Paušalci, proverite koliko ste blizu limita od 6 milIiona dinara

Još malo, pa ćemo prevaliti polovinu 2024. godine. Ako posluješ kao paušalac, jun je mesec kada treba da proveriš koliko ti je ostalo do limita od 6 miliona dinara i da li postoji opasnost da ćeš ga prekoračiti.

Da te podsetimo:

  • Limit od 6 miliona dinara se odnosi na celu kalendarsku godinu, od 1. januara do 31. decembra, bez obzira da li je tvoja “radnja” poslovala cele godine ili samo deo godine;
  • U limit se računaju iznosi iz svih izdatih faktura prema datumu izdavanja, bez obzira na datum uplate, status naplate i na i kursne razlike ili provizije banaka.

Šta da radim ako sam već probio/la limit od 6 miliona?

Ako je limit probijen u prvoj polovini godine, najčešće poreski inspektor nalaže prelazak na vođenje knjiga od 1. jula.

Važno: nemoj da čekaš da te poreska pozove u kontrolu nego sam/a kontaktiraj svog poreskog inspektora za dogovor oko daljih koraka.

Ti koraci inače izgledaju ovako:

  1. Popunjavaš poresku prijavu PPDG-1R na portalu ePorezi. Za pristup portalu koristi se kvalifikovani elektronski sertifikat odnosno ConsentID. U delu 1.1a Osnov za prijavu biraš oznaku 6 – prelazak iz paušalnog oporezivanja u oporezivanje na stvarni prihod. Podnošenjem ove prijave “zatvaraš” paušalno poslovanje.
  2. Na sličan način podnosiš poresku prijavu PPDG-1S, kojom “otvaraš” vođenje knjiga. U delu 1.1a Osnov za prijavu takođe biraš oznaku 6 – prelazak iz paušalnog oporezivanja u oporezivanje na stvarni prihod. Ovu poresku prijavu možeš podneti nakon što je obrađena prethodna prijava, tj. PPDG-1R.

Važno je da znaš da, iako su knjigašima načelno dostupna dva modela oporezivanja:

  • samooporezivanje,
  • isplata lične zarade,

u prvoj godini od probijanja limita moraš da budeš na samooporezivanju.To znači da ćeš do kraja 2024. godine koristiti model samooporezivanja, a onda do 15. decembra možeš podneti prijavu za prelazak na isplatu lične zarade od 1. januara 2025.

Šta da radim ako znam da ću probiti limit od 6 miliona u drugoj polovini godine?

Ako si analizom svojih prihoda i ugovorenih poslova utvrdio/la da ćeš probiti limit u drugoj polovini godine, u ovom trenutku ne treba ništa da preduzmeš. Samo nastavi da pratiš stanje i čim pređeš limit, javi se svom poreskom inspektoru. Najčešće u slučaju da je limit probijen u drugoj polovini godine, inspektor nalaže vođenje knjiga od 1. januara sledeće godine.

Koraci će biti isti kao i u prethodnom slučaju. Razlika je međutim ta što ćeš morati da koristiš model samooporezivanja do kraja 2025. godine i tek od 1. januara 2026. možeš preći na isplatu lične zarade, podnošenjem prijave do 15. decembra 2025.

👉Kada koristiš Pausal app, aplikaciju skrojenu za paušalce, uvek znaš koliko si blizu limita od 6 miliona odnosno 8 miliona dinara. Pausal tim digitalnih računovođa može da podnese sve vrste prijava i/ili da kontaktira poreskog inspektora u tvoje ime. Ako ti je potrebna pomoć, piši nam na office@pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *