Usvojena Uredba o programu „Moja prva plata“

Prijave za program „Moja prva plata“ započinju od ponedeljka 17. avgusta. Vlada Srbije usvojila je Uredbu za ovaj program kojim se podstiče zapošljavanje mladih i sticanje prvog radnog iskustva. Program će sprovoditi Nacionalna služba za zapošljavanje.

Šta podrazumeva „Moja prva plata“?

Kroz program „Moja prva plata“ predviđeno je pokrivanje dela troškova za mlade kojima je to prvo zaposlenje tokom prvih devet meseci.

Za one sa diplomom srednje škole država će davati 20.000 dinara. Za one sa završenim fakultetom dobijaće se 24.000 dinara.

Prijava za program

Kako kažu u obaveštenju PKS, poslodavci će moći da se prijave za program od 17. avgusta do 25. septembra, putem sajta „Moja prva plata„.
Edit: Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je javni poziv za realizaciju programa, kao i uslove koje treba da isponjavaju poslodavci i kandidati.

Poslodavac koji ima do 5 zaposlenih može u program da uključi 1 nezaposleno lice. Onaj koji ima 6 do 14 zaposlenih, može da uključi do 2 nezaposlena, a ukoliko ima više od 15 zaposlenih, može da uključi onaj broj nezaposlenih koji ne prelazi 20% zaposlenih.

Kandidati će moći da se prijave u periodu od 01. do 15. oktobra. Uslov za kandidate je da imaju do 30 godina života, da nemaju prethodno radno iskustvo i da se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Detaljne instrukcije za prijavljivanje kandidata biće dostupne krajem septembra.

„Mladi mogu da se prijave za neograničeni broj pozicija, a što se tiče poslodavaca, svi uslovi će biti definisani javnim pozivom Nacionalne službe za zapošljavanje, takođe i na sajtu NSZ biće oglašen poziv i vidljivi uslovi i u skladu sa tim uslovima i instrukcijama poslodavci će se prijavljivati.“

rekla je Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Od 01. novembra povezivaće se poslodavci i kandidati. Realizacija programa počinje kada se zaključe ugovori između kompanija, Nacionalne službe za zapošljavanje i kandidata.

Program se sprovodi uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva finansija i Kancelarije za IT i e Upravu. Izdvojena sredstva namenjena su za osposobljavanje 10.000 mladih tokom 2020. i 2021. godine.

One comment

  1. Pozdrav trebate kratki rok ili dugoročni kredit? sa samo 2% posto kamatne stope … Izbjegavajte odbijen od strane banke ili drugih kredita tvrtkama. Zahtjev za kredit od nas danas na Stevena Josh zajmu tvrtku primjenjuju sada .. Sve mailove sa svojim detaljima i koliko vam je potrebno treba biti napisan na našu tvrtku e-mail: rodstepan746@gmail.com

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *