Zahtev za preknjižavanje – kako ga podneti online?

Zahtev za preknjižavanje od 01.01.2021. moguće je podneti online putem portala e-Porezi. Osim ovog zahteva, omogućeno je i podnošenje zahteva za povraćaj više uplaćenog poreza. Rešenje o preknjižavanju dostavljaće se u elektronskoj formi u poresko sanduče.

Kako podneti zahtev za preknjižavanje?

Da biste podneli zahtev online potrebno je da posedujete elektronski sertifikati i čitač kartice, koji će vam omogućiti pristup portalu e-Porezi. Kada pristupite portalu birate prijavu ZPP – Podnošenje zahteva za preknjižavanje i povraćaj više ili pogrešno plaćenog prihoda.

ZPP – Podnošenje zahteva za preknjižavanje i povraćaj više ili pogrešno plaćenog prihoda

Podaci o zahtevu

Najpre popunjavamo podatke o zahtevu, odnosno odlučujemo se za zahtev za preknjižavanje. U delu „podaci o zahtevu“ pod 2.1 Vrsta zahteva biramo: 1 – ZPP1 Tip 2 – Preknjižavanje.

Podaci o zahtevu

Unos podataka

U ovom delu unosimo podatke:

  • sa kojeg računa (račun na teret) želimo da izvršimo preknjižavanje i na koji račun (račun u korist)
  • pored računa unosimo i poziv na broj (PNBZ na teret, odnosno PNBO/BOP u korist)
  • uz račun i poziv na broj upisuje se i šifra opštine. Ona se bira iz padajućeg menija. Ukoliko niste menjali opštinu sedišta ona će na oba mesta biti ista. Ako jeste, obratite pažnju da unesete ispravne šifre.
  • iznos koji se preknjižava. Ovde skrećemo pažnju da se decimala odvaja tačkom, a ne zarezom.
Unos podata o preknjižavanju

Ukoliko imate pogrešno uplaćena sredstva na više računa, podnosite ih sve u istom zahtevu. Nakon što popunite podatke o jednoj uplati i sačuvate, imaćete opciju da unesete podatke o drugim uplatama koje je potrebno preknjižavati.

Ne zaboravite: Kada gledate konsolidovani upit stanja, iznosi koji su u minusu su pretplata, dok je dugovanje u plusu.

Prilozi

Kao i kod ponošenja zahteva u papirnom obliku i ovde možete dodati kao prilog izvod ili neki drugi dokaz o uplati na koji se zahtev odnosi.

Dodavanje priloga

Zahtev možete podneti i u papironom obliku o čemu je bilo reči u ovom tekstu. Ako vem je potrebna pomoć možete nam pisati na office@pausal.rs.

29 comments

  1. Kako saznati sve podatke potrebne za unos stavke za preknjižavanje?

    Imam dosta zaostalih preplata iz ranijih godina a kako su sepodaci za plaćanej menjali sad ne znam kako da pohvatam kako da popunim.

    Na sintentičkom izveštaju o konsolidovanom stanju na sajtu Eporezi postoje samo kolone Konto i Poziv na broj, a na detaljnom izvestaju postoji podatak račun koji sadrži isti broj kao i kolona konto na sintentičkom izveštaju (i u oba slučaja to nije broj tekućeg računa) i poziv na broj.

    Broj tekućeg računa na koji je plaćeno se nigde ne pojavljuje. Ponegde nedostaje i poziv na broj u izveštajima.

          1. Sve sam uradila ovako ali mi prijavljuje gresku da nemam Референцирани захтев ЈИБЗ[2] не постоји.

            tako da ne znam sta konkretno da uradim
            Hvala unapred puno

  2. Važno je napomenuti da se prilikom preknjižavanja kamata na računu na kojem se duguje porez računa do datuma kada se preknjižavanje unese u sistem, a ne sa datumom podnošenja ili same uplate na račun na kome je porez preplaćen.
    Vremenski period preknjižavanja može da traje veoma dugo, najkraći period je par nedelja a najduži bukvalno u nedogled …
    Ovo su iskustva iz prakse

  3. Hvala na objavljenom uputstvu. Meni se kad otvorim zathev za preknjižavanje uopšte ne pojavljuje polje III Unos podataka. Da li je neko od vas imao sličan problem?

    Unapred hvala

    1. Пробај да снимиш такав, некомплетни, захтев без поља 3. Потом на следећој страни, код поља „Ставке“, кликни на знак плус. Тада ће се појавити поље 3 за унос података. Нажалост, и оно је некомплетно – нема места за унос шифре општине што после опет резултира грешком. Мени ово није функционално…

  4. Danas išla u Poresku upravu da proverim šta se dešava sa zahtevom za preknjižavanje koji je podent još 12.01.2021 a drugi 03.02.2021 i NEMA GA U SISTEMU…ne vide ga jednostavno, postiji trag da je stvarno predat ali ga eto ne vide.. Ponovo danas predajem u papirnom obliku. Eto toliko o tome !!!!

  5. Popunjen obrazac ZPP je odbijen
    javlja fatalna greška A Refencijalni zahtev JIBZ(1) ne postoji
    Šta označava skraćenica JIBZ (šta tu upisujem?)

    Da li se zahtev za preknjižavanje može poslati Filijali 1 na imejl i koji?

  6. Poštovani,
    Da li se mogu preknjižiti više uplaćena sredstva sa jednog računa na više računa gde sam u dugu,ili moraju samo na jedan račun?…….i
    Da li se može preknjižiti više plaćen porez na prihode od samostalne delatnosti na račun za doprinose gde sam u dugu?
    Unapred hvala
    Srdačan pozdrav

  7. Postovani,
    iz nekog razloga ne otvara mi se polje III, gde treba da unesem racune, na teret i u korist. Da li imate ideju u cemu je problem. Znaci imam polja I, II i IV.

  8. Da li mogu da trazim povracaj PDV-a iz marta meseca jer je bila pretplata ili mogu da trazim samo preknjizavanje sa racuna PDV-a na neki drugi racun.
    Hvala
    Snezana

  9. Poštovani, podnet je zahtev za preknjižavanje sredstava sa jednog računa na drugi, međutim, osoba sa čijeg računa treba da se prebaci novac je u međuvremenu preminula, pa me zanima dali taj zahtev i dalje važi jer je osoba za života podnela, ili se poništava zbog smrti?

  10. Poštovane kolege,
    potrebna mi mal pomoc
    Unela sam Zahtev za preknjiženje,popunila uplatne racune,opštine i RS,
    Zahtev mi odijaju radi ,, A001 Референцирани захтев ЈИБЗ[1] не постоји. Фатална грешка 1
    Kako da popunim,gde da nadjem taj sifarnik.Hvala

  11. Како треба попунити поља 3.8 а и б на који период се мисли и ја укуцам рецимо 26 02 -31.12 одговор није попоуњен?

  12. postovani,
    2018 ,2019 god kod uplate poreza i doprinosa ,uplate su sve isle na poziv na broj iz 2017.Sad
    na porezu i sa pozivom broju iz 2017 imam preplatu a za ove dve godine neplaceno i ogromnu kamatu. I sto i za dopr.piaKako da popunim preknjizavanje .Pisem iznos osnovnog duga a gde kamatu da mi otpisu.Ili moram platiti kamatu. U soku sam .

    1. Ukoliko ste uplatili novac na pogrešan poziv na broj, potrebno je izvršiti preknjiženje, dok je kamatu potrebno platiti, možete nas kontaktirati na office@pausal.rs ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć oko podnošenja poreske prijave za preknjiženje.

  13. Poštovani,
    Molim Vas za pomoć. Pokušavam da popunim zahtev za preknjižavanje online ali bezuspešno. Javlja mi fatalnu grešku i da je neispravan poziv na broj zaduženja.
    Prilikom plaćanja naloga ostao mi je od prošlog puta BOP umesto novog BOP a. Plaćanje je izvršeno ne znam da li sam u problemu da li je potrebno preknjižiti sve naloge ili samo objedinjenu poresku prijavu. U pitanju su cipelici ima 7 naloga
    Ne znam gde grešim.

  14. Pokusavam da preknjizim visak uplate odlozenih doprinosa u vreme COVID-a, i dobijam sledecu gresku
    „Позив на број задужења [6104290000002733960U] је неисправан. У случају да садржи слово на крају, прерачунати га у изворни ПНБЗ.“
    Sta moze da znaci „изворни ПНБЗ.“

    1. Dragi Zorane,

      Kada imate dugovanja Poreska uprava promeni poziv na broj i doda slovo na kraju.
      Zato bi bilo najbolje da iz stanja sintetike prekopirate poziv na broj na kom imate dugovanja ili iz poreskog rešenja za godinu u kojoj imate dugovanja.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *