Tumačenje stanja izvoda poreza i doprinosa 2. deo

Poreska rešenja za 2019. godinu već uveliko pristižu. Pravo je vreme da proverite svoje stanje u Poreskoj upravi. U jednom od ranijih tekstova govorili smo o tome kako možete da proverite svoje celokupno stanje – sintetiku. Ovog puta pogledaćemo kako da protumačite detaljnije stanje – analitiku.

Šta je uopšte analitika?

Ako želite da vidite sve detalje svog stanja u Poreskoj upravi – kada ste uplatili, kada vas je Poreska uprava zadužila, kada je proknjiženo novo poresko rešenje… potrebna vam je analitika.

Šta i kako možemo da vidimo na analitici?

Pre nego što krenemo u analizu, pogledajmo kako izgleda izvod i šta je potrebno da znate kako biste mogli da ga pročitate. 

  1. Kolona „Duguje“ odnosi se na zaduženja Poreske uprave i ti iznosi će uvek biti sa leve strane. 
  2. Kolona „Potražuje“ odnosi se na vaše uplate (zbog čega će u opisu stajati „Uplata banka“) i ovi iznosi biće sa desne strane.
  3. Kamata“ se odnosi na kamatu koja nastaje usled dugovanja.
  4. U donjem delu možete videti „opis računa“ gde će pisati na koji račun su vršene uplate – da li je u pitanju neki od doprinosa ili porez.
  5. Konačno, ukoliko postoje dugovanja videćete ih u delu „Ukupan dug„.

Obratite pažnju: Postoje odvojeni izvodi analitike za porez i za doprinose.

Sada možete preuzeti oba izvoda, pa da pogledamo primere.

Uplate i zaduženja

Prvo što možete videti na analitici su datumi vaših uplata i zaduženja Poreske uprave, kao i iznos koji ste uplatili i za koji su vas zadužili. Ukoliko ste slučajno preskočili uplatu, ovde ćete moći to da vidite i da ispravite grešku.

U ovom primeru vidimo da su uplate vršene na vreme, pre 15. u mesecu.

Kamata

Ako ste uplatili manje nego što vas Poreska uprava zadužuje ili ste zakasnili sa uplatom, ovde ćete moći odmah da vidite koja je razlika u pitanju, kao i kamatu koja je nastala i koliko ona raste. Imajte u vidu, da će prilikom sledeće uplate biti naplaćena prvo kamata i da je potrebno da uplatite više od mesečnog zaduženja.

U ovom primeru vidimo da nas je Poreska uprava zadužila 18.02. za mesečni iznos 4.926,73 dinara (u koloni „Duguje“). Kako nije uplaćeno na vreme, nastala je kamata od 1,75 dinara (vidimo je u koloni „Kamata“). Iz tog razloga je uplaćujeno više od mesečnog zaduženja (u ovom primeru 5.000 dinara koje su u koloni „Potražuje“), a kamata se automatski naplatila (kolona „Nap. kamata“).

 

Novo poresko rešenje

Kada dobijete poresko rešenje, Poreska uprava vas zadužuje po tom rešenju sve dok ne dobijete novo. Kada dobijete novo rešenje zadužiće vas po ukupnom dugu, a zatim stornirati prethodna zaduženja.

U ovom primeru vidimo da su zaduženja po prethodnom rešenju bila 4.783,24. Novo rešenje doneto je 03.05.2019. godine i ukupno zaduženje od početka godine je 15.838,80 dinara. Iz tog razloga će Poreska uprava stornirati zaduženja za prethodna 3 meseca što je 3*4.783,24=14.349,72.

Preknjiženje

Ukoliko pogrešite račun ili poziv na broj prilikom uplate, osim što ćete vam analitika pomoći da pripremite zahtev za preknjiženje, moći ćete da vidite i kada je ono urađeno, iako bi trebalo da dobijete rešenje o preknjiženju. 

Znaćete da je preknjiženje gotovo kada na zaduženju za jedan poziv na broj budete videli opis “STORNO- saldo prenos zbog ukidanja javnih prihoda-pretplata”,

a zatim isti iznos sa opisom “Saldo prenos zbog ukidanja javnih prihoda – pretplata” na zaduženju za drugi poziv na broj.

U nekim situacijama, da biste pronašli gde je nastao problem ili greška, pored izvoda stanja analitike, mogu vam biti potrebni i izvod stanja sintetike, poresko rešenje ili rešenje o preknjiženju. Ako vam je potrebna pomoć možete nam pisati na office@pausal.rs.

 

 

 

25 comments

  1. Zdravo, kada tražim upit za analitiku na e-porezi dobijem izveštaj sa tekstom:
    “Poreski obveznik nema prometa u odabranoj grupi poreskih oblika“

    gde je greška?

    1. Draga Ivana,

      To bi trebalo da znači da vam još uvek nije proknjiženo poresko rešenje i u tom slučaju bi trebalo istu poruku da dobijate i kada tražite stanje sintetike. Ukoliko na stanju sintetike postoji zaduženje, onda postoji mogućnost da je nastala neka greška u PU prilikom knjiženja poreskog rešenja. U tom slučaju morate kontaktirati svog poreskog inspektora kako bi vas ispravno zadužio.
      Ako niste dobili poresko rešenje poštom, možete proveriti da li je ono uopšte doneto tako što ćete na ePorezima ući u poresku prijavu koju ste podneli nakon registracije i osvežiti status. Ukoliko piše da je prijava obrađena, znači da je poresko rešenje doneto i da bi trebalo uskoro da vam stigne.

  2. Dajana hvala na odgovoru.
    Upravo sam ponovo pokušala da tražim upit “analitike“. Bila je moja greška. Iz padajućeg menija trebala sam da izaberem poslednju opciju “računi pre objedinjene naplate“, dok sam ja birala neke druge opcije. Sada sam dobila gomilu slova i brojeva (14 strana, čak od 01.01.2018. valjda zato što imam i reprogram).
    Pokušaću sve ovo da razumem pomoću vašeg uputstva.
    Hvala 🙂

    1. Draga Ivana,

      Nema na čemu, drago mi je da ste se snašli. 🙂 Za početak možete pogledati sintetiku da biste odmah mogli da vidite da li nešto dugujete. S obzirom na reprogram, verujem da će vam trebati malo više vremena i strpljenja da se analizirate. Ako se ne snađete, možete nam poslati sve izvode na office@pausal.rs i probaćemo da vam pomognemo u tumačenju. 🙂

  3. Zdravo,

    Pitanje na temu koja se nadovezuje. U analitici i sintetici vidim da je sve proknjiženo od početka godine i svi dugovi na nuli.
    Međutim, na CROSO portalu za svoj JMBG ne vidim doprinose od kada sam postao preduzetnik paušalac u febraru ove godine, dok vidim sve pre toga dok sam bio zaposlen. Tamo piše da oni podatke preuzimaju od Poreske uprave, a na E-porezi kao što pomenuh vidim sve proknjiženo. Da li je ovo uobičajeno (i možda postoji neko kašnjenje kod ažuriranja), ili da kontaktiram nadležnu Poresku upravu? Za ovu temu verovatno moram ići lično na šalter?

    Hvala

    1. Dragi Dušane,

      Poreska uprava bi trebalo da podatke o plaćenim doprinosima šalju dva puta godišnje, međutim iz prakse znamo da se ti podaci najčešće pošalju tek kada se preduzetnička radnja zatvori. Dakle, ovi podaci se ne šalju svaki mesec i ne treba da se brinete što još nisu upisani, postoji mogućnost da će biti do kraja godine. Svakako ako želite da se raspitate, možete prvo probati telefonom da pitate svog inspektora (tražite inspektora zaduženog za preduzetnike na prvo slovo vašeg prezimena), pa ukoliko ne dobijete informacije probajte lično na šalteru.

  4. Poštovani,

    Imam jednu nedoumicu. Naime, redovno uplaćujem porez od kada sam otvorio preduzetničku radnju (pre pola godine), ali svaki put kada tražim stanje, minus (pretplata) se stalno povećava (ide dublje u minus). Znam da je to dobro i da sam u pretplati, ali me brine što se taj minus nikada ne smanjuje, kao da uplaćujem pogrešno ili je neki drugi problem u pitanju. Da li se taj odnos potraživanja i uplata nekada niveliše ili anulira?

    Hvala unapred

  5. Poštovani,

    Preko sajta E-porez mogu da izvadim Analitiku za poreze, ali ne mogu da nađem nigde Analitiku za doprinose. Da li je uopšte moguće na sajtu E-porezi videti Analitiku za doprinose (za PIO, socijalno i za nezaposlenost)?

    1. Dragi Marko,

      Naravno da možete. Izaberite “analitika za fiskalnu grupu u PDF formatu”, a zatim:

      Računi poreza i doprinosa pre objedinjene naplate – tu će biti zajedno svi doprinosi.

    1. Na portalu ePorezi mozete preuzeti sintetiku i analitiku kako biste videli koliko ste u pretplati i kada su placeni porezi (ukoliko je racun u minusu znaci da ste u pretplati). Na primer ako ste u pretplati 1000 dinara, a mesecna zaduzenja su vam 300 dinara, oduzmete od 1000 tri puta 300 sto znaci da ste u pretplati 3 puna meseca i 100 dinara za cetvrti, za koji cete doplatiti 200 dinara i biti na 0. Ako na primer placate porez za maj, njega je potrebno uplatiti do 15. juna i po tom principu placate svaki mesec do 15. Za prethodni mesec.
      Vise o trazenju stanja na portalu ePorezi mozete procitati na sledecem linku.
      Ukoliko vam je potrebna pomoc, mozete nam se obratiti na office@pausal.rs.

      1. Poštovani,

        hvala na odgovoru. Imala bih još jedno pitanje. Ako su se dva preduzeća spojila i jedno prestalo da postoji, kako možemo da proverimo da li je preduzeće koje je prestalo da postoji izmirilo svoju obavezu za porez na prenos apsolutnih prava?

  6. Kad placate nesto putem aplikacije banke, kad popunite nalog u aplikaciji vase banke, obavezno PROVERITE ISHOD-STATUS TRANSAKCIJE!

    Prvobitni status je da je nalog Prihvacen – momenat kada banka prihvati vas nalog za placanje. TO NE ZNACI DA JE PLACENO!
    Postoje i dva glavna konacna ishoda-statusa:
    1. Realizovan – momenat kada banka realizuje vas nalog, ovo znaci da je transakcija uspesno izvrsena.
    2. Odbijen – iz nekih razloga je vas nalog odbijen, znaci da vasa transakcija NIJE uspesno izvrsena. DAKLE MORATE PONOVITI TRANSAKCIJU JER NIJE REALIZOVANA!

    Uplatili smo redovno sve transakcije, medjutim iz nekih razloga je transakcije bila odbijena sa razlogom:
    „ODBIJEN / NALOG POVUČEN IZ NEKONAČNOG STATUSA OD STRANE FILIJALE ILI BANKE“
    Transakcija u pitanju je bila uplata poreza za pausalce.

    Na kraju je ispalo da smo uplacivali porez sa zakasnjenjem od jednog meseca pa je kamata rasla.
    Nakon uvida u analitiku „Porez na prihode od samostalnih delatnosti koji se plaća prema paušalno utvđenom prihodu“, primetili smo gresku. Hvala vam jer je vas blog pomogao da pronadjemo gresku.

    Sad ko je kriv za ovakav slucaj primetili smo da banke se odricu odgovornosti tako sto vam odmah vrate pare na racunu i ne evidentiraju u izvod, a prebace odgovornost na vas, njenog klijenta, da redovno proverava ishod transakcije.

    Da nismo slucajno proverili stanje izvoda i poreza (sintetiku i analitiku) ko zna kad bi saznali i koliki bi dug bio. Ovako smo nakon dva meseca saznali slucajno.

    1. Postovani,

      Hvala vam na komentaru i pracenju naseg bloga?

      Drago nam je da ste na vreme uocili nepravilnost.
      Uvek je bolje da proveravate stanje nakon odredjenog vremenskog perioda, kako biste bili sigurni da je sve u redu ?

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju

      Lep pozdrav,

  7. Poštovani,

    molim Vas za odgovor po pitanju poreza na imovinu za 2024. godinu za firmu koja sprovodi pune računovodstvene standarde i porez utvrđuje samooporezivanjem po fer vrednosti.
    Naime od ove godine smo odvojili zemljište od nepokretnosti pa treba da iskažemo u poreskoj prijavi. Pošto je zemljište pod objektom u obrascu prilog 2 ćemo iskazati zemljište radi oslobađanja, a kako da iskazuježemo deo za nepokretnost u PPI1 prilog 1 na ukupnu vrednost zemljište+nepokreknost ili samo fer vrednost nepokretnosti? Takođe, ako imamo i poljoprivredno i šumsko zemljište da li vrednost utvrđujemo kao korisna površina *prosečna cena po lokalnoj samoupravi, bez obzira što za navdenu nepokretnost u prvom pitanju radimo po fer vrednosti

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *