Novi konkurs za podršku razvoju preduzetništva kroz Start Up 2023 Program

Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije sprovodi program „Start Up 2023“ kako bi unapredilo preduzetništvo i podržalo mlade preduzetnike tokom 2023. godine. Program obezbeđuje ukupno 300.000.000,00 dinara bespovratnih sredstava za podršku realizaciji projekata. Preostali iznos investicija privrednih subjekata biće finansiran putem kredita Fonda.

Program je otvoren za male preduzetnike i firme koji su registrovani najkasnije u poslednje dve godine, odnosno u 2021, 2022. ili 2023. godini. Takođe, podržava one koji su registrovani najkasnije prethodnih pet godina, u periodu od 2018. do 2023. godine, i čiji je osnivač ili zakonski zastupnik osoba mlađa od 35 godina.

Preduzetnici koji ispunjavaju uslove programa mogu ostvariti finansijsku podršku u obliku bespovratnih sredstava do 30% vrednosti investicije, odnosno do 40% za one koji posluju u manje razvijenim lokalnim jedinicama. Za preduzetnike čiji su osnivači ili zakonski zastupnici fizička lica starosti do 35 godina, podrška može biti do 35% vrednosti investicije ili 45% za one u manje razvijenim lokalnim jedinicama.

Za šta možete koristiti dobijena sredstva: 

  • Kupovinu opreme, alata, dostavnih vozila (uključujući električne mopede) za transport proizvoda ili sirovina.
  • Održavanje poslovnih ili proizvodnih prostora.
  • Operativne troškove, do 20% ukupnih investicija.

Javni poziv je otvoren dok sredstva ne budu iscrpljena, a najkasnije do 31.12.2023. godine. Tačno popunjen Zahtev za kredit i bespovratna sredstva, uz prateću dokumentaciju, možete predati Fondu za razvoj RS ili putem online portala Fonda.

Više o konkursu možete pročitati na linku

2 comments

  1. Postovani,
    Da li za kupovinu opreme do 600.000 dinara potreban zirant , obezbedjenje banke? Firma posluje od jula ove godine i zastupnik je neko ko ima 20 godina, da li za iznos ispod ove pomenute cifre se MORA imati zirant ili sredstvo obezbedjenja ili to moze biti i sama oprema?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *