Kako posluju frilenseri: Italija

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Frilenseri su važna zajednica i deo privrede svakog društva, odnosno države. Broj ljudi koji se odlučuju za frilensing je u stalnom porastu. Međutim način na koji oni posluju su drugačije uređeni u različitim državama. Istraživali smo na koji način posluju frilenseri u drugim državama, kako bismo mogli da uporedimo različite prakse.

Frilenseri u Italiji

Frilenseri u Italiji imaju mogućnost registracije na 3 načina. Kako će se registrovati zavisi od toga koliko zarađuju. Pre nego što objasnimo sve tri mogućnosti, pogledajmo obračun troškova u zavisnosti od visine prihoda na mesečnom nivou.

Vidimo da se sistem obračuna poreza i doprinosa razlikuje u odnosu na visinu ostvarenih prihoda. Dakle, Italijani mogu da biraju koji način registacije će biti napovoljniji za njih, zavisno od prihoda koje ostvaruju.

1. Samozaposleni frilenseri

Ukoliko frilenser tek počinje da radi i zarađuje do 5000 evra godišnje (oko 416 evra mesečno), najbolja opcija je da se registuje kao „samozaposleni“ i to je primer koji smo koristili za prihod od 400 evra.

Ovakva vrsta registracije omogućava poslovanje na osnovu poreza po odbitku. U ovom slučaju dohodak se oporezuje stopom od 20%, i to plaća klijent, a ne frilenser. Drugim rečima, frilenser u cenu svojih usluga uvrsti i tih 20%, to mu klijent uplaćuje, a on prosleđuje državi.

Dakle, ako uzmemo da je sa taksom koja se placa državi ostvaren prihod od 400 evra (333 neto +20% taksa), frilenser zarađuje svojih 333 evra, na koje klijent uplaćuje još 67 evra kojima će biti uplaćena taksa.

Ovaj način poslovanja ima još jedan uslov – frilenser ne sme da radi više od 30 dana u godini za istog klijenta. 

2. Samostalni preduzetnik

Registracijom u formi samostalnog preduzernika frilenser dobija PDV broj, i za svaku aktivnost kojom planira da se bavi postoji određeni kod koji bi trebalo da dostavi Agenciji za prihode.

Porez

Porez na prihode zavisi od visine zarade na godišnjem nivou i iznosi:

  • 23% – za prihode od 1 do 15.000 evra
  • 27% – za prihode od 15.001 do 28.000 evra
  • 38% – za prihode od 28.001 do 55.000 evra
  • 41% – za prihode od 55.001 do 75000 evra
  • 43% – za prihode preko 75.000 evra

Takođe, postoji i porez na dohodak na opštinskom (od 0,1-0,8%) i regionalnom nivou (1,2-2,03%).

Socijalno osiguranje: 

Sistem socijalne zaštite u Italiji podrazumeva: penziono osiguranje, invalidsko osiguranje, zdravstvenu zaštitu, naknadu za nezaposlene i porodične dodatke. Samostalni preduzetnici plaćaju 25,72% svojih bruto prihoda za socijalno osiguranje. Ovaj procent se primenjuje na zaradu do 100.324 evra. Ukoliko zarade više od ove sume, ona ne podleže oporezivanju. To znači da maksimum koji mogu da plate za doprinose iznosi 25.803,33 evra godišnje. 

Ukoliko frilenseri zarade manje od 15.548 evra godišnje ne plaćaju doprinose, ali ta godina im se ne računa u penijskom osiguranju.

U drugom primeru predstavili smo obračun za prihod od 1000 evra, po ovom sistemu poslovanja. Kako je godišnji prihod manji od 15.000 evra, porez je 23%. S obzirom na visinu ostvarenih prihoda ne plaćaju se doprinosi. Međutim, kada bi frilenser zarađivao npr. 1.500 evra mesečno, plaćao bi porez 27% (405 evra), a doprinose 25,72% (385,8 evra).

3. Paušalac

Porez

Ukoliko frilenser na godišnjem nivu ostvaruje prihod između 25.000 i 50.000 evra, može preći na režim paušalnog PDV- a. Poreska stopa za ovu kategoriju iznosi 15%.

Frilenseri mogu podleći minimalnom režimu oporezivanjathe Regime dei Minimi/Regime Forfeitaro, ukoliko ostvare bruto prihod do određene granice, koja zavisi od delatnosti.

  • Prag prihoda za komercijalnog agenta za 2016. godinu je bio 25.000 evra godišnje. Kada se odbiju troškovi, oporezivi deo će iznositi 62% bruto prihoda.
  • Za smeštaj i ugostiteljstvo prag je iznosio 50.000 evra.  Kada se odbiju troškovi, oporezivi deo će iznositi  40% bruto prihoda.
  • Za stručne, naučne tehničke, zdravstvene, obrazovne, finansijske i osiguravajuće usluge prag je iznosio 30.000 evra. Kada se odbiju troškovi, oporezivi deo će iznositi 78% bruto prihoda.

Za nove poslovne aktivnosti, koje su definisane kao poslovi koji se obavljaju prvi put, a ne kao nastavak prethodne aktivnosti primenjuje se poreska stopa od 5%. Ovakav način oporezivanja je moguć za prvih 5 godina poslovanja, nakon toga porez na dohodak se plaća po stopi od 15%. 

Doprinosi

Postoje dve vrste doprinosa za paušalce:

  1. Fiksni: iznosi 3600 evra godišnje (300 evra mesečno)
  2. Procentualni: primenjuje se ako paušalci zarade više od 15.548 evra. Procenat iznosi 23,10%, ali se on računa na razliku između ukupno ostvarenih prihoda i propisanih 15.548 evra.

Ovaj način poslovanja smo predstvaili u našem trećem primeru. Ako umemo da frilenser zarađuje 2.500 evra mesečno, odnosno 30.000 evra godišnje, vidimo da plaća porez 15%, ali i fiksne i procentualne doprinose. Dakle, procentualni doprinosi se obračunavaju za razliku između ostvarenog prihoda i 15.548, što je na godišnjem nivou 3.338, odnosno na mesecnom 278. Ali kako ostvaruje popust od 35%, ukupni trošak za doprinose iznosi 375 evra.

Međutim, paušalci imaju mogućnost da zatraže smanjenja plaćanja doprinosa za 35%. To smanjenje se obračunava na ukupnim dospelim doprinosima tj. i na fiksnim i na procentualnim.

Možemo zaključiti da je Italija za one koji tek počinju i ne očekuju velike prihode ili za one koji tek povremeno rade, veoma povoljna s obzirom da troškove snosi klijent. Paušalni sistem je najpovoljniji za one koji već očekuju stabilnije prihode, što je uglavnom i kod nas slučaj.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.


One comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *