KALKULATOR ZA IZRAČUNAVANJE OBAVEZA FRILENSERA

Od januara 2023. godine počeo je sa primenom novi model oporezivanja frilensera. Sigruni smo da ste do sada dosta puta čuli o modelu 1 i 2, i gledali razne tabele kako biste videli koje su razlike između ova dva modela i koliko će iznositi vaše poreske obaveze. Kako bismo pomogli u tome, odlučili smo da za vas napravimo jednostavan kalkulator.

Zbog velikog broja pitanja frilensera i nedoumica povodom novog poreskog tretmana odlučili smo i da u toku celog aprila održimo besplatne konsultacije za frilensere, i pomognemo im da shvate svoje obaveze.  

KALKULATOR ZA IZRAČUNAVANJE OBAVEZA FRILENSERA

Kalkulator je usklađen sa pravilnikom koji je propisala Poreska uprava povodom novog poreskog tretmana frilensera. Obratite pažnju, da bi obračun bio tačan neophodno je da obeležite da li ste zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu (na primer, ukoliko ste zaposleni).

Napomena: u slučaju da ste osigurani preko člana porodice, potrebno je da obeležite opciju “Ne”. U ovom slučaju ćete imati obavezu plaćanja zdravstevnog osiguranja. 

Nakon toga, u kalkulatoru imate opciju da obeležite po kom osnovu ste ostvarili prihod u kvartalu koji hoćete da obračunate. U zavisnosti od osnova koji ste izabrali, zavisiće i način obračuna krajnjeg iznosa. 

Ispod svake odabrane opcije pojaviće vam se polje u kojem treba da unesete iznos prihoda koji ste ostvarili po tom osnovu. Kada stisnete opciju “Potvrdi” moći ćete da vidite konačan iznos vaših poreskih obaveza, kao i NETO prihod koji vam ostaje

ROK ZA PRIJAVU PRIHODA ZA PRVI KVARTAL

Bliži se kraj aprila, i samim tim kraj roka za frilensere za prijavu prihoda ostvarenih u prvom kvartalu.

Da podsetimo, frilenseri imaju dve mogućnosti:

  • Da podnesu prilagođenu poresku prijavu PP OPO do 30. aprila i time završe obaveze iz prvog kvartala; ili
  • Da sačekaju da se ostvare tehnički uslovi za podnošenje PP OPO K poreske prijave. Nakon toga će važiti rok od 30 dana za prijavu i izmirenje poreskih obaveza

Ukoliko i dalje imate nedoumice vezane za poslovanje frilensera, ne zaboravite na našu akciju Otvorenih vrata za frilensere – besplatne konsultacije za frilensere. Posetite nas u našim prostorijama, i saznajte odgovore na sva pitanja koja imate vezano za ovaj poreski tretman. Prijavu možete obaviti na linku.

Ukoliko niste u prilici da dođete, možete nam pisati na frilens@pausal.rs gde vas čeka naš tim sa spremnim odgovorima. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *