Buđenje digitalnog preduzetništva

U ovoj godini, Centar za istraživanje javnih politika radi na istraživanju „Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena“

Tema istraživanja su potencijali digitalnog posla da preraste u preduzetništvo i koje su prednosti i mane te odluke, iz perspektive digitalnih radnica. Dakle, fokus je na ženama koje najveći deo svog poslovanja obavljaju putem digitalnih platformi, poput Upwork, Freelancer, 99design itd. 

 

Koji je cilj ovog istraživanja?

Prema Centru za istraživanje javnih politika, digitalne radnice iz Srbije, koje rade na daljinu putem globalnih digitalnih platformi, čine novu ranjivu grupu u društvu. One nisu samo nevidljive za lokalne donosioce politika i zainteresovane strane, već takođe ili nemaju, ili imaju ograničen pristup socijalnim uslugama koje proizilaze iz formalne zaposlenosti. Projekat “DEA – Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena“ ima za cilj da poveća broj formalno zaposlenih kroz promociju preduzetništva među ženama digitalnim radnicama iz Srbije u sektorima koji stvaraju višu dodatu vrednost, ali još uvek nisu prepoznati kao takvi.

Kako možete da doprinesete istraživanju?

Istraživanje je u trenutno toku i Centar poziva sve zainteresovane devojke i žene koje obavljaju posao putem digitalnih platformi, a smatraju da mogu doprineti istraživanju, da se jave putem meila office@publicpolicy.rs i dogovore oko termina za intervju.

Intervju može biti putem skype-a ili uživo, traje do sat vremena, a tema razgovora je posao preko platforme, njegove dobre i loše strane i planovi za budućnost. Identitet sagovornice je u potpunosti sačuvan i pružene informacije se koriste isključivo u cilju istraživanja.

 

Vodeći partner na projektu je Udruženje poslovnih žena Srbije, a projekat podržava i UN WOMEN u Srbiji.

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *