Poreska rešenja paušalcima za 2024. godinu stižu do  28. januara

Poreska uprava Republike Srbije je objavila da je počelo slanje poreskih rešenja za 2024. godinu preduzetnicima paušalcima.

Najavljeno je da se poreska rešenja paušalcima šalju u periodu od 23. do 28. januara. 2024. godine. Novo poresko rešenje će ti stići u elektronsko sanduče na portalu ePorezi. Za pristup portalu potreban je elektronski sertifikat ili ConsentID. Isto tako možeš ovlastiti drugo lice da preuzme poresko rešenje za tebe, popunjevanjem PEP obrasca.

Savet: Na svom nalogu na ePorezima možeš upisati svoju imejl adresu i/ili broj telefona (u delu „Profil obveznika“). Na taj način će ti stizati obaveštenja o novim porukama u elektronskom sandučiću.

👉Pausal.rs ima uslugu preuzimanja poreskog rešenja, a za sve naše aktivne korisnike koji su nam dali ovlašćenje preuzećemo poresko rešenje i kreirati naloge za prenos sa QR kodom do 10. februara 2024. godine.

Koje podatke sadrži poresko rešenje?

Poresko rešenje se sastoji iz tri dela:

  • Rešenje o akontaciji poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti;
  • Rešenje o akontacionom zaduženju doprinosa (za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti);

Obrati pažnju: u slučaju da si paušalac iz radnog odnosa oslobođen(a) si plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost (jer ih plaća tvoj poslodavac). Zato će u ovom rešenju biti iskazan samo iznos doprinosa za PIO.

  • Izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, gde možeš videti svoju poresku osnovicu i način na koji se do nje došlo primenom odgovarajućih koeficijenata.

Podsetnik: U skladu sa uredbom koja je usvojena prošle godine iznos tvojih poreskih obaveza se može povećati za najviše 10% na godišnjem nivou, osim ako dođe do promene sedišta ili šifre delatnosti.

Šta je važno da znaš

Prilikom plaćanja poreza i doprinosa za januar 2024. važno je da obratiš pažnju na sledeće:

  • Tvoje novo poresko rešenje sadrži jedinstveni poziv na broj za 2024. godinu. Ukoliko za regulisanje svojih obaveza koristiš šablone u eBanking ili mBanking aplikaciji, ne zaboravi da promeniš taj broj i da upišeš nove iznose iz poreskog rešenja.
  • Rok za plaćanje obaveza za januar 2024. je 19. februar. Paušalci poreze i doprinose inače plaćaju do 15. u mesecu, ali je u februaru rok pomeren na prvi radni dan posle državnog praznika.

💜Ako si aktivan korisnik aplikacije Pausal.rs i želiš da preuzmemo poresko rešenje za tebe, a nisi nam dao/dala ovlašćenje, pošalji nam imejl na office@pausal.rs.

Nisi naš korisnik? Možeš da probaš aplikaciju besplatno prvih 15 dana na moj.pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *