Paušalna osnovica se neće povećavati za više od 10% do kraja 2025. godine

U „Službenom glasniku RS“ br. 89/2023 objavljena je Uredba o izmeni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. Uredbom je produžen rok ograničenja povećanja poreske osnovice do 31. decembra 2025. godine. U tom periodu poreska osnovica se neće povećavati za više od 10% godišnje u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu.

Takođe, izmenjen je jedan element za utvrđivanje visine paušalnog prihoda, naime u delu koji se odnosi na vreme proteklo od registracije:

 • Za preduzetnika koji je registovan u godini za koju se utvrđuje poreska osnovica, za kalendarsku godinu u kojoj je registrovan polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,5. Ova tačka u prethodnoj Uredbi nije postojala.

Ostali koeficijenti su ostali nepromenjeni: za preduzetnika kod koga je na dan 31. decembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje poreska osnovica od registracije prošlo:

 • najviše 12 meseci – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,8;
 • više od 12, ali ne više od 24 meseca – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,85;
 • više od 24, ali ne više od 36 meseci – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,9;
 • više od 36 meseci – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 1.

Izuzetno, ukoliko je preduzetnik već bio registrovan u periodu kraćem od 18 meseci pre poslednje registracije, primenjuje se koeficijent 1.

Elementi koji se odnose na opštinu sedišta i godište preduzetnika, a koji takođe određuju visinu poreske osnovice za paušalce, ostali su bez izmena.

Podsetimo se, ako tek razmišljate o pokretanju paušalne „agencije“, visinu poreza i doprinosa za svoju izabranu šifru delatnosti, adresu i godište možete pogledati na kalkulatoru Poreske uprave.

S obzirom na to da primena Uredbe počinje od 1. januara 2024. godine, kalkulator sa izmenama će biti dostupan od sledeće godine.

6 comments

 1. Pozdrav,

  Ako moze razjasnjenje oko uvecanja osnovice, da li ocekujemo da ce se ona povecavati svake naredne godine, a sa njom i obaveze preduzetnika (konkretno pausalca), ili postoji neki krajnji limit do koga treba doci kada su troskovi preduzetnika u pitanju?
  U smislu izjednacavanja troskova svih preduzetnika pausalaca, bez obzira gde su registrovani.

  1. Dragi Nemanja,

   Skorašnjom uredbom je godišnje povećanje poreske osnovice za paušalce ograničeno na 10% godišnje do kraja 2025 godine. To znači da vam u tom periodu osnovica ne može biti povećana za više od 10% u odnosu na poresko rešenje iz prethodne godine. Pisali smo o tome na blogu.
   Napominjemo da to ograničenje ne važi u slučaju da promenite šifru delatnosti ili opštinu sedišta.
   Dakle ukoliko ne menjate šifru delatnosti odnosno opštinu, u sledeće dve godine vam poresko opterećenje neće porasti za više od 10% godišnje.

 2. Pozdrav,

  Ukoliko osnujem firmu npr. 16.04.2024. a kao datum otpocinjanja delatnosti stavim 15.08.2024. da li to znaci da od trenutka kada mi krecu poreske obaveze (sto je 15.08.) cu placati 1/2 utvrdjenog poreza i to samo do kraja 2024-te godine a ne do 15.08.2025. sto bi bilo godinu dana od otpocinjanja delatnosti?

  Hvala na odgovoru!

  1. Draga Milice, vi ćete od 15.08.2024. dobiti poresko rešenje po kojem ćete plaćati porez i doprinose do kraja 2024. godine. Prilikom obračuna će se umanjiti osnovica za 50% ukoliko je od datuma registracije proteklo manje od 12 meseci. Naredne godine dobijate novo rešenje po kojem ćete plaćati u 2025. godini i to rešenje neće biti veće od 10% u odnosu na rešenje iz 2024.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *