Kako posluju frilenseri: Britanija

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Frilenseri su važna zajednica i deo privrede svakog društva, odnosno države. Broj ljudi koji se odlučuju za frilensing je u stalnom porastu. Međutim način na koji oni posluju su drugačije uređeni u različitim državama. Istraživali smo na koji način posluju frilenseri u drugim državama, kako bismo mogli da uporedimo različite prakse.

Frilenseri u Velikoj Britaniji

Frilenseri u Velikoj Britaniji se vode kao samozaposleni, mada se različito klasifikuju. Pre uvida u obaveze koje imaju frilenseri pogledajmo koje troškove mogu očekivati u zavisnosti od visine primanja.

Mozemo videti da je Britanija u odnosu na Italiju povoljnija što se tiče troškova frilensera. Do iznosa od oko 14.000 evra, ne plaća se porez, a za one koji tek počinju i nemaju velike prihode i socijalni doprinosi su veoma povoljni.

Frilenseri – Registracija

Frilenseri u Britaniji moraju da se prijave kod Uprave za plaćanje poreza i carine (HM Revenue and Customs – HMRC). Međutim, oni se ne registruju kao frilenseri, već ih sistem klasifikuje kao:

  • samostalne trgovce,
  • partnere u poslu,
  • kompaniju sa ograncičenom odgovornošću.

Svako ko u Velikoj Britaniji posluje na ovakav način mora da plati:

  1. porez na dohodak,
  2. doprinose za nacionalno osiguranje,
  3. PDV – ukoliko godišnji prihod bude veći od prag oporezivanja PDV-a, koji je za 2020-21. godinu iznosio 85.000 funti. Koji će biti procenat vašeg PDV-a zavisi od delatnosti kojom se bavite. Porez se plaća popunjavanjem prijave za samoprocenu svake godine.

Porez na dohodak

Porez na dohodak se obračunava na ukupnu (godišnju) zaradu:

  • do 12.500 funti  (14 018 evra): ne plaćaju porez
  • do 37.500 funti (41.509 evra) : 20%
  • do 100.000 funti (110.692 evra): 40%

Socijalno osiguranje

I socijalno osiguranje se plaća u zavisnosti od visine prihoda:

  • do 6,365 funti (7.045 evra) i više: po 3 funte nedeljno
  • od 8,632 funte (9.555 evra) do 50.000 funte (55.346 evra): 9%
  • veći od 50.000 funti (55.346 evra): 9% + 2%

Na primeru Velike Britanije možemo videti kako se obračun poreza i doprinosa obračunavaju različito u zavisnosti od visine prihoda. Za one koji tek počinju i nemaju velike prihode, procenat ukupnih troškova je veoma povoljan.

Osim toga za prihode do 76% minimalne zarade na godišnjem nivou, frilenseri su oslobođeni plaćanja poreza.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.

3 comments

  1. U ovaj iznos poreza koji ste naveli, uracunato je i zdravstveno koje je dostupno svima i sasvim je dovoljno (nema potrebe za privatnim sem ako bi da se glupirate).

    Socijalno i 9% se odnosi na obavezno drzavno penziono.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *