Podnesite zahtev za povraćaj – vratite više uplaćena sredstva

Zahtev za povraćaj više uplaćenih sredstava, od januara 2021. godine, moguće je podneti putem portala ePorezi. Na isti način moguće je podneti i zahtev za preknjižavanje pogrešno uplaćenih sredstava, o čemu smo ranije govorili. Prema obaveštenju Poreske uprave, rešenje o povraćaju dobiće se u elektronskoj formi, odnosno u poreskom sandučetu na portalu.

Kako podneti zahtev za povraćaj?

Da biste podneli zahtev online potrebno je da posedujete elektronski sertifikati i čitač kartice, koji će vam omogućiti pristup portalu e-Porezi. Kada pristupite portalu birate prijavu ZPP – Podnošenje zahteva za preknjižavanje i povraćaj više ili pogrešno plaćenog prihoda.

ZPP – Podnošenje zahteva za preknjižavanje i povraćaj više ili pogrešno plaćenog prihoda

Podaci o zahtevu

S obzirom da se zahtev za povraćaj i zahtev za preknjižavanje podnose putem iste prijave, važno je da izaberete pravu opciju. Ako tražimo povraćaj u delu „podaci o zahtevu“ pod 2.1 Vrsta zahteva biramo: 0 – ZPP1 Tip 1 – Povraćaj.

Podaci o zahtevu – izbor zahteva za povraćaj

Unos podataka

Da bi Poreska uprava postupila po podnetom zahtevu potrebno je da unesemo ispravne podatke. U ovom delu treba da se upiše:

 • Račun na teret – odnosno račun na kojem se nalazi višak uplaćenih sredstava
 • PNBZ na teret (po modelu 97) – poziv na broj po kojem je izvršena uplata
 • Šifra opštine na teret – birate iz padajuće liste opštinu na kojoj se nalaze sredstva
 • Račun u korist – upisujete račun na koji želite da vam bude vraćen novac
 • Iznos – upisuje se koliko je novca više uplaćeno, odnosno potrebno da se vrati
Unos podataka o povraćaju

U ovom delu upisujete podatke za sva sredstva koja su više uplaćena. Nakon što popunite podatke o jednoj uplati i sačuvate, imaćete opciju da unesete podatke i o drugim uplatama.

Obratite pažnju: Jedina razlika u izgledu zahteva za preknjižavanje i za povraćaj je u ovom delu prijave. Ukoliko vaša prijava ne izgleda kako je prikazano na slici, proverite da li ste u delu podaci o zahtevu odabrali ispravnu opciju.

Prilozi

U ovom delu potrebno je dodati dokaz o uplati novca za koji tražite povraćaj. Prilozi nisu obavezan deo zahteva, ali je naš savet da dodate kako bi zahtev bio potpun.

Dodavanje priloga

Da bi sredstva bila vraćena sva zaduženja moraju biti izmirena. Ukoliko postoji dugovanje na nekom računu, možete podneti zahtev za preknjižavanje ili izmiriti obaveze, pa tek onda podneti zahtev za povraćaj.

4 comments

 1. Ova forma ne funkcionise. Izbacuje gresku: 59 – cvc-complex-type.2.4.a: Invalid content was found starting with element ‘ns1:Iznos’. One of ‘{„http://pid.purs.gov.rs“:OpstinaNaTeret}’ is expected.

  Vise puta sam proverio da li su sva polja u ispravnom formatu i greska je uvek ista prilikom svakog pokusaja da se zahtev podnese.

  Je l’ moze ovo na salteru da se zavrsi?

  1. Da odgovorim sam sebi premda sam pronasao u HTML kodu…stavili su pod komentare polje: „OpstinaNaTeret“ koje iz nekog razloga ima ID atribut:“Iznos“.

   Dakle, ova forma je i dalje u izradi, cini mi se.

 2. Ja dobijam gresku
  Fatalna greška Polja stavke za povraćaj i preknjižavanje su obavezna
  Uopšte nemam dostupnu sekciju 3 za unos podataka o računima.
  Da li postoji neko da mu radi forma?

  Inače, svaka čast za uputstvo!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *