. Kako smo u Poreskoj upravi dobili informacije da je neophodan poslovođa i da se za njega moraju plaćati doprinosi, ne možemo da tvrdimo da je drugačije. Svakako je najbolje da svako pojedinačno proveri sa svojim inspektorom i referentom i postupi kako oni nalože.

      1. Zdravo,

        Zelim da potvrdim Darkove informacije, sve isto su mi rekli u 27. marta, ali se plasim da ih realizujem, buduci da svi ostali govore drugacije.
        Termin porodjaja mi je za 15 dana, pa pokusavam da dobijem jos po koju validnu informaciju.

  18. Radim vec 13 meseci ,sada zbog vanrednog stanja idem na zavod 3 meseca ,od aprila,pa me poslodavac prijavljuje prvog jula.Prakticno mi se ne prekida radni staz.Ako u medjuvremenu zatrudnim ,sta se onda desava sa naknadom za trudnice ,da li mi prakticno propada 13 meseci rada,i necu imati primanja?

    1. Draga Marina,

      Ako vas dobro razumem vi ste zaposleni, niste preduzetnica u prethodnih 13 meseci. Ništa nećete izgubiti, posmatra se prosek prethodnih 12 meseci, tako da će se samo u obračun uključiti i ovaj period dok ste na birou.

  19. Poštovani,
    Interesuje me način obračuna naknade tokom porodiljskog odsustva, kao preduzetnice paušalca. Naime, da li će nam ova tri meseca za koje primamo nadoknadu u vidu minimalca, a tokom kojeg po Default-u su nam i odložene obaveze za plaćanje doprinosa za ta tri meseca, ti isti meseci ulaziti u prosek prilikom računanja naknade koju treba da primamo tokom porodiljskog? S obzirom da ja planiram da plaćam doprinose, iako imam opciju da to ne radim, da li će nam se to računati kao pretplata ili će nam skidati te doprinose i računati kao pallacene? Ne vidim razlog da nam se tu meseci ne obračunavaju, čak iako rešimo da odloži o plaćanje doprinosa, jer nam oni svakako dolaze za naplatu, ali prosto, sa našim državom se nikad ne zna. Ali s obzirom da ja prilikom otvaranja porodiljskog podnosim i rešenje iz Poreske gde se vidi koliko sam meseci plaćala doprinose, jer nemam ličnu zaradu, plašim se da mi se ta tri meseca prosto neće računati. Hvala

    1. Draga Ljiljana,
      Ukoliko je vaša radnja u tom periodu aktivna, i ova tri meseca će vam ulaziti u prosek, nezavisno od toga što vam je odložena obaveza plaćanja poreza i doprinosa.

  20. Poštovani, a da li stranac koji je preduzetnik koji isplaćuje platu i jedini zaposleni ima prava da prima naknadu od RFZO ako ode na trudničko bolovanje?

    Hvala unapred na odgovoru.

    1. Draga Meri,

      I kao preduzetnica imate pravo na naknadu prilikom trudničkog bolovanja. Najbolje je da se raspitate u RFZO šta vam je potrebno od dokumentacije za podnošenje zahteva i koliku naknadu možete da očekujete. Računajte samo da je prvi mesec na vaš trošak.

  21. Postovani,

    vlasnik sam preduzetnicke firme ( pausalac, jedini zaposleni) iz radnog odnosa. Zanima me da li imam pravo na naknadu zarade za vreme trudnickog i porodiljskog bolovanja kao pausalac, i kako to pravo ostvariti? U toj drugoj firmi u kojoj sam radila, otvorila sam trudnicko bolovanje, i dobijam naknadu zarade.

  22. Poštovani,
    vlasnica sam preduzetničke firme-paušalac sam i nemam zaposlenih. Nisam otvarala trudničko bolovanje, u opštini mi je rečeno da ne moram da prijavljujem uopšte trudnoću i odlazim na porodiljsko, da firma može da ostane aktivna na moje ime i da nastavim da plaćam poreze i doprinose. Mene interesuje da li je to tačno, da li je preduzetnica-paušalac u obavezi da ode na porodiljsko odsustvo ili se trudnoća može „prečutati“ pred zakonom i nastaviti delatnost uz redovno plaćanje naknada.
    Drugo pitanje je da li postoji mogućnost imenovati člana porodice da obavlja delatnost umesto vas dok ste vi na porodiljskom, umesto da zaposlite poslovođu, i da li u tom slučaju se plaćaju porezi i doprinosi samo za imenovanog člana koji vodi posao dok ste vi na porodiljskom odsustvu, ili se plaćaju i za preduzetnika.
    hvala unapred na odgovoru

    1. Poštovana,

      Niste u obavezi da otvarate trudničko ili porodiljsko bolovanje. Ukoliko vam radnja ostaje aktivna, plaćate regularno porez i doprinose. Možete angažovati člana porodice, ali se i za njega moraju plaćati porez i doprinosi, pored poreza i doprinosa za preduzetnika.

  23. Zdravo,
    da se nadovezem, ja sam isto zamrzla firmu i otvorila bolovanje, meni su u RFZO trazili potvrdu da sam za prvi mesec bolovanja platila doprinose kako bi oni nastavili sa uplatom od 31. dana bolovanja iako je firma u stanju mirovanja. Tako da sam za prvi mesec sama uplatila, a sad mi oni placaju. U poreskoj su mi rekli da ne mogu da mi izdaju uverenje da sam izmirila prvi mesec bolovanja jer prema poreskoj samim zamrzavanjem prestaju obaveze, a oni su to trazili, pa su mi na kraju uvazili samo izvod iz banke.

  24. Poštovani,

    vodim se kao preduzetnik paušalac. U oktobru bih trebala da se porodim. Upoznata sam sa činjenicom da moram sebi da uplaćujem doprinose ako ostavim agenciju aktivnom, kao i da moram da zaposlim poslovođu.
    Imam dva ptanja:
    1. Zaposlila poslovođu koji je već u radnom odnosu na puno radno vreme. To znači da bih potpisala ugovor samo na 30% radnog vremena. Koliko bih morala da plaćam doprinose za njega ako mu je osnovica prijavljena naminimalac?
    2. Da li mogu da sa poslovođom potpišem ugovor o radu u mojoj agenciji? Da bi tada država meni uplaćivala i doprinose i porodiljsko nakon otvaranja bolovanja?

    1. Draga Anita,

      Ukoliko zaposlite poslovođu, savetujemo vam da angažujete knjigovođu za obračun plate. U tom slučaju nastavljate da plaćate i porez i doprinose, kao do sada i dobijate naknadu za porodiljsko. Ukoliko obustavite obavljanje delatnosti, ne angažujete poslovođu, ne plaćate porez i doprinose, dobijate naknadu ali nemate staž.

  25. Ja sam preduzetnik, radnja se vodi na moje ime vise od godinu dana. Kada sam otvorila porodiljsko bolovanje vodjena je na mene otprilike osam devet meseci. Doprinose mi je placala drzava jer nisam prethodno koristila usluge biroa i novcanu nadoknadu pa je to bila povoljnost. Međutim, meni se uopste nije isplatilo niti uracunalo to za porodiljsko iako je sve izmireno i vide se uplate plate i doprinosa. Kazu da se ne podudara neka sifra za tu isplatu. Interesuje me da li imam prava na to porodiljsko koje se obracuna jer je radnja na moje ime i sve je izmireno iako je drzava placala doprinose? Proslo je vec sest meseci otkako sam na porodiljskom bolovanju a nisam primila ni jedan jedini dinar koji je trebalo da primim s obzirom da je sve uplacivano. Molim Vas da mi pomognete jer prosto ne znam kome da se obratim. Nadležni za ovo pitanje u mojoj opstini navodno ne dobijaju brojeve koje imaju da zovu ili ne znaju kome treba da se obrate. Pisala sam i zvala ali nikako nemam odgovora. Takodje sam ovlastila drugo lice da vodi kafanu dok sam ja na odsustvu znaci nema prekida rada a doprinosi se Takodje uredno isplacuju.

  26. Poštovani,

    Moja supruga je preduzetnik. Jedini zaposleni u svojoj firmi. Čuli smo da očevi mogu da preuzmu Bolovanje radi nege deteta. Dosadašnjim raspirivanjem nam je rečeno da na to „misle“ da nemam pravo na toupravo zato što je ona preduzetnik.
    Da li vi možete da mi pomognete oko prave informacije?
    Lokalna služba koja brine o tome isto nije sigurna da li imam ili nemam pravo.

  27. Poštovani,
    Preduzetnica sam i nalazim se na porodiljskom odsustvu. Opredelila sam se za ličnu zaradu preduzetnika za 2020. godinu, imenovala sam poslovođu tako da i sebi i njemu plaćam porez i doprinose. porodiljsko mi ističe 26. avgusta 2020. godine i zanima me koje su moje obaveze kao preduzetnika nakon što mi istekne porodiljsko bolovanje.
    Srdačan pozdrav

  28. Poštovani,
    Interesuje me kako treba postupiti u firmi koja je doo ako ima samo jednu zaposlenu radnicu koja odlazi na porodiljsko bolovanje ( nije preduzetnička firma koja se može staviti u stanje mirovanja) .Da li treba primiti novog radnika ,molim odgovorite mi šta je najbolje uraditi?
    Unapred se zahvaljujem

  29. Postovani,
    Interesuje me koliko ranije pre zvanicnog termina porodjaja je potrebno podneti zahtev za naknadu za porodiljsko odsustvo? Takodje me interesuje da li je potrebno obavestavati Poresku upravu da sam privremeno prekinula delatnost ili to sve ide preko APR-a?
    Unapred hvala

    1. Ovo i mene interesuje. Da li trudnice kao zakonski zastupnici firme mogu odmah da odu na bolovanje ili moraju da sačekaju da firma promeni zakonskog zastupnika, pa tek da ode?
      Molim Vas da mi odgovorite.

  30. Poštovani, preduzetnica ima zaposlene radnike, porodila se i nije privremeno zatvorila radnju, tj nastavlja sa plaćanjem poreza i doprinosa. Da li je obavezna da imenuje poslovođu ili može da nastavi sa poslovanjem bez imenovanja poslovođe?

  31. Postovani,

    u radnom odnosu sam i imam prijavljenu firmu na sebe kao dodatnu delatnost. Htela bih da firma nastavi sa radom nakon porodjaja i imenovala bih muza kao poslovodju, koji je takodje zaposlen i u radnom odnosu.
    Da li imam obavezu placanja poreza i doprinosa i za njega kao clana porodice, posto sam iz drugih izvora cula da za clanove porodicnog domacinstva se doprinosi ne placaju? Hvala unapred.

  32. Dobar dan,
    pre sest meseci sam otvorila pausalnu firmu. A tri godine pre toga sam bila u redovnom radnom odnosu (regularno prijavljena). Nisam imala ni jedan dan prekida radnog staza.
    U medjuvremenu sam ostala trudna.
    Moje pitanje je, da li ce mi se racunati i prosek iz prethodnog zaposlenja ili samo se uzima prosek od kada sam postala preduzetnik, za trudnicko ili porodiljsko?
    Hvala puno!

  33. Da li trudnice kao zakonski zastupnici firme mogu odmah da odu na bolovanje ili moraju da sačekaju da firma promeni zakonskog zastupnika, pa tek da odu, kako bi stekla pravo na naknadu?
    Molim Vas da mi odgovorite.

  34. Postovana, htela sam da Vas pitam , preduzetnica sam i na porodiljskom bolovanju sam. Dobijam nadoknadu za negu deteta, koja je pocela sa rodjenjem bebe, i traje 12 meseci. Porodiljsko bolovanje od strane dr mi je otvoreno u 9. mesecu trudnoce, i samim tim se ne poklapa sa naknadom koju dobijam. Firma mi je zamrznuta od kad sam otisla na trudnicko bolovanje. Moje pitanje je, zbog ne poklapanja bolovanja i nadoknade (dobijacu jos jedan mesec duze nadoknadu u odnosu na bolovanje) kada mogu i kada bi trebalo da odmrznem firmu a da to ne utice na staz i nadoknadu? Da li kada istekne bolovanje, 11 meseci od rodjenja deteta? Ili kada se zavrsi nadoknada, 12 meseci od rodjenja? Hvala! Pozdrav! Milena

  35. Poštovani,
    preduzetnica sam (osnivač stomatološke ordinacije), odjavila sam ordinaciju tokom održavanja trudnoće a i porodiljskog odsustva. Naime, opet sam trudna a porodiljsko za prvo dete mi ističe 1og maja ove godine te bih nastavila bolovanje, odnosno održavanje trudnoće za drugo dete. Moj suprug radi u školi i on može da preuzme negu deteta ali rečeno mi je pošto sam preduzetnik da ne može da preuzme. Moje pitanje je pošto mi je i dalje odjavljena privremeno ordinacija da li mogu da se prijavim kod nekog kao radnik (poljoprivredno gazdinstvo je u pitanju) te da na osnovu tog radnog odnosa moj suprug preuzme negu detetu za drugo dete?
    Drugo pitanje je, da li ja mogu da osnuje radni odnos recimo u domu zdravlja ili u medicinskoj školi a da sam istovremeno vlasnik zubne ordinacije?
    Hvala unapred na odgovoru.

  36. Dobar dan.
    Ja sam do januara bila u radnom odnosu. Od maja sam otvorila svoju firmu, a aprila sam ostala i u drugom stanju, maja sam saznala, placam samodoprinose za maj i jun, i stavila sam firmu u mirovanje, sada me zanima kako mi se racuna porodiljsko jer u prosek idu i oni meseci sto sam bila zaposlena i da li placam samodoprinose ako mi je firma u mirovanju?

    1. Dobar dan,

      Kada je u pitanju obračun porodiljskog odsustva, u prosek se uzimaju sva primanja koja ste ostvarili tokom određenog perioda. To znači da će se računati i primanja dok ste bili zaposleni, kao i primanja dok je vaša firma bila aktivna pre nego što ste je stavili u mirovanje.

      Ukoliko ste stavili firmu u mirovanje, nije potrebno plaćati porez i doprinose za taj period. Kada se firma nalazi u mirovanju, niste u obavezi da plaćate.

  37. Poštovani,
    preduzetnica sam, koja se opredelila za isplatu lične zarade.
    Zbog komplikaciju u vezi održavanja trudnoće, moraću da otvorim bolovanje
    Interesuje me koja su moja prava , kada otvaram trudničko bolovanje, da li imam pravo na naknadu i kako mogu da je ostvarim.
    Imenovala bih poslovođu, jer ne bih da zatvaram firmu, jer imam jednu zaposlenu.Interesuje me da li ja i dalje moram da obračunavam i isplaćujem
    ličnu zaradu , ukoliko želim da ostvarim naknadu, i koja dokumentacija mi je potrebna za ostvarivanje te naknade.
    Takođe me interesuje da li i nakon porođaja moram da nastavim da uplaćujem doprinose da ne bi došlo do prekida u radnom stažu.
    Unapred se izvinjavam zbog obimnosti pitanja i unapred se zahvaljujem na odgovoru.

    1. Podnosite zahtev RFZO za otvaranje trudničkog bolovanja. Ukoliko radnja nastavlja sa radom sa poslovođom, potrebno je poslovođu da prijavite APR. Imajte u vidu da primate 50% naknade jer radnja nastavlja sa obavljanjem delantosti.

      Za porodiljsko bolovanje podnosite zahtev za ostale naknade Sekretarijatu za zaštitu porodice.

      Obzirom da preduzetnička radnja ostaje aktivna, vi ste u obavezi da nastavite da sebi isplaćujete ličnu zaradu i obračunavate porez na istu.

      Za sve dodatno, tu smo!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *