Niste plaćali porez i doprinose? Platite na rate!

Verovatno ste u toku svog poslovanja bili u prilici da ne platite porez i doprinose na vreme. Kao što znate u tom slučaju stvara se kamata i vaš dug se uvećava. To nije problem kada su dugovanja mala, međutim, šta ako niste plaćali celu godinu ili više?

Bez obzira da li niste bili u mogućnosti da platite ili su zaduženja u Poreskoj upravi tekla bez vašeg znanja, možete izbeći gomilanje dugovanja podnošenjem zahteva za reprogram.

Šta je potrebno da znate?

 • Pre nego što podnesete zahtev za reprogram, proverite svoje stanje u Poreskoj upravi. Ukoliko postoji pretplata na nekom od računa, bez obzira na to koji iznos je u pitanju, morate najpre podneti zahtev za preknjiženje. Tek kada na računima ne postoji višak, Poreska uprava može pristupiti obradi zahteva za reprogram.
 • Ukoliko je dug koji imate veći od 1.500.000 dinara, morate dati sredstvo obezbeđenja, odnosno garanciju da ćete redovno plaćati. To može biti hipoteka na nepokretnosti, zalog na pokretnim stvarima, bankarska garancija…
 • Prilikom podnošenja zahteva navodite na koliko mesečnih rata želite da platite dug, ali imajte u vidu da je maksimalan broj 60.
 • Da biste ostvarili pravo na odlaganje poreskog duga morate izmiriti sve tekuće obaveze, odnosno sve obaveze nastale u toku godine kada podnosite zahtev.

Šta se dešava posle podnošenja zahteva?

 • Nakon što uđete u proces reprograma potrebno je da redovno izmirujete tekuće obaveze (do 15. u mesecu) i obaveze određene rešenjem o reprogramu. U suprotnom, poreski organi moći će da izvrše prinudnu naplatu ili naplatu iz sredstva obezbeđenja.
 • Kada Poreska uprava odobri reprogram, doneće rešenje po kome ćete plaćati rate i u kom će biti naznačeno koliko je potrebno da platite, na koji račun, sa kojim pozivom na broj i do kog datuma. 
 • Prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji (član 76), dokle god redovno izmirujete rate i obaveze otpisuje se 50% kamate na taj dug.

Primer zahteva za reprogram možete pogledati na sajtu, ali vam savetujem da ipak posetite svoju Poresku upravu koja će vam onda dati dokumentaciju koju je potrebno da potpišete, jer često svaka uprava ima dokument različitog izgleda.

 

33 comments

 1. Zdravo, Hvala na tekstu!
  Da li imate informaciju koliko dugo se čuvaju, odnosno posle kog vremena se brišu, podaci o blokadi sa sajta NBS?

   1. Hvala Vam na odgovoru! Posto smo do sada dva puta vec „ispali“ iz reprograma zbog manje uplacenog iznosa (oba puta smo ispali zbog otprilike 500 din manje uplacenog iznosa od potrebnog, zbog stalne promene poreske osnovice) moje pitanje je da li mozemo ponovo (3.put) uci reprogram? Tekuce poreske obaveze redovno izmirujemo. Hvala Vam!

    1. Dragi Zorane,

     Verujem da možete ponovo da podnesete zahtev, ukoliko redovno izmirujete zaduženja. Svakako se posavetujte sa svojim inspektorom radi konsolidacije stanja i da biste videli s obzirom na vanredno stanje kakva je procedura.

 2. Zdravo,

  da li znate koliko je potrebno PU da odluci o molbi za reprogram. Predala sam molbu na BG opstini Zvezdara pocetkom ove godine, i od njih vec par meseci ni traga ni glasa….rekose, pozvace…
  Hvala!

  1. Draga Aleksandra,

   Zavisi od PU, ali ako ste predali početkom godine najbolje bi bilo da kontaktirate PU. Moguće da je sad nastao zastoj zbog trenutne situacije.

 3. Postovanje,
  Na osnovu dobijenog resenja o porezu apsolutnih prava od Poreske uprave dana 08.04.2020. kao fizicko lice pismeno sam se obratila poreskom sa molbom za ulazak u reprogram sto mi je odobreno
  pod uslovom da popunim ZOPDP zahtev.
  Pitam vas da li je moguce krenuti sa reprogramom tj. ratama po ukidanju VANREDNOG STANJA?
  Ukoliko jeste da li sada treba da apliciram za reprogram?
  Zahvaljujem

  1. Draga Olivera,

   Nisam sigurna da je moguće, mere koje su donete odnose se na odlaganje poreza i doprinsa na plate. Najbolje je da se posavetujete sa PU i postupite prema njihovom uputstvu.

 4. Postovanje Sonja,

  Vec par godina sam u reprogramu i uvek sam uplacivao malo vise.
  Sta se desava u slucaju prevremene otplate reprograma? Treba li neki zahtev/molbu da pisem PU ili ce to automatski da se uradi?

  1. Dragi Nikola,
   Mozete samo sacekati da vas i poreska zaduzi do poslednje rate, kada se zatvara reprogram ili kontaktirati poreskog inspektora, ako vam je to potrebno, kako bi videli da li postoji mogucnost da vam odmah proknjize sva zaduzenja, kako bi sveli stanje na nulu.

 5. Da li se ovaj reprogram za placanje poreza na rate, odnosi o na predutetnike koji su izbrisani iz APR zbog blokade racuna od 2 god..?

  1. Draga Slađo,

   Trebalo bi da možete da uzmete reprogram, ali je najbolje da se posavetujete sa svojim inspektorom.

 6. Pozdrav, da li znate mozda, ukoliko se podnese zahtev za reprogam pod kojim uslovima on moze biti odbijen? Plasim se da podnesem zahtev za reprogam pa da me odbiju i onda blokiraju racun, pa da sama sebi ubrzam “zatezanje omce oko vrata”…

  1. Draga Ivana,

   Nije nam do sada poznat slučaj da se odbije zahtev za reprogram, ali će vam najverovatnije pre odobrenja tražiti da izmirite sve tekuće obaveze.

 7. Pozdrav! Da li za reprogram duga može da se podnese zahtev tokom cele godine ili postoje odredjeni „pozivi“ od strane države/poreske?
  Hvala

 8. Da li je moguće uložiti žalbu na rešenje ? Ako je odobren minimalan broj rata, na dug koji je veći od 100 000?

 9. Postovani, da li moram vracati onu prvu pomoc od drzave, ako sam preduzetnik pausalac koji je po sili zakona u julu izbrisan iz APR-a (posto sam vise od dve godine u blokadi zbog poreskog duga)? Pozdrav!

 10. Da li je poreska uprava bila u obavezi da me obavesti o prestanku reprograma(ispadanjuiz rep.) Posto 2017g.nisam redovno izmirivao tekuce obaveze.2020 g.sam prevremeno ispatio reprogram zbog odlaska u in.penziju,rekli su mi da moram da isplatim i svu kamatu jer sam 2017 g ispao iz reprograma

 11. Koja je procedura za odlaganje poreza i doprinosa jer nisam trenutno u mogucnosti da izmirim dugovanje za Jul i Avgust za koje jedino nije placeno?. Dobio sam email sa upozorenjem da moram da izmirim dug u suprotnom bice pokrenuta prinudna naplata.

 12. Pozdrav,dobio sam reprogram I podneo sam žalbu na visinu duga, žalba odbijena i tada počinjem da plaćam (30 rata).nakon čega dobijem rešenje o isključivanju iz reprograma (nisam plaćao 3meseca čekajući odgovor na žalbu). Dali imam pravo na novi reprograma?

 13. Kao preduzetnik zamrznuo sam firmu-preuzetnicku radnju 2017. god. Imam dug za doprinose tj. porez od oko 150-200 hiljada + jos toliko, ako ne i vise, kamata.

  Da li ja imam prava da podnesem zahtev za reprogram i otplacivanje duga na rate?

  Srdacan pozdrav

 14. Postovani,
  Moj dug za poreze i doprinose je zakljucno sa 2011.god kada je prodavnica zatvorena, s obzirom na to da je moj otac vodio posao, mislio je da to zastareva, tako da sam tek prosle godine saznala da sada dugujem poprilicnu svotu novca. Procitala sam da dugovi pre 2014 god mogu da zastare posle 10 godina ukoliko se ne dobije opomena. Zanima me koliko je to tacno, da li imate iskustva sa ovakvim slucajem?
  Hvala unapred

 15. Ukoliko je firma zatvorena 2013 godine, advokatska kancelarija, i ostao je dug samo za PIO doprinose, ostali su izmireni, da li se isto može podneti zahtev za reprogram?JER MENI SU BLOKIRALI RAČUN te advokatske kancelarije 2016 godine,3 godine nakon zatvaranja firme. Kancelarija ne postoji, da li mogu na ličnim sredstvima da pokrenu prinudnu naplatu i da li ja isto mogu na 60 meseci da sklopimreprogram

 16. Da li posle zakljucenja reprograma i redovnog otplacivanja rata tece neka kamata od dana zakljucenja reprograma pa do dospelosti svake rate?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *