Postignut dogovor između frilensera i Vlade

Vlada Srbije je 21. aprila 2021. godine izdala saopštenje da je postigla dogovor sa frilenserima o plaćanju poreza i doprinosa.

Dogovor se sastoji od sledećih stavki:

  • Povećanje normiranih troškova sa 43% na 50%
  • Upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza
  • Otpis kamate
  • Rok otplate 10 godina
  • Besteretni deo 32.000 dinara

U nastavku je kalkulator pomoću kojeg možete da izračunate vaše opterećenje poreza i doprinosa prema novom dogovoru, za mesečna primanja. Napominjemo da još uvek nije objavljen zvanični predlog, pa nije poznato da li će se prijava podnositi kvartalno (kako je pominjano u prethodnom predlogu) ili mesečno.

U kalkulatoru treba u polju Mesečni iznos da upišete mesečni iznos vaših prihoda. U polju Ukupno će vam izbaciti kolike su vaše obaveze za porez i doprinose na mesečnom nivou.

Rok za usvajanje zakonskih propisa koji će regulisati položaj frilensera ubuduće je pomeren sa 1. oktobra 2021. godine na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti sada dogovoreni uslovi. Vlada je ujedno pozvala predstavnike frilesera da učestvuju u radnoj grupi koja će doneti novi zakon koji će regulisati prava i obaveze frilensera.

19 comments

  1. Pozdrav.

    Samo jedno pitanje vezano za ovaj deo ako je frilenser zaposlen npr. kod domaćeg poslodavca.
    Da li u tom slučaju kod računanja duga ima isti neoporezivi deo od 384.000 din godišnje (+50% normativnih troškova) ili mu se pri obračunu računa i prihod od plate kod domaćeg poslodavca, pa da to potencijalno menja računicu?

    1. Nije bitno za kog poslodavca frilenser radi, obračun je isti, i odnosi se samo na primanja koja ima frilenser. Druga računica u kalkulatoru, odnosi se na to ako je neko bio zaposlen, a pored toga se bavio frilensingom. U tom slučaju on nema obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja, i zato je procenat manji.

  2. A što i vi pristajete na ovu podmetačinu oko naziva frilensera?

    Gomlila preduzetnika su frilenseri samo što oni rade legalno, sa registrovanom delatnošću. Na njih se spomenute izmene zakona uopšte ne donose. Čak ih i prave budalama što plaćaju poreze i doprionose. Ovi što se nazivaju „frilenseri“ su radnici na crno.

    1. Frilenser ≠ Preduzetnik. Preduzetnik je fizicko lice koje nema stalne obaveze prema drzavi i prema poslodavcima i koje svoje poslovanje obavlja iskljucivo sa inostranstvom. Prema tome neko ko je registrovan kao preduzetnik nije i nikada ne moze biti smatran frilenserom.

  3. Interesuje me ovakav slučaj – 2018. sam paralelno sa tim što sam bio frilenser bio i prvu polovinu godine prijavljen te imao zdravstveno osiguranje. Onda sam u drugoj polovini te godine nastavio biti samo frilenser. Kako će se u tom slučaju izračunavati koliko trebam da platim za zdravstvo?

    1. Još uvek se ne zna da li će se obračun raditi na mesečnom, kvartalnom ili godišnjem nivou. Kako god da bude, za prvu polovinu godine kada ste bili prijavljeni ne bi trebalo da budete u obavezi da plaćate zdravstveno osiguranje. Dok za drugu polovinu 2018. godine bi trebalo da budete u obavezi da platite i zdravstveno osiguranje.

  4. Predlog je da stavite i kalkulator da se unese ukupan godisnji prihod sa umanjenjem 50% i umanjenjem 12*32000 da bi se odmah moglo sve izracuna jer ce se placati na godisnjem nivou a ne na mesecnom.

  5. Postovani,
    sta se desava u slucaju ako sam bio frilenser do polovine 2015, a nakon toga presao na pausal, a do 1.1.2021 mi nije stiglo nista iz poreske. Da li to znaci da su mi obaveze za porez i doprinos zastarele ili ce u nekom momentu stici opomena iz poreske sa cifrom koju treba da platim?

    1. Nece ti stici bilo kakav poziv ukoliko si prihodovao manje od ~6600 EUR godisnje po tom osnovu, takodje ukoliko vec niste dobili poziv u ovom trenutku 2015, ako se ne varam prihodi iz 2015 su zastareli.

  6. Postovani,

    Ja sam novi frilenser i nemam stari dug. Kontaktirala sam Poresku upravu da trazim vise infomacija o placanju poreza i poslali su mi copy/paste clana nekog zakone koji kaze da kada dobijem resenje placam tu sumu u 120 rata? Pretpostavljam da je to za one koji imaju dug?
    Da li nedge postoji zvanicna informacija kako frilenseri koji nemaju dug prijavljuju i placaju porez? Meni bi najvise odgovaralo da to sama uradim preko portala EPorezi da mi ne stize nista na kucnu adresu i da se ne deli na rate.

    Pozdrav

  7. Pozdrav nisma bas strucan sa porezima pa pih da pitam vas.
    Dobio sam uplatu iz Amerike jer sam poceo da radim kao QA za jednu kompaniju posto je upitanju nekih 580 dolara zanima me da li moram neke poreze da platim ili ne?
    Iskoristio sam vas kaklulator kaze ne ali cisto me zanima da li je to tacno.
    Hvala na odgovoru.

  8. Postovani,
    Mislim da u prilozenom kalkulatoru za obracun mesecnog poreza i doprinosa za primanja freelancera postoji greska, koja se javlja u slucaju da su mesecna primanja dovoljno velika tako da je izracunata mesecna osnovica veca od najvise osnovice za doprinose (primera radi 405750 rsd za 2021godinu). U tom slucaju se porez od 20% racuna u odnosu na tu osnovicu, ali se doprinosi za pio i zdrav. racunaju u odnosu na najvisu osnovicu za doprinose.
    Primera radi, ako su mesecna primanja 1500000.00 din, onda je izracunata osnovica: 718000.00 din, pa je porez: 143600.00 din (0.2*718000), ali pio nije 183090.00 din, vec je pio: 103466.25 din (0.255*405750), zdrav. nije 73954.00 din, vec je zdrav.: 41792.25 din (0.103*405750).
    Naravno, molim Vas ispravite me ako gresim, jer je ovo veoma vazno, posto su razlike veoma velike. Najlepse Vam hvala na Vasem misljenju.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *