Uputstvo za odabir žiro računa za nove mere

U petak, 10.04., objavljene su Uredbe o merama za pomoć privredi koje su najavljene. U jednom od naših prethodnih tekstova izvukli smo najbitnije tačke iz Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima. Kako je najavljeno, svim subjektima koji će koristiti ove mere biće otvoren namenski račun na koji će primiti direktna davanja, odnosno uplate minimalnih zarada za svoje zaposlene i vlasnike preduzetničkih radnji, a jedino što je potrebno da subjekti urade je da odaberu banku u kojoj žele da ovaj račun bude otvoren.

Kako da odaberete banku?

  1. Ulogujte se na vaš nalog na portalu ePorezi
  2. Odaberite opciju Izbor prijave u meniju
  3. Na vrhu strane videćete novu vrstu prijave – IPB (Izbor poslovne banke)
  4. Kada otvorite prijavu, vaši osnovni podaci biće automatski popunjeni, a vama preostaje da odaberete banku i kliknete sačuvaj

Kako nije automatski odabrana vaša banka ukoliko imate račun u samo jednoj banci, naš savet je da u svakom slučaju odradite ove korake ukoliko ćete koristiti ove mere.

Rok za odabir banke za namenski račun je do 25. aprila 2020. godine.

289 comments

        1. Poštovani, vlasnik sam PR Zokna trgovina na malo i veliko tekstilom na pijacnoj tezgi. To je u APRu definisano kao dodatna ili dopunska delatnost, plaćam sebi doprinose, zakup tezge i knjigas sam, knjigovođa mi predaje završni, nisam pausalac. Nemam otvoren žiro račun nijedan. Plaćam sve doprinose direktno PIO fondu. Imam li „možda“ mogućnost da ostvarim pomoć države COVID 19 tri meseca uplate min. zarade? Ako mogu, šta bi trebalo da se dostavi, uradi da bih to ostvarila?

          1. Draga Dragana,
            Ukoliko ste i u radnom odnosu, preko preduzetničke radnje nemate pravo na direktna davanja države za sebe, već ih možete ostvariti samo za svoje zaposlene ukoliko ih imate.

    1. Pozdrav,imam jedno pitanje u vezi najavljene drzavne pomoci svim punoletnim gradjanima u iznosu od 100 eura.Ja nemam otvoren racun u banci,imam samo licnu kartu,sta je meni potrebno da bih mi novac bio uplacen kada bude svim punoletnim gradjanima

      1. Dragi Milane,
        Još uvek nije objavljeno kako će izgledati procedura za ova davanja, ali naše mišljenje je da će se ova sredstva uplaćvati isključivo na račun i da će biti potrebno da ga otvorite kako bi primili ovu pomoć.

    1. Draga Jelena,
      Definisano je da će u obavezi biti da odaberu banku u kojoj se otvara namenski račun samo oni subjekti koji imaju otvorene račune u više banaka. Naš savet je za sve da popune ovu prijavu, čak i one koji imaju samo jedan račun, za svaki slučaj, međutim ako imate samo jedan račun otvoren, ne bi trebalo da imate problem i ako niste popunili ovu prijavu.
      Svakako, ukoliko nemate elektronski potpis pa portalu ePorezi ne možete pristupiti, skrenula bih vam pažnju da možete dodeliti nekom drugom ovlašćenje kako bi to učinio u vaše ime ili izvaditi sada elektronski potpis.

        1. Draga Jelena,
          Ne, nažalost trenutno nije moguće to uraditi u MUPu, ali možete izvaditi elektronski potpis kod drugih sertifikacionih tela kao što su Pošta, Privredna komora i sl.

          1. A kad se otvori racun u banci da li ima.potrebe da se negde u poresko prijavi taj racun ili poresko ima vec uvid tekuci racun preduzetnika?

          2. Dragi Bojane,
            Poreska uprava ima uvid u otvorene račune. Ukoliko želite da budete sigurni, možete podneti prijavu iz teksta za svaki slučaj, čak i ako imate samo jedan račun.

          1. Dragi Nikola,
            Uredbom nije definisano da nemate pravo u tom slucaju. Ako ispunjavate ostale uslove, trebalo bi da imate pravo na ovu pomoc.

  1. Postovani,imam za Vas jedno pitanje.od novembra sam preduzetnik,u pitanju je brza hrana.sama radim jednu smenu,nemam zaposlenih.
    Ne uplacujem sebi platu vec neku licnu zaradu.da li i ja imam pravo na ovu pomoc?

    1. Draga Dragice,
      Da, i preduzetnici koji isplaćuju ličnu zaradu imaju pravo na ovu pomoć, i ona za nju se prijavljujete tako što je potrebno da u prijavi PPP-PD označite u polju 1.4. kao datum plaćanja 04.01.2021. godine. Više o ovome možete pročitati i u jednom od naših drugih tekstova.

    2. Dragice, mislili ste da kazete da doprinose placate po resenju? Ne isplacujete sebi zaradu? Ako je tako, procitah da po automatizmu imate pravo na minimalac, bez podnosenja PPP PD. Buduci da PPP PD ne podnosite.
      Ako Vam se LD isplacuje znaci da Vas knjigovodja podnosi PPP PD mesecno. U tom slucaju opet treba da podse isto samo sa datumom obaveze 04 01. Nadam se da ce se sutra biti vise info.pa treba jos utvrditi tumacenje za sigurno.

  2. Postovani,imam jednog zaposlenog i ja radim… do sada sam podizala platu za zaposlenog i tako ga isplacivala umesto da mu platu prebacujem na zr…
    Da li ce sada zaposleni morati da ima zr na koji cu mu prebaciti platu sa namenskog racuna,ili cu isto moci da ja podignem i tako ga isplatim?
    Hvala

    1. Draga Ana,
      Za sada je definisano samo da će novac sa namenskog računa moći isključivo da se koristi za isplate plata, ali ne i da li će biti moguće da se novac podigne u gotovini. Na sva pitanja koja dobijemo pokušaćemo i da ove nedelje saznamo odgovor. Ukoliko budemo dobili odgovore, pratite nas, sigurno ćemo pisati o tome na našem blogu ili društvenim mrežama!

    1. Draga Milena,
      Da, i paušalci koji nemaju zaposlene takođe imaju pravo na ovu pomoć. Najavljeno je da će paušalci automatski biti prijavljeni za ove mere, ukoliko ispunjavaju uslove, a jedino što je potrebno je da podnesete prijavu o odabiru banke u kojoj će se otvoriti namenski račun. Više o ovoj prijavi možete pročitati u našem drugom tekstu.

  3. Postovani,
    Molim vas za pomoc-pojasnjenje.
    Ja sam u svojoj firmi doo vlasnik-osnivac i jedini zaposleni. Prijavljena sam i placam doprinose i porez ali ne isplacujem sebi platu. Da li imam pravo na pomoc?

    1. Draga Snežana,
      Ukoliko ste u svom društvu u radnom odnosu, imate pravo na ovu pomoć ukoliko ispunjavate ostale uslove. Međutim, ukoliko niste u radnom odnosu, već plaćate samo porez i doprinose po prijavi PPOD-O, u tom slučaju, s obzirom da niste u radnom odnosu, nemate pravo na ovu pomoć.

  4. Poštovani, ja sam paušalac, nemam zaposlene. Stavila sam delatnost u trenutno stanje mirovanja. To sam uradila krajem marta, posle 15.3. Platiću svoje obaveze za mart. Razumela sam da imam pravo na 3 ipo minimalca. Da li samo da odem na portal i odaberem svoj račun i to je to ili da bih dobila minimalce moram da odložim plaćanje obaveza u polju 1.4. za 1.4.21?
    Hvala u napred na odgovoru. Katarina

  5. Da li u vanrednoj situaciji može da se izvadi elektronskinpotpis da bi se pristupilo e porezima? Ja nisam nikada pristupala pa ne znam koje su mi opcije. Da li treba da se ipak prijavim ili ne? Imam samo jedan račun i nisam nikada pristupala tom portalu. Nemam el potpis. Da li postoji rešenje i za ovakve situacije?

    1. Draga Gordana,

      Da li možete da izvadite elektronski potpis zavisi od vašeg MUP-a. Ukoliko ne postoji ta mogućnost, možete izvaditi potpis u Pošti ili PKS. Postoji i opcija da ovlastite lice putem PEP obrasca, koji se može poslati mejlom u PU. Ukoliko želite možete i nas ovlastiti, javite nam se samo na office@pausal.rs.

    1. Dragi Dejane,
      Pravo na pomoć imaju preduzetnici koji su zamrzli radnju nakon 15.03. Pomoć možete ostvariti za puna tri meseca. Kontaktirali smo Privrednu komoru Srbije koja nam je telefonskim putem potvrdila da niste u obavezi da odmrznete radnju kako bi ostvarili ovu pomoć, ali još uvek čekamo zvaničnu potvrdu. Sve odgovore koje budemo dobili objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama, pa možete ispratiti kako bi videli i potvrdu na ovo pitanje!

  6. Poštovani,imam pitanje u vezi isplate zarada. Koliko sam razumela sa namenskog racuna novac mora da bude usmeren na tek.racune radnika. Da li to znaci da poslodavac nece da isplacuje zaradu prilikom podnosenja PPP PD, i sta se desava ukoliko radnici nemaju tekuce racune? Hvala!

    1. Draga Cutika,
      Tako je, ukoliko zaposleni ima veću platu od iznosa koji će vam biti isplaćen, vi sa svog tekućeg računa isplaćujete razliku, a sa namenskog računa na koji sredstva legnu isplaćujete svakom zaposlenom iznos koji ste primili za njih. Što se tiće isplate u gotovini sa tog namenskog računa, nažalost još uvek nemamo informaciju da li će ovo biti moguće. Sve odgovore koje budemo dobili objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama, pa možete ispratiti kako bi videli odgovor i na ovo pitanje!

      1. Poštovani,
        nisam vas razumeo ovo o razlici zarade. Ako na primer isplaćujem zaposlenom recimo 70.000 dinara neto, zar ne treba i dalje da isplaćujem zaposlenom svih 70.000 a sa namenskog računa kada država isplati da platim dodatnih 30.000 i nešto. Valjda je mera donešena u korist zaposlenih a ne poslodavaca.

        1. Dragi Janko,
          Ove mere su donete u korist zaposlenog, kako bi se smanjio broj otpuštenih radnika – ovo je osigurano time što ćete vi sa namenskog računa na koji legne novac moći da isplatite samo plate, odnosno nećete imati slobodu da trošite novac na nešto drugo.
          Međutim, sav novac koji vi uplatite svojim radnicima mora biti oporezovan. Ukoliko vi isplatite punu platu zaposlenom sa svog računa, a želite da minimalac koji dobijete od države isplatite njemu kao dodatak, na taj dodatak takođe trebate platiti porez i doprinose.

      1. Pozz. Zamolio bih vas za informaciju. Kada drzava uplati minimalac jel to onda bude dug radnika prema poslodavcu. A kako znati jel poslodavac iskoristio to tj. Da drzava uplati a on kaze da su njegova srestva gde onda bude zaduzenje radnika.

        1. Dragi Nemanja,
          Direktna davanja se uplaćuju poslodavcu na namenski račun i jedini način da sredstva sa tog računa iskoristi biće za isplatu plate svojim radnicima. Radnik neće imati nikakva dugovanja prema svom poslodavcu, već se ta naknada smatra zaradom radnika.

  7. Poštovani,
    Pošto je u prethodnom tekstu navedeno da mi kao paušalci ne podnosim PPOD prijavu ukoliko želimo da ostvarimo pravo na date mere, da li ovo sada znači da se samim odabirom banke mi prijavljujemo za te mere? I da li je razjasnjeno možemo li nastaviti da plaćamo poreske obaveze redovno, i da li će biti problem što će nam se to do sledeće godine faktički registrovani kao pretplata? Hvala unapred

    1. Draga Ljiljana,
      Tako je, s obzirom da ste paušalac, ukoliko ispunjavate uslove, automatski ste prijavljeni za njih. Odabir banke je korak koji je potreban da uradite kako bi mogao da vam se otvori namenski račun na koji će uplate leći.
      Ministar Siniša Mali izjavio je, pri objašnjavanju mera, da ne postoji problem u tome da porez i doprinose nastavite da isplaćujete redovno, iako vam je odlaganje odobreno. Kako u Uredbi nigde nije naznačeno da se pravo na ove mere gubi ukoliko se uplate ove obaveze, naše mišljenje je da nećete imati problem ukoliko to činite.

      1. Hvala na odgovoru. Doprinose nameravam da uplaćuje pre svega jer u oktobru treba da otvorim porodiljsko. Nadam se da pri obračunu zarade, koja će i ivako biti nikakva, neće dodatno umanjivati zbog ovih mera. Ali sa našom državom se nikada ne zna.

      2. Poštovani,
        verovatno će reprogram poreza i doprinosa na 24 rate posle 4.1.2021 ići na poseban poziv na broj, pa nije pametno uplaćivati poreze unapred pa se posle cimati sa povratom ili prebacivanjem novca sa jednog poziva na broj na drugi poziv na broj. Da li postoji tu mogućnost problema?

        1. Dragi Janko,
          Najavljeno je tako da neće biti potrebe za preknjižavanjem, već da i ako platite unapred, neće biti potrebno da ništa radite kasnije.
          Međutim, jeste u pravu da ovo nije navedeno u Uredbi, već za sada imamo samo reč ljudi koji su predstavljali ove Uredbe. Ukoliko budemo dobili nove informacije, svakako ćemo ih objaviti odmah na našem blogu i/ili društvenim mrežama kako bi mogli da ispratite.
          Ono što bih naglasila je da ukoliko ste paušalac, poziv na broj za vas je isti za celu godinu. Samim tim, ako ste recimo uplatili za mart koji je odložen, a poziv na broj za odložene obaveze bude drugačiji od tog, ovu uplatu za mart možete iskoristiti kao da je plaćena rata za jun recimo, nakon što prođu mere odlaganja obaveza.

  8. Poštovani,

    Ako sam dobro shvatio, da bi preduzetnik paušalac, koji je ujedno i jedini zaposleni, ostvario prava na direktna davanja, sve što treba da uradi je da pre 25. aprila 2020. godine na ePorezi odabere poslovnu banku kod koje će mu biti otvoren namenski račun?

    Srdačan pozdrav

  9. Postovani,

    U uredbi pise da je otvaranje namenskog racuna obavezno. Koliko sam razumeo iz Vaseg teksta („svim subjektima koji će koristiti ove mere biće otvoren namenski račun“) ovaj racun se automatski otvara. Da li to znaci da je dovoljno popuniti ovu prijavu na portalu ePorezi?

    1. Dragi Alex,
      Uredbom je definisano da pravo na isplatu minimalca za sebe ne mogu ostvariti preduzetnici koji su u radnom odnosu. Naše mišljenje je da mere odlaganja poreza i doprinosa možete iskoristiti, kao i isplatu minimalca za svoje zaposlene, ukoliko ih imate.

  10. Postovani,

    Registrovana sam kao pausalac, i imam jednog radnika preko omlafinske zadruge, po ugovoru o pp poslovima. Da li je moguce i za njega ostvariti neku nadoknadu minimalca, ili samo ja ostvarujem to pravo?
    Hvala

    1. Draga Sofija,
      Prihodi po ugovoru o privremeno povremenim poslovima se smatraju prihodima van radnog odnosa, te za osobe koje su angažovane po ovom ugovoru se ne može ostvariti ova mera.
      Pozdrav!

  11. Poštovani
    Taxista sam i nemam zaposlenih pa me interesuje kako da se prijavim za dobijanje tri minimalca a u medjuvremenu sam uplatio i poreze i doprinose za mart mesec 2020 god.

    1. Dragi Zlatko,
      Najavljeno je da preduzetnici paušalci koji ispunjavaju uslove nisu u obavezi da se prijave za korišćenje ovih mera već će automatski biti prijavljeni. Jedino što je potrebno je da popunite prijavu, ukoliko imate otvorene tekuće račune u više banaka, kako je u tekstu navedeno.

          1. Poštovani, ukoliko imam otvorene račune u 2 banke, a nemam čitač LK kako bih pristupio ePorezima, da li postoji druga mogućnost preko koje bih prijavio odabir banke? Išao sam u udruženje nisu uspeli to da učine.
            Hvala!

          2. Dragi Vanja,
            Ukoliko imate elektronski potpis, a nemate samo čitač, čitač kartica možete kupiti u prodavnicama koje prodaju takvu opremu.
            Ukoliko nemate ni elektronski potpis, ovlašćenje možete dati nekom drugom, kako bi prijavu podneo u vaše ime. Ukoliko želite da ovlašćenje date nama, slobodno nam pišite na pausal@clever.rs kako bi vas uputili u dalje korake.

  12. Poštovani,

    Imam preduzetničku radnju. Ja sam vlasnik i ne isplaćujem sebi platu.

    Trenutno sam u postupku zapošljavanja jednog visokokvalifikovanog saradnika.
    Moje pitanje, ako završimo sa procedurom zapošljavanja i podnesemo prijavu u socijalno, da li ću za tu osobu dobiti pomoć države u vidu 3 minimalne plate?

    1. Dragi Petre,
      U Uredbi je definisano da se ova mera ostvaruje za svakog zaposlenog za kog se u zadatom periodu (april, maj i jun) podnese prijava za obračun plate PPP-PD. Naše mišljenje je da za svakog novog zaposlenog u ovom periodu možete ostvariti direktna davanja, ukoliko ispunjavate uslove.

    1. Draga,
      Ukoliko ste na bolovanju preko 30 dana, za vas poslodavac ne može primiti ova direktna davanja jer vaša zarada već pada na teret drugog isplatioca, a ne vašeg poslodavca. Ovo je definisano u članu 9 Uredbe.

    1. Dragi Lungul,
      U ovom članku opisano je kako se opredeljujete u kojoj banci želite da vam se otvori namenski račun na koji će sredstva leći.
      Ukoliko nemate pristup ePorezima, odnosno nemate elektronski potpis, ovlašćenje možete dati drugom licu, kako bi prijavu podneo u vaše ime. Slobodno nam se javite na office@pausal.rs ukoliko bi želeli da nama date ovlašćenje, kako bi vas uputili u dalje korake.
      Pozdrav!

  13. Postovani, da li advokati (preduzetnik pausalac) koji nema zaposlenih lica u svojoj kancelariji je u obavezi da podnese PPP-PD (pojedinacna poreska prijava za poreze i doprinose) za odlaganje akontacije za mart, april i maj na datum 04.01.2021.godine ili se ta prijava podnosi automatski? Za advokate koji imaju uposlena lica znam da mora. Uredba u tom delu nije jasna. Hvala unapred!

    1. Dragi Milose,
      Najavljeno je da preduzetnici paušalci koji nemaju zaposlenih radnika, a ispunjavaju uslove, će automatski biti prijavljeni na korišćenje ovih mera. Jedino što je potrebno je da popunite prijavu iz ovog članka, ukoliko imate otvorenih tekućih računa u više banaka.
      Nema na čemu!

  14. Poštovani,

    Ja sam paušalac iz radnog odnosa. Moj poslodavac je velika firma i prijaviće se za meru od 50% minimalca po zaposlenom. Da li i ja imam pravo da se kao paušalac prijavim za minimalac ili ne? Pronašao sam pitanja i odgovore Ministarstva, gde je navedeno da imam pravo, ali želim da proverim za sigurno, pošto nije navedeno šta ako moja firma koja mi uplaćuje porez na zaradu iskoristi pomoć države.

    Hvala unapred na odgovoru!

    1. Dragi Nemanja,
      Pravo na direktna davanja za preduzetnike koji su u radnom odnosu je definisano u članu 9 Uredbe: „Broj zaposlenih iz stava 1. ovog člana kod preduzetnika, preduzetnika paušalca, preduzetnika poljoprivrednika i preduzetnika drugog lica uvećava se za 1 (jedan), osim u slučaju kada preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik ili preduzetnik drugo lice imaju istovremeno i status zaposlenog ili korisnika penzije.“
      Iz ovog člana, naše mišljenje je da vi kao preduzetnik u radnom odnosu možete ostvariti ova davanja samo za svoje zaposlene, ukoliko ih imate, ali ne i za sebe, i to bez obzira da li vaš poslodavac koristi neka davanja iz ove Uredbe ili ne.
      Pozdrav!

  15. Prvo hvala na ovom tekstu. Imam pitanje – da li preduzetnici pausalci po defaultu ostvaruju pravo na tu pomoc, cak i u slucaju da u naredna tri meseca ugase svoj status preduzetnika?

    1. Dragi,
      Nažalost, još uvek nemamo odgovor da li preduzetnici gube pravo na ovu pomoć ukoliko zamrznu svoju radnju u ovom periodu. Sve odgovore koje budemo dobili ćemo objavljivati na našem blogu ili društvenim mrežama.

  16. Postovani,
    Ja sam pausalac i imam jednog radnika.Na koji nacin da uzmem pomoc za radnika, a vec sam u aprilu podneo PPP-PD za uplatu martovskih PiD i plate? Naglaseno je da podnesemo PPP-PD prijave do 25. Aprila 2020 god.

    1. Dragi Dejane,
      Do 25. aprila ste u obavezi da podnesete prijavu za odabir žiro računa.
      Prijavu PPP-PD ste u obavezi da podnesete do kraja aprila, kako bi mogli da iskoristite ove mere za sva tri meseca. S obzirom da ste prijavu za mart već podneli, obratite pažnju da prijavu za april podnesete do kraja aprila.

      1. Hvala za ovo!
        Jos me interesuje kako da uradim obracun plate za ovaj mesec, s obzirom da smo zabranjeni od 2. aprila? Zapravo zapoaleni nije radio uopste, a ja pretpostavljam da treba da navedem pun fond radnih sati? Ili imate neki bolji predlog?

          1. Dragi Dejane,
            Nisam sigurna na šta mislite kada kažete da ste zabranjeni? Da vam je zabranjeno obavljanje vašeg posla zbog situacije? U tom slučaju, po članu 116 Zakona o radu, zaposlenom možete doneti rešenje o prekidu rada. Najbolje je da se o ovome posavetujete sa svojim knjigovođom oko dokumentacije koja vam je potrebna, kao i kako da se obračun uradi.
            Platu svakako morate obračunati, kao i predati prijavu do kraja aprila kako bi ostvarili pravo na korišćenje ovih mera.

    1. Dragi Ratomire,
      Ukoliko ispunjavate uslove, preduzetnici paušalci su automatski uključeni u ove mere. Jedino što je potrebno sa vaše strane je da popunite prijavu o kojoj smo pisali u ovom tekstu, ukoliko imate otvorenih tekućih računa u više banaka. Ukoliko nemate elektronski potpis, odnosno ne možete pristupiti portalu ePorezi, ovlašćenje možete dati nekom drugom licu da prijavu podnese u vaše ime. Slobodno nam pišite na office@pausal.rs ukoliko želite da vam mi pomognemo u tome.

  17. Poštovani,
    Vlasnik sam frizerskog salona koji sam vodila iz radnog odnosa sve do 19.03.2029. g. kada sam privremeno zatvorila i po automatizmu sam morala otpustiti radnike t.j. ja sam ih proglasila tehnološkim viškom.
    Da li ja imam pravo na paket aktuelnih mera ako sam ponovo pokrenula rad salona 13.04. i vratila radnike na posao.
    I da li i ja kao vlasnik (iz radnog odnosa) imam pravo na minimalac?

    1. Draga Sandra,
      U Uredbi je definisano da se mogu koristiti ove mere ukoliko niste imali smanjenje u broju zaposlenih za više od 10%. Datumi koji se upoređuju su 15.03. i 10.04.
      S obzirom da ste vi radnike otpustili 19.03., a vratili ih nakon 10.04., naše mišljenje je da nemate pravo na korišćenje ovih mera, ni za svoje zaposlene, a ni za sebe kao vlasnika.

    2. Postovani,

      Vlasnik sam preduzetnicke radnje iz radnog odnosa. Tacnije zaposlen sam u jednoj drzavnoj firmi, pored toga imam i privatan biznis. Preduzetnicka radnja mi je registrovana na isplatu licnog dohotka i samim tim knjigovodja popunjava poresku prijavu za svaki mesec. Zaposlenih nemam i mene sad zanima da li ja ispunjavam uslove za pomoc drzave?

      1. Dragi Đorđe, ukoliko ste u radnom odnosu, pravo na korišćenje direktnih davanja, odnosno uplate minimalca, nemate pravo da koristite za sebe, ali pravo na odlaganje poreza i doprinosa možete iskoristiti.

  18. Postovani,ako preduzetnik pausalac ima dug prema poreskoj upravi i racun je u blokadi,da li ima pravo na minimalac?I da li ce ta uplata leci na blokiran racun i nemoze se podici ili treba otvoriti namenski racun?Hvala

    1. Draga Gordana,
      U Uredbi nije definisano da preduzetnik ne sme imati dugovanja kako bi ostvario ovu pomoć, pa je naše mišljenje da imate pravo. Uplate minimalca moraju leći na namenski račun koji će automatski biti otvoren – jedino što je potrebno da vi uradite je da odaberete banku kroz prijavu o kojoj smo u tekstu pisali, ukoliko imate račune otvorene u više banaka.
      Namenski računi ne podležu blokadi, tako da ćete moći da raspolažete sredstvima koja budu na njega legla.

  19. Postovani,

    Da li sredstva sa namenskog racuna dobijena u maju mogu da se koriste za isplatu aprilske zarade, ukoliko je poslodavac isplatio martovsku neto zaradu iz svojih sredstava u aprilu (I deo pre Uredbe)
    Evo razloga:
    Posto nismo platili poreze i doprinose za mart I deo a isplatili smo neto pre Uredbe da podnesemo izmenjenu poresku prijavu i umesto 30.04. da upisemo stvarni dan isplate 03.04. platimo doprinose sa kamatom.
    U prijavi za drugi deo koji planiramo isplatiti 16.04. stavimo u 1.4. datum 04.12.2021. i time bi stekli uslov za koriscenje mera.

    1. Draga Milice,
      U Uredbi je definisano: „za mesec april, maj i jun 2020. godine za one poreske obveznike koji su isplate zarada i naknada zarade, kao i lične zarade preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika za mesec mart 2020. godine delimično ili u celosti izvršili do dana stupanja na snagu ove uredbe“.
      Iz Uredbe, naše mišljenje je da platu za mart u celosti isplatite i na prijavi upišete stvarni datum plaćanja kada je izvršeno, a prijavu za april mesec podnesete do 30.04. sa datumom plaćanja 04.01.2021. kako bi stekli uslov za koriščenje mera.

    2. Hvala na odgovoru.
      Molim Vas da li se,
      po Vasem vidjenju i najavama Strucnih sluzbi i Ministra isplata u iznosu minimalne zarade za april moze ocekivati do 10.maja, buduci da ce radnici
      koji primaju ionako male zarade i rade u vreme pandemije traziti od poslodavaca da im isplati zarade do odredjenog datuma? Kako je sve zamisljeno, poslodavac nema mogucnost da isplati pre tog datuma iz sopstvenih sredstava ni deo zarade koja je na nivou minimalne jer se sa namenskog racuna sredstva isplacuju na racun radniku i on ih ne moze povratiti.Takodje, ako poslodavac isplacuje zarade vece od minimalnih, taj deo zarade moze da isplati pre,ali opet mora da zna da radniku kaze okviran datum isplate razlike .
      Pozdrav,

      1. Draga Milice,
        Da, po Uredbi naše mišljenje je da će se za prvu prijavu, koja se podnese u aprilu, uplatiti ova davanja do 10. maja, bez obzira da li se prijava odnosi na platu za mart ili april. Nažalost, ovo je samo naš zaključak, nadam se da će se i u praksi pokazati da će tako biti.

  20. Poštovani,
    Najpre bih želeo da vas pohvalim jer dajete iscrpna objašnjenja za razliku od institucija (Privredna komora i sl.) koje su neažurne i nezainteresovane da pojasne, u pojedinim segmentima nejasne mere. Ako sam dobro shvatio, ja kao preduzetnik paušalac (jedini zaposleni) koji ne isplaćuje sebi platu već plaća obaveze po poreskom rešenju, koji u redovnim okolnostima nema obavezu popunjavanja poreske prijave i koji ima samo jedan otvoren bankovni račun, ne treba apsolutno ništa da radi već će automatski biti prijavljen kako za odlaganje plaćanja obaveza, tako i za novčanu pomoć u iznosu od tri minimalca? Hvala

    1. Dragi Vladimire,
      Tako je, ukoliko ispunjavate uslove i imate račun u samo jednoj banci, automatski ste prijavljeni na korišćenje ovih mera i nije potrebno ništa da uradite.
      Hvala vam na lepim rečima, drago nam je da su vam naši tekstovi i odgovori od pomoći! 🙂

  21. Postovani,
    Ja sam preduzetnik pausalac (taksista).
    Nisam ulogovan na portalu ePorezi zato sto nisam izvadio elektronski potpis.
    Na koji nacin ostvarujem pravo na tri minimalca?
    Da li moram da budem prijavljen na portalu ePorezi ili cu biti automatski prijavljen s obzirom da imam prijavljen samo jedan tekuci racun u PU ?

    Hvala unapred,
    Pozdrav

    1. Dragi Dragane,
      Ukoliko imate račun otvoren samo u jednoj banci, nije potrebno ništa da uradite. Kao preduzetnik paušalac automatski ste prijavljeni na korišćenje ovih mera, ukoliko ispunjavate uslove.
      Pozdrav!

  22. Pausalac sam taxista i jedini zaposleni.Imam samo jedan racun u banci pa me zanima dal je i meni potrebna neka prijava?negde pise da i pausalcima treba prijava negde ne…

    1. Dragi Nenade,
      Ukoliko imate račun otvoren samo u jednoj banci i nemate zaposlenih radnika, nije potrebno ništa da uradite. Kao preduzetnik paušalac automatski ste prijavljeni na korišćenje ovih mera, ukoliko ispunjavate uslove.

  23. Poštovani,
    Preduzetnik sam , pokušao sam juce da se prijavim na ePoreze ali mi je istekao elektronski sertifikat na LK. Stariji sam od 65 god. i ne smem da idem u MUP kako bih ga produžio i prijavio se. Šta bih mogao da uradim u ovoj situaciji. Hvala vam i sve najlepše.

  24. Postovani ,pre 3 godine sam otvorio taxi radnju i radim,nemam dugovanja,i samo ja sam u pausalnoj radnji nemam prijavljenih drugih radnika.Imam e potpis na licnoj karti i po ovom vasem uputstvu sam se ulogovao na eporezi i kao sto ste i rekli automatski se popunjavaju podaci,izuzev banke gde je potrebno samo odabrati.Ja imam samo jedan racun i ona se ne odabira automatski mora se odabrati bas kao sto ste i rekli.Ja sam odabrao isao na sacuvaj.Dodao bih samo da treba da se pritisne podpisi i podnesi jer nece biti podneta ako to ne uradite.I onda je pisalo vasa prijava je potpisana i podneta.

    Zanima me je li to sve sto ja treba da uradim?Novac ce tromesecno uplacivati na taj racun na koji sam osnovao radnju?Hvala

    1. Dragi Dejane,

      Drago nam je da ste uspeli da podnesete prijavu prema našem uputstvu. To je sve što je potrebno da uradite. Biće vam otvoren namenski račun na koji će vam biti uplaćena sredstva.

    1. Draga Milice,
      Nemamo iskustva da nekome ova prijava nije vidljiva na portalu, verovatno je neki problem u sistemu. Svakako, ako imate račun samo u jednoj banci, niste u obavezi da podnesete ovu prijavu.
      Pozdrav!

  25. Postovani,
    kakva je situacija sa onima koji se bave izdavanjem stan na dan, a koji su dobili dozvolu za rad, tj kategorisali su apartman, primili pomenuto resenje?
    Resenje imam, nisam stigla da ga odnesem u poresku upravu i MUP to mi je samo ostalo, s poslom sam morala da prekinem i ranije jer dolazimo u direktan odnos sa gostima iz inostranstva i jako je veliki rizik. Dakle zaradu nemam vec vise od 2 meseca.

    1. Draga Olivera,
      Nažalost nismo upoznati sa ovim načinom poslovanja, u kojoj formi se registrujete, pa nažalost ni kako i da li možete ostvariti pravo na korišćenje ovih mera.

  26. Поштовани,
    Као предузетник паушалац који нема запослене занима ме на који начин ћу бити у могућности да располажем средствима која ми легну на тај засебан рачун?

    Да ли ћу морати да их пребацим на рачун фирме и искористити за плаћање пореских и других обавеза или ћу једноставно моћи да их подигнем са рачуна и користим по свом нахођењу.

    Хвала.

    1. Dragi Čedomire,
      Najavljeno je da će sredstva sa namenskog računa moći da budu iskorišćena samo plaćanjem ka zaposlenim. Za preduzetnike paušalce nije definisano, ali je naše mišljenje da ćete moći da isplatite na svoj lični račun sa šifrom 241.
      Pozdrav!

      1. Hvala puno na odgovoru i samo još jedno pitanje.
        Da li taj lični račun mora da bude u istoj banci ili mogu da ga imam otvoren u bilo kojoj banci?

        Da li taj lični račun mora da bude takođe nekako dodatno prijavljen poreskim organima?

        Do sada nisam koristio nikakav drugi račun osim ovog koji se vodi na firmu i novac sam podizao na šalteru.

        1. Dragi Čedomire,
          Ne postoji obaveza da vaš lični račun bude otvoren u istoj banci i taj račun nije potrebno da prijavite poreskoj upravi. Za sada je i dalje nejasno da li će i sa namenskog računa sredstva moći da se podignu u gotovini ili će isključivo moći da se prenesu na vaš lični račun.

          1. Poštovani,
            U AIK banci su mi tražili da za transfer sredstava na lični račun unesem i poziv na broj. Nemam e-banking već pišem naloge za prenos.
            Imam informaciju da bi trebalo da upišem isti onaj poziv na broj koji upisujem prilikom uplate poreskih davanja ili davanja za PIO pa Vas molim ako možete da mi potvrdite ili date dodatne instrukcije.

            Pozdrav
            Čedomir

  27. Postovani, pausalac sam i otvarani su neki racuni koji su se automatski gasili zato sto se nisu koristili, u apr-u vidim da mi stoji jedan racun koji mi je vezan za citac, kako sada da znam da se i oni ugaseni ne vode u poreskoj upravi, gde moze da se proveri koliko se ima racuna?

      1. Samo ako mozete jos da mi odgovorite, dao sam kolegi koji ima sertifikat potpisa i kome na portalu eporezi pokazuje dva ugasena racuna iz dve banke, a na ovom sajtu nbs mu ne pokazuje ni jedan racun, da li to znaci da moze i meni da stoji na portalu eporezi, na koji ne mogu da se ulogujem zato sto nemam sertifikat, isto neki ugaseni racun i da se racuna da imam vise racuna, ili je validno ovo sto pokaze na sajtu nbs? Hvala.

  28. Dali to isto vazi za taxiste koji duguju porez drzavi a imaju samo jedan poslovni racun I dali ce Taj racun biti blokiran kad legne prva uplata I onda nece moci da se podignu sredstva sa tog racuna ili mora da otvori namenski racun za pomoc drzave,hvala,I Jo’s jedno KOJI SU TO USLOVI KOJI MORAMO DA ISPUNIMO

    1. Dragi Jovice,
      Uredbom nije definisano da ne smete imati dugovanja od ranije. Namenski račun će banka sama otvoriti račun za vas, ukoliko imate račun u samo jednoj banci. Namenski račun, na koji će sredstva leći ne može biti u blokadi.
      Uslove koji su definisani Uredbom možete pročitati u jednom od naših tekstova.

  29. Ok ,eto sada sa mi ja proverio na NBS jer nisam godinama koristio racun ,status Ukljuceno.
    E jos me zanima ti namenski racuni ,znaci na njih ce uplatiti a ne na racun od radnje? I da li znate mozda da li cemo dobiti neko obavestenje o tom namenskom racunu.To otvara banka ,drzava?Ko ce javiti i kako da se pristupi tim racunima?Hvala jos jednom.

  30. Poštovani, da li možete da nam pomognete kada je u pitnaju sledeći slučaj.
    Kao mikro preduzeće registrovano kao DOO izvršili smo uplatu neto zarada naših zaposlenih za mart u celosti 01.04 iz sopstevnih sredstava, a poreze i doprinose pijavili smo za 30.04 (dakle prijavili smo martovske doprinose, ali ih nismo uplatili i isplatili celu neto zaradu za mart pre donošenja Uredbe). Da li u ovom slučaju ostavrujemo pravo na isplatu minimlane zarade i odlaganje doprinosa za april, maj i jun ukoliko prvu PPP PD prijavu podnesemo do kraja aprila? Hvala unapred!

    1. Draga Brankice,
      Da, s obzirom da ste deo plata za mart isplatili pre donošenja Uredbe, naše mišljenje je da možete ostvariti ove mere za april maj i jun, ukoliko prijavu za april podnesete do kraja ovog meseca.
      Pozdrav!

  31. Samo ako mozete jos da mi odgovorite, dao sam kolegi koji ima sertifikat potpisa i kome na portalu eporezi pokazuje dva ugasena racuna iz dve banke, a na ovom sajtu nbs mu ne pokazuje ni jedan racun, da li to znaci da moze i meni da stoji na portalu eporezi, na koji ne mogu da se ulogujem zato sto nemam sertifikat, isto neki ugaseni racun i da se racuna da imam vise racuna, ili je validno ovo sto pokaze na sajtu nbs? Hvala.

    1. Dragi Zoki,
      Tako je, na portalu poreske uprave se vide i računi koji su već ugašeni. Ono što možete naći na sajtu NBS je validno, odnosno tamo su prikazani svi računi koji su aktivni.

  32. preduzetnik sam pausalac , interesujeme da mi odgovorite , platio sam porez i doprinose pocetkom aprila 5- aprila i planiram da placam doprinose kao i dosada ,dali cu biti izuzet iz programa pomoci ili cu morati da prekinem da placam doprinose , uvezi toga mi nije jasno .

    1. Dragi Vlasto,
      Najavljeno je da iako se odlažu porezi i doprinosi, vi i dalje možete nastaviti da uplaćujete. U Uredbi nije definisano da gubite pravo ukoliko to činite.

  33. Postovani, preduzetnica na samoporezivanju je na porodiljskom (sama placa doprinose,a drzava neto) i ima zaposlene radnike. Da li ima pravo na odlaganje doprinosa i pravo na minimalac i za sebe i za radnike ili samo za radnike?
    Hvala puno, pozdrav

  34. Poštovani, pre svega sve pohvale na ažurnost podataka, tekstova na blogu i svega što radite! Zanima me jedna stvar, da li ostvarujem pravo na pomoć od 3 minimalne zarade ukoliko sam već početkom meseca po navici platio poreze za mart mesec s obzirom da kao paket mera idu odlaganje poreza i novčana pomoć? ili će me za mart preskočiti pa da onda ne platim poreze za april i maj te da čekam da mi te naredne dve minimalne zarade budu uplaćene? Ukratko, preduzetnik sam, nemam zaposlene i s obzirom da imam jedan račun shvatio sam da ću po automatizmu biti prijavljen. Hvala!

    1. Dragi Nikola,
      U Uredbi nije definisano da ne smete nastaviti da uplaćujete svoje obaveze, čak iako su one odložene. Ove mere se neće pomeriti za jedan mesec jer ste već uplatili za mart, već je najavljeno da se za preduzetnike paušalce, ova odlaganja odnose konkretno na zaduženja za mart, april i maj.
      Tako je, ukoliko imate račun u samo jednoj banci, bićete automatski prijavljeni.
      Hvala vam na lepim rečima, drago nam je da su vam naši tekstovi i odgovori od pomoći 🙂

  35. Ja sam taksista i zanima me kakva je procedura u vezi sa namenskim racunom za ljude koji nemaju (niti su ikad imali) otvoren racun ni u jednoj banci? Da li je potrebno otici u banku i otvoriti regularni racun na osnovu kog ce se automatski otvoriti i namenski ili je neka druga procedura u pitanju?

  36. Pausalac sam redovno placam porez i doprinose,medjutim racun u
    banci mi je bio ugasen i pre vanrednog stanja.Sada sam otvorila novi racun 15.04.2020.U poreskoj upravi su mi rekli da nemam pravo na novcanu pomoc zato sto predhodni racun u baci nije bio aktivan pre donosenja mera Vlade.Da li mozete konkretno da mi odgovorite posto zbog vanrednog stanja ne radim od 20.03.da li imam pravo na pomoc?

    1. Draga Sanja,
      Nažalost, nemamo odgovor na ovo pitanje. Nigde u Uredbi nije definisano kada vas racun mora biti aktivan, ali ćemo pokušati da saznamo odgovor i na ovo pitanje. Sve nove odgovore koje budemo dobili ćemo objaviti na našem blogu ili društvenim mrežama.

      1. Postovani, da li ste saznali da li je moguce da se dobije pomoc iako je racun prethodno bio ugasen i otvoren novi? Naime, taksisti je banka ugasila jedini racun o cemu nije znao, da li moze da otvori novi racun sada i na taj nacin automatski aplicira za direktna davanja?

    1. Draga Anja,
      Ne, vi ste automatski prijavljeni na ove mere, ukoliko ispunjavate uslove. Ukoliko imate racune otvorene u vise banaka, onda je potrebno da podnesete prijavu iz ovog teksta.

  37. Postovani, proverom na sajt nbs sam video da mi ne stoji ni jedan racun, a na portalu eporezi mi stoje 2 racuna koja sam isto proverom saznao da su ugasena pre par godina. Obzirom da su mi danas u banci rekli da je stopirano otvaranje novih racuna, koje je moje sada resenje i sta mogu da uradim? Hvala unapred.

      1. Juce sam probao u dve banke i isto su mi rekli, danas ne rade, a od utorka i da otvorim tesko da se to sve zavrsi i zavede do petka da bih konkurisao za pomoc drzave..da li postoji neka druga mogucnost ili ispadam iz igre?

  38. Kako da ostvarim pravo na pomoć države u vidu tri minimalne zarade ako sam jedini zaposleni a ujedno i vd direktor zadruge koja je aktivna,ali zbog nedostatka sredstava zadnja zarada i doprinosi su isplaćeni za novembar mesec 2019.godine.Za koji mesec podnosi knjigovođa PPP- PD prijavu? Hvala

  39. Поштовани,

    Паушалац сам и по вашој препоруци сам још пре 3 дана за сваки случај изабрала пословну банку тамо на порталу еПорези, иако је само једна била понуђена, јер само у једној банци имам рачун. Међутим, у претрази на сајту НБС не видим никакав нови рачун отворен на моје податке (сем тог постојећег), како ће се то моћи проверити? Како да будемо сигурни да је до 25. маја то урађено?

    Такође, јуче су ми ипак доспели и порез и доприноси за март, дакле није по аутоматизму одложено… Шта да радим, да платим или да чекам, да ли је то нека грешка или не?

    Срдачан поздрав,
    Ваш задовољни клијент

    1. Draga Isidora,
      Određeni broj namenskih računa je već otvoren i vidljiv na sajtu NBS. S obzirom da je sigurno jako veliki broj subjekata kome se sada otvaraju ovi računi, verujem da je potrebno samo malo strpljenja kako bi i vaš bio otvoren.
      Primetili smo da za sada izgleda nikome nisu odložene obaveze. Predpostavljamo da samo Poreska uprava još uvek nije uspela da se uskladi sa ovom Uredbom, i da će to uskoro biti urađeno, ali svakako pokušavamo da dobijemo odgovor i na ovo pitanje, i sve nove odgovore objavljivaćemo na našem blogu, društvenim mrežama, kao i na webinaru koji organizujemo sledeće nedelje.
      Drago nam je da ste zadovoljni našom saradnjom! 🙂

    1. Dragi Vladimire,
      APR je nastavio da radi sa izmenom da sada možete zahtev slati poštom, umesto predavati u njihovim prostorijama.
      Informacije o načinu rada APRa i drugih institucija tokom vanrednog stanja možete pročitati u jednom od naših tekstova.
      Pozdrav!

  40. Otišao sam upenziju kao taksista i nastavio i nastavio i dalje da radim isto kao dopunsku delatnost.Redovno plaćam porez i doprinose za P.I.O. koje mi je država odredila. Dali imam pravo na novčanu pomoć kao i ostali taksisti s obzirom da plaćam porez i treba li da se prijavimda mi poreske obaveze miruju do ukidanja vanrednog stanja

    1. Dragi Joco,
      S obzirom da ste korisnik penzije, nemate pravo na direktna davanja, odnosno uplatu minimalca. Imate pravo na odlaganje poreza i doprinosa za mart, april i maj. Svi paušalci koji ispunjavaju uslove automatski su uključeni u korišćenje ove mere. Međutim ovim merama vaše obaveze su samo odložene. Ukoliko želite, vasu radnju možete zamrznuti u periodu u kom ne radite kako ne bi za taj period ne bi bili u obavezi da plaćate porez i doprinose.

      1. Najpre veliko hvala na objašnjenju uzmoibu za još jedan odgovor.Kako mogu da privremeno odjavim delatnost i od kog datuma i kako to da dostavim poreskoj upravi s obzirom da sam u kategoriji 65+građana sa zbranom izlaska.

  41. Postovanje imamo firmu doo usluge siscenja i brisanja firma nam je otvorena 6 meseci supruga se vodi kao direktor a ja kao osnivac firme .u proteklih meseci 6 meseci nismo imali uplate nije bilo posla al imamo otvereni racun u banci redovno placen porez mesecni u poreskoj pa bi vas zamolio da li mi ili sama supruga drugih radnika nemamo prijavlenih imamo pravo na pomoc hvala puno

    1. Dragi Bato,
      Ukoliko ste vi i vaša žena zaposleni, odnosno u radnom odnosu u društvu i ispunjavate uslove koji su definisani, imate pravo na ove mere. Potrebno je samo da pri podnošenju prijave PPP-PD za vaše zarade, kao datum plaćanja označite 04.01.2021. godine. Više o uredbi možete pročitati i u našem drugom tekstu.

  42. Poštovani,

    preduzetnik sam u sistemu pdv-a. Zarade za mart sam isplatio radnicima na račun iz sredstava svoje radnje, da ne bi ostali bez novca u ovom nesigurnom vremenu, a doprinose za mart im jos nisam uplatio. Kakava je procedura za moj slučaj.

    Hvala unapred

  43. Poštovani , kakav će biti poreski tretman paušalca koji nema zaposlenih radnika a dobiće 30.000,00 ? Ministar je napomenuo da se plaćaju porezi i doprinosi. Za paušalce nema instrukcija. Hvala

  44. Poštovani,

    Zamolila bih Vas za pomoć. Suprug ima prijavljenu taxi delatnost, ali je trenutno na radu u inostranstvu. Ima otvorena dva tekuća računa, ali ne i sertifikovan el potpis da bih mogla na portalu e Porezi da odaberem banku,.Da li postoji neka opcija za ovakav slučaj?

    Srdačan pozdrav i unapred hvala na odgovoru.

    1. Draga Ljubice,
      Ukoliko nema elektronski potpis, ovlašćenje može dati nekom drugom da može pristupiti ePorezi portalu za njega i podneti prijavu.
      Ukoliko ovlašćenje želite da date nama, slobodno se javite na pausal@clever.rs mejl kako bi vas uputili u dalje korake.
      Pozdrav!

  45. Molim vas za dodatno razjašnjenje „automatskog prijavljivanja“ u slučaju samozaposlenih paušalaca koji nemaju druge zaposlene. U objašnjenjima mera rečeno je da samo odaberemo banku preko E-poreza, što sam i uradila, te da će sve ostalo ići „automatski“, a banka mi danas šalje obaveštenje da treba da otvorim namenski račun??? Sada nije jasno da li je to samo cirkularna poruka koju banka šalje svim korisnicima-preduzetnicima (pa se na nekog odnosi, a na nekog ne), ili treba uraditi posebno i taj korak. Takođe, da li se zna na koji ćemo način dobijati potvrdu o tome da smo ušli u sistem mera? (Te time znati i da li možemo da odložimo plaćanje poreza i doprinosa.) Unapred hvala.

    1. Draga Angelina,
      Ukoliko ste predali prijavu, namenski račun će vam banka sama otvoriti. Verovatno je u pitanju bila poruka obaveštenja za sve klijente. Proveru možete vršiti na sajtu NBS, da vidite da li vam je otvoren namenski račun, mada verujemo da će vas i vaša banka obavestiti kada on bude otvoren.

  46. Pausalac sam i nemam zaposlene ja sam radim.Ugašen mi je jedan racun jer nije bilo uplate.U cetvrtak sam otvorio nov racun da li ima potrebe da podnosim prijavu i da izaberem banku jer ne znam sad da li se i taj stari racun koji je ugasen racuna?

  47. Ja sam taksista preduzetnik iz Beograda. U apr su mi zavedena tri tekuca racuna kod tri razlicite banke.Jos zvek nisam izvadio elektronski sertifikat.Trebao bih da do 25.aprila na neki nacin odaberwm racun na koji ce mi drzava uplatiti pomoc…Kako to da izvedem ?

    1. Dragi Aljoša,
      Ukoliko nemate elektronski potpis, ovlašćenje da podnese ovu prijavu u vaše ime možete dati nekom drugom.
      Ukoliko želite da nama date ovlašćenje, slobodno nam se javite na pausal@clever.rs kako bi vas uputili u dalje korake.

  48. Pozdrav,imam jedno pitanje u vezi najavljene novcane pomoci od 100 eura svim punoletnim gradjanima.Nisam zaposlen,i nemam otvoren racun u banci,samo licnu kartu.Sta mi je potrebno da bih i ja peimio pomoc kao i svi ostali gradjani

  49. Registrovan sam u apr kao taxi preduzetnik.Jos uvek nisam kupio elektronski sertifikat a posto imam vise tekucih racuna vezanih za taxi trbao bio 9nline preko euprave da ozaberem racun na koji da mi legne pomoc drzave…Kako to a izvedel bez elektronskog sertifikata

  50. Postovani,
    Doo ima jednog zaposlenog i ppppd jos nije predala i samim tim ni platila. Planiraju u utorak da predaju i plate pa bi onda mere koristili od aprila. Da li moze tako s obzirom da ce ppppd biti predata nakon donosenja Uredbe? Hvala i srdacan pozdrav.

    1. Draga Sonja,
      U uredbi je definisano da se ove mere mogu koristiti za april, maj i jun, umesto mart, april i maj u slučaju da je poreski obveznik već podneo prijavu i delimično ili u celosti i isplatio do objave Uredbe. Po našem mišljenju, u prvoj prijavi koju podnesete, odnosno za mart, bi trebalo da se prijavite na korišćenje ovih mera.

  51. Poštovani,
    Da li preduzetnik koji je na samooporezivanju treba sa namenskog računa da prebaci na svoj lični račun novac koji dobije? S obzirom da ne isplaćuje sebi ličnu zaradu i ne podnosi PPP-PD prijavu, da li ima još neke poreske obaveze osim onih doprinosa koje inače plaća svakog meseca?

    1. Draga Marija,
      Nažalost na ovo pitanje još uvek nemamo odgovr. Sutra smo organizovali webinar sa temom novih ekonomskih mera, pa nam se možete priključiti i postaviti sva pitanja koja vas zanimaju.
      Pozdrav!

  52. Prijavljena je banka u poreskoj za namenski racu dana 14.04.2020. Kada je banka u obavezi da najksanije otvari namenski racun i da li se moze na NBS proveriti da li je otvoren racun tj. dali ce se pojaviti u pretrazivanjima.

  53. Poštovani,

    taksista sam, paušalac i poreze i doprinose plaćam po rešenju.
    Da li bi po dobijanju pomoći imao neke naknadne obaveza placanja poreza i doprinosa?

    pozdrav

    1. Dragi Dragoslave,
      Naše mišljenje je da paušalci neće imati obavezu plaćanja dodatnih poreza i doprinosa za uplate koje prime od države. Međutim, zvanično mišljenje Ministarstva finansija još uvek nismo dobili. Sve nove informacije koje budemo imali, objavićemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

  54. Poštovani, bio biha vam zahvalan za sledeći odgovor:
    S obzirom da naša kompanija ima samo jednu poslovnu banku …da li je potrebno da idemo na sajt e-uprava i izaberemo poslovnu banku ili nije potrebno?

    Hvala unapred na odgovoru!

  55. Ja sam vlasnik radnje ,na trudnicko bolovanje sam od Maja 2019 godine,koje traje na jednu godinu..Radnja nema drugih zaposljenih radnika, status mirovanja dok sam na trudnicko bolovanje.Pitam imam li pravo za pomoc koju drzava sad odobrava po osnovu vanrednog stanja.

    1. Dok ste na bolovanju za koje već primate naknadu od države, nemate pravo na korišćenje ovih mera. Međutim da li imate pravo na korišćenje mera za period pre nego što otvorite bolovanje, nažalost još uvek nemamo odgovor. Sve nove informacije koje budemo dobili objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

  56. Pozdrav
    Kako Da se prijavim za ove ekomske mere 3 prosecne plate u pitanju je registrovan Taksi Preduzetnik nemam Eporeze kao ni citac registrovano pa me zanima gde i kako bez portala neki meil neto sa brojem racuna

    1. Dragi Loki,
      Ukoliko imate otvorenih računa u više banaka, morate podneti ovu prijavu putem portala ePorezi. Ako nemate elektronski potpis, ovlašćenje možete dati nekom drugom, da prijavu podnese u vaše ime. Ukoliko želite da date nama ovlašćenje, slobodno nam se javite na pausal@clever.rs kako bi vas uputili u dalje korake.

  57. Postovani,

    Kao preduzetnik pausalac nemam ni jedan racun u pretrazi na NBS dok na e-porezima imam mogucnost izbora otvaranja namenskog racuna kod Komercijalne banke (imala sam ranije racun koji je ugasen jer nije bio aktivan). Da li je dovoljno da samo izaberem KB na e-porezima ukoliko vec ta opcija postoji? Pozdrav

    1. Draga Katarina,
      Na ePoreziima možete videti i banke kod kojih ste ranije imali račune, međutim nije dovoljno da odaberete jednu od tih banaka – morate imati otvoren račun kod banke kako bi vam i namenski račun bio otvoren.

  58. Postovanje,
    situacija malo atipicna pa vam je predstavljam u celosti.
    Poreski obveznik fizicko lice, zaposleni jedna osoba u stutusu zaposlenog od jula 2019. bez prekida. Prijava za april uradjena, vrsta prijave ppp pd, uredno proknjizena sa rokom placanja do 04.01.2021. Kad udjem na prijavu IPB, upisani su moji podaci, ali poreska uprava ne vidi moju banku (tekuci racun fizickog lica sa kojeg se vrsi prebacivanje finansijskih sredstava prilikom placanja doprinosa po prijavi). Sistem mi nalaze da otvorim tekuci racun u banci i ne dozovolja mi bez toga da potpisem i podnesem prijavu. Kakav bi konkretno racun trebalo da otvorim? Da li moze da li mogu ja da otvorim neki namenski deo postojeceg racuna? Otvoriti novi namenski racun? Hoce li on kao takav biti prepoznat po autizmu? Par banaka nece uopste da otvaraju namenske racune jer daju objasnjenje da ce se u okviru postojecih po sluzbenoj duznosti otvarati namenski podracuni i nemaju sluha za moj problem. Molim da me uputite na pravi put, nekim savetom, buduci da je rok 25.04. za odabir racuna.
    Pozdrav!

    1. Draga Zorice,
      Namenski račun vi ne možete sami otvoriti, već će to banke uraditi po nalogu koji dobiju od Poreske uprave. Ukoliko imate ovaj problem, najbolje je da kontaktirate podršku Poreske uprave kako bi vam oni pomogli sa podnošenjem prijave.

  59. Poštovani,
    ukoliko sam zaposlenog primila u radni odnos posle uvodjenja vanrednog stanja, tj 23.marta, na koliko minimalaca imam pravo za njega, dva ili tri
    Hvala unpred

    1. Draga Biljo,
      Ukoliko ste prijavu za mart mesec podneli i makar delimično isplatili do donošenja Uredbe, potrebno je da prijavu za april podnesete do kraja aprila kako bi ostvarili pravo da ove mere koristite za 3 meseca.

  60. Da li preduzece koje koristi sredstva po Uredbi može isplaćivati zaostale bonuse iz ranijih godina ,posto se tretiraju kao zarada /zabrana se odnosi na isplatu dividendi /bez gubitka prava na sredstva iz uredbe do kraja godine?

      1. Zahvaljujem na brzom odgovoru.
        Da li firma prihvatanjem uredbe može zaposlenima umanjiti prilikom isplate neto zaradu za iznos fiskalnog davanja države za iznos 30367,04 ako bi ostatak za isplatu bio manji neto min.zarade.Ukupan iznos zarade je iznad min. Neto zarade.

      1. Da li je jos neko imao problem sa dugmetom Potpisi i Podnesi jer taj korak ne prolazi. Stranica samo vrti i nema nikakve verifikacije i dodatnih info.

        Uspesno su instalirani svi servisi i sertifikati, ePIA app, i sve radi osim samog klika na ePorezi stranici.

        https://prnt.sc/s4r9z8 – ovo dugme.

        Pa ako je neko imao slican problem, zamolicu za informaciju kako resiti.

        Unapred veliko hvala!

  61. Postovani,
    da li je dovoljno samo sacuvati odabranu banku i ostaviti status u pripremi. U poruci ispod statusa pise da je prijava bez gresaka i moze biti potpisana i podneta, ali ta opcija ne funkcionise.
    Pozdrav!

    1. Dragi Zeljko,
      Ukoliko imate problem da podnesete prijavu, možete kontaktirati podršku Poreske uprave kako bi vam pomogli da se problem otkloni. Potrebno je da prijavu i podnesete.
      Pozdrav!

  62. Poštovani/a,

    Kada novac legne na račun preduzetnika paušalca koji nema zaposlene (novac za njega lično), kako on raspolaže sa njim?
    Može da ode u banku i podigne novac nalogom za isplatu sa šifrom 166?
    Ili uz šifru 140?
    Ili nalogom za prenos isplaćuje sebi na račun za fizičko lice?

    Unapred zahvalan.

    1. Dragi Bobane,
      Najavljeno je da neće biti moguće podizanje gotovine sa namenskog računa. Međutim, još uvek nije poznato kako će se prebacivati sredstva sa namenskog računa. Sve nove informacije koje budemo dobili, objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

  63. Juce sam otvorila tekuci racun firme koji na sajtu NBS prikazuje kao jedini a verovatno u e Porezi pokazuje i stari racun koji je ugasen. Da li ce se otvoriti namenski racun i ako im s emozda prikazuje taj ugaseni racun?

  64. Postovani,
    da li kao samostalni muzicar (pausalac sam – placam porez, penziono i zdravstveno po resenju) mogu ostvariti pravo na isplatu 3 mes. minimalne zarade. Ako mogu, da li prijavu za ostvarenje ovog prava podnosim licno, ili to treba da uradi u moje ime Udruzenje muzicara ciji sam clan, ili ce biti po automatizmu?
    Unapred hvala na odgovoru.

    1. Dragi Mihajlo,
      Ukoliko imate račune otvorene u više banaka u obavezi ste da podnesete prijavu o kojoj smo pisali u ovom blogu. Ukoliko imate samo jedan, nije potrebno da se prijavljujete na ove mere, već ćete automatski biti prijavljeni ukoliko ispunjavate uslove.

  65. Postovani,
    Posalo sam Vam mejl. Zelim da Vas ovlastim da u moje ime izaberete banku jer je meni istekao sertifikat. Kada mogu ocekivati odgovor sa Vase strane s obzirom da mi istice rok i da moram znati na cemu sam.

  66. Poznato je da preduzetnik, preduzetnik paušalac i ostali preduzetnici koji ne isplaćuje sebi ličnu zaradu ne podnosi za sebe PPP-PD prijavu, takođe znamo da i takvi preduzetnici mogu očekivati da će dobiti za sebe taj iznos direktnog davanja od 30.367,04 dinara mesečno (martovska minimalna neto zarada). Takvih preduzetnika je jako mnogo. Zna li se na koji način (koja šifra plaćanja) će preduzetnik sebi prebaciti sa Covid namenskog računa na svoj lični račun taj iznos minimalne neto zarade ????? Da sad ne širimo temu kako je za neke šifre plaćanja potreban broj BOP-a… U svakom slučaju ako budete imali informaciju kako će se rešiti ta isplata za preduzetnike koji ne isplaćuju sebi lilnu zaradu bilo bi super da objavite.
    Hvala i svako dobro !!!

  67. Postovani, banka na ePorezi portalu izabrana tek danas – 26. aprila. Da li ce biti prihvacena i na njoj otvoren namenski racun? Ukoliko izbor nije prihvacen, da li ce namenski racun biti otvoren u bilo kojoj od ove dve banke? Hvala unapred na odgovoru.

    1. Dragi Nikola,

      Nažalost ne znamo da li će biti prihvaćena, pretpostavka je da neće, a nemamo potvrđenu informaciju da li će automatski biti otvoren u jednoj od banaka.

  68. U vise navrata sam pokusavao na vasem sajtu da proverim dali mi je otvoren namenski racun
    Odgovor je bio,ne postoji racun na osnovu unetih podataka.Na mom portalu ePorezi uredno sam se opredeloi na kom racing da se izvrsi uplata.Sta mi je valja ciniti. Hvala.

    1. Dragi Ivane,

      Još uvek nisu otvoreni svi računi, ukoliko ste podneli prijavu ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema. Nemamo informaciju do kada će biti otvoreni svi računi, sačekajte još malo.

  69. Poštovani,
    Kao preduzetnik paušalac nisam u predviđenom roku do 25.04. odabrao banku i račun na koji bih želeo da mi se izvrši uplata direktnih davanja.
    S obzriom da imam otvoren račun samo u jednoj banci i banka mi je automatski otvorila namenski račun, broj 340-xxxxxx-xx, uz obaveštenje da će na taj račun biti isplaćivana direktna davanja od strane Ministarstva finansija Republike Srbije.

    Da li sam kašnjenjem sa prijavom putem portala E-porezi izgubio mogućnost konkurisanja za ova sredstava ili postoji drugi način naknadnog konkurisanja tj dostavljanja ovog računa? Ili je on u ovom slučaju automatski dostavljen Ministarstvu.

    Unapred zahvalan na odgovoru.

  70. Postovani, dobio sam mejl od banke sa brojem namenskog racuna. Trenutno imam racun u samo jednoj banci i nemam zaposlenih. Posto nemam elektronski potpis i imam samo racun u jednoj banci, citajuci iz vasih komentara shvatio sam da nije potrebno da bilo sta prijavljujem na portalu e porezi. Da li sam u pravu? Hvala

  71. Poštovani,
    Dana 30.04.2020. prijavili smo se za odlaganje poreskih obaveza i primanje tri minimalca po zaposlenom tako što smo u poreskoj prijavi upisali datum 04.01.2021. Zakasnili smo, međutim da odaberemo banku u kojoj će nam se otvoriti namenski račun jer je rok bio 25.04.2020. Šta da radimo?
    Hvala na odgovoru i veliki pozdrav.

    1. Dragi Slobodane,
      Uplate se neće vršiti na vaš postojeći račun, već biti otvoren novi namenski račun u banci u kojoj vam je već otvoren redovan tekući račun. Ovde možete videti kako da proverite da li vam je ovaj račun već otvoren.

    1. Dragi Miroslave,
      Ukoliko ne zelite da koristite ove mere potrebno je samo da novac koji vam legne na namenski racun ne trosite i svoje poreze i doprinose redovno izmirujete.
      Ukoliko se novac sa namenskog racuna ne potrosi, on ce biti vracen u budzet Republike Srbije.

  72. Većina građana-zaposlenih, baš kao i ja, imamo blokiran račun od strane javnih izvršitelja u banci. Da li mi zaposleni možemo računati na minimalac ili će po automatizmu biti isplaćen javnom izvršitelju sa našeg računa. Pitanje da li mi zaposleni možemo otvoriti namenski račun u banci koji nebi bio dostupan javnim izvršiteljima bar za ove tri uplate od strane države. Unapred hvala.

    1. Dragi Nevene,
      Po uredbi, namenski racuni koji ne mogu biti u blokadi se otvaraju samo vasem poslodavcu. Nazalost, nase misljenje je da ne postoji prepreka da vam se novac skine sa vaseg racuna kada vam legne, ukoliko je on u blokadi.

    1. Draga Danice,
      Ove mere ostvaruju firme, a ne direktno zaposleni. Vas poslodavac mora proveriti da li ispunjava uslove i ima pravo na koriscenje ovih mera, oceniti da li ih zeli prihvatiti, kao i da li ce ta sredstva iskoristiti za isplatu zarada zaposlenih koje im svakako pripadaju po ugovoru ili ce zaposlenim povecati zarade tokom ovog perioda.

  73. Поштовани,
    Нисам одабрао ж.рачун на који ће ми се отворити наменски рачун кодид-19, проверавао сам у обе банке и није отворен. Губим ли право на исплату? Који је даљи поступак?

    1. Dragi Nik,
      Rok za odabir racuna bio je do 25. aprila. Kako ste ga propustili, verovatno je da necete moci da ostvarite pravo na koriscenje ovih mera, ali mozete proveriti u poreskoj upravi za svaki slucaj.

  74. Poštovani,
    Nisam odabrao ž.račun na koji će mi se otvoriti namenski račun kodid-19, proveravao sam u obe banke i nije otvoren. Gubim li pravo na isplatu? Koji je dalji postupak?

    1. Dragi Nik,
      Po uredbi bili ste u obavezi da podnesete prijavu za odabir racuna do 25.04. Po nasem misljenju, vise nemate pravo da se prijavite, ali mozete pokusati da kontaktirate poresku upravu ukoliko postoji neki nacin da se i dalje prijavite.

  75. Pitanje:
    Banku sam izabrala 24. aprila 2020, ali sam poresku prijavu za april podnela 04.maja 2020. (gde sam navela datum isplate 04.01.2021.) Da li cu dobiti sredstva za april ili samo za maj i jun?
    Hvala

  76. Poštovani,
    Meni je legla uplata na namenski račun i ja bih sada da sredstva prebacim na svoj lični račun. Zanima me koju šifru plaćanja treba da koristim, s obzirom da sam preduzetnica-paušalac I da ne isplaćujem sebi ličnu zaradu.
    Hvala unapred

  77. Poštovani,
    ja sam jedina zaposlena u DOO , racun je blokiran za neisplacene doprinose . Doprinosi se obracunavaju i prijavljaju na najnizu osnovicu , zarade sam se odrekla . Da li firma ima pravo na pomoć odlaganja doprinosa obzirom da je u blokadi zbog neizmirenih i da li ja kao zaposleni imam pravo na novcanu pomoc obzirom da sam se zarade odrekla ? Hvala unapred

    1. Draga Irena,
      Nije nam poznato da ukoliko ste u radnom odnosu se mozete odreci zarade. Ukoliko jeste u radnom odnosu, a ne placate doprinose na osnovu prijave ODO kao clan i direktor drustva, imate pravo na koriscenje ovih mera i na isplatu zarade. Cinjenica da je vas tekuci racun u blokadi ne utice na pravo koriscenja mera.

  78. Poštovani,

    Paušalac sam već 11 godina, a radnju sam stavio u mirovanje 30.04. Jedini sam kao vlasnik i zaposleni. Otvoren mi je namenski račun i legla je uplata minimalca. Da li i na koji način mogu podići taj novac, pošto je radnja u mirovanju?

    Hvala

    1. Dragi Marko,
      S obzirom da preduzetnici koji su u mirovanju mogu primiti ovaj novac bez aktiviranja radnje, nase misljenje je da mozete kao i ostali novac prebaciti na svoj licni racun. Medjutim, nismo dobili konkretan odgovor, pa mozete proveriti sa poreskom upravom pre nego sto raspolazete sredstvima.

    1. Dragi Dragane,
      Po nasim saznanjima, jos uvek nisu isplacena sva direktna davanja, vec se uplate i dalje vrse. Ukoliko ste zabrinuti, mozete kontaktirati poresku upravu kako bi proverili.

    1. Draga Nadice,
      Novac sa namenskog racuna se mora potrositi najkasnije do 15.08. Nakon toga bice vracen u budzet Republike Srbije ukoliko nije potrosen.

  79. Poštovani,
    Ja sam preduzetnik – paušalac, imam jednog zaposlenog. Civid donacija je legla za zaposlenog, a za mene kao vlasnika nije. Šta se dešava?

    1. Draga Sladjana,
      Po nasim saznanjima, desile su se greske pri uplati minimalaca. Ukoliko ispunjavate sve uslove i trebalo je da dobijete vise novca, mozete kontaktirati poresku upravu kako bi proverili sta se desava i kada ce ispraviti gresku.

  80. Postovani ja sam dobio prvu isplatu,imam pitanje za kolegu.Covek ima taksi radnju,i aktivna je,ali ne koristi poslovni racun,naravno mora se imati kada se otvara radnja.Imao je u nekoj banci i ta banka se zatvorila i njegov racun vise ne postoji.Da li moze sada da otvori u nekoj banci i da ostvari pravo na sledeca dva minimalca?Da li treba u poreskoj da promeni racun ili sta vec>?Hvala

    1. Dragi Dejane,
      S obzirom da je postojao rok do 25.04. da se odabere banka u kojoj ce biti otvoren namenski racun, nase misljenje je da nece moci da sada ostvari pravo. Ali najbolje je da proverite sa poreskom upravom, kako ne znamo njihov stav.

  81. Postovani,
    imam pausalnu radnju, nemam zaposlenih. Imam jedan racun u banci otvoren.Nisam podnosila nikakvu prijavu. Inace ja nemam pristup e porezu, vec drugo lice koje je ovlasceno za upotrebu elektronskih servisa. Proveravala sam izvode koji mi inace stizu na mejl, ali nikakvo obavestenje mi nije stiglo da je automatski otvoren racun covid niti da je uplacen minimalac. Na koji nacin mogu da proverim da li je otvoren covid racun? Da li treba da odem u banku da proverim? Takodje novo resenje za doprinose i porez za 2020 godinu jos uvek mi nije stiglo. Dok je za prethodne dve godine stizalo.
    Unapred hvala.

    1. Draga Jelena,
      Ovde mozete videti kako da proverite da li vam je otvoren namenski racun online.
      Sto se tice vaseg poreskog resenja, od ove godine, resenja se vise ne salju u papirnom obliku postom, vec stizu putem portala ePorezi. Vise o tome mozete procitati ovde.

  82. hteo bi da postavim pitanje ja sam popunio prijavu i kada sam usao na odabir banke meni je izbacilo banka intesa i ja sam potvrdio izbacilo mi je prijava podneta .kada sam otisao u banku oni su mi rekli da mi je racun ugaswn u septembru ja sam podneo za otvaranje drugog racuna i u proceduri sam stabi trebao da raaadim ako mozete dami objasnite molio bih vas unapred hvala.

      1. Ja sam prijavu podneo na vreme i meni je pokazalo prijava podneta ali nisam znao da mi je račun ugašen sada čekam da mi se otvori drugi kakva je onda situacija dali će mi se račun namenski aktivirati kad dobijem ovaj drugi račun novi u banci

  83. Tako sam uzbuđena što sam dobila zajam od zajmodavca koji mi je pomogao oko mog zajma. Bilo je nevjerojatno kako sam dobio zajam … Pokušao sam drugu uslugu, ali nikad nisam mogao dobiti zajam od te usluge. Neki od njih tražit će od mene da ispunim puno dokumenata i na kraju dana neće dobro završiti. Ali sretan sam nakon susreta s Elenom Nino. Uspio sam dobiti zajam od 22.000 eura, sada mi posao ide dobro i želim da to danas znate svi jer su brzi i 100% pouzdani. Sada plaćam zajam koji sam dobio od tvrtke Elena Nino zajmove u cijelom svijetu. Stupite u kontakt s njima i ne gubite vrijeme s njima, molimo kontaktirajte ovu e-poštu: elenanino0007@gmail.com

  84. Pozdrav,
    Pausalna radnja je bila zamrznuta oko godinu dana, sve do 25. avgusta.
    Racun u banci sve to vreme otvoren.

    Da li imam prava na pomoc drzave za mesec septembar, sada kada je pausalna radnja aktivna?
    Ne vidim da uopste imam otvoren „Covid“ racun.
    Ako imam, kome da se obratim za dobijanje te pomoci?

    Hvala

  85. Postovanje, otvorio sam IPB i IPDD prijavu. Imam jedan racun. U polju gde treba da upisem naziv banke ne mogu nista da pisem? Isto i u polju gde treba da dam izjavu. Da li znate u cemu je problem, jer koliko sam razumeo nije automatski, vec moram da podnesem prijavu.

    pozdrav, Nenad

  86. Postovani,
    Preduzetnik sam pausalac,imam jednog zaposlenog. Novcanu pomoc sam dobio samo za jedno od nas dvoje, Zasto je to tako? Kome treba da se obratim da zatrazim i drugih 15000din? I postavlja se pitanje, kome treba da isplatim ovih 15hiljada, sebi ili radnici?
    Hvalq unapred!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *