Promena podataka o preduzetniku

Ukoliko želite da promenite neki od podataka o svojoj agenciji, računajte da se sve promene tiču i Poreske uprave. Ranije je bilo neophodno da se svaka promena prijavi odlaskom u Poresku upravu. Sada je dovoljno da podnesete poresku prijavu elektronskim putem, dok za neke promene ne morate čak ni to.

Kako menjam podatke o mojoj agenciji?

Bilo koju promenu da želite da izvršite, bio da je reč o obustavi/nastavku obavljanja delatnosti, promeni sedišta ili imena… potrebno je da prvo podnesete prijavu u APR. Za to je neophodno predati Registracionu prijavu promene podataka o preduzetniku – obavezni podaci i u zavisnosti od promene koju vršite – odgovarajući dodatak.

Update: Od 2023. godine podnosi se samo prijava za promenu osnova osiguranja. 

Nakon donošenja rešenja o promeni, podnosi se poreska prijava PPDG-1R. Koji će biti osnov prijave, zavisi od toga o kojoj promeni je reč. Kako da izaberete osnov, možete videti u uputstvu. Npr. za prekid obavljanja delatnosti osnov prijave će biti 4., a za nastavak obavljanja delatnosti osnov će biti 16.

Za koje promene ne podnosim prijavu?Za neke promene koje izvršite podaci će biti direktno prosleđeni Poreskoj upravi, odnosno biće automatski ažurirani. To će se desiti pri sledećim promenama:

  1. Promena imena agencija
  2. Promena ličnih podataka preduzetnika
  3. Kontakt podaci
  4. Promena sedišta

Posebu pažnju bih skrenula na promenu sedišta agencije.

U ovom slučaju se ne podnosi poreska prijava, ali bih vam svakako preporučila da posetite svog inspektora u prethodnoj poreskoj upravi, a zatim i u novoj.

Iz iskustva koja smo imali u toku prethodne godine, ova promena je pravila najveći problem. Većina inspektora je očekivala da je potrebno podneti poresku prijavu u ovom slučaju i nije ništa preduzimala povodom obustave zaduženja za porez i doprinose. Međutim ako pogledate uputstvo (str. 20) za podnošenje prijave PPDG-R, videćete da se u ovom slučaju to ipak ne čini. I ako izaberete opciju 22-promena sedišta, nećete biti u mogućnosti da podnesete prijavu.

Potvrdu da se ne podnosi prijava, dobili smo i od Poreske uprave. Da biste izbegli ovu situaciju i dodatne komplikacije, prelažem da posetite starog inspektora i odete da upoznate novog. 🙂

71 comments

    1. Dragi Uroše, nije potrebno nigde da prijavljujete promenu banke, odnosno računa. Možete slobodno otvoriti nov račun i zadržati već postojeći. Potrebno je samo na fakturi da stavite račun na koji želite da primite uplatu.

        1. Dragi Miloše,

          Sve prijave se podnose elektronski, a ne postoji opcija za podnošenje prijave promene računa. Moguće je da vaš inspektor to zahtevao, nije redak slučaj da pojedinci traže dodatnu dokumentaciju. Na koji način ste vi podneli prijavu promene računa?

  1. Postovani,

    Promenila sam prezime udajom i danas sam predala papire za promenu u APR-u. Medjutim, oni su mi rekli da moram da idem u poresku upravu. Moje pitanje je sta treba da dostavim poreskoj upravi i da li ce oni preneti izmene i penzionom i RFZO-u?

    1. Draga Katarina,
      Po pravilu nije potrebno da nosite dokumentaciju u Poresku upravu, ali ako želite možete predati kopiju rešenja iz APR o promeni, na pisarnici Poreske uprave. Nažalost, neće se automatski izvršiti promena u PIO, već je potrebno da to uradite lično, sa ličnom kartom i rešenjem o promeni. Nakon toga bi trebalo da uplatite za novu knjižicu i sa kopijom rešenja o promeni i M obrascem iz PIO fonda, predate u RFZO kako biste dobili novu knjižicu.

    2. Pozdrav
      U predhodnom odgovoru u vezi prenosa imena gospodina Slobodana na suprugu preduzetnik je u pitanju rekli ste da preduzetnička firma može da se samo zamrzne ili ugasi a da supruga otvori drugu, interesuje me da li moze u nekoj sličnoj situaciji da se druga osoba registruje kao ortak sa svim ovlašćenjima a da osoba koja je registrovana firmu svoj status zamrzne ili povuče na neki način da ne bi morali da se plaćaju dupli doprinosi. Konkretno da ortak nastavi poslovanje.
      Unapred hvala na odgovoru.

        1. Poštovani,mislim da se preduzetnička radnja može preneti na supružnika ili naslednike nekom vrstom nasledstva dok je preduzetnik još živ. Možete li proveriti? Hvala

          1. U uputstvima APR možete videti da se preduzetničlka radnja se može preneti i za života preduzetnika, ako to pravo vrši na osnovu ugovora o ustupanju i raspodeli imovine za života u skladu sa propisima kojima se uređuje nasleđivanje.
            U svakom slučaju, bilo bi bolje kada biste se posavetovali sa advokatom kako bi vas detaljnije uputio i objasnio vam ovaj postupak.

      1. Poštovani,
        Prilikom registracije preduzatničke firme napravila sam gresku u nazivu, umesto konsalting upisala sam kontsalting.
        Resenje sam dobila kao takvo. Sada mi sledi ispravka. Može li se samo ta reč izmeniti ili moram dodati u nazivu jos neki element kako bi promena bila konkretno evidentirana.

        U napred hvala.

        1. Možete izmeniti ime agencije, potrebno je da u APR-u podnesete registracionu prijavu i popunjen obrazac 1 koji možete preuzeti sa sajta APR-a i sa tom dokumentacijom odnesete uplatnicu kao dokaz o uplati APR takse u iznosu od 850 dinara.

  2. Postovani,

    osnovao sam pausalnu preduzetnik agenciju pre nekih mesec dana (sa neprijavljenim datumom pocetka obavljanja delatnosti) i uredno podneo poresku prijavu (PPDG-1R) u roku od 15 dana od dobijanja resenja. Sada nakon mesec dana sam prijavio u APRu pocetak obavljanja delatnosti i dobio resenje o promeni. Da li je potrebno da ponovo podnesem PPDG-1R zbog te promene?

    Hvala unapred na odgovoru.

    1. Dragi Marko,

      Prijavu je trebalo da podneste kada ste prijavili početak obavljanja delatnosti. Verujem da nećete pogrešiti ako stornirate podnetu prijavu i uneste datum od prijavljenog početka obavljanja delatnosti, a ne registracije. Međutim, možda će inspektoru biti dovoljna prijava koju ste podneli i da će moći da se donese rešenje na osnovu te prijave, pa neće biti potrebno ništa da uradite. Zato vam savetujem da kontaktirate svog poreskog inspektora i da sa njim proverite na koji način je najbolje da postupite.

  3. Poštovani,

    Otvorio sam agenciju bez datuma početka obavljanja delatnosti. Zahtev je u statusu „obradjen“. Pokušao sam sada da promenim sedište firme, ali je to onemogućeno, sa obrazloženjem da promena podataka na obradjenom zahtevu nije moguća. Kako mogu da promenim adresu sedišta firme dok još nisam odredio datum početka delatnosti?

    1. Dragi Dušane,

      Ukoliko govorimo o poreskim prijavama PPDG-1R zavisi da li ste pogrešili u podnošenju prijave ili ste u međuvremenu promenili sedište. Ukoliko ste pogrešili jedini način da promenite podnetu prijavu je da je stornirate. Što činite tako što podnosite novu prijavu sa ispravnim podacima samo što u polju 1.5.- Izmena/storno prijave stavljate oznaku 1. Ukoliko ste promenili sedište, ne podnosi se prijava već bi Poreska uprava trebalo sama da donese konačno rešenje, kako bi nova PU mogla da donese akontaciono. Međutim, s obzirom da je prijavu trebalo da podnesete tek kad započnete s obavljanjem delatnosti, možda je nabolje da podnesete storno prijavu kada prijavite početak.

      1. Ne, nisam jos predavao PPDG-1R, zato sto jos nemam datum pocetka delatnosti. Znaci, jos uvek nisam zaveden u poreskoj, odnosno, nisam dobio resenje o porezu. Jos uvek sam u pocetnom stadiumu, ali bih hteo da promenim adresu sedista firma, pre nego sto mi dodele visinu pausalnog poreza.

  4. Postovani,
    Zanima me, kao i vecinu kolega sa kojima radim, kako mogu da promenim racun, odnosno banku za svoju firmu.
    Vecini je poznata situacija sa otp bankom, pa bismo hteli da zatvorimo racune i predjemo u neko ozbiljniju banku.
    Koja je procedura sto se tice poreske? Da li postoji neki zahtev koji treba da popunimo ili obavestenje da dostavimo na adresu poreske u gradu u kom nam je reistrovana firma?
    Video sam u komentarima da nije potrebno obavestiti poresku, ali cisto da proverim jos jednom.
    Hvala

    1. Dragi Dragne,

      Pre svega žao mi je da čujem da menjate banku. U potpunosti razumem vaše razloge i nemojte misliti da želim da utičem na vaše odluke, samo se dobro raspitajte o uslovima koje nude druge.
      Nije potrebno ništa da prijavljujete Poreskoj upravi, samo prvo otvorite nov račun pa ugasite stari, kako biste bili sigurni da sve vreme možete da primite novac.

    1. Dragi Vladimire,

      Za promenu sedišta, bez obzira da li se menja samo opština ili grad, ne podnosi se poreska prijava. Ali vam svakako savetujem da kontaktirate i inspektora na staroj opštini i na novoj, kako bi vam što pre obustaili zaduženja i doneli novo rešenje. Takođe, ne zaboravite da u APR pored dodatka za pomenu sedišta, podnesete i dodatak za promenu imena, s obzirom da u nazivu sada treba da bude novo mesto (ne plaćate dodatno, ali prilažete ovaj dodatak).

  5. Draga Dajana,

    Hvala na odgovoru i savetima. Doduše, na sajtu APR-a stoji da se u slučaju promene mesta sedišta firme ne podnosi ni zahtev ni dokaz o uplati za promenu imena nastalu usled toga.
    Videćemo u praksi da li je to tačno.

  6. Poštovana Dajana,

    da li postoje ograničenja u pogledu promene sedišta kada je reč o delatnostima koje nisu vezane za određeni objekat?

    Može li se takav preduzetnik koji je registrovao samostalnu delatnost na svojoj adresi prebivališta u jednom gradu, prijaviti kao preduzetnik u nekom drugom gradu ( npr. na osnovu ugovora o zakupu nekretnine u tom mestu), a bez promene mesta prebivališta?

    Pozdrav i sve najbolje u novoj godini!

    Nemanja

    1. Dragi Nemanja,

      Možete promeniti sedište agencije bez promene adrese prebivališta. Dobro je da imate ugovor o zakupu, to vam može tražiti poreska uprava. Obratite pažnju da ukoliko menjate mesto sedišta, morate da promenite i naziv agencije (nije potrebno da oddatno plaćate, ali je potrebno podneti obrazac) u APR.

  7. Postovana Dajana,

    Podnela sam prijavu za otvaranje kozmetickog salona 04.02. i dobila sam resenje pre 2 dana. Jos uvek nisam podnela poresku prijavu, jos uvek sam u roku od 15 dana. Ali bih promenila delatnost, da li je to moguce s obzirom da jos uvek nisam podnela poresku prijavu?

    Srdacan pozdrav.

    1. Draga Ivana,

      Ukoliko ste obeležili u APR prilikom registracije da želite paušalno oporezivanje, prema novoj Uredbi ne podnosi se poreska prijavu zbog osnivanja. Takođe, poresko rešenje bi već trebalo da možete da preuzmete sa portala ePoezi. Možete promeniti delatnost (ako je i ona paušalno oporeziva), ali je u tom slučaju potrebno da podnesete poresku prijavu sa osnovom 24.
      Ukoliko niste paušalac, najbolje je da se posavetujete sa svojim knjigovođom.

      1. Da li mora da prođe neki rok od osnivanja do promene delatnosti? I kako plaćamo porez u tom slučaju? Konkretno: osnovano je ovog meseca (juna), unela bih zahtev za promenu pred kraj meseca – da li će mi julski obračun biti sa starom šifrom ili mogu očekivati promene srazmerno broju dana? I da li se može imati problem sa Poreskom zbog toga? Kod mene je slučaj da delatnost Specijalizovane dizajnerske usluge prelaze u Usluge pripreme za štampu.

        Hvala na odgovoru!

        1. Draga Marija,

          Ne postoji rok za promenu šifre delatnosti. Nakon što izvršite promenu savetujemo vam da podnesete poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 24. Nastavite da plaćate po rešenju koje imate dok ne dobijete novo, a zatim ćete videti da li je potrebno da nešto doplatite ili ćete biti u pretplati. Novo rešenje će se računati sa danom promene šifre delatnosti.

          1. Hvala puno na odgovoru! Po vašem iskustvu, koliko brzo se ta rešenja dostavljaju? Skoro dve nedelje nakon podnošenja status prijave je: Obrađena. Moja radnja je otvorena juna, ukoliko ne bude isporučeno do 15. platiću po postojećem rešenju.

  8. Pozdrav Dijana…
    Imam jedno pitanje ?Imam svoju firmu kao preduzetnik, zeleo bi da prebacim firmu na svoju ženu? Hteo bi sve da ostane kao sad ali samo da zamenim od mog imena na njeno? Reci mi sta mi je ciniti???

  9. Postovana, interesuje me ukoliko sam promenila svoje licne podatke(adresu prebivalista) a imam agenciju vec 2 godine,da li moram da podnosim poreskoj upravi podatke o promeni prebivalista? Ako moram, koji obrazac podnosim, i da li to moze elektronski da se izvrsi? Agencija mi ostaje na staroj adresi.

    1. Draga Ivana,

      Ukoliko ste promenili samo adresu prebivališta, ovu promenu prijavljujete samo u PIO fondu. Poreskoj upravi svakako ne podnosite prijavu o promeni ličnih podataka, ali ukoliko menjate prezime, tu promenu treba da izvršite i u APR i u PIO fondu.

  10. Poštovani,
    Treba da menjam ime firme zbog promene prezimena. Takodje bih da izbrisem naziv firme. Tacnije da mi stoji samo ime prezime preduzetnik i vrsta usluge. Da li podnosim samo jedan zahtev za promenu podataka i dokaz o placenoj naknadi od 750din ili mi je potrebno jos nesto?
    Hvala

  11. Poštovani,

    Uz promenu sedišta firme (preneto u drugi grad), promenio sam i pretežnu delatnost. Koliko znam, ni o jednom ni o drugom ja ne moram da obavestim Poresku, nego ih o tome obaveštava APR elektronskim putem.

    Ali nisam siguran treba li možda ipak činiti nešto kod Poreske uprave? I jedna i druga stvar (opština sedišta+delatnost) utiču na način obračuna poreza i doprinosa…nelogično mi je da kada se izmeni bilo koja od te dve ja kao ne moram da podnesem novu prijavu…s druge strane, opcija 22 za promenu sedišta je zamrznuta (ne može se birati), a opcija za prijavu promene delatnosti niti ne postoji u interfejsu za podnošenje PPDG-1R.

    Ostaje mi verovatno jedino da pitam direktno poreznike (telefonom)?

    1. Dragi Bojane,

      za promenu sedišta ne možete podneti poresku prijavu, ali je prema našem iskustvu najbolje da obavestite i novu i staru PU, kako bi vam brže doneli ispravna rešenja. Za promenu šifre delatnosti potrebno je da podnesete prijavu sa osnovom 24 – izmena obima poslovanja.

  12. Drugo bitno pitanje koje imam vezano za ovaj moj slučaj je sledeće:

    Pošto moja adresa prebivališta ostaje u gradu gde živim (i gde mi je i radnja bila pre promene sedišta…bilo mi je i prebivalište i adresa sedišta radnje na istoj, mojoj adresi)
    A sedište radnje sam, kao što rekoh, nedavno preselo u neki drugi grad – zanima me jesam li ja onda (kao poreski obveznik preduzetnik-paušalac sa radnjom tom i tom) na dalje oporezovan paušalno na opštini gde mi je adresa sedišta firme (kao što bi mi bilo logično) ili i dalje ostajem oporezovan na opštini gde mi je adresa prebivališta (adresa iz lične karte)?
    Iako prva varijanta ima daleko više smisla – ako preselim radnju u neko drugo mesto, onda sam prestao prihod preko radnje da ostavarujem na opštini gde je radnja bila a počinjem da ga ostvarujem na drugoj opštini gde sam preselio radnju – ipak, i ova druga varijanta nije nemoguća jer za ovu godinu mi je već utvrđena osnovica i obračunati su porez i doprinosi dok mi je sedište radnje bilo na adresi prebivališta….

    Da li imate predstavu, molim Vas, šta kažu propisi? Da li je Poreska dužna da mi ponovo utvrdi osnovicu i obračuna sve lepo po nešto drugačijoj računici, uzimajući u obzir novo sedište (jer nije isto poslovati u Beogradu ili Novom Sadu i u Lebanama ili Babušnici ili Sjenici)?

    1. Dragi Bojane,

      Poresko rešenje donosi se prem ašifri delatnosti i opštini gde je registrovana agencija. S obzirom na novu uredbu, najbolje je da proverite na kalkulatoru koliko će se i da li će se promeniti visina poreza i doprinosa.

  13. Postovana,

    roditelji su vlasnici ugostiteljske preduzetnicke radnje i zeleli bi da istu prebace na mene? Da li je potrebno da je oni zatvore pa da ja otvorim novu potpuno istu (sa istim sedistem, imenom..) ili postoji mogucnost da se podaci o vlasniku samo negde zamene?
    I zanima je jos sta se desava sa racunima u banci, stanjem robe i slicno kada se izvrsi ta promena, da li i to sve mora da se menja ili prosto moze da se nasledi (nekim ugovorom ili aktom definise)?

    Hvala na odgovoru.

    1. Draga Ivo,
      Potomak ili supružnik mogu nastaviti obavljanje delatnosti umesto trenutnog preduzetnika po određenim uslovima. Više o tome možete pročitati na sajtu APR-a u sekciji „Registraciona prijava promene preduzetnika“.
      Ukoliko se promeni preduzetnik, a ne gasi se trenutni i otvara drugi, sve se nasleđuje.

  14. Postovana,

    promenila sam sifru delatnosti, te mi sad u imenu agenicje (pored imena i prezimena, PR i grada) stoji jos i „Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem…“.

    Da li ima potrebe da sada na buducim fakturama dodam jos taj nastavak pored imena (a razlika je samo u tome sto na staroj fakturi stoji ime + prezime + PR + grad)?

    I da li treba sa starim klijentima (kompanijama) da potpisujem novi ugovor o angazovanju u kojem ce stajati moje „novo“ ime agencije. Hvala!

    1. Draga Margarita,
      Na svojim fakturama ste u obavezi da pisete poslovno ime koje je registrovano u APRu – puno ili skraceno.
      Sto se tice ugovora, ne morate potpisivati nove zbog ove promene, samo je bitno da na svim novim ugovorima koje potpisujete stoji vase novo poslovno ime.

  15. Poštovana,
    ako živim u Beogradu, da li mogu da se registrujem kao predzetnik u drugom gradu? Da li se u tom slučaju porez određuje na osnovu adrese prebivališta ili adrese obavljanja delatnosti? Nadam se da sam bio jasan

    1. Dragi Dejane,
      Mozete sediste registrovati i na adresi koja se razlikuje od adrese vaseg prebivalista. Poresko resenje, ako iznos poreza i doprinosa zavisi od adrese za vasu delatnost, ce biti doneto na osnovu adrese sedista. Ovde mozete naci kalkulator poreza i doprinosa za pausalce.
      Pozdrav!

  16. Poštovana,
    Nedavno sam promenila delatnost svoje PR, osnovane prošle godine, a time je promenjen i naziv (iz Konsultantske aktivnosti… u Ostalo obrazovanje).
    Da li sada treba da podnesem PPDG-1R sa šifrom 24? Da li treba da prijavim ovu promenu i još negde (PIO, RFZO…)?
    Hvala i pozdrav!

  17. Postovani,

    Promenila sam i prebivaliste i sediste pausalne agencije. Koji su mi sve dodaci potrebni da podnesem? I da li pored APR-a i poreske treba promenu prebivalista da prijavim i u PIO fondu? Da li to sve mogu online da zavrsim ili je neophodno da licno odem u APR, poresku i PIO?

    Hvala unapred na odgovoru

  18. Registrovao sam Pausalnu agenciju i u zahtevu za registraciju pise Ulica broj/stan
    dok u resenju ne pise broj stana. Na sertifikatu na licnoj karti pise broj stana.
    Da li sam ja u obavezi da izvrsim ovu promenu o svom trosku preko pomenutih obrazaca ili je zbog greske APR-a to njihova duznost?
    Poslao sam im email istog dana po prijemu resenje o registraciji sa dokazima.
    Ako ipak ja moram da podnesem zvanicna dokumenta za promenu da li ovo može elektronski ili mora lično?
    Hvala

  19. Poštovani,
    moja paušalna agencija koja je pokrenuta kao osnovnu delatnost je u mirovanju već nekoliko godina. Hoću da je sada aktiviram ali sada želim to da uradim iz radnog odnosa kod drugog pravnog lica. Pored Dodatak 06 – Preduzetnik prekid i nastavak obavljanja delatnosti preduzetnika, zanima me koji još obrazac za promenu podataka popunjavam kako bi promenio iz osnovne delatnosti u dopunsku delatnost.
    Jasno mi je da ovu promenu sa osnovne na dopunsku delatnost, popunjavam i u roku od 15 dana, nakon reaktivacije, prilikom predaje poreske prijave u obrascu PPDG-1R, ali ne znam da li se i kako u APR predaje ta promena kao i Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja?

    Unapred zahvalan,
    Ivan

  20. Postovana,sestra mi ima frizersku radnju.Htela bih da prosiri delatnost ,usluzni prevoz i kopanje zemljista rovokopacem?Da li ce to bitno da utice na njenu delatnost,i koja bih sifra delatnosti bila pogodna?Ja sam nasla sifru 4941-drumski prevoz tereta.
    Hvala unapred.

  21. Поштовани,
    Требам да пријавим почетак обављања делатности фирме. Нигде не могу да пронађем документ који ми омогућава ту промену.
    Хвала!

  22. Poštovani,

    Imala bih dva pitanja.

    1. Juče sam dobila rešenje iz APR-a o registraciji preduzetničke radnje. Sedište radnje nije u mom mestu. Da li treba da podnesem poresku prijavu i prijavu za obavezno socijalno osiguranje u mestu gde je sedište ili u mestu svog prebivališta?
    2. U slučaju da odlučim da radim na još jednom mestu ( da imam izdvojeni radni prostor), da li za to moram da plaćam dodatni porez ili porezi i doprinosi ostaju isti?

    Hvala!

  23. Postovana
    Imamo preduzetnicku radnju koja se vodi na oca. Otac je dobio resenje o penziji i hteo bi da izadje iz posla. Da li moze radnju da nekim ugovorom pokloni meni a da se pri tome ne menjaju pib i naziv firme, posto u sustini sve ostaje isto
    Hvala

  24. Postovani,
    Da li mogu preduzetnicku radnju da prenesem na dva sina koji nisu kod mene u radnom odnosu, povremeno rade kod mene, ali imamo radnike prijavljene. I da li ja imam pravo na zavod do penzije imam 39 godina staza ?

  25. Poštovani
    privatno menjam adresu stanovanja. Agencija je prijavljena na porodičnu kuću u drugom mestu, gde sam i ja sada trenutno još uvek prijavljena.

    Da li ova promena utiče / može da utiče na agenciju?

    Postoji već papir o renti kancelarije tu gde je agencija registrovana.

  26. Poštovanje,
    osnivač sam preduzetničke radnje i ona mi je osnovna delatnost i isplaćujem sebi platu, poreze i doprinose.
    Medjutim, uskoro treba da se zaposlim u drugu firmu, kod drugog poslodavca.
    Ne bih da zatvorim radnju još neko vreme.
    Razmišljam o tome da trenutnu osnovu delatnost promenim, i uvedem kao dodatnu (tj. dopunsku) delatnost.
    Da li je to moguće i na koji način da to obavim?
    Šta mi je najbolja solucija u pogledu troškova u ovoj novoj situaciji (zaposlenja u drugoj firmi, na sasvim drugačiji poslovima)?

    Unapred zahvalan
    Radoje CVIJOVIĆ

    1. Dragi Radoje,

      Ako dobro razumemo, vi ste na isplati lične zarade i u tom slučaju je potrebno samo da javite knjigovođi da ste ušli u radni odnos, kako bi vam promenio obračun plate, odnosno kako bi obračunao samo doprinos za PIO i porez.
      U slučaju da ste paušalni preduzetnik, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R, kako bi vam poreska uprava donela izmenjeno rešenje o placanju doprinosa (ne plaćate više doprinose za zdravstveno i nezaposlenost).

  27. Postovani,

    Ako imam preduzetnicku radnju na svoje ime koja je u mirovanju i isplacujem rate za reprogram ( koje kad isplatim cu ugasiti firmu) da li novi poslodavac moze normalno da me prijavi, s obzirom da treba da krenem da radim kroz dve nedelje?

    Pozdrav

    1. Svakako mozeete uci u radni odnos i ukoliko je agencija aktivna, to ne predstavlja nikakav problem. Ukoliko odlucite da odmrznete agenciju, potrebno je da podnesete PPDG-1R prijavu za promenu osnova osiguranja kako ne biste placali doprinose za zdravstveno i nezaposlenost.

  28. Poštovani, šta je potrebno uraditi u APR-u / Poreskoj upravi, u slučaju kada je promenjen naziv ulice u kojoj je registrovano sedište preduzetnika?

    1. Potrebno je da u APR-u podnesete popunjenu registracionu prijavu i odgovarajući dodatak za promenu adrese kao i dokaz o promeni imena ulice. Ova promena se ne placau slučaju da je grad promenio naziv ulice.
      Poreska prijava za promenu adrese se ne podnosi.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *