Od sledeće godine sve vrste prijava u APR i elektronski

Agencija za privredne registre je najavila da će od sledeće godine sve vrste prijava, za sve pravne forme, moći da se podnose i elektronski.

Podsetimo se, trenutno je elektronskim putem omogućeno samo podnošenje prijava za registraciju osnivanja. Od 17. maja 2023. godine osnivanje privrednih društava je isključivo moguće elektronski. S druge strane, preduzetnici mogu da biraju da li da prijavu podnesu elektronski ili na papiru.

Registracione prijave promene podataka (lični podaci preduzetnika, sedište, šifra delatnosti, izdvojeno mesto, poslovođa i dr.) trenutno se mogu podneti samo u papirnoj formi (lično u sedištu ili lokalnoj kancelariji APR odnosno poštom). Isto važi i za prijave brisanja iz registra. Kao što je najavljeno, te vrste prijava moći će da se podnose elektronski putem novog portala od naredne godine. U saopštenju APR nije navedeno da li će taj portal biti stavljen u funkciju već od 1. januara ili od nekog kasnijeg datuma, ali ćemo svakako objaviti kad se to desi 🙂

VAŽNO: APR je objavila da je elektronska registracija promene podataka i brisanja preduzetnika omogućena od 27.12.2023. godine. Za korišćenje eRegistracije potrebno je da preduzetnik ima kvalifikovan elektronski potpis, instaliran čitač kartica i instaliranu NEXU aplikaciju za elektronsko potpisivanje. Ukoliko se uz prijavu prilaže dokument kao što je saglasnost, uverenje, dozvola nadležnog organa, koji je izvorno nastao u papirnoj formi, taj dokument mora biti digitalizovan. Digitalizacija se može izvršiti kod notara ili kod advokata, pod uslovom da je advokat istovremeno i podnosilac prijave. Plaćanje pripadajućih taksi vrši se putem Visa, MasterCard i DinaCard platnih kartica.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *