Niste se prijavili na zdravstveno osiguranje?

Jedan od benefita koje ostvarujete kao preduzetnik je pravo na zdravstveno osiguranje. Međutim, sistemi još uvek nisu potpuno automatizovani, pa da biste iskoristili svoje pravo potrebno je da ispunite nekoliko koraka.

 

Uzmimo u obzir sledeće situacije:

  1. Registrovali ste agenciju, kao osnovnu delatnost, ali pri registraciji niste zajedno sa Rešenjem i Potvrdom o PIB-u dobili i  M/A obrazac prijave na obavezno socijalno osiguranje
  2. Osnovali ste agenciju dok ste bili u radnom odnosu i on se sada prekida
  3. Izvršili ste promenu podataka o agenciji u APR-u (podaci koji utiču na plaćanje doprinosa, npr. promena adrese sedišta)

 

U ovim slučajevima u obavezi ste da prijavite nadležnom Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da je došlo do promene osnova osiguranja ili podataka o osiguranju. Odnosno, morate podneti dokumentaciju kako bi se izvršila promena i kako biste mogli da koristite svoje zdravstveno osiguranje. Rok da ovo učinite je svega tri radna dana.

Ukoliko zakasnite par dana postoji šansa da ćete uz Izjavu o kašnjenju moći da izvršite prijavu, ali ćete najverovatnije morati da podnesete Zahtev za utvrđivanje svojstva osiguranika koji se predaje u PIO fondu.

Šta to znači u praksi? Moraćete da čekate dok PIO fond ne donese Rešenje kojim se utvrđuje svojstvo osiguranika i za to vreme nećete moći da koristite zdravstveno osiguranje. U praksi pokazalo da donošenje Rešenja može da potraje i po nekoliko meseci.

 

Sigurna sam da su neki od vas otvorili agencije pre nekoliko godina i nikada nisu otišli u RFZO ili overili knjižicu, ali bi sada hteli da regulišu svoje zdravstveno osiguranje.

Ako ste imali sreće da se registrujete u periodu kada su se državni sistemi povezivali, postoji šansa da ste prijavljeni na zdravstveno osiguranje i bez vašeg odlaska u RFZO. To znači da ćete moći da overite osiguranje samo uz Uverenje iz poreske uprave da su izmireni doprinosi.

U suprotnom moraćete da podnesete Zahtev za utvrđivanje svojstva osiguranika i da čekate odluku PIO fonda.

Neka vaš prvi korak bude da sa ličnom kartom odete u RFZO i proverite vaš status. Imajte u vidu još jednu stvar, na Uverenje iz Poreske uprave se čeka oko 7 dana.

 

Savet plus: Ponesite sa sobom kopije Rešenja iz APR-a o osnivanju agencije i o promenama ukoliko ih je bilo.

Svu dodatnu dokumentaciju koja vam je potrebna možete preuzeti na pausal.rs, a za pomoć pišite na office@pausal.rs.

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *