Od sada i elektronski do uverenja lokalnih poreskih administracija

Korisnici Portala lokalne poreske administracije (LPA) koji poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat od sada mogu podneti zahtev za izdavanje elektronskog uverenja. Obratite pažnju, jer nisu sve organizacione jedinice LPA omogućile obradu elektronskih uverenja. 

Na slici možete videti kako izgleda formular koji popunjavate da biste dobili uverenje. 

Izborom svrhe podnošenja zahteva definiše se minimalni skup podataka koje uverenje mora da sadrži i automatski se popunjavaju određene kućice u polju „Odaberite podatke koje uverenje sadrži“. Naravno, ukoliko želite, možete označiti i kućice koje nisu automatski popunjene prilikom izbora svrhe zahteva i dopuniti skup informacija koje će uverenje sadržati. 

Na slici vidite i da je neophodno da izvršite izbor da li se zahtev podnosi za fizičko lice, preduzetnika ili pravno lice. Zahtev za preduzetnika može biti podnet samo lokalnoj samoupravi gde je preduzetnik registrovan.  

Kada popunite potrebne podatke, treba da vidite da li je izrada konkretnog uverenja besplatna ili je potrebno da platite taksu. Za zahteve koji se automatski obrađuju i izdaju imate opciju da odmah nakon čuvanja podataka potpišete i podnesete zahtev. Uverenja za koja prvo morate izvršiti uplatu plaćanje možete izvršiti online ili dostavljanjem  dokaza o uplati u formi pdf- a. 

Da biste mogli da priložite dokaz o uplati, neophodno je da uplatu izvršiti pre podnošenja zahteva. Ukoliko plaćanje želite da izvršite online, idete na opciju „Plati“ i dobijate potrebne podatke, ili imate mogućnost da skenirate QR kod. 

Nakon što podnesete zahtev, lokalna poreska administracija ima rok od 8 dana da vam izda elektronsko rešenj. Elektronsko uverenje možete preuzeti na portalu LPA ili u svom eSandučetu na portalu eUprave. Sva izdata uverenja su u elektronskoj formi i poseduju elektronski pečat. Provera validnosti odštampanih uverenja moguća je skeniranjem OR koda čime se pristupa linku za preuzimanje originalne digitalne verzije dokumenta. 


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *