Poreske mere za vreme vanrednog stanja

Vlada republike Srbije donela je Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja koja se odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje duga poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74b Zakona o poreskom postupku i administraciji.  

Prema saopštenju Ministarstva finansija za vreme trajanja vanrednog stanja, pravnim licima, preduzetnicima, poljoprivrednicima i fizičkim licima koji imaju već imaju potpisan reprogram, neće preduzimati mere propisane članom 74. stav 7-9 Zakona. To znači da se neće po službenoj dužnosti poništiti sporazum, ukinuti rešenje i neće se sprovoditi postupak prinudne naplate i obračunavati kamata.

I Narodna banka Srbije je usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum) po osnovu kredita i lizinga koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno vanrednog stanja. Oni koji žele i dalje mogu redovno izmirivati svoje obaveze.

Moratorijum se primenjuje od 01. aprila, a prestaje da važi od 01. jula, kada će početi da pristižu dugovanja na naplatu. Obaveze koje su ušle u moratorujum prenete su na kraj otplate kredita kao nove tri rate, a zbir redovnih kamata preraposređen je na ostale rate, pa će u svim kreditima preostale rate biti uvećane.

9 comments

   1. Poštovani
    Zahvaljujem na odgovoru,a kao diplomirani ekonomista,rodjena 1961 god,nikada nisam radila u Javnom sektoru,već u privredi,banci,osiguranju,ugostiteljstvu,trgovini ja mogu samo jedno da kažem:ne mogu više da se borim,dozvolite da žene koje hoće mogu da idu u penziju sa 60 godina.
    Pozdrav

 1. Postovani,
  Ja sam zamrznuo pausalnu preduzetnicku firmu u apr-u kada je pocelo vandredno stanje. Da li imam pravo na taj minimalac sada sto daje drzava i sta treba da predam u poreskoj upravi kako mi ne bi naplacivali porez?

  1. Poštovani,

   Kako je najvaljeno ukoliko ste zamrzli nakon 17.03. moći ćete da dobijete beneficije, ali još uvek se ništa precizno ne zna jer nije usvojena Uredba o sprovođenu najavljenih mera.

 2. Pročitajte moje svedočenje

  Moje ime je Lisa
  . Zivim u Hrvatskoj, drzavljanka sam srbije i danas sam sretna zena i rekla sam sebi da cu svaki zajmodavac koji izbavi moju porodicu iz nase sirote situacije uputiti na njega svaku osobu koja trazi kredit, on dao mi je sreću meni i mojoj porodici, trebao mi je zajam od 60.000 eura da počnem život ispočetka pošto sam samohrana majka sa 3 djece upoznala sam ovog poštenog i BOGA strahovitog čovjeka zajmodavca koji mi je pomogao sa zajmom od 60.000 eura, on je BOŽI Čovjek, ako ti treba kredit i vratićeš kredit javi mu se reci mu da je to gospođa Katica koja te upućuje na njega. kontaktirajte menadžera SKY Experience zajma Mr.A .S .Austin,
  putem e-pošte: ( contact@skyexperienceloan.com ) ili se prijavite na njihovoj web stranici https://skyexperienceloan.com ( skyexperienceloan@gmail.com)

 3. PROČITAJTE MOJE SVJEDOČANSTVO KAKO DA DOBIM ZAJAM IZ SKY ISKUSTVA
  TVRTKE.

  Moje ime je CAROLINE, samohrani sam roditelj, prije nego što je moj muž umro, ostavio nam je toliko dugova, bila sam toliko zbunjena i frustrirana kako platiti ogroman dug. Jednog dana dok sam prolazila internetom naišla sam na svjedočanstvo (sonia) o zajmu sky experience, pa sam se prijavila za kredit od 85.000 eura na 5 godina od strane tvrtke putem maila (contact@skyexperienceloan.com) ili (skyexperienceloan@gmail .com) Neka svijet zna što je učinjeno za mene, na moje najveće iznenađenje, u manje od 48 sati kredit mi je odobren uz kamatu od 2%. Sada sam podmirila dug svog muža i započela svoj život i posao. Upravo sam ispunio svoj zavjet. Dakle, ako želite bilo koju vrstu kredita od najmanje 2%, kontaktirajte SKY EXPERIENCE Kreditne TVRTKE. na njen email
  (contact@skyexperienceloan.com) ili (skyexperienceloan@gmail.com). posjetite njezinu web stranicu http://www.skyexperienceloan.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *