Kako se upisuje staž kod preduzetnika i frilensera?

Upis staža u PIO fondu vrši se na osnovu plaćenih doprinosa. Iako bi doprinosi trebalo da se upisuju automatski, sistemi još nisu međusobno u potpunosti povezani. Zato je u praksi čest slučaj da mnogim preduzetnicima staž nije upisan iako su redovno plaćane obaveze. 

To ne treba da vas brine, svi doprinosi koje ste platili biće upisani, ali će biti neophodno podneti Zahtev. 

Ista je situacija i kod frilensera. Za sada, biće neophodno da se podnosi Zahtev kako bi uplaćeni doprinosi bili upisani. Savet je da se to čini jednom godišnje. 

Kako proveravam da li je upisan staž?

Pre svega upisan staž možete proveriti u filijali PIO fonda. Sve što vam je potrebno je lična karta. 

Unete podatke možete proveritii elektronski, ali je pre toga neophodno da dobijete pristupni kod na šalteru PIO fonda. 

Najpre podnosite Zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima RFPIO zajedno sa ličnom kartom. Odmah po prijemu zahteva, dobijate PIN pomocu koga ćete moći da pristupite svojim podacima. 

Na elektronskom servisu PIO fonda unosite svoj JMBG, dobijeni PIN i verifikacini kod. Kada se ulogujete kliknite na „Izveštaj o podacima iz matične evidencije„. Na ovm izveštaju ćete moći da vidite datume prijave i odjave, kao i podatke o zaradama i uplaćenim doprinosima. 

Šta ako nije upisan staž?

Kada su u pitanju preduzetnici, u praksi podatke o uplaćenim doprinosima, Poreska uprava šalje PIO fondu tek kada se radnja zatvori. Zato, ako ste još uvek aktivni, podaci verovatno neće biti upisani. 

Ipak, vi možete podneti Zahtev da se oni upišu, pre zatvaranja. Zahtev za utvrđivanje podataka o stažu osiguranja i svojstvu osiguranika možete podneti u filijali PIO fonda, ili putem PIO e-šaltera (u ovom slučaju potreban je elektronski potpis). 

Update: Prema informacijama dobijenih iz PIO, postoje tehničke smetnje zbog kojih se ovaj obrazac ne može podneti elektronski, putem e-šaltera, u filijalama na teritroriji Vojvodine. Ovim filijalama možete podneti Zahtev napisan u slobodnoj formi i priložiti potrebnu dokumentaciju.

Pored popunjenog Zahteva kao preduzetnik prilažete:

 • Uverenje Poreske uprave i plaćenim doprinosima 
 • Rešenje APR o osnivanju, prekidima i gašenju
 • Očitanu ličnu kartu

Iz našeg iskustva u praksi, PIO fond zahteva i Uverenje Poreske uprave sa iskazanim osnovicama. Ovo uverenje možete dobiti u Poreskoj upravi, uz podnošenje Zahteva za izdavanje uverenje. U slučaju da je potrebno još nešto od dokumentacije, PIO fond će vas kontaktirati. 

Kada su u pitanju frilenseri, za upis staža podnose isti obrazac. Savetujemo da uz Zahtev i ličnu kartu, priložite sve dokaze koji mogu pomoći u utvrđivanju uplaćenih doprinosa. Pored uverenja o plaćenim doprinosima, to može biti izvod da je izvršena prijava prihoda, ugovor ili neki drugi dokaz na osnovu kojeg je izvršena prijava na socijano osiguranje…

Ukoliko Zahtev podnesete elektronski, dobićete broj pomoću kojeg možete da pratite status obrade Zahteva. Obično je potrebno oko 2 nedelje kako bi Zahtev bio rešen, osim ako se od vas ne zahteva dodatna dokumentacija. U slučaju da obrada zahteva traje duže, a niste dobili nikako obaveštenje, možete kontaktirati PIO fond za više informacija. 

zdravstveno

Možda će vas zanimati:
Zdravstveno osiguranje za frilensere

3 comments

 1. Poštovani/a,

  Imao sam paušalnu agenciju ranije. Radila je godinu i po dana. Od tih godinu i po dana, pola godine mi je to bila osnovna delatnost, a ostatak iz radnog odnosa (zaposlio sam se). Ako bih sada predao zahtev za upis staža u PIO da li tražim Uverenje samo za tih pola godine kada mi je to bila osnovna delatnost? I u matičnoj evidenciji u periodima osiguranja mi stoji samo tih pola godine za agenciju…
  Hvala na odgovoru.

  1. Postovani,

   Tako je, to smo i naveli u tekstu da se uverenje moze dobiti u Poreskoj upravi 🙂

   Nakon sto pribavite uverenje, mozete podneti prijavu za upis staza.

   Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju 🙂

   Srdacan pozdrav,

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *