Novi podsticaji za zapošljavanje

Najavljene su nove mere podsticaja za zapošljavanje, a njihova implementacija bi trebalo da počne od jeseni. Tako je najavljeno na sastanku sa privrednicima u Vladi Srbije, na kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsenik PKS Marko Čadež i direktor NSZ Zoran Martinović.

Moja prva plata

Jedna od predloženih mera je program „Moja prva plata„. Njime će država pokrivati deo troškova za zapošljavanje tek navršenih srednjoškolca ili studenata, kojima bi to bio prvi posao. Za one koji su završili srednju školu država će davati 20.000 dinara. Za one koji su završili fakultet 24.000 dinara. Podsticaji će važiti u periodu od 9 meseci.

Edit: Olakšice su predviđene za zapošljavanje 10.000 osoba, pa će pravo na njih ostvariti poslodavci koji se prvi prijave, odnosno koji zaposle tih 10.000 ljudi.

Javni poziv će biti raspisan 15. avgusta, do 15. septembra će poslodavci moći da se prijave, a do kraja meseca i zainteresovani za posao. Konačnu listu praktikanata i firmi objavićemo od prvog do 8. oktobra, a od 9. do 15. će trajati potpisivanje ugovora

Izjavio je Mali za Novosti.

Kako je najavljeno, postojaće i drugi i treći krug zapošljavanja.

Program dokvalifikacije

Nastavlja se i sa programima dokvalifikacije. Oni će se sada vršiti i u preduzećima u kojima postoji mogućnost zaposlenja.

To su informacione tehnologije, grafički dizajn, digitalni marketing, za te oblasti omogućujemo nastavak dokvalifikacija svih onih koji žele da se specijalizuju u toj oblasti, jer tu posla ima. Takođe ćemo intenzivirati ulaganja u trening centre Nacionalne službe za zapošljavanje, kao deo programa i to je nova vest za građane Srbije

rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je podsetio da se od ove godine primenjuju i mere podsticaja za zapošljavanje svih koji su bili nezaposleni u 2019. godini. One se odnose na oslobađanje plaćanja dela doprinosa za PIO i poreza. Ove mere važiće do 2023. godine.

Zapošljavanje povratnika iz inostranstva

Pored ovih mera, uvedene su mere za zapošljavanje ljudi koji su živeli u inostranstvu:

Ukoliko niste živeli u Srbiji dve godine, a tražite posao ili ste ga našli, imate mogućnost da vam se osnovica za obračun poreza i doprinosa umanji za 70 odsto u narednih pet godina

Rekao je Mali.

Ministar je ocenio da su nove mere za zapošljavanje podsticajne i da će doprineti razvoju ekonomije.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *