Poreske mere za vreme vanrednog stanja

Vlada republike Srbije donela je Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja koja se odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje duga poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74b Zakona o poreskom postupku i administraciji.  

Prema saopštenju Ministarstva finansija za vreme trajanja vanrednog stanja, pravnim licima, preduzetnicima, poljoprivrednicima i fizičkim licima koji imaju već imaju potpisan reprogram, neće preduzimati mere propisane članom 74. stav 7-9 Zakona. To znači da se neće po službenoj dužnosti poništiti sporazum, ukinuti rešenje i neće se sprovoditi postupak prinudne naplate i obračunavati kamata.

I Narodna banka Srbije je usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum) po osnovu kredita i lizinga koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno vanrednog stanja. Oni koji žele i dalje mogu redovno izmirivati svoje obaveze.

Moratorijum se primenjuje od 01. aprila, a prestaje da važi od 01. jula, kada će početi da pristižu dugovanja na naplatu. Obaveze koje su ušle u moratorujum prenete su na kraj otplate kredita kao nove tri rate, a zbir redovnih kamata preraposređen je na ostale rate, pa će u svim kreditima preostale rate biti uvećane.

7 comments

      1. Poštovani
        Zahvaljujem na odgovoru,a kao diplomirani ekonomista,rodjena 1961 god,nikada nisam radila u Javnom sektoru,već u privredi,banci,osiguranju,ugostiteljstvu,trgovini ja mogu samo jedno da kažem:ne mogu više da se borim,dozvolite da žene koje hoće mogu da idu u penziju sa 60 godina.
        Pozdrav

  1. Postovani,
    Ja sam zamrznuo pausalnu preduzetnicku firmu u apr-u kada je pocelo vandredno stanje. Da li imam pravo na taj minimalac sada sto daje drzava i sta treba da predam u poreskoj upravi kako mi ne bi naplacivali porez?

    1. Poštovani,

      Kako je najvaljeno ukoliko ste zamrzli nakon 17.03. moći ćete da dobijete beneficije, ali još uvek se ništa precizno ne zna jer nije usvojena Uredba o sprovođenu najavljenih mera.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *