Konkurs za finansijsku podršku kroz Program EU PRO Plus

Evropska unija kroz Program EU PRO Plus daje finansijsku podršku od 40 miliona evra sa ciljem uravnoteženja društveno- ekonomskog razvoja 99 lokalnih samouprava u dva regiona Srbije: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. 

Realizaciju projekta vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS. Ciljevi projekta su povećanje kapaciteta za upravljanje teritorijalnim razvojem, podrška ekonomskom rastu i unapređenje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije. 

Ko može da konkuriše na Program EU PRO Plus? 

Učesnici na konkursu mogu biti preduzetnici/e, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom i pružanjem usluga. Da biste konkurisali za sredstva Programa postoji uslov da ste morali biti registrovani između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u Program. Koje su sve opštine uključene u realizaciju programa možete videti na linku

Još jedan uslov je da se bavite proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke. 

Vrste aktivnosti koje se subvencionišu:

Za sredstva možete konkurisati ukoliko želite da nabavite novu opremu ili uvedete usluge koje će unaprediti vašu proizvodnju i tržišni potencijal, otvoriti nova radna mesta, doprineti tehnološkoj i digitalnoj transformaciji, ozelenjavanju poslovanja i povećanju otpornost od negativnog uticaja pandemije kovida 19. 

Podržani projekti treba i obavezno da sadrže društveno odgovorne aktivnosti koje će doprineti razvoju lokalne zajednice. 

Koliki može biti iznos podrške?

Iznos podrške po pojedinačnom projektu može se kretati od 10.000 do 40.000 evra za preduzeća registrovana za proizvodu delatnost, odnosno 10.000 do 30.000 evra za preduzeća registrovana za pružanje usluga.

U oba slučaja obavezno je minimalno sufinansiranje od 20% vrednosti projekta. Postoji izuzetak za preduzeća iz opština koje su u četvrtoj kategoriji razvijenosti, kod njih je neophodno sufinansiranje od 15%. 

Do kada traje rok za prijavu za Program EU PRO Plus? 

Rok za prijavu traje od 4. maja 2022. godine do 30. juna 2022. godine do 24:00 po lokalnom vremenu. 

Dokumentacija koja vam je potrebna za konkurs možete videti na linku. Dodatno, ukoliko imate nekih nejasnoća vezano za Program podrške, pitanja možete postaviti na linku

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *