PODSETNIK: Ko je dužan da od 1.7.2022. godine prima elektronske fakture?

Od 1. jula 2022. godine javni sektor koji izdaje fakture privatnom sektoru će po prvi put fakture za dobra i usluge izdavati u elektronskoj formi. Drugim rečima, od tog datuma možete očekivati da vam JP Elektroprivreda Srbije, JKP Infostan, Telekom Srbija AD i dr. subjekti javnog sektora umesto računa u papiru, putem pošte, dostave fakturu u elektronskom obliku. Fakture u elektronskom obliku će dostavljati preko državnog portala efaktura.gov.rs.

Obratite pažnju, jer ne možete zahtevati od dobavljača da vam umesto elektronske fakture izda fakturu u papiru. Prosto nemate opciju, već je u budućnosti obavezno da primate i čuvate elektronske fakture

Koja lica su u obavezi da primaju elektronske fakture?

U obavezi ste da primate elektronske fakture ako ste:

  • Obveznik PDV- a
    Svi obveznici PDV- a, bilo da su preduzetnici, fizička lica, privredna društva ili sva druga lica u sistemu PDV- a koja ne spadaju u javni sektor (opšti nivo države i javna preduzeća) su u obavezi da od 1.07.2022. godine primaju elektronske fakture. 
  • Dobrovoljni korisnik sistema elektronskih faktura
    Pravna lica i preduzetnici koji posluju sa javnim sektorom još od 1. maja 2022. godine su u obavezi da javnom sektoru izdaju fakture u elektronskoj formi. Ukoliko ste zbog ovoga morali da se registrujete na sistem eFaktura, sada ste u obavezi i da od javnog sektora primate fakture koje su elektronske. 

Da biste bili u mogućnosti da ispunite ovu obavezu, ukoliko to do sada niste uradili, morate se registrovati na SEF do 1. jula 2022. godine.

One comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *