Kako će se plaćati odloženi porezi i doprinosi?

Na jučerašnjoj sednici Vlada republike Srbije usvojila je Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19. Podsetimo se tokom vanredne situacije donete su ekonomske mere pomoći privredi kojima je omogućeno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, kao i njihovo plaćanje na rate.

Postupak

Privrednim subjektima koji su u skladu sa Uredbom o fisklanim pogodnostima, kao i Zaključkom Vlade koristili mere odlaganja preza i doprinosa, odlaže se njihovo plaćanje na najviše 24 jednake mesečne rate bez kamate za vreme trajanja odlaganja.

Odlaganje se ostvaruje bez sprovođenja posebnog postupka.

Odlaže se plaćanje sledećih obaveza:

  • Porez i doprinosi na zarade i ličnu zaradu preduzetnika/preduzetnika poljoprivrednika
  • Akontacije poreza na dobit pravnih lica za mart, april i maj, do predaje konačne poreske prijave
  • Akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji su se opredelili za isplatu lične zarade
  • Akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike paušalce i druge preduzetnike koji se nisu opredelili za isplatu lične zarade

Rate i rokovi

Odložena dugovanja poreza i doprinosa ovom Uredbom odlažu se na 24 jednake mesečne rate bez plaćanja kamate.

Prva rata dospeva 10.02.2021. godine, a svaka naredna istog datuma u mesecu.

Dugovanja:

  • poreza na dobit pravnih lica,
  • poreza na prihode od samostalnih delatnosti preduzetnika koji su se opredelili za ličnu zaradu,
  • poreza i doprinosa za preduzetnike knjigaše

odlažu se na najviše 24 rate, tako da prva rata dospeva 10. u mesecu nakon što je podneta konačna poreska prijava za 2020. godinu, a svaka naredna rata dospeva istog dana u mesecima koji slede.

Mesečni iznos rate ne može biti manji od 1.000 dinara, osim za obveznike sa poslovnom godinom različitom od kalendarske, koji su konačnu poresku prijavu podneli do 31.01.2021. Njihova rata ne može biti manja od 2.000 dinara.

Ukupno dugovanje može biti izmireno i pre isteka perioda odlaganja.

Privredni subjekti koji ne izmire dugovanja u roku, gube pravo na odlaganje obaveza, takođe bez sprovođenja posebnog postupka, nakon čega se sprovodi postupak redovne i prinudne naplate.

Osim toga, privredni subjekti koji ne podnesu na vreme konačnu poresku prijavu poreza na dobit, odnosno na prihode od samostalne delatnosti, ne mogu ostvariti pravo na odlaganje plaćanja poreza na dobit, odnosno poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti.

Doprinosi čije je plaćanje odloženo, smatraju se plaćenim u svrhu ostvarivanja prava na penziju, zdravstveno osiguranje, prava u slučaju nezaposlenosti…

11 comments

  1. Kako placamo odlozene dazbine za avgust? Te dazbine dospevaju 5.1.2021. Jel jednostavno uplatimo na racune koje trenutno koristimo za placanje dazbina ili postoji neka posebna procedura za uplacivanje avgustovskih dazbina?

    1. Nikola, ako se sredstva sa poziva na broj 2020 godine, na racunu uprave javnih prihoda, prenose automatski na sledecu godinu onda ne treba, ali ja nisam siguran da se to radi, posto sam relativno nov preduzetnik, a prosle godine sam bio tacno na nuli.

      1. Ja imam sledeću informaciju od knjigovođe mog prijatelja:
        „Odlaganje se sprovodi po automatizmu , a to znači da se neće podnositi poseban zahtev.
        Poreska uprava će poreske obveznike obavestiti preko portala Poreske uprave ( ePorezi) tako što će u folderu sa nazivom “ Poresko sanduče “ dobiti obaveštenje o :
        – broju rata
        – iznosu rate
        – pozivu na broj odobrenja ( BOP) za svaku vrstu poreza i doprinosa koji se plaćaju na rate.
        Plaćanje poreskih obaveze odložiće se na 24 jednake mesečne rate bez plaćanja kamate za vreme trajanja odlaganja plaćanja.
        Prva rata dospeva 10. februara 2021.g.
        Svaka naredna rata dospeva istog datuma u narednim mesecima.“

  2. Da li se ceo iznos dugovanja za predmetna tri meseca može uplatiti odjednom,
    tj. svaka od stavki x3, i da li kao poziv na broj staviti broj koji važi za 2020.-u?
    Da li može da se plati već početkom godine tj. da se ne čeka februar?
    Logično je da može, ali za svaki slučaj da pitam.
    Hvala

    1. Zvao sam poresku upravu, osoba zadužena za mene mi je rekla da plaćamo po 2020, što i jeste logično. Takođe, čak i ako nije tako, dobio sam informaciju da se na kraju godine preknjižava sa 2020 na 2021, tako da sam ja sve uplatio odjednom na 2020 pa sad šta bude.

  3. U obaveštenjima koje smo dobili o postupku i načinu odlaganja , nema adrese kojoj poreskoj upravi uplaćujemo obaveze/rate.
    Da li upisujemo adresu poreske uprave opštini kojoj pripadamo, konkretno pripadam Zvezdari ili ide adresa npr Despota Stefana 118 i/ili Save Maškovića 3-5
    Hvala unapred

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *