Nemate zdravstvenu karticu! Šta sada?

Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je da se zdravstveno osiguranje ostvaruje  na osnovu overene zdravstvene kartice i da je rok za zamenu knjižica 31.12.2016. godine.

Ukoliko i dalje niste podneli Zahtev za izradu nove zdravstvene kartice, nije nikakav problem, veoma je jednostavno.

Potrebno je da uplatite taksu za izradu KZO. Na sajtu RFZO pratite upustva za uplatu za fizička lica. Obratite pažnju da svaka filijala ima svoj poziv na broj koji treba da izaberete iz ponuđene liste.

Sa dokazom o uplati i ličnom kartom možete podneti zahtev za izradu zdravstvene kartice u vašoj filijali. Dok kartica ne bude izrađena, dobićete Potvrdu koja važi umesto kartice i sa kojom možete da koristite osiguranje.

Ukoliko imate elektronski potpis, zahtev možete podneti i putem sajta eUprave, gde možete pratiti status izrade kartice.

Na karticu ćete najverovatnije čekati oko 3 meseca – ukoliko je u tom periodu ne dobijete, najverovatnije je vraćena u filijalu RFZO. Kada Potvrda istekne možete tražiti novu, a ukoliko je kartica u međuvremenu stigla u RFZO dobićete je na licu mesta.

Savet plus: Ako ujedno podnosite i Zahtev za dete ili supružnika, uplate izvršite odvojeno. Proces će biti i brži i sigurniji.

Dokumentaciju ne morate nositi lično, to može učiniti neko drugi uz vašu ličnu kartu (ako je čipovana potrebno ju je očitati, u suprotnom dovoljna je kopija).

Ukoliko izgubite karticu ili promenite prezime, biće potrebno da ponovo podnesete zahtev za izdavanje zdravstvene kartice i uplatite troškove njene izrade.

Obratite pažnju da kartice, kao i svi drugi dokumenti, imaju svoj rok važenja nakon čega moraju da se menjaju. S druge strane, podaci na kartici kao što su osnov osiguranja ili podaci o osiguraniku i obvezniku plaćanja doprinosa mogu se menjati na samom čipu kartice (u nadležnoj filijali RFZO). Dakle, ukoliko se desi npr. da se zaposlite i da sada firma plaća vaše zdravstveno osiguranje, nije potrebno da ponovo vadite zdravstvenu karticu jer će se podaci promeniti na njenom čipu.

7 comments

  1. Ovo je laž. Nama su odbili da izdaju novu knjizicu jer nisu bili plaćeni doprinosi za prethodni mesec.
    Kakva onda crna obaveza zamene knjizice.
    I od tada mi sve placamo kod privatnika. Poverenje u drzavu nemamo.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *