Promena podataka o preduzetniku

Ukoliko želite da promenite neki od podataka o svojoj agenciji, računajte da se sve promene tiču i Poreske uprave. Ranije je bilo neophodno da se svaka promena prijavi odlaskom u Poresku upravu. Sada je dovoljno da podnesete poresku prijavu elektronskim putem, dok za neke promene ne morate čak ni to.

Kako menjam podatke o mojoj agenciji?

Bilo koju promenu da želite da izvršite, bio da je reč o obustavi/nastavku obavljanja delatnosti, promeni sedišta ili imena… potrebno je da prvo podnesete prijavu u APR. Za to je neophodno predati Registracionu prijavu promene podataka o preduzetniku – obavezni podaci i u zavisnosti od promene koju vršite – odgovarajući dodatak.

Nakon donošenja rešenja o promeni, podnosi se poreska prijava PPDG-1R. Koji će biti osnov prijave, zavisi od toga o kojoj promeni je reč. Kako da izaberete osnov, možete videti u uputstvu. Npr. za prekid obavljanja delatnosti osnov prijave će biti 4., a za nastavak obavljanja delatnosti osnov će biti 16.

Za koje promene ne podnosim prijavu?

Za neke promene koje izvršite podaci će biti direktno prosleđeni Poreskoj upravi, odnosno biće automatski ažurirani. To će se desiti pri sledećim promenama:

  1. Promena imena agencija
  2. Promena ličnih podataka preduzetnika
  3. Kontakt podaci
  4. Promena sedišta

Posebu pažnju bih skrenula na promenu sedišta agencije.

U ovom slučaju se ne podnosi poreska prijava, ali bih vam svakako preporučila da posetite svog inspektora u prethodnoj poreskoj upravi, a zatim i u novoj.

Iz iskustva koja smo imali u toku prethodne godine, ova promena je pravila najveći problem. Većina inspektora je očekivala da je potrebno podneti poresku prijavu u ovom slučaju i nije ništa preduzimala povodom obustave zaduženja za porez i doprinose. Međutim ako pogledate uputstvo (str. 20) za podnošenje prijave PPDG-R, videćete da se u ovom slučaju to ipak ne čini. I ako izaberete opciju 22-promena sedišta, nećete biti u mogućnosti da podnesete prijavu.

Potvrdu da se ne podnosi prijava, dobili smo i od Poreske uprave. Da biste izbegli ovu situaciju i dodatne komplikacije, prelažem da posetite starog inspektora i odete da upoznate novog. 🙂

 

 

DAJANA ĐURIČIĆ

Vizionar | Sanjar | Štreber "It's not about ideas. It's about making ideas happen." Scott Belsky

Nema komentara

Imaš mišljenje na ovu temu? Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.