Prešao si godišnji limit od 6 miliona? Evo šta treba da uradiš.

Ukoliko posluješ kao paušalac i prešao/la si limit od 6 miliona dinara u 2023. godini, u toku januara moraš da obavestiš poresku upravu o povećanju prometa i da pređeš na vođenje knjiga. Evo koji su koraci potrebni za to.

  1. Najpre je potrebno da popuniš poresku prijavu PPDG-1R na portalu ePorezi. Za pristup portalu koristi se kvalifikovani elektronski sertifikat odnosno ConsentID. Isto tako možeš ovlastiti drugo lice da umesto tebe podnese poresku prijavu. U delu 1.1a Osnov za prijavu biraš oznaku 6 – prelazak iz paušalnog oporezivanja u oporezivanje na stvarni prihod. Podnošenjem ove prijave “zatvaraš” paušalno poslovanje. Rok za podnošenje je 15. januar.
  2. Na sličan način podnosiš poresku prijavu PPDG-1S, kojom “otvaraš” vođenje knjiga. U delu 1.1a Osnov za prijavu takođe biraš oznaku 6 – prelazak iz paušalnog oporezivanja u oporezivanje na stvarni prihod. Ovu poresku prijavu možeš podneti nakon što je obrađena prethodna prijava, tojest PPDG-1R. Rok za podnošenje prijave PPDG-1S je 31. januar, te je naša preporuka da budeš u kontaktu sa svojim poreskim inspektorom kako bi cela tranzicija prošla glatko i sa što manje čekanja.

U našoj ponudi imamo uslugu podnošenja poreskih prijava, a imamo i stručan računovodstveni tim koji radi sa knjigašima. 🙂

Važno je da znaš da, iako su knjigašima načelno dostupna dva modela oporezivanja:

  • samooporezivanje,
  • isplata lične zarade,

u prvoj godini od probijanja limita moraš da budeš na samooporezivanju.

 Ako ti je potrebna pomoć, pitaš se kako dalje da nastaviš poslovanje, želiš da se raspitaš o modelima poslovanja i opcijama koje su ti na raspolaganju, ili je odluka već donesena i potrebna ti je usluga registracije možeš nam pisati na office@pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *