U 2022. godini u APR nove elektronske usluge

Prema najavi Agencije za privredne registre naredne godine biće omogućeno elektronsko podnošenja prijava za promenu podataka i brisanje iz Registra. Time će se značajno smanjiti potreba za dolazak na šaltere, a moguće je da će elektronski postupak registracije biti jedini način rada u APR.

Za sada je elektronski moguće podneti samo registracione prijave za osnivanje preduzetnika i DOO. Od naredne godine, ova opcija bi mogla biti dostupna i za ostale forme privrednih društava, odnosno akcionarska, ortačka i komanditna društva.

Elektronska prijava osnivanja može se podneti ukoliko podnosilac ima kvalifikovani elektronski sertifikat, instalirani čitač kartica i NEXU aplikaciju, dok se plaćanje vrši platnom karticom. Rešenje se dobija putem mejla ili se može preuzeti iz aplikacije pomoću koje se podnosi prijava.

Da je upotreba elektronskog sistema za registraciju u porastu (u odnosu na prošlu godinu), govore statistički podaci APR.

Za devet meseci ove godine, putem servisa eRegistracija osnovano je 8,10 odsto preduzetnika i društava sa ograničenom odgovornošću (DOO) od ukupnog broja privrednih subjekata osnovanih od početka godine.

Navodi se u saopštenju APR.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *