Zapošljavanje stranaca – novi početak od februara 2024.

Ove godine su usvojene izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca, kojima je pojednostavljeno zapošljavanje stranaca i skraćen postupak . Manji deo izmena je stupio na snagu u avgustu 2023, dok će se veći i važniji deo primenjivati od 1. februara 2024. godine. 

Ako planiraš da zaposliš radnika stanca, ili si pak stranac u Srbiji koji zna srpski jezik 🙂 da vidimo šta se menja i kako će ove izmene uticati na tebe.

Kako trenutno izgleda zapošljavanje stranaca?

Postupak zapošljavanja stranaca je isti za sve:

  • Kao preduslov za zapošljavanje traži se izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje. NSZ sprovodi test tržišta u cilju da otkrije da li na evidenciji nezaposlenih lica (domaćih državljana) postoje radnici koji odgovaraju zahtevima poslodavca.
  • Podnosi se zahtev MUP-u za privremeni boravak po osnovu zapošljavanja.
  • Po dobijanju privremenog boravka podnosi se zahtev Nacionalnoj službi za dozvolu za rad

Oba postupka mogu da traju i po nekoliko nedelja, što znatno otežava početak radnog odnosa.

Ako te bune radne dozvole, hajde da i njih razjasnimo:

  • Radne dozvole za zapošljavanje i samozapošljavanje su dozvole koje se izdaju za konkretno radno mesto kod određenog poslodavca. Stranac koji ima tu dozvolu ne može da pređe kod drugog poslodavca sa istom radnom dozvolom, pa čak ni da bude premešten na drugo radno mesto u okviru iste kompanije.
  • Lična radna dozvola može se izdati strancu koji ima stalno nastanjenje u Republici Srbiji ili članu uže porodice državljanina Srbije odnosno stranca na stalnom nastanjenju. Ova vrsta radne dozvole je mnogo fleksibilnija jer nije vezana za određenog poslodavca ili radno mesto. Poslodavac može zaposliti stranca s tom radnom dozvolom kao i domaćeg radnika, samo mora čuvati original radne dozvole dok traje radni odnos.

Kako će izgledati zapošljavanje stranaca od 1. februara 2024?

Izmenama oba zakona uvode se bitne promene:

  • Rad bez radne dozvole:

Stranci koji su osnivači, zastupnici ili članovi domaćeg privrednog društva moći će da rade bez radne dozvole pod uslovom da nisu zaposleni u tom pravnom licu i da njihov boravak u Srbiji traje najduže 90 dana u periodu od 180 dana (ili u skladu s periodom propisanim posebnim međunarodnim ugovorom).

  • Boravišna i radna dozvola u jednom:

Izdavanje boravišne i radne dozvole se objedinjuje kroz postupak odobravanja jedinstvene dozvole. Ta nova dozvola će biti dostupna za svrhe zapošljavanja (uključujući i samozapošljavanje). Nadležnost je pripala MUP-u i proces se skraćuje na 15 dana. Zahtevi za jedinstvenu dozvolu će se podnositi isključivo elektronski. Stranci koji moraju dobiti vizu za ulazak u Srbiju sada mogu elektronski podneti zahtev za radnu vizu (tip D).

Jednom kada dobiju jedinstvenu dozvolu, stranci mogu promeniti poslodavca ili raditi kod više poslodavaca bez ponovnog apliciranja. Ova promena se može ostvariti elektronskim zahtevom za promenu, a odluka će biti doneta u roku od 10 dana.

  • Kategorije stranaca koji će moći da rade bez jedinstvene dozvole (tj. bez dozvole za rad):

To su pre svega stranci na stalnom nastanjenju, ali i oni koji imaju privremeni boravak po osnovu spajanja porodice, vlasništva nad nepokretnošću, studiranja i dr., kao i članovi uže porodice stranaca nosilaca jedinstvene dozvole.

Važna info: Privremeni boravak će se izdavati na period do tri godine umesto dosadašnje jedne godine. Produženje se može podneti elektronski, čak i ako stranac nije u Srbiji.

Šta se dešava u međuperiodu do početka važenja izmena?

U periodu do 1. februara 2024. godine primenjuju se dosadašnji propisi odnosno postupci za dobijanje boravišne i radne dozvole. Iz Nacionalne službe za zapošljavanje dobili smo informacije da se novi podzakonski akti još uvek čekaju. Sve radne dozvole izdate u međuvremenu nastaviće da važe i posle 1. februara 2024. godine. Za sve dileme i informacije vezane za zapošljavanje stranaca možeš kontaktirati Direkciju NSZ.

Ako ti trebaju poslovni saveti na engleskom ili srpskom, pomoć oko registracije preduzetnika ili podrška u komunikaciji sa državnim organima, slobodno nam piši na office@pausal.rs. Tu smo da ti pomognemo u tvom konkretnom slučaju!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *