Poreske mere za vreme vanrednog stanja

Vlada republike Srbije donela je Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja koja se odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje duga poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74b Zakona o poreskom postupku i administraciji.  

Prema saopštenju Ministarstva finansija za vreme trajanja vanrednog stanja, pravnim licima, preduzetnicima, poljoprivrednicima i fizičkim licima koji imaju već imaju potpisan reprogram, neće preduzimati mere propisane članom 74. stav 7-9 Zakona. To znači da se neće po službenoj dužnosti poništiti sporazum, ukinuti rešenje i neće se sprovoditi postupak prinudne naplate i obračunavati kamata.

I Narodna banka Srbije je usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum) po osnovu kredita i lizinga koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno vanrednog stanja. Oni koji žele i dalje mogu redovno izmirivati svoje obaveze.

3 comments

   1. Poštovani
    Zahvaljujem na odgovoru,a kao diplomirani ekonomista,rodjena 1961 god,nikada nisam radila u Javnom sektoru,već u privredi,banci,osiguranju,ugostiteljstvu,trgovini ja mogu samo jedno da kažem:ne mogu više da se borim,dozvolite da žene koje hoće mogu da idu u penziju sa 60 godina.
    Pozdrav

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *