Penzija na dlanu: Proverite iznos penzije uz pomoć e-Kalkulatora

PIO fond je korisnicima omogućio novu uslugu e-Kalkulator, pomoću kojeg mogu da provere radni staž i obračunaju penziju. Putem ovog portala omogućen vam je obračun visine starosne, prevremene i invalidske penzije, kao i ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju. 

Servisu možete pristupiti pomoću računara ili putem mobilnih telefona, ali je neophodno posedovanje elektronskog sertifikata ili ConsentID aplikacija. Detaljne instrukcije za dobijanje parametara i korišćenje ConsetnID aplikacije, možete pronaći ovde.

Nakon pristupa servisu, potrebno je da odaberete način identifikacije. Kada se uspešno prijavite birate opciju e-Kalkulator penzije ili Porodična penzija. 

E-Kalkulator penzije koristite da biste videli unete podatke i obračunali penziju, a Porodična penzija da bise proverili da li ostvarujete pravo na porodičnu penziju. 

Nakon što odaberete e-Kalkulator, potrebno je da obeležite da li vam je potreban obračun invalidske penzije. U narednom koraku bi trebalo da vam se prikažu podaci o prijavama i odjavama na osiguranje, a zatim i podaci o stažu. Nakon toga možete uneti podatke o posebnom stažu (po osnovu učešća u ratu ili po osnovu rođenja trećeg deteta). I poslednji korak je obračun penzije. 

U slučaju da neki podaci nedostaju dobićete obaveštenje i možete se javiti nadležnoj filijali Fonda za proveru. 

Ukoliko u toku procesa primetite da podaci nisu ispravni ili doprinosi nisu uplaćeni, imate mogućnost da prijavite problem. Prijava šalje službama Fonda zahtev za proveru, kako bi se utvrdilo da li postoji tehnički problem ili poslodavac nje uplatio doprinose. Na osnovu toga se šalje dalje potrebna dokumentacija i rešava problem. 

Detaljne instrukcije za korišćenje e-Kalkulatora vas čekaju ovde

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *