I u 2022. godini isti uslovi oporezivanja prihoda za frilensere

Vlada Srbije prihvatila je zahtev Udruženja radnika na internetu da se model oporezivanja frilensera koji je trenutno na snazi, nastavi i u 2022. godini, odnosno do donošenja novog zakona. Kako je navedeno u saopštenju Udruženja, Vlada bi na današnjoj sednici trebalo da predloži amandman koji produžava važenje trenutnih propisa.

Važenje uslova iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je usvojen u maju ove godine, prestaje da važi 31. decembra, te je bilo od izuzetne važnosti da u novom zakonu koji sa primenom počinje 1. januara stoje isti uslovi.

navodi se u saopštenju.

Ukoliko se usvoji predlog, i u narednoj godini neoporezivi iznos biće 384.000 RSD na godišnjem nivou, dok će normirani troškovi činiti 50% ostvarenih prihoda. Na osnovicu će se obračunavati porez od 20% i doprinosi za PIO 25% i zdravstveno osiguranje 10,3%.

Kada se uzmu u obzir neoporezivi iznos i normirani troškovi, godišnji prihodi na koje se neće plaćati porez i doprinosi iznosi 768.000 RSD.

Ove godine formirana je i radna grupa za rešavanje statusa frilensera, kojoj se priključilo i udruženje frilensera Internet radnici Srbije, a naredni sastanak je zakazan za petak 26. novembar.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *