Privremeno ograničene kamatne stope na stambene kredite

Narodna banka Srbije je na jučerašnjoj vanrednoj sednici donela Odluku o privremenim merama za banke, koje se odnose na stambene kredite za fizička lica. Ovom odlukom je ograničena kamatna stopa za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra. 

Ovim korisnicima kredita će biti ograničena nominalna kamatna stopa u narednih 15 meseci, počevši od oktobarske rate. Kod stambenih kredita koji su odobreni do 30.07.2022. godine nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08%. Kod stambenih kredita koji si odobreni od 31.07.2022. do donošenja Odluke i čija je kamatna stopa veća od 4,08% korisnici će plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate

Dalji rast kamatne stope je ovim ograničen, ali u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa, banke će biti u obavezi da izvrše usklađivanje iznosa rate u skladu sa zaključenim ugovorom. 

Za stambene kredite koji se odobravaju nakon stupanja na snagu Odluke, važe sledeća ograničenja:

  • Kod kredita sa promenljivom kamatnom stopom, banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope utvrdi u procentu manjem od 1,1% do 31.12.2024. 
  • Kod kredita sa fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03%.

Ovom Odlukom omogućeno je i svim korisnicima kredita da prevremeno otplate kredite bez obaveze plaćanja naknade za prevremenu otplatu

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *