Mogućnosti rada u toku vanrednog stanja

Zbog prisustva koronavirusa i radi sprečavanja njegovog daljeg širenja, Vlada Srbije uvela je vanredne mere tokom kojih postoji:

  • potpuna zabrana kretanja od 20 do 05h za sve građane
  • zabrana napuštanja domova starijim od 65 godina
  • zabrana okupljanja više od 50 ljudi
  • obustavljanje međugradskog i međunarodnog saobraćaja

Većina šaltera javnih službi ne radi sa strankama, dok su škole, vrtići, fakulteti i sportski objekti zatvoreni, a ugostiteljski objekti imaju ograničeno radno vreme od 08 do 20 časova.

Rad od kuće

Još i pre uvođenja vanrednog stanja preporuka je da se ukoliko postoji mogućnost obezbede uslovi za rad od kuće. Prednost treba dati online i telefonskoj komunikaciji. Ova mera posebno je važna za potencijalno ugrožene grupe poput starijih lica, osoba sa hroničnim bolestima, trudnicama, osobama sa malom decom…

Rad iz kancelarije

Šta ukoliko ne postoji mogućnost za rad od kuće? U tom slučaju treba pratiti savete i preporuke nadležnih institucija. Potrebno je obezbediti uslove za sprovođenje opštih mera prevencije poput sredstava za dezinfekciju, medicinskih maski i rukavica, kao i poštovati mere poput izbegavanja bliskih susreta, odnosno držanja bezbednog odstojanja, redovnog provetravanja, pranja ruku i sl.

Shodno tome Privredna komora Srbije izdala je Kodeks ponašanja u poslovnim subjektima tokom vanrednih okolnosti, u kojima su sadržane opšte i posebne mere zaštite i mere prevencije tokom poslovnih susreta.

Osim toga, PKS je pokrenula Info servis za privredu, putem koga se pojedinci mogu informisati o svim pitanjima u vezi sa poslovanjem, zvaničnim merama i preporukama u toku vanrednog stanja. Sve informacije mogu se dobiti putem mail-a covid19@pks.rs ili telefona 0800 808 809.

Pored ovih mera, treba imati u vidu i Uredbu o obaveznim sredstvima i opremi za ličnu, uzajamnu i kolektivnu zaštitu od elementarnih nepogoda i drugih nesreća u kojoj su propisana neophodna sredstva i oprema u objektima.

Dozvola za noćni rad

Sva pravna lica kod kojih postoji potreba za mogu podneti Zahtev za dobijanje dozvole za kretanje u vremenu policijskog časa. Prema instrukcijama Ministarstva privrede, potrebno je Zahtev u vidu popunjene tabele poslati na adresu vanrednostanje@privreda.gov.rs. Dozvolu za rad izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon dobijanja dozvole poslodavac je dužan da izdaje radni nalog za svaki pojedinačni izlazak. Svako zaposleno lice od svog poslodavca treba da dobije i potvrdu za kretanje, koja mora biti u propisanoj formi. Radnik kod sebe može imati potvrdu i u elektornskom obliku. Napominje se da su zakonski zastupnici i preduzetnici lično, materijalno i krivično odgovorni za tačnost podataka. Takođe, pripadnici MUP-a vršiće provere i legitimisanje zaposlenih lica sa spiska.

Pratite dešavanja i izmene koje se uvode, kako biste bili sigurni da poslujete u skladu sa njima.

36 comments

  1. Kako da dobijem dozvolu za rad za noćni rad za vreme trajanja vanrednog stanja. Ja sam vodoinstalater i radim hitne intervencije na vodovodnim instalacijama kao i odgušenje kanalizacije.

    1. pozdrav
      Znam da za osobe navrsenih 65godina je na snazi potpuna zabrana kretanja….Medjutim pise da se moze u poseban segment poslati tabela…medutim to sada ne mogu naci…da li me mozete uputiti kako dalje…hvala

      1. Poštovana Dragana,

        Kako je navedeno – ukoliko se dozvola za kretanje traži za lica sa navršenih 65 i više godina života, zahtev se podnosi u odvojenoj, posebnoj tabeli uz dodatno obrazoženje razloga za njihovo radno angažovanje. Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za kretanje lica sa navršenih 65 i više godina života preuzima punu odgovornost za moguće posledice njihovog angažovanja. To bi trebalo da je ista tabela, ali odvojena od drugih radnika i uz to prilažete obrazloženje zašto je potrebna dozvola.

  2. Postovani,

    Da li Vam je poznato kojoj se instituciji treba obratiti radi dobijanja dozvole za izlazak radnika iz zemlje radi potreba montaze, kao i da li postoji dozvola/potvrda koja bi radnika abolirala od karantina u zemljama kroz koje prolazi na putu do Nemacke (Madjarska, Austrija)?
    Hvala unapred.

  3. Molim Vas da mi izdate dozvolu za obavljanje poslova čišćenje septičkih jama na Teritoriji opštine Bački Petrovac posedujem ugovor od Jkp Progres iz Bačkog Petrovca za pružanje usluga kako fizičkim licima tako i privrednim subjektima firmama na teritoriji opštine Bački Petrovac pošto pomenuta mesta nemaju kanalizaciju sem jednog dela Bačkog Petrovca to je potrebno svanodnevno izvršavati čišćenja septičkih jama. U nadi da ćete ovaj zahtev rešiti pozitivno unapred se zahvaljujem. Dirty Jobs Kulpin Radnička 52 pib107828768 mat.br 63018082 vlasnik firme Sremac Dušan 21472 KULPIN Radnička 52
    Telefon 0631786322

  4. Poštovani,
    Predao sam zahtev za dozvolu kretanja putem emaila za privrednike još pre 10 dana i nemam nikakav odgovor. Da li smem da izdam potvrdu radniku za dolazak na posao u vreme policiskog časa?

    1. Dragi Bobane,

      Radnik se ne može kretati bez dozvole, tako da ne možete samo izdati potvrdu. Probajte da kontaktirate ministarstvo ili PKS da vidite da li postoji neki problem.

  5. Moje postovanje,od 3.4.2020 saljem Zahtev za kretanje tokom policiskog casa i jos ne dobijam odgovor.Zahtev podnosim od tada svakog 2 dana. Dostava hrane je u pitanju. Unapred hvala na odgovoru

    1. Draga Dragana,
      Po komentarima i drugih ljudi vidimo da vaš problem nije izolovan, već i drugi imaju problem sa dobijanjem odgovora. Jedini savet koji vam mogu dati je da pokušate da ih kontaktirate putem telefona i saznate u čemu je problem.

    1. Dragi Milorade,

      S obzirom da postoji zabrana kretanja lica starijih od 65 godina, kršite zakon. Možete tražiti dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa.
      „Ukoliko se dozvola za kretanje traži za lica sa navršenih 65 i više godina života, zahtev se podnosi u odvojenoj, posebnoj tabeli uz dodatno obrazoženje razloga za njihovo radno angažovanje. Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za kretanje lica sa navršenih 65 i više godina života preuzima punu odgovornost za moguće posledice njihovog angažovanja.“

  6. Pozdrav imam pitanje radim kao komunalni radnik u firmi na iznošenju smeća što je od državnog interesa.prošle nedelje je stigao mejl u firmi da mi se zabranjuje kretanje za vreme policijskog čaša?A nisam prekršio ništa kad me zaustavi policija uredno me legitimišu i to je to.Molim za odgovor. Unapred hvala.

    1. Dragi Aleksandre, koliko je nama poznato svi koji obavljaju poslove za vreme zabrane kretanja moraju da traže dozvolu (to cini vasa firma). Zahtev se ne odobrava svima, a ako vasa firma misli da postoji neki problem najbolje je da posalju upit na mejl koji su dobili ili kontaktiraju MUP.

  7. Postovani,
    Zanimalo bi me ako znate dali moze da se predaju papiri za probnu vozaclu dozvolu jer mi za 2 nedelje izlazi lekarski ,jel ce vaziti ako do tada ne ovore sup zbog vandrednog stanja?

  8. Poštovani,
    Imam 65 godina i trenutno se nalazim kod sina u gradu koje nije moje mesto boravka. Kako ne smem da izlazim napolje gde mogu da se obratim da bi dobio dozvolu da mogu da dodjem u grad gde i živim?

    1. Dragi Vladimire,
      Nažalost, nemamo ovu informaciju. Možete pokušati da saznate kontaktiranjem kontakt centra za sve informacije o Covid-19 na 19 819 ili kontakt centra za pomoć starim licima 19 920.
      Pozdrav!

  9. Poštovani,

    Pitam u ime svoje majke koja je starija od 65 godina i ima krojačku radnju. Do sada nije izlazila, nije išla na posao, ali bi morala da počne da radi, ona radi sama i neophodan joj je novac. Kome može da se obrati za izdavanje potrebe za rad starijem licu od 65 godina ako je to uopšte moguće?

    Hvala unapred.

    Pozdrav,
    Katarina

    1. Draga Katarina,
      Po našem saznanju zabrana kretanja za starija lica još uvek nažalost nije ukinuta i ona po tom kriterijumu ne bi mogla da dobije dozvolu. Međutim možete pokušati da pošaljete mejl Ministarstvu privrede koji je naveden u tekstu ili pozvati Privrednu komoru da se raspitate da li postoji mogućnost za ovakvim izuzecima.
      Pozdrav!

  10. Poštovani
    Gde mogu dobiti zahtev za izdavanje dozvole za kretanje za lica starija od 65 god koji su radno angažovani i kome se treba obratiti.naime u pitanju je Samostalni Preduzetnik koji ima kafanu a jedini je osiguran.
    Unapred zahvalan

  11. Postovani,
    Moral licno da ponesem zahtev za produzetak privremeni boravak Ali policiske u Pancevo jos uvek neradi sa stankama. Dali znate kada ce poceti sa radom?
    Pozdrav

    1. Draga Zlato,
      Sada kada je ukinuto vanredno stanje ocekujemo da ce polako sve sluzbe poceti ponovo da rade. Mozete probati da ih kontaktirate putem telefona ili mejla kako bi saznali vise informacija.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *