“Garancija za mlade”: prilika za zapošljavanje mladih radnika uz državno finansiranje

Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala skoro 20 javnih poziva u okviru programa “Garancija za mlade”. U pitanju je program koji mladima do 30 godina olakšava ulazak na tržište rada, a sprovodi se kao pilot projekat u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Kruševcu od 1. januara 2024. godine. Javni pozivi za zapošljavanje mladih su otvoreni upravo za te tri filijale: Niš, Kruševac i Sremsku Mitrovicu, a prijave se mogu podneti do kraja novembra ili decembra 2024. godine, zavisno od uslova konkretnog konkursa.

U pitanju je paket mera koji mladima olakšava sticanje praktičnih znanja i veština, ali i prvog radnog iskustva kod poslodavaca iz privatnog sektora. Država preuzima troškove zarade u toku obuke odnosno prvih meseci radnog odnosa i isplaćuje subvencije za zapošljavanje ili samozapošljavanje.

Ko može da se uključi u ovaj program?

“Garancija za mlade” obuhvata različite mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja mladih i namenjena je kako poslodavcima tako i kandidatima.

Ukoliko imaš manje od 30 godina, nezaposlen/a si i prijavljen/a si na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u okviru pomenutih filijala, a želiš da iskoristiš prilike ovog programa, javi se svom savetniku za zapošljavanje u NSZ.

U slučaju da te interesuje pokretanje svog posla možeš pročitati uslove konkursa za subvencionisanje samozapošljavanja mladih.

Ukoliko kao poslodavac želiš da iskoristiš podsticaj za zapošljavanje ili privremeno angažovanje mladih radnika, evo koje osnovne uslove moraš da ispuniš:

  • da budeš preduzetnik ili pravno lice sa 100% privatnog kapitala u vlasničkoj strukturi;
  • da imaš mesto rada u okviru filijala Niš, Kruševac ili Sremska Mitrovica Nacionalne službe za zapošljavanje.

Koje mogućnosti mogu da dobijem kao poslodavac?

U slučaju da si preduzetnik ili imaš svoje pravno lice i želiš da iskoristiš priliku da privremeno ili dugoročno angažuješ mlade radnike o trošku države, na raspolaganju su ti sledeće mogućnosti:

  • finansiranje stručne prakse,
  • finansiranje pripravništva za mlade sa srednjim ili visokim obrazovanjem,
  • finansiranje sticanja praktičnih znanja kod poslodavca,
  • finansiranje obuka na zahtev poslodavca,
  • subvencije za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih,
  • subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva,
  • finansiranje javnih radova na kojima se angažuju nezaposleni mladi.

Zavisno od svakog pojedinačnog programa razlikuje se visina sredstava koja se dodeljuju. Sredstva se isplaćuju kao naknada zarade ili kao jednokratna subvencija. Na visinu subvencije utiče i stepen razvijenosti lokalne samouprave.

Spisak svih javnih poziva u okviru programa “Garancija za mlade” s pratećom dokumentacijom dostupan je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prijave se podnose nadležnoj filijali elektronski ili poštom, na propisanom obrascu, koji se može preuzeti na linku za svaki pojedinačni javni poziv ili u filijali NSZ.

Dodatne informacije se mogu dobiti telefonom na 0800-300-301.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *