Normirani troškovi

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Sigurno ste mnogo puta čuli za termin normirani troškovi, ali niste uspeli da razumete šta oni predstavljaju u kako se koriste. To je misterija koju ćemo danas pokušati da rešimo. 🙂

Jednostavno – normirani troškovi

Ako bismo u jednoj rečenici pokušali da objasnimo šta su to normirani troškovi mogli bismo da kažemo da su to troškovi poslovanja koji se priznaju, bez dokazivanja da su napravljeni.

To dalje znači da se ovi troškovi oduzimaju od uplate kako bi se dobila osnovica za obračun poreza i doprinosa.

Primer: ako se za pruženu uslugu priznaju normirni troškovi 20%, znači da će se od primeljene uplate od 1.000 evra oduzeti 20% i da će se porez i doprinosi računati na osnovicu od 800 evra.

Visina normiranih troškova određena je Zakonom o porezu na dohodak građana (član 56) i zavisi od vrste pružene usluge.

Važno: Normirani troškovi se primenjuju samo kod prihoda koje ostvaruje fizičko lice, ne i za preduzetnike.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.

2 comments

  1. Poštovani,

    Da li se normirani troškovi računaju na bruto zaradu pre primene neoporezivog iznosa ili nakon odbitka neoporezivog iznksa?

    Ako bismo pričali recimo o modelu A iz ponudr države za freelancer-a, u ovom slučaju kvartalni neoporezivi iznos je 57 900 RSD.
    Hajde da kažemo da je neko zaradio 200 000 za taj kvartal, da li se normirano troškovi od 34% računaju na 200 000 ili na (200 000 – 57 900)?

    Hvala

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *