Provera legalnosti softvera

Poreska uprava najavila je kontrolu legalnosti softvera i pozvala je preduzetnike i pravna lica da u svom poslovanju koriste licencirane softvere.

Ukoliko ste se zabrinuli jer ste primili mail od Poreske uprave koji se tiče legalnosti softvera, znajte da je on informativne prirode i da ne znači da će inspekcija pokucati na vaša vrata. Ipak, savetujemo da se informišete i proverite kontrolnu listu po kojoj će biti vršena kontrola, kako biste na vreme uklonili nedozvoljene softvere.

Podsećamo sve korisnike Pausal aplikacije da kroz benefite koje je obezbedio Comtrade mogu ostvariti popust na Microsoft proizvode i osigurati licencirani softver.

7 comments

  1. Поштовани,

    Можете ли да мало појасните како се врши провера легалности софтвера код паушалаца? На пример који рачунари подлежу провери, како се доказује легалност софтвера набављеног пре и после почетка бављења предузетничком делатношћу.

    1. Dragi Predraže,

      Poreska uprava nije u ovom smislu odvojila preduzetnike od pravnih lica. S obzirom da je preduzetnik fizičko lice koje se bavi privrednom delatnošću, pretpostavljamo da bi u slučaju kontrole vršili proveru legalnosti softvera na kojem preduzetnik radi, bez obzira da li je kupljen pre ili posle početka registracije radnje. Nažalost, ne znamo ni za jedan primer u praksi, pa vam ne možemo objasniti ništa detaljnije od obaveštenja koje je dala PU.

  2. Postovani,

    ako sam preduzetnik (knjigas sa isplatom licne zarade – IT usluge) a u svom stanu tj. prostoriji gde je registrovana moja agencija ima 3 racunara, ali samo 1 koristim u svrhe IT usluga (tj. za programiranje kao preduzetnik) a ostala 2 racunara su privatna, da li poreski inspektor ima pravo da proveri i ta ostala dva racunara?

    Hvala!

    1. Dragi Dejane,

      Verujemo da bi mogli da izvrše proveru svih računara, ukoliko smatraju da je tako nešto neophodno, odnosno ukoliko procene da i sa privatnih računara obavljate delatnost. Bez sumnje, računar koji koristite u svrhu obavljanja deltnosti, a koji bi trebalo da je i zaveden u knjigovodstvu, može biti predmet kontorole.

  3. Odgovor gospodinu, Dejanu. Poreska uprava ima pravo provere i privatnih racunara ako se u tom trenutku zadese u kancelariji gde radite. To vam govorim iz licnog iskustva. Sreca moja na jednom je Win bio legalan, ostali softver free /za poslovnu upotrebu/ sto sam morao dokazati korz razgovor i net. A jedan racunar je bio na Linuxu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *