Paušalna osnovica se neće povećavati za više od 10% do kraja 2025. godine

U „Službenom glasniku RS“ br. 89/2023 objavljena je Uredba o izmeni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. Uredbom je produžen rok ograničenja povećanja poreske osnovice do 31. decembra 2025. godine. U tom periodu poreska osnovica se neće povećavati za više od 10% godišnje u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu.

Takođe, izmenjen je jedan element za utvrđivanje visine paušalnog prihoda, naime u delu koji se odnosi na vreme proteklo od registracije:

  • Za preduzetnika koji je registovan u godini za koju se utvrđuje poreska osnovica, za kalendarsku godinu u kojoj je registrovan polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,5. Ova tačka u prethodnoj Uredbi nije postojala.

Ostali koeficijenti su ostali nepromenjeni: za preduzetnika kod koga je na dan 31. decembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje poreska osnovica od registracije prošlo:

  • najviše 12 meseci – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,8;
  • više od 12, ali ne više od 24 meseca – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,85;
  • više od 24, ali ne više od 36 meseci – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 0,9;
  • više od 36 meseci – polazna osnovica se množi sa koeficijentom 1.

Izuzetno, ukoliko je preduzetnik već bio registrovan u periodu kraćem od 18 meseci pre poslednje registracije, primenjuje se koeficijent 1.

Elementi koji se odnose na opštinu sedišta i godište preduzetnika, a koji takođe određuju visinu poreske osnovice za paušalce, ostali su bez izmena.

Podsetimo se, ako tek razmišljate o pokretanju paušalne „agencije“, visinu poreza i doprinosa za svoju izabranu šifru delatnosti, adresu i godište možete pogledati na kalkulatoru Poreske uprave.

S obzirom na to da primena Uredbe počinje od 1. januara 2024. godine, kalkulator sa izmenama će biti dostupan od sledeće godine.

11 comments

  1. Pozdrav,

    Ako moze razjasnjenje oko uvecanja osnovice, da li ocekujemo da ce se ona povecavati svake naredne godine, a sa njom i obaveze preduzetnika (konkretno pausalca), ili postoji neki krajnji limit do koga treba doci kada su troskovi preduzetnika u pitanju?
    U smislu izjednacavanja troskova svih preduzetnika pausalaca, bez obzira gde su registrovani.

    1. Dragi Nemanja,

      Skorašnjom uredbom je godišnje povećanje poreske osnovice za paušalce ograničeno na 10% godišnje do kraja 2025 godine. To znači da vam u tom periodu osnovica ne može biti povećana za više od 10% u odnosu na poresko rešenje iz prethodne godine. Pisali smo o tome na blogu.
      Napominjemo da to ograničenje ne važi u slučaju da promenite šifru delatnosti ili opštinu sedišta.
      Dakle ukoliko ne menjate šifru delatnosti odnosno opštinu, u sledeće dve godine vam poresko opterećenje neće porasti za više od 10% godišnje.

      1. Molim Vas za pojašnjenje. Dobila sam rešenje o paušalnom oporezivanju za 2024 koja je u ukupnoj sumu mesečnog zaduženja veća za 14, 7% u odnosu na 2023. Osnovica nije veća od 10%, ali su PIO za 12% i zdravstveno 14%. Ne znam da li je to skočilo zbog životnog standarda ili zbog živaca:#?Sad bez šale da li imate mozda neko objašnjenje, jer ovo koje sam dobila od njih mi nista novo ne govori? Hvala.

  2. Pozdrav,

    Ukoliko osnujem firmu npr. 16.04.2024. a kao datum otpocinjanja delatnosti stavim 15.08.2024. da li to znaci da od trenutka kada mi krecu poreske obaveze (sto je 15.08.) cu placati 1/2 utvrdjenog poreza i to samo do kraja 2024-te godine a ne do 15.08.2025. sto bi bilo godinu dana od otpocinjanja delatnosti?

    Hvala na odgovoru!

    1. Draga Milice, vi ćete od 15.08.2024. dobiti poresko rešenje po kojem ćete plaćati porez i doprinose do kraja 2024. godine. Prilikom obračuna će se umanjiti osnovica za 50% ukoliko je od datuma registracije proteklo manje od 12 meseci. Naredne godine dobijate novo rešenje po kojem ćete plaćati u 2025. godini i to rešenje neće biti veće od 10% u odnosu na rešenje iz 2024.

      1. Moli za objašnjenje kako je moguće da je porez PIO pausalca veći za 12%, porez za zdravstveno za 14.7% u 2024.u datom rešenju, osnovica nije veća 0d 10% u odnosu na prošlu godinu, ali je mesečno zaduženje veće za 14% u odnosu na 2023.

  3. Pozdrav,
    Ako osnujem firmu (paušalni preduzetnik u IT) na primer 25.12.2023, onda ću tokom cele 2024 godine morati da platim 80% svojih poreza, ali ako osnujem firmu na primer 5.01.2024, onda ću tokom cele 2024 godine platiti samo 50% svojih poreza ?

    1. Dragi Alekse,

      Umanjenje 50% ne znači da ćete plaćati polovinu poreskog rešenja, već prilikom definisanja poreskih obaveza poreska uprava uračunava umanjenje osnovice. Ako se registrujete ove godine umanjenje će biti 20%, ali maksimalno uvećanje naredne godine će biti 10%.
      Ako se registrujete naredne godine, umanjenje će biti 50%, ali će i polazna osnovica biti verovatno veća jer će i prosečna zarada biti veća.
      Dakle, umanjenje se uračunava prilikom samog obračuna rešenja, vi svakako plaćate pun iznos poreza i doprinosa koje dobijete.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *