Mogućnosti rada u toku vanrednog stanja

Zbog prisustva koronavirusa i radi sprečavanja njegovog daljeg širenja, Vlada Srbije uvela je vanredne mere tokom kojih postoji:

  • potpuna zabrana kretanja od 20 do 05h za sve građane
  • zabrana napuštanja domova starijim od 65 godina
  • zabrana okupljanja više od 50 ljudi
  • obustavljanje međugradskog i međunarodnog saobraćaja

Većina šaltera javnih službi ne radi sa strankama, dok su škole, vrtići, fakulteti i sportski objekti zatvoreni, a ugostiteljski objekti imaju ograničeno radno vreme od 08 do 20 časova.

Rad od kuće

Još i pre uvođenja vanrednog stanja preporuka je da se ukoliko postoji mogućnost obezbede uslovi za rad od kuće. Prednost treba dati online i telefonskoj komunikaciji. Ova mera posebno je važna za potencijalno ugrožene grupe poput starijih lica, osoba sa hroničnim bolestima, trudnicama, osobama sa malom decom…

Rad iz kancelarije

Šta ukoliko ne postoji mogućnost za rad od kuće? U tom slučaju treba pratiti savete i preporuke nadležnih institucija. Potrebno je obezbediti uslove za sprovođenje opštih mera prevencije poput sredstava za dezinfekciju, medicinskih maski i rukavica, kao i poštovati mere poput izbegavanja bliskih susreta, odnosno držanja bezbednog odstojanja, redovnog provetravanja, pranja ruku i sl.

Shodno tome Privredna komora Srbije izdala je Kodeks ponašanja u poslovnim subjektima tokom vanrednih okolnosti, u kojima su sadržane opšte i posebne mere zaštite i mere prevencije tokom poslovnih susreta.

Osim toga, PKS je pokrenula Info servis za privredu, putem koga se pojedinci mogu informisati o svim pitanjima u vezi sa poslovanjem, zvaničnim merama i preporukama u toku vanrednog stanja. Sve informacije mogu se dobiti putem mail-a covid19@pks.rs ili telefona 0800 808 809.

Pored ovih mera, treba imati u vidu i Uredbu o obaveznim sredstvima i opremi za ličnu, uzajamnu i kolektivnu zaštitu od elementarnih nepogoda i drugih nesreća u kojoj su propisana neophodna sredstva i oprema u objektima.

Dozvola za noćni rad

Sva pravna lica kod kojih postoji potreba za mogu podneti Zahtev za dobijanje dozvole za kretanje u vremenu policijskog časa. Prema instrukcijama Ministarstva privrede, potrebno je Zahtev u vidu popunjene tabele poslati na adresu vanrednostanje@privreda.gov.rs. Dozvolu za rad izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon dobijanja dozvole poslodavac je dužan da izdaje radni nalog za svaki pojedinačni izlazak. Napominje se da su zakonski zastupnici i preduzetnici lično, materijalno i krivično odgovorni za tačnost podataka. Takođe, pripadnici MUP-a vršiće provere i legitimisanje zaposlenih lica sa spiska.

Pratite dešavanja i izmene koje se uvode, kako biste bili sigurni da poslujete u skladu sa njima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *