Kako posluju frilenseri: Slovačka

Frilenseri su važna zajednica i deo privrede svakog društva, odnosno države. Broj ljudi koji se odlučuju za frilensing je u stalnom porastu. Međutim način na koji oni posluju su drugačije uređeni u različitim državama. Istraživali smo na koji način posluju frilenseri u drugim državama, kako bismo mogli da uporedimo različite prakse.

Frilenseri u Slovačkoj

Frilenseri u Slovačkoj mogu poslovati kao samozaposlena lica. Samozaposlena lica u Slovačkoj su lica koja imaju najmanje 18 godina i koja su prihodovala od posla prema slovačkom zakonu. Samozaposleno lice je definisano kao neko ko obavlja poslovnu aktivnost na sopstvenu odgovornost radi sticanja dobiti. Pored opštih uslova kao što su punoletnost i poslovna sposobnost, frilenseri moraju ispuniti i posebne uslove koji podrazumevaju da poseduju dokaz o profesionalnoj kvalifikaciji

Zahtev za dozvolu obavljanja delatnosti podnosi se u kancelarijama koje imaju obavezu da vas posavetuju i daju sve potrebne informacija o uslovima rada. Njihove usluge su besplatne i ceo proces je prilično jednostavan. Ove kancelarije organizuju i registraciju samozaposlenih lica kod poreske uprave i registraciju za zdravstveno osiguranje. 

Troškovi frilensera u Slovačkoj

Frilenseri i doprinosi

Samozaposlene osobe su u obavezi da plaćaju obavezno zdravstveno i socijalno osiguranje. Doprinosi se ne uplaćuju na celokupan prihod, već je prvo neophodno odrediti osnovicu. Osnovica ne sme da bude niža od minimalne osnove za procenu i veća od maksimalne referentne vrednosti. Za 2021. godinu minimalna osnovica iznosi 546 evra, dok je maksimalna 7.644 evra. 

Stope doprinosa su sledeće:

  • Za zdravstveno osiguranje 4,4% osnovice
  • Za penziono osiguranje 18% osnovice
  • Za invalidsko osiguranje 6% osnovice
  • Za Rezervni fond solidarnosti 4,75% osnovice 

Frilenseri i porez

Poreski obveznik je dužan da podnese poresku prijavu za porez na dobit ukoliko je njegov ukupan oporezivi prihod ostvaren u jednoj godini premašio iznos od 2.207,1 evra. 

Samozaposleno lice ima pravo na priznavanje troškova poslovanja, koji se ne oporezuju. Frilenseri mogu da se odluče za jedan od tri moguća načina potraživanja troškova:

  • Paušalni troškovi u iznosu od 60% ukupnog prihoda do iznosa do 20.000 evra za godinu dana
  • Stvarni troškovi 
  • Stvarni vidljivi izdaci zasnovani na prostom ili dvojnom knjigovodstvu

Stope poreza na dohodak

  • Za prihod do 37.981,94 evra godišnje poreska stopa je 19%
  • Za prihod iznad 37.981,94 evra godišnje poreska stopa je 25%

Velika prednost frilensera u Slovačkoj je mogućnost da lako dođu do informacija. Kancelarije koje su osnovane za registrovanje samozaposlenih imaju obavezu i da informišu frilensere o načinu poslovanja. I sve te informacije su besplatne. Kada odlučite da se bavite frilensingom ovo je velika prednost, jer na taj način dobijate sve potrebne informacije, i ne morate da sumnjate u ispravnost istih. Kao i u mnogim zemljama koje smo istraživali do sada i u Slovačkoj postoji prag koji predstavlja besteretni iznos tj. na koji se ne primenjuje porez na dohodak. Zbog svega navedenog Slovačka je još jedna u nizu zemalja na čiji poreski sistem Srbija treba da se ugleda kada je u pitanju budući zakon koji će se ticati poslovanja frilensera. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *