Nedostaci predloga Vlade nakon pregovora sa frilenserima

Pregovori Udruženja radnika na internetu i Vlade Republike Srbije o naplati poreza i doprinosa za fizička lica koja prihoduju preko interneta, nisu doneli očekivana rešenja, i sudbina velikog broja ljudi je i dalje pod znakom pitanja. Ministarstvo finansija je u međuvremenu objavilo uslove na svom sajtu pod kojim bi se mogla naplatiti obaveza fizičkih lica za porez i doprinose pet godina unazad. Ovi uslovi podrazumevaju da:

  • Visina obaveze koju fizičko lice treba da plati se utvrđuje Poreskim rešenjem i plaća se u ratama na period od 10 godina
  • Normirani troškovi se priznaju u visini od 43%
  • Kamata na prethodno nastale obaveze se ne obračunava za period do donošenja rešenja Poreske uprave. Drugim rečima, otpisivanje kamate za obaveze koje su dospele 5 godina unazad.

Postoje 2 nedostatka kada je u pitanju ponuda države:

1. nedostatak

Poseban naglasak stavljamo na činjenicu da država nije omogućila da do određene visine prihoda fizičkih lica koja su prihodovala preko interneta ne postoji obaveza plaćanja poreza i doprinosa. Sve zarade do 40.000 dinara koje se oporezuju po principu koje predlaže država, kada se obračunaju porez i doprinosi budu manje od minimalne zarade u Srbiji. Ovo je direktno ugrožavanje egzistencije građana Srbije. U trećem delu Ustava Republike Srbije koji se odnosi na Ekonomsko uređenje i javne finansije, član 91. objašnjava se da je obaveza plaćanja poreza i drugih dažbina opšta i zasniva se na ekonomskoj moći obveznika. Predloženom primenom poreza i doprinosa za lica koja zarade 40.000 dinara ili manje država bi od ovih fizičkih lica stvorila socijalne slučajeve, čija je neto zarada manja od minimalca. Drugim rečima, država bi ovakvim postupkom prekršila odredbu Ustava Republike Srbije. 

Kako izgleda računica obaveza poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvare prihod od 40.000 dinara po predlogu države

  • Porez na dohodak 4.560,00 dinara
  • Penziono osiguranje 5814,00 dinara
  • Zdravstveno osiguranje 2348,4 dinara

Ukupne obaveze fizičkog lica koje je ostvarilo prihod od 40.000 za porez i doprinose iznosile bi 12.722,4 dinara. Što znači da bi neto prihod bio 27.277,6 dinara što je manje od prosečne minimalne zarade u Srbiji za 2020. godinu, koja iznosi 30.136,98 dinara. Oporezivanjem ovako niskih prihoda država direktno od ovih građana pravi socijalne slučajeve.

Dodatni argument je i činjenica da u velikom broju evropskih zemalja koje su zakonski uredile poslovanje frilensera postoje prihodi na koje se ne primenjuju stope poreza ili doprinosa. Na primer ukoliko u Velikoj Britaniji ostvarite prihod od 1170 evra mesečno oslobođeni ste plaćanja poreza na dohodak. U Nemačkoj je nešto manji prag besteretnog iznosa, i podrazumeva da oni koji ostvare do 780 evra mesečno budu oslobođeni plaćanja poreza na dohodak. Još jedan primer je Austrija, u kojoj postoji granica i za plaćanje poreza na dohodak i doprinosa. Tačnije, ukoliko u Austriji zaradite manje od 916 evra mesečno oslobođeni ste plaćanja poreza na dohodak. Dok ukoliko biste zaradili manje od 438 evra mesečno olobođeni ste plaćanja i doprinosa.

2. nedostatak

Drugi nedostatak ponude države u rešavanju oporezivanja fizičkih lica koja zarađuju preko interneta je naplata zdravstvenog osiguranja. Budući da se naplata odnosi na period 5 godina unazad, a ova fizička lica u tom periodu nisu mogla da se leče u državnim bolnicama, zato što nisu imali overenu zdravstvenu knjižicu smatramo da treba da budu oslobođeni plaćanja doprinosa koje se odnose na zdravstveno osiguranje. 

Ovakvim ustupcima verujemo da bi veliki broj frilensera lakše prihvatio iznesenu ponudu države. Koliko god da je stav Udruženja radnika na internetu da ne žele ništa da plate i da ih Zakon o porezu na dohodak građana ne prepoznaje problematičan, ujedno i država treba da preuzme deo odgovornosti na sebe. Ona nije na vreme prepoznala fizička lica koja prihoduju preko interneta, niti ih je informisala o načinima registracije koja su im dostupna. Gore predloženim ustupcima država bi pokazala da je ozbiljno pristupila analizi problema u kojima se nalaze frilenseri u Srbiji, i uz određenu dozu solidarnosti omogućila kompromisno rešenje problema, za koje verujemo da bi bilo prihvatljivo većini frilensera. 

46 comments

  1. „Koliko god da je stav Udruženja radnika na internetu da ne žele ništa da plate i da ih Zakon o porezu na dohodak građana ne prepoznaje problematičan, ujedno i država treba da preduzme deo odgovornosti na sebe. Ona nije na vreme prepoznala fizička lica koja prihoduju preko interneta, niti ih je informisala o načinima registracije koja su im dostupna.”

    Stav iz prve rečenice nije tačan, s obzirom na to da su predstavnici Udruženja predložili da se plaća 16% od oktobra 2020, kada su i započeli hajku, pa sve do donošenja Zakona o fleksibilnim radnim odnosima, koji je najavljen za sledeću godinu. Pre nego što iznesete sud, možda bi bilo dobro proveriti informacije i spomenuti razloge zašto je nešto problematično, ako već to zastupate.
    Sama činjenica o neophodnosti donošenja zakona koji će regulisati novi oblik radnog odnosa, kakav je frilensing, dovoljna je da pokaže da se zakon iz 2001-03, kada digitalni oblik rada nije bio razvijen, nikako ne može odnositi niti primeniti u ovom trenutku.
    Valjda se prvo nešto uredi, pa tek onda sankcioniše.

    1. Poštovani Darko,
      Kada je u pitanju stav Udruženja radnika na internetu moramo da primetimo da nigde u javnosti nije izneseno da su za to da plate porez od 16%. Pratimo sve Miranove i Katarinine nastupe, čak smo i webinar organizovali o ovoj temi (na kojem je Katarina učestvovala), i postavili pitanje šta je minimum na koji bi URI pristao da plati, i nigde nismo čuli stav da je to 16% poreza. Bili bismo vam zahvalni ukoliko biste nam poslali bar jedan video u kome neko od predstavnika URI- ja to govori. Jedino što smo čuli su predlozi za budućnost, i to smo čuli u emisiji Glas javnosti, u kojoj su gostovali Miran i Katarina. U ovoj emisiji je Katarina iznela predlog za budući zakon, ali ne i stav da bi frilenseri pristali na oporezivanje 5 godina unazad po poreskoj stopi od 16%.
      Mi se apsolutno slažemo po pitanju toga da je neophodno da se izmeni Zakon o porezu na dohodak građana, čime će frilenseri biti prepoznati i omogućiti im se pravo na dostojanstven rad. Ali činjenica je da je Zakon već postojao kada su frilenseri počinjali svoj rad. Poreska uprava nije dovoljno radila svoj posao, ali s druge strane ni frilenseri se nisu dovoljno raspitali o Zakonu. Upravo zato i država i frilenseri treba da snose deo odgovornosti.

      1. Poštovana Mina,

        Pretpostavljam da nisu izlazili u javnost sa tim podatkom da ne bi ugrozili pregovaračku poziciju. Predlog je nastao po ugledu na prelazno rešenje koje je doneseno u Bosni, gde se pre nekoliko godina dogodila slična situacija. Nažalost, mnogi mediji ne prenose izjave u celosti. Šaljem Vam snimak na kom možete čuti predlog Udruženja iznesen tokom pregovora: https://www.youtube.com/watch?v=mSoI-z7N3kQ (nakon 6.20).
        Razumem Vašu poziciju diplomatskog držanja sredine, i to radite veoma vešto. S druge strane, uzevši celokupan političko- pravni kontekst naše zemlje i načina (ne)primenjivanja zakona, verujem da biste, u nekom privatnom razgovoru, veoma lako izabrali stranu.
        Sve najbolje.

        1. Poštovani Darko,
          Hvala Vam na linku. Koliko mogu da primetim ovde Miran priča o periodu od 14.10.2020. godine do donošenja novog zakona. Država potražuje porez i doprinose na mnogo duži period, tako da rečenica koju ste izdvojili kao problematičnu i nije toliko pogrešna.
          Pogrešno je što mislite da bih birala strane u ovom slučaju, činjenice postoje, odgovornost postoji sa obe strane, i kompromis i razgovor treba da budu jedino rešenje.
          Sve najbolje.

  2. A niste videli problem sa doprinosima za PIO, koji ne bi bili uplaceni za staz, vec samo za dizanje proseka u slucaju da se ostvari pravo na penziju po drugom osnovu?
    Niti porez od 20%, koji je duplo veci od poreza koji redovni zaposleni placaju?
    Niti ostala prava zaposlenih koje ne bismo imali (pravo na bolovanje, godisnji odmor, zastitu drzave u slucaju otkaza, pravo podizanja kredita…)?

    1. Poštovni Jovice,
      vi ste u pravu da to nema logike, ali tako je regulisano za sva lica koja idu na tu vrstu angazovanja, bez obzira da li posluju sa domaćim ili stranim nalagodavcem . Ovo se odnosi na sva angazovanja van radnog odnosa (autorsko delo, povremeni poslovi itd.) i nije nikakva novina, jer pogađa mnogo veći broj ljudi, ne samo frilensere. Sve što nije radni odnos samo povećava iznos penzije, a da biste stekli penziju neophodno je da imate 15 godina radnog staža. Istomišljenici smo da je to još jedno pitanje o kojem treba da se raspravlja pre donošenja novog zakona koji će precizno definisati prava i obaveze frilensera.
      Privreda se uvek mnogo brže razvijala od prava, i Srbija nije izuzetak koji tek treba da reguliše poslovanje frilensera.

  3. Za veliku vecinu zanimanja se vec priznaju normirani troskovi od 43% i po trenutnom zakonu (prevodioci, arhitekte, jutjuberi, video montazeri…). Drugi problem su kamate, koje se po zakonu nedvosmisleno obracunavaju od dana donosenja resenja. Treci problem su naravno penziono i zdravstveno, staz se ne priznaje, zdravstveno niko nije mogao da koristi u periodu od pet godina. Da ne pominjem da ovaj vid poslovanja ne pokriva zakon o radu i da nemamo apsolutno nikakvu zastitu drzave.

    1. Poštovani Marko,
      Normirani troškovi od 43% se prema Zakonu o porezu na dohodak građana priznaju odeđenim nosiocima autorskog i srodnog prava. Država frilensere, prema dospelim poreskim rešenjima oporezuje po principu Ostalih troškova. Za taj način poslovanja normirani troškovi iznose 20%. Što znači da je država napravila ustupak od dodatnih 23% za utvrđivanje poreske osnovice.

      1. To sto sto su u prvobitnim resenjima priznavali normirane troskove od 20% i racunali kamatu ne znaci da je to ispravno. Ako sam ja dizajner ili prevodilac i to je moja primarna delatnost, ne vidim kako mogu moju poresku osnovicu da vode pod „Ostalo“?

        Ovo se nikako ne moze nazvati ustupkom vec priznavanjem nacinjene greske. Prost razlog je to sto je vise od 90% ljudi podnelo zalbu upravo zbog ne priznavanja normiranih troskova i zbog obracunavanja kamate od datuma priliva. Kamata se racuna od datuma na resenju, nikako od datuma priliva.

  4. Pa mislim, kako bi vama bilo da 10 godina uplacujete penziono a onda saznate da imate 0 godina staza. Kako bi vama bilo da zivite bez trudnickog bolovanja, placenog godisnjeg, placenog bolovanja, bez pravne zastite drzave… a morate placati porez 20%.

    Proucite materiju, stavite sebe u kozu nekog frilensera i onda napisite tekst.

    Zasto su frilenseri gradjani drugog reda u Srbiji, svi placaju zdravstveno i penziono a samo frilenseri nemaju pravo da ih koriste. Svi placaju porez a jedino frilenseri ne dobijaju ama bas nista za to. Da ste valjano proucili temu, videli bi ste da je vlast pronasla stari zakon (koji se nije 20 godina koristio) pod koji moze da na silu ugura frilensere i na osnovu njega pocla da ih goni. Taj zakon je pisan za totalno drugi oblik rada.

    Ako vec pisete ovakve tekstove budite posteni i pazljivi jer zadirete u sudbinu velikog broja ljudi kojima egzistencija zavisi od toga. Ako se ovo ne resi valjano posle 5 godina ce politicari kukati zasto nam je posle pandemije omladina pobegla.

    1. Dragi Petre,
      Frilenseri u Srbiji nisu građani drugog reda. Frilenseri koji su imali stalni prihod mogli su da se registuju kao preduzetnici, i plaćaju sasvim razumne troškove poreza i doprinosa. Ovo je značajan broj frilensera i uradio. Link:https://blog.pausal.rs/zasto-je-pogresno-reci-da-99-frilensera-nije-platilo-porez/
      U retko kojoj državi postoji mogućnost da se registujete kao frilenser, baš naprotiv, prilagođavate se postojećim oblicima poslovanja. Čak i o ovoj temi možete čitati na našem blogu. Link: https://blog.pausal.rs/svet-frilensera/
      Baš zato što smo svesni položaja frilensera u Srbiji pisali smo ovaj tekst kojim pokušavamo da zaštitimo ugrožena lica. Smatramo da treba da postoji zakonom definisani prag koji će odrediti do kog iznosa ne bi postojala obaveza plaćanja poreza i doprinosa.

  5. “Kako izgleda računica obaveza poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvare prihod od 40.000 dinara po predlogu države

    Porez na dohodak 4.560,00 dinara
    Penziono osiguranje 5814,00 dinara
    Zdravstveno osiguranje 2348,4 dinara“

    Ova računica je nepotpuna, zato što ne uračunava i ratu duga za poreze i doprinose koji se nameću tim istim ljudima. 6.361,2 dinara je rata duga na 10 godina + 12.722,4 tekuće obaveza = 19.083.6 dinara
    Ostane 20.916.4, što je 10.000 ispod minimalne zarade, a 20.000 ispod minimalne potrošačke korpe.
    Ukoliko je to jedini prihod u višečlanoj porodici, užas ovog predloga se povećava. A obzirom da je posao frilensera nestabilan, pa nekog meseca može ostati bez ovog prihoda, direktno izlazi iz ovog programa otplate duga na rate, i Poreska kreće u prinudnu naplatu.

    Ali sve ovo je opet besmisleno prežvakati iznova, da su radnici na internetu znali da su prvobitni nameti ovoliki, retko ko bi nastavio da radi taj posao, ako je zarađivao ovoliko, te se nameće zaključak da su i u Poreskoj mislili, a bogami tako i radili, za šta postoje dokazi, da se na ove oblike prihoda, ne plaćaju porezi i doprinosi, i da nije uređeno zakonom, te su iz tog razloga i davali ovakve informacije.
    Dug se MORA otpisati, i krenuti u naplatu tek od objave poreske, i to isključivo samo porez, bez doprinosa, do nekog boljeg i jedinstvenog rešenja.

    1. Poštovani Zorane,
      U pravu ste za računicu. To je i razlog zašto smo poseban naglasak stavili na ovu grupu ljudi. U našim tekstovima često napominjemo da su u prvim godinama poslovanja frilenseri prinuđeni da posluju u sivoj zoni. I po uzoru na druge zemlje smatramo da treba da postoji definisan prag do kog se porez i doprinosi ne plaćaju.

  6. Poštovana

    Razumem vasu potrebu da pisete na neku temu, ali morate paziti jer ta tema moze biti mnogo slozenija nego sto mislite.

    Ja sam vlasnik I kontent kreator poznatog svetskog websajta (poznatog iz njegove tematike). Na mom sajtu objavljujem razna moja autorska dela. Sajt je strucan, edukativan i posetiocima je na raspolaganju obilje mojih tehnickih i umetnickih radova.

    Ono na šta hoću ovim komentarom da ukažem je da se čak i ljudi koji žive od Adsense (a kamoli svi frilenseri) mogu jako međusobno razlikovati po pitanju ulaganja, troškova, količine rada i potrebnog znanja za izradu osnove (sajta, youtube kanala…) koja će plasirati adsense. Većina vlasnika websajtova koji žive od Adsense relativno lako mogu da naprave webstranu, npr. ako imaju news websajt, blog ili sl., ali postoje i sasvim drugačije podvrste  ove velike oblasti, kao npr. ovo što ja radim, gde:

    – Prvo treba steći veliko predznanje da bi ste kreirali sadržaj strana svog websajta – nesto nacrtali, modelirali ili napisali  Sam proces izrade strane traje nekoliko dana pa i nedelja i to bez teoretske pripreme.
    – Treba imati veoma kvalitetnog (skupog) prevodioca na Engleski koji je stručan da prevodi usko stručnu (u mom slučaju tehničku) terminologiju,- nemate predstavu koliko je takvog teško naći. Btw, moj prevodilac mi ne može dati račun, dakle – trošak koji nije moguće dokazati
    – Neophodan je veoma moćan/skup računar koji može da radi sa npr. 3D okruženjem
    – Neophodno je kupiti veoma skup 3D CAD softver da bi ste imali legalno na čemu da crtate I modelirate, cene tih softvera su od 1000Eu pa nagore + odrzavanje softvera svake godine.
    – Mora se plaćati održavnje servera I skup hosting da bi sajt radio (ovakav sajt zahteva sopstveni server – Dedicated server)
    – Morate placati domen sajta
    – Morate platiti template sajta
    – Morate sami ili placati nekome da vam napravi i odrzava websajt
    – Ulaganje u „vidljivost“ u pretrazi na net-u, da bi sajt imao dovoljnu posetu koja generiše zaradu. Ja sam, da bi smanjio troškove, savladao oblasti kao sto SEO (Search engine optimization) I izradu i optimizaciju sajtova, ali mnogo ljudi ima I te troškove ili dele svoju zaradu sa nekim platformama ako nemaju svoj websajt.
    – Morate mnogo vremena I znanja posvetiti zaštiti svojih dela jer vam ih ljudi iz celog sveta kradu I prodaju na raznim sajtovima… Naša država trenutno nema model (ni ambiciju) da nas zaštiti od ovakvih krađa, ali je odlučila da porez ipak želi…
    – Da ne pričam o tome da naša država meni ne priznaje da je moj sajt i svi radovi na njemu u potpunosti moj autorski rad, jer nemam ugovor
    … ima tu jos dosta stavki

    Da ne pričam o tome da sam u početku pokušao da prodajem moja dela, ali pošto pre 14 godina Paypal u Srbiji nije radio, a u svetu na internetu ljudi nisu verovali ostalim platformama za online placanje—nisam mogao ništa sem da sve moje radove proglasim da su besplatni I živim od Adsense. To nije moja krivica nego ove države jer nije bila na nivou razvoja u to vreme da sarađuje sa paypalom. Naravno porez drzava I dalje zeli bez obzira sto je za 15 godina samo odmagala.

    A sve ovo moram da radim zato što za inžinjere mašinstva posla nije bilo kada sam pre 15 godina izgubio posao, jer je neko sistematski decenijamaunistavao industriju u Srbiji. Nema posla ni danas u selu gde zivim I njegovoj okolini.
    Sad ono cuveno a sto niste preduzetnik ili pausalac. Pa jednostavno za preduzetnika dovoljno ne zaradjujem a da budem pausalac hmmm. Da bi postao pausalac morao bi da prevedem nalog na google da bude preduzetnicki, Google je to omogucio tek pre dve godine. Drugo ja imam redovnu zaradu ali ta zarada varira veoma I neki mesec bi imao ispod minimalca ako postanem pausalac. Trece test samostalnosti je tako napisan da ljudi kao ja su negde izmedju a takodje bavim se marketingom tako da je zabranjeno da budem pausalac.

    Kao sto vidite, lako je gadjati se procentima, ali ovo je mnogo dublje I mislim da niko u vlasti nema volje da pristupi ovom problemu sa razumevanjem, zbog cega ce jednostavno unistiti veliki broj ljudi kao sto sam ja.

    Najgora stvar je da kada pogledate zakon morate platiti porez, zdravstveno, penziono a zauzvrat nemate nista od toga jer zakon je pisan za drugi oblik rada.

    Pozdrav

    1. Poštovani Gorane,
      Hvala na iscrpnom opisu. Paušal je svestan vaših problema poslovanja. I upravo zato predlaže da se frilenserima u budućem zakonu priznaju stvarni troškovi. Stvarni troškovi podrazumavaju trošak u punom iznosu naknada. Ovi troškovi se priznaju nosiocu prava na njegov zahtev, uz uslov da podnese dokaze o postojanju troškova. Verujemo da bi ovo bio dobar način rešenja vaših ulaganja.
      Što se tiće nemogućnosti da se registujete kao preduzetnik zbog malih prihoda priznaćete da o tome ovaj tekst i govori. Svesni smo da su frilenseri koji imaju male prihode najviše ugroženi, jer im nijedan način poslovanja ne odgovara. Upravo zato smatramo da u budućem zakonu treba definisati prag do kog neće postojati obaveza plaćanja poreza i doprinosa.
      Pozdrav

      1. Postovana hvala brzom na odgovoru.

        Na zalost razumem ja sve, koliko vidim i vecina frilensera razume gomilu stvari ali vlast i poreska uprava ne, vec se ponasa kao malo mace kojem prvi put das sveze meso u usta i u njemu se probudi nagon lovca. Na zalost, na ovakav nacin ce se unistiti veliki deo frilensera, vecinom mladih i sposobnih ljudi, sto mislim da i jeste cilj vlasti jer verovatno im strani investitori traze kvalifikovanu radnu snagu. Ako je to istina onda je to stvarno tuzno. Frilenseri donose devize u Srbiju prodajuci svoju pamet strancima a drzava im to oduzima i vraca tim strancima kao subvencije i jos dovodi frilensere u stanje da moraju da rade za te strance da bi mogli vratiti dugove.

        Sto se tice troskova, moj cilj je bio da vam predstavim koliko problematika moze biti kompleksna u zavisnosti od slucaja i da treba pazljivo neke stvari regulisati, na zalost mislim da to nece u praksi tako biti sprovedeno, jer niko nema zelju da ovaj problem resi vec svi samo vide novac frilensera. Meni najveci troskovi su prevodilac i softver. Prevodilac mi ne moze dati racun ili sl. i ja drzavi ne mogu dati podatke o tom trosku, t.j. i prevodilac radi na crno. Kupovina softvera je bila posebno smesna. Nasao sam naseg zastupnika, ali ja sam fizicko lice a oni su bili pravno bez fiskalne kase. Problem je bio resen tako sto je softver kupila fotokopirnica u blizini a mene su zaveli kao vlasnika. Ja 3 dana nisam znao dal su mi ukrali 1500Eu ili ne. Hvala im, posteni ljudi.

        Ne znam, razocaravajuce je sve ovo, svi su cekali 10 godina da ce drzava napisati normalan zakon i poceti da ga sprovodi a ispalo je totalno drugacije. Hocu sve, mogu sve a ne moram nista. Najvece razocarenje je sto vi niste niko, ni radnik, ni preduzetnik, vas status nigde nije regulisan, nemate ama bas nikakva prava a neko trazi od vas gomilu novca koji ste stedeli za penziju i zdravstvo na koje niste imali pravo da ste ga placali t.j. taj neko ce vam uzeti sav novac a nece vam dati ama bas nista a to je bila njegova obaveza. Prosto poucno za omladinu, i onda ce svi kukakati zasto nam deca odlaze.

        Duga i tuzna prica, na zalost. Ne verujem, ali nadam se srecnom zavrsetku. Koliko vidim moj drug dizajner ne radi nista vec mesecima jer nema koncentraciju, verujem da je to slucaj i sa gomilom drugih frilensera i da na kraju drzava nece imati od koga da naplacuje bilo sta. Ostace im samo omladina puna dugova ko u Americi.

  7. Dokle država misli da toleriše bezakonje. Kakva otplata na 10 godina, kada je Zakonom o poreskom postupku i poreskoj adninistraciji je maksimalni rok za odlaganje plaćanja poreskog duga 60 meseci. Do kada se misle objavljivati poluistine ili potpune neistine u vezi obaveza frilensera prema državi. Svi zakoni su davno doneti i ništa nije sporno u njima. Primenjuju se godinama na sve koji legalno ostvaruju prihode. To što je jedna drupa ljudi započela „na sivo“ da radi na internetu, pri tome ne plaćajući državi ništa, a drugi prihvatili taj model ponašanja, ne oslobadja ih obaveze plaćanja. Za mnoge bi se moglo postaviti i pitanje krivične odgovornosti.
    Lično mislim da je jedino ispravno rešenje da se frilenserima prihodi priznaju kao zarade, pošto je nedvosmisleno da su oni prihode ostvarivali kao svoju zaradu, a ne kao ostale prihode ad hoc. Prvo time bi im se stekao osnov za priznavanje radnog i penzijskog staža, poreska stopa je 10%, a osnovica za doprinose ne može biti veća od peterostrukog iznosa zarade u godini. Ukoliko su lica bila u radnom odnosu istima se ne obračunava doprinosi za zdravstvo i nezaposlenost.
    Takodje napominjem da neobračunavanje i neprijavljivanje poreza (i doprinosa) u iznosu većem od milion dinara u jednom poreskom periodu, predstavlja krivično delo.

    1. Poštovani/a,
      Vi ste skroz u pravu kada je u pitanju obaveza svakog građana koji ostvari prihod da plati porez i doprinose. Ali ova situacija je nešto komplikovanija, postoji odgovornost Poreske uprave koja je davala nepotpune, često i netačne informacije frilenserima, a sa druge strane postoji i odgovornost frilensera koji se nisu dovoljno raspitali. Zato treba naći kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane. Takođe, ovo nije prvi slučaj u Srbiji u kome postoji otpis kamate i mirovanje dugovanja. To je primenjeno Zakonom o otpisu kamate na dospele obaveze za porez i doprinose iz 2008. godine i 2012. godine. Nažalost, praksa je takva da se privreda mnogo brže razvija od prava, i zato je neophodno naknadno korigovati zakon.

      1. Poštovana
        Pre svega, cenim Vaš način komunikacije u komentaru. Divno je videti da postoje osobe koje i pored neslaganja sa nečijim stavovima, ostaju kulturni i razumni. Zbog Vaše pristojnosti, ne bih želeo da više polemišem o razlikama u mišljenjima. Želim Vam svako dobro. I čuvajte se ovog Covid-a.

  8. Ja cu da se selim u Nemacku. Bolje mi je u Nemackoj da placam porez i da mogu da normalno i dostojanstveno ostvarim svoja prava – nego da korumpiranoj Srbiji ostavljam polovinu svoje plate i da nemam nikakva prava!

    Ovo nece proci. Ljudi nemaju para da to plate! Masovni protesti se spremaju da eksplodiraju. Pa nisu korumpirani politicari sa laznim diplomama jaci od naroda na ivici egzistencije!

    Niko to nece platiti. Ne mozete strpati 100000 visoko obrazovanih ljudi u zatvor.

    1. Poštovani Marko,
      Ovo je naš komentar na pregovore Vlade i URI- ja. Tekst ne daje iscrpnu analizu položaja frilensera, jer mu to i nije cilj. O položaju i statusu frilensera možete naći mnogo tekstova na našem blogu. Čak i ne samo položaju frilensera u Srbiji, već i drugim zemljama.

  9. @Gorane, svaka cast, ali zar mislis da ce neko u vlasti razumeti o cemu pises. Zar mislis da neko tamo zna sta je to prvo imati predznanje da nesto nacrtas ili projektujes a onda znanje nacrtati to u 3D, napisati strucan tekst, napraviti sam websajt, optimizovati ga i probiti se na svetskom trzistu. Na TV-u vidis samo pevacice, glumce i politicare i svi misle da su pametni kao oni jer razumeju sta ovi pricaju, kada si na TV-u video masinskog inzenjera, inzenjera elektronike ili sl. da nesto pricaju. Kao da je novinare sramota da pricaju sa njima. E pa takvo nam je i drustvo, ne ceni se rad, znanje…

    Ja sam radio kao frilenser arhitekta u 3D-u, sreca je bila sto mi baba ostavila neku zemlju pa sam mogao da ima zdravstveno kao poljoprivrednik, tuzno je ziveti u Srbiji, baviti se visokom tehnologijom i imati zdravstveno kao poljoprivrednik (nemam nista protiv njih) jer drzava nije uredila tvoju oblast rada. Drugarica poreznik mi je rekla da postoji neki zakon u koji bi mogao da upadnem, ali da je toliko los da ga ni poreska ne koristi jer ne regulise nista, a makar bi i platio doprinose ne bi imao prava na njih. I kao i poreznici i frilenseri cekaju da drzava napise normalan zakon t.j. da uredi tu oblast.

    Tuzno je kako drzava manipulise u medijima. Sad ide prica da je gomila frilensera (20-30%) placala porez a da su ovi sto nisu losi ljudi. Niko ne spominje da su to frilenseri koji su zaradjivali iznad 1000Eu. Da im je oprosten porez kada su radili za velike firme a bili pausalci i sl.

    Takodje niko ne spominje da frilenseri donose devize u Srbiju i da je to neka vrsta izvoza. Zbog nadolazece krize, u Srbiju ce se vratiti veliki broj gastarbajtera, posla ce biti sve manje, frilenseri ce biti unisteni, bas me zanima odakle ce drzava dobijati devize.

    Postovana cenim vasu volju da pisete o ovome, ali probajte da razumete frilensere a ne samo gledati ovu oblast iz vase struke. Nismo mi procenti, ovo je veoma siroka oblast, veliki broj ljudi zive od nje, Srbija dobija stotine miliona EU od frilensera…

    1. Poštovani Peđa,
      Cilj ovog teksta nije da bilo koga omalovažava, baš naprotiv. U tekstu se, složićete se, posebno ističe položaj najugorženijih. Takođe, tekst poziva na solidarnost države. Mnogo je bitno da situaciju posmatramo kroz činjenice, i svako na sebe preuzme deo odgovornosti.

  10. @Anita ako mozes idi, jes da ces biti tamo stalno stranac, ali i kao stranac ce drzava vise brinuti o tebi nego ovde. Po meni je uloga drzave da napravi zakonima takvu sredinu da svako moze da bira sta ce da radi a za to malo sebi naplati porez. Ovde je to naopako, drzava ne prepoznaje frilensing koji postoji 15 godina, a kad se neki cinovnik toga seti, prilagodi zakon da bi mogla kaznjavati i udri. Ajde, frilenseri a pomorce niko ni ne spominje, svi se prave ludi jer su oni neorganizovani.

    Ne razumem kako neko ocekuje da mu neko placa nesto a za to nista ne dobija. Zamislite da je neko 10 godina uplacivao penziono a da ima 0 godina staza, da placas zdravstveno a ti i tvoja deca nemaju prava na zdravstvenu knjizicu, bolesno… Da ne pricam o trudnickom, placenom bolovanju, pravu na kredit….

    Ovo polako postaje parodija, frilenseri su mladi i pametni ljudi, treba ih malo kazniti, ali izivljavati se nad njima, praviti od njih duznicko roblje, usadjivati im mrznju prema svojoj drzavi, omalovazavati ih u tekstovima i komentarima… samo prica koliko smo mi bolesno drustvo.

    A najbolji su komentari raznih ljudi koji rade po drzavnim sluzbama i javnim preduzecima, ako nemate hleba jedite kolace.

  11. @Goran

    Koliko se logicki moze zakljuciti na osnovu vase price vi cete najgore proci.

    Verujem da vam je i server dosta skup jel iole kvalitetatn dedicated server mesecno kosta od 40-100Eu.

    Na osnovu vase price verujem da zaradjujete od 600-1000Eu, ajde prosecno 800. Ako se oduzmu ovi troskovi koje ste naveli a koji su koliko se razumem istiniti, ako se oduzmu porez, penziono i zdravstveno, ako se oduzme rata za dug sledecih 10 godina… pfff tuzno.

    Najgore je sto ce verovatno novi zakon biti pisan na osnovu vecine frilensera a retko koji ima ovako visoke troskove, te ce ovi ljudi veoma lose proci. Ispasce ko i sve sto je kvalitetno u Srbiji, na kraju ce zavrsiti u stranim rukama, jer ce covek morati taj websajt prodati nekom strancu. Tuzno.

  12. Hajde da ukrstimo dva zakona , zanima me vase misljenje , sta se desava u situaciji kada se na primer osoba koja je frilenser prijavi sada drzavi i prijavi dobrovoljno da je imala prihode od x dinara (mozete uzeti bilo koju sumu na primer 50 ili 100 000 dinara ) i prijavi da ih je imala u periodu od y meseci (npr . 8 ili 16 ili bilo koji drugi broj ), zatim je npr. Prestala da radi i nakon nekog vremena ostane u drugom stanju , da li ce drzava isplati svoje obaveze za porodiljsko odsustvo? Znam da je pitanje tesko i neodredjeno i da li ce se u toj situaciji gledati neto ili bruto plata za trudnicu …
    Nadam se detaljnom odgovoru ili nekom smislenom primeru u kojem bi se mogla docarati ovakva situacija ….hvala unapred

    1. Poštovani Miloše,
      Prema prispelim poreskim rešenjima Poreska uprava oporezuje frilensere na osnovu Ostalih prihoda (Zakon o porezu na dohodak građana, član 85., stav 16.). S obzirom da lice ne može da bude angažovano po osnovu prihoda, već po osnovu određenog ugovora (van radnog odnosa), zaključak je da frilenser nema pravo na naknade po osnovu rođenja deteta. Ukoliko bi frilenser zaključio ugovor o delu ili autorski ugovor, onda bi imao to pravo. O ovome možete detaljno pročitati u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom član 17.

      1. Poštovana Mina,
        Prvo hvala na odgovoru…
        Nisam razumeo najbolje , ako je to resenje bilo po ostalim prihodima , ne autorski ugovor ili neka druga forma … Sta zapravo dobija frilenser placanjem drzavi tih 43% (ili koliko vec) od svog bruto prihoda ….

      2. Tj. Da li frilenser ima vise opcija prilikom prijave placanja poreza …tj. ako vec placa penziono i socijalno da li to radi kao preduzetnik koji uplacuje licnu zaradu , ili koje su opcije date taj deo mi nije jasan . Hvala jos jednom

        1. Poštovani Miloše,
          Frilenseri ne plaćaju 43% od svog bruto prihoda, već tih 43% su normirani troškovi. Detaljnije objašnjenje normiranih troškova, link: https://blog.pausal.rs/normirani-troskovi/. Ako mislite na period za 5 godina unazad, frilenser nema više opcija, obaveze koje država potražuje od njega plaća na osnovu ostalih prihoda. Ali ukoliko mislite za ubuduće, do donošenja novog zakona frilenser može poslovati na više načina: kao fizičko lice, paušalac i knjigaš. Još jedna mogućnost je da se registujete kao doo, ali na početku poslovanja to nije isplativa opcija. Kako ćete se registrovati zavisi od više faktora, između ostalog, i toga koliko zarađujete. O najpovoljnijem modelu na osnovu vaših primanja može vam pomoći uporedni kalkulator Paušala, koji vam pokazuje koja vam je najbolja opcija. Link: https://blog.pausal.rs/kako-posluju-frilenseri-srbija/.

  13. @Goran

    Slazem se sa Draganom, ako su tvoji troskovi veliki kad uporedis sa npr uciteljicom Engleskog ili programerom, ti ces uvek najgore proci. Dokazivati drzavi troskove je delimicno OK, jer kako da dokazes da te prevodilac kosta toliko i toliko kad on radi na crno. Druga stvar je sto ces na taj nacin gomilu vremena trositi na prikupljanje raznih priznanica, racuna i sl. sto je u sustini malo bespotrebno za fizicko lice, a mislim da ni poreska nema volju da se bakce sa time. Sa druge strane uvek kad drzava propise neki neoporezivi deo ti ces biti u gorem polozaju od drugih. Jedino pomaze da se klasifikuje neoporezivi deo ali i onda imamo situaciju da npr. neki youtuber zivi od Adsense a ti isto zivis od Adsense, youtuberu treba samo kvalitetna kamera a ti imas jos gomilu drugih troskova.

    Ne znam, polako pocinjem da mislim da se drzava uhvatila u ovaj problem zbog nedostatka novca, naravno nije ni pretpostavljala srz i dimenzije problema i plasim da ce ovo biti reseno na nacin sto ce biti unistena vecina frilensera.

    Nisam citao zakon o digitalnoj imovini, ali bas me zanima da li novi zakon o digitalnoj imovini smatra Goranove radove ili websajt za njegovu imovinu, da li drzava moze da zastiti Gorana ako mu neko pocne krasti nesto. Posto se poredimo sa naprednim zemljama, koliko znam tamo takvi ljudi imaju zastitu svoje drzave i zato im se isplati da placaju porez a kod nas samo plati porez, ali od drzave ne dobijas nista. O penzijskoi zdravstvenom necu ni da pricam, izgubis posao, snadjes se kao frilenser jer drugog posla nisi mogao naci, zdravstvenu knjizicu nemas ni ti ni tvoja deca, penzijsko dzaba uplacujes kad nejdu godine… a onda se jos neki cinovnik setio kako da napreduje u karijeri i dodatno te opljacka umesto da resi problem koji traje 20 godina. Tuga.

  14. Nedostaci koje vi spominjete mogu (a i morali bi sto pre jer su ozbiljni) da budu predmet promene aktuelnog zakona cime bi novi zakon postao bolji i adekvatniji.

    Medjutim, ne moze se menjati retroaktivno. Do sada je zakon bio takav kakav je i niko se nije bunio (jer su svi vodjeni optimism-bias razmisljanjem mislili da „nece njih“ zakaciti placanje obaveza).

    Predlog za 120 rata je vrlo vrlo dobar jer se njime ne prave magarece usi frilenserima koji su svoje obaveze redovno (uglavnom kroz pausal, i neki kroz doo).

    1. Aman, pausal i doo je ok za one iznad 800Eu sto imaju stalne prihode, problem su oni koji manje zaradjuju ili imaju velike troskove. Ma sta ja objasnjavam, jel se vi pravite ili stvarno ne shvatate da po aktuelnom zakonu neko treba placati penzijsko i zdravstveno a da za to nema nista. Jel bi vi voleli da placate tako nesto. Jel bi vi voleli da placate porez a onda kad budete vi ili vasa zena u drugom stanju nemate prava na trudnicko, kad obolite nemate prava na zdravstvenu knjizicu, placeni godisnji, bolovanje…

      Stvarno nije lepo komentarisati nesto o cemu ne znate dovoljno. Ako radite za drzavu ili ste u stranci, onda razumem, jel sto vise drzava uzme frilenserima, onda ce vama biti bolje. Samo nemojte poceti o gradnji puteva, bolnica i sl. To se gradi samo zadnjih par godina a koliko drzava uzima ljudima novac , veci bi bio problem ako se ne bi gradilo. Ispada da smo mi frilenseri gradjani drugog reda, jel svi moraju placati doprinose a samo neki imaju prava na njih.

      Zasto se taksistima poslo u susret, advokatima, Partizanu i Zvezdi, firmama koje su zaposljavali programere pausalce pre testa samostalnosti, zasto se pevacice sepure po medijima u Luj Viton torbama a ne placaju nista, … ispada da smo mi frilenseri nesto strasno i evo poreski sistem samo sto se nije srusio ako im izadjemo u susret ko drugima. Koja je to logika, nadjes stari zakon koji se 20 godina nije koristio, malo ga promenis da bi ga prilagodio frilenserima i pocnes ganjati mlade i sposobne ljude koji su se snasli jer drugog posla nema. Pa mislim, ako je to vama normalno, onda stvarno nema smisla da vam neko nesto objasnjava. Nije problem pevaljka koja truje nasu decu i zaradjuje basnoslovne sume za sve nas, vec uciteljica engleskog koja je zaradjivala 400-500Eu.

      Ja sam 15 godina frilenser i nisam mislio da „nece njih zakaciti“, nego sam cekao da drzava napise normalan zakoni i sredi nam status sto je njena obaveza, jer ovaj stari je pisan za drugi oblik rada, namenjen je za ljude koji su negde vec zaposleni, doprinosi su lose regulisani,…

  15. Poštovana,

    Postoji još jedan nedostatak, broj 3, a to je da se u predlogu ne pominju niti razmatraju obveznici koji su se odazvali pozivu poreske uprave i prijavili – samooperezovali u Oktobru i platili skoro duplo više u odnosu na ono što se sada nudi.

    PU je pre svega morala da ovim ljudima „vrati kusur“ a tek onda da ugovara način otplate sa ostalima!

    1. U pravu si, ne samo da je sasvim nepravedno vec je i kontraproduktivno jer ko ce sada da prihvati ovu novu ponudu ako cutanjem imas sansu da dobijes jos bolju… a prihvatanjem mozes samo da ispadnes budala (kao Oktobarci 😉

  16. Prilog

    Ako se neko pita šta traži penzioner među frilanserima, objašnjenje je jednostavno. Već je zahvaljujući nekoj prethodnoj vlasti ostao bez posla; godine u kojima vas niko ne zapošljava, i 10 godina čekanja do penzije. Povremeno neki posao po ugovorima ovde, ali i to prestane. U članku ste u pravu da je potrebno vreme, nekoliko godina da se na netu steknu stalni klijenti. U mom delu morate da budete izuzetni da biste iskočili. Neki klijenti nestanu, neki nađu jeftinije, Sa povremenim prihodima na početku, nemate ni za osnovno, ako živite sami. I usput, ako imate neku bolest za koju znate da je progresivna, i da će vam trebati puno novca kada neke stvari otkažu. Štedite. Čujete da svi okolo prilagođavaju zakone. Ne i ovde.

    Penziju ste dobili, nije dovoljna. Radite i dalje. I, kada se ovo desilo, pomislite, znači meni oduzimaju sve moje penzije. Ja bih i ubuduće morala da finansiram svoje penzije. Meni to nije logično. Ja prekidam. Iako sam iznad ovog proseka koji pominjete. Neće moj solidan priliv i porez? U redu. Ne znam koliko ima penzionera.

    Preduzetnike koji pišu veoma negative jomentare bih pitala da li baš sve prijavljuju po zakonu. Od zarada, preko PDV-a. Neke opšte poznate stvari; svaka čast izuzecima.

    Morala sam mnogim PM-ovima da objasnim šta se kod nas desilo, naravno, i da nismo plaćali porez (da sam dobila bilo kakvo rešenje 2016., ja bih tada prestala), pustila sam i onaj premijerkin video iz 2018. gde hvali IT i brojnost frilansera, kao i neke kratke crte onoga šta se posle dešavalo. Morala sam da objasnim zašto prestajem.

    Po meni zakon nije adekvatan, 2001. je postojao samo dial-up. Ceo svet se prilagodio. Mi nismo. Privukao me je naslov: Šta Srbija gubi….

  17. Potrebna je kompletna reforma poreskog sistema, stepenasto oporezivanje, posebno reforma dela koji se odnosi na sve oblike rada za inostranstvo – gde poslodavac/nalogodavac ne postoji u pravnom sistemu Srbije.

    Mi koji smo bili PR godinama, unisteni smo marta 2020. sa testom samostalnosti iako je ideja bila da se spreci de-facto zaposljavanje strucne radne snage po domacim firmama. Ali ne, umesto toga desilo se da smo svi koji smo radili iskljucivo za inostranstvo unisteni kao najveci krivci dok su se ovi zaposleni u domacim firmama lepo zaposlili a firma uzela olaksice za zaposljavanje novokvalifikovanih lica. Mi smo sami morali da otvaramo sopsveni DOO, i sada pored knjnigovodje od 150e mesecno u stanu imamo PP aparat, komplet prve pomoci kao da zaposljavamo radnika na gradilistu a ne sami sebe i radimo iz fotelje dnevne sobe – dalje akt o proceni rizika koji ako nemate kazna je 1 milion dinara, itd itd. i milion birokratije predvidjene za prave firme koje zaposljavaju desetine i stotine radnika.

    Ako mislite da su ovo neke ogromne pare cim smo pristali na sve ovo iznad – think again, vise bi mi se isplatilo da radim za neku domacu firmu ovde ali ne zelim jer hocu svoj posao da razvijam a ne da radim za drugoga, tako da argument da se hiljade i hiljade evra obrocu nas koji smo bili PR pa sada prisilno DOO ne stoji.

    Dakle sta frilenserima ostaje? Cinjenica je da su se „pravili naivni“ (cast izuzecima), nisu hteli ni pausal da placaju (naravno neki nisu mogli ni to), a sada jedini legalan nacin rada iz drzave Srbije za inostranstvo je – DOO.
    Dakle PP OPO je najgori oblik oporezivanja a drzava im upravo to trazi. Katastrofa.
    Po meni jedina krivica svih koji su mogli (dovoljno zaradjivali) sto nisu makar pausal registrovali dok je moglo, sada je i to skupo i prakticno onemoguceno zbog testa samostalnosti plus sto je intencija drzave da ukine skroz pausal za sve (samo ne znam sta ce da rade sa zanatlijama onda).

    Dakle preduzetnistvo je unisteno i nemojte pricati da nije jer je cilj da samo zanatlije mogu da budu preduzetnici.

    Drzava Srbija jedino za sada dozvoljava DOO kao formu rada.

  18. Tekst suštinski maši poentu, i pravi isti spin koji i vlasti pokušavaju da urade, a to je, da se sa poreske i Ministarstva finansija otkloni svaka odgovornost za nastalo stanje. Po meni je tekst, pokušaj da se nađe balans za dužničko ropstvo ovih ljudi, spominjanjem nekih ‘donjih granica’ oporezivanja. Ovaj tekst može da bude gledan samo za budućnost, za prošlost se nema šta razmatrati. Svaka naplata unazad, stvoriće katastrofu, biti zabrinut za posledicu, a ne za suštinu, a to je uzrok, je populizam, pretvaranje da vam je stalo.

    Ne mogu se naplaćivati PiD pet godina unazad, ako ni poreski inspektori nisu znali da objasne frilenserima kako da plate porez. Visina nečije zarade sa nesposobnošću i poreske uprave nema nikakve veze, tako da je svaka podela na ove i one, opet, spin da bi se frilenseri podelili među sobom, a ne da bi se nekome izašlo u susret, dok se drugima kopa rupa. Bez obzira koga obmanete, i koliko on zarađuje, efekat je isti. Pitajte poresku, koliko su kontrola izvršili u 2019. u 2018. u 2017, 16, 15. I pre toga. Koliko su puta javno, po zakonskoj obavezi, izašli na javni servis, da pozovu fizička lica da izmire svoje obaveze. Koliko su oni oštetili državu svojim neradom i neznanjem za sve ono što nisu naplaćivali od uvođenja zakona, pa do 2015? A sada bi i frilensere da unesreće? A pritom, neće ni odgovarati za sve to? Nego će za njihov nerad drugi odgovarati, i snositi krivicu? Gde to može, da neko ne radi svoj posao na javnoj funkciji, da dovodi u zabludu druge, da ih uvodi u materijalnu štetu, i da ne odgovara, nego da povrh svega, svu odgovornost prebaci na onoga koga je oštetio? Pa to samo u Srbiji može neko uopšte razmatrati, i preskakati taj, suštinski deo. A onda još i tražiti ‘papir’ kao dokaz svega toga. Potpuno zanemariti statistiku koliko je ljudi izmirivalo svoje obaveze i zašto tako malo, zanemariti da ne postoji nikakav trag o obaveštavanju poreskih obveznika putem sredstava javnog informisanja, zanemariti da kontrola nije bilo, što sve zajedno ukazuje na nerad i nemar upravo te poreske uprave…

    Poreski inspektori su u oktobru 2020. dobili na papiru uputstvo kako da obračunavaju porez i doprinose frilenserima, i kako da im upućuju pozive, vrše kontrolu, pišu rešenja, na gotovo dobili članove zakona na koje da se pozivaju, i na kraju, većina tih rešenja je nepravilna, pozivi su slati kao da su razglednice u pitanju, bez zahteva za ličnim uručivanjem i potpisom. Šta će poreskom inspektoru uputstvo, kada on to mora znati, kada mu je to posao za koji je plaćen parama poreskih obveznika?

    O čemu mi pričamo? Kakvo plaćanje za unazad? Samo od 14. oktobra, kada je poreska javno obavestila fizička lica, i kada su se prvi put za 20 godina oglasili po pitanju postojanja tog zakona, mogu tražiti nešto. Pre toga, ni da se našale. Kakvi popusti, otpisi kamata, priznavanje normiranih troškova koji im ionako već slede, i pretvaranje kako su učinili nekome nekakvu uslugu? Kakve rate na 10 godina? Ništa od toga niti može, niti zakonski sme, retroaktivno da se primenjuje po donošenju nekakvih zakonskih akata.

    Da su od 14. oktobra, u javnost krenuli sa ‘od danas naplaćujemo porez na prihod svim fizičkim licima’ – bez ikakve uredbe – zato što tako mogu, bez pokušaja da se ljudi dovedu na prosjački štap sa naplatom unazad, bez pokušaja da se ti ljudi bace u anksioznost i depresiju, da im se zdravlje uništava, mogli su do sada MILIONE da naplate, svakog meseca. Samo od poreza. Doprinosi, u ovakvom iznosu, a da se za njih dobija jedno veliko ništa, opet, nije ni za razmatranje. Kako da neko plaća penziono, a da nema dan radnog staža od toga? Zašto bi ga plaćao? Zašto da plaća zdravstvo, a da se vodi kao nezaposlen, i da knjižicu jedino preko biroa može overiti? I zašto da plaća visinu poreza i kao poslodavac, i kao radnik, kada se zakonski ne vodi ni kao poslodavac, ni kao radnik, već nezaposlen??

    Da je taj zakon dobar, ne bi ga sada menjali i nazivali Zakon o fleksibilnim oblicima rada, ne bi ni pokušali da ga upotrebe na ovaj način, jer zakon nije pisan za frilensere. I njima je to jasno, ali pokušavaju da opljačkaju ljude, da iscede barem nešto iz suve drenovine.

    Nemate vi ni najmanje predstave o životu i radu frilensera. Nije to homogena grupa ljudi u identičnom okruženju, sa identičnim poslovima, i identičnim životnim situacijama. Neko je zarađivao 2000 evra mesečno, i hranio tri porodice sa time. Sada bi vi njega više odrali, nego samca u maminom stanu, zato što zarađuje 40.000. njega bi nagradili a druge bi odrali? Svašta. Nema ovde mesta generalizaqciji ni po jednom osnovu. Otpisa mora biti, i posle otpisa, rešavanje statusa i modela. Nakon toga, može se tražiti plaćanje obaveza. A nakon toga, poreska svake godine, javno, mora vršiti obaveštavanje celokupne javnosti Srbije, o njihovim obavezama. Sad imaju izveštaje iz banke, i svakoga mogu obaveštavati poimence.

    1. Poštovani,
      Vaša konstatacija da je naše zalaganje spin, i da nam je krajnji cilj podela frilensera je krajnje pogrešna. Budući da imamo različite stavove, a prilično je teško da se razumemo pisanim putem, došli smo na ideju da vas pozovemo da uradimo podkast o ovoj temi. Tako da bismo vas rado pozvali da budete naš prvi gost. Ukoliko ste raspoloženi možete nam pisati i na mejl mina@clever.rs.

      1. Konstatacija uopšte nije pogrešna, uzevši u obzir da je to proizvod ovakve podele, na one koji zarađuju manje, i one koji zarađuju više, pa tako ispada da jedne treba osloboditi obaveza, a druge ne, jer je to mašenje suštine, mašenje početnog uzroka, koji je doveo do ove situacije, a koju sam opisao u prethodnom eseju.

        Da li je to vaša namera, poput držanja legalizma kao ideologije za koju smatrate da je ispravna, ali samo onda kada to vama odgovara, ili prosto ne razumete uzrok/posledicu pa gledate celokupan problem iz sredine, je nebitno, kao što je nebitno da li su poreski inspektori, knjigovodstvene agencije, i drugi u tom lancu, namerno, ili iz neznanja dovodili ljude u zabludu, i nisu radili svoj posao onako kako su morali. Oni su početak problema, i odatle se nećemo pomeriti, dok se ta odgovornost ne prihvati.

        Tek tada, kad budete razumeli odgovornost poreske, i stavite se u cipele nekoga ko je želeo da izmiri svoje poreske obaveze na vreme, a naišao na zid, shvatićete šta se frilenserima desilo ovde, i gde nastaje početak priče i svi problemi. Oni su sadržani u tom momentu, i to je tačka rešavanja problema, a ne deljenje ‘duga’ na rate, i neoporezovani iznosi.

        Frilenseri i poreska ne mogu podeliti krivicu, tako što će frilenseri snositi posledice nemara poreske, jer to onda nije nikakva podela. Ne može jedna strana proći nekažnjeno, a druga biti kažnjena, i da to nazivamo podelom krivice.

        Fer bi bilo da svi poreski inspektori kolektivno, plate pola duga frilensera, koji su oni kreirali, a pola frilenseri. Zapravo bi fer bilo da plate sve, jer je dug nastao njihovim nemarom. Kao i prethodnih 15 godina nenaplaćivanja i nekontrolisanja ovih prihoda, kao i neobaveštavanja poreskih obveznika, sve ono što je dužnost poreske po zakonu. Oduzeti im svu imovinu, jer su oštetili budžet RS.

        Priznajte da nekako niste obraćali pažnju na taj momenat, da je poreska oštetila budžet RS za sve godine, a da sada svoju grešku pokušava da opere preko tuđih leđa, tako što će naglo oteti do 6 godina prihoda ljudima, i kreirati sliku u javnosti, kako oni eto, rade svoj posao, a frilenseri su utajivači poreza?

        Pošto je to nemoguće, i pošto je nemoguće da u poreskoj velika količina ljudi dobije otkaze jer nisu radili svoj posao i poznavali zakone koje su morali na upit detaljno objasniti svakome ko je došao da prijavi svoje prihode, jedino rešenje je da niko ne dobije otkaz, i da niko ne plati ništa, sve do momenta kada se poreska prvi put oglasila javno, povodom ovih priliva.

        Evo još jedan apsurd zakona: od frilensera se traži da bez ikakvog javnog obaveštenja, ili obrazovanja u osnovnoj a povodom poreza, znaju u slovo ZPPPA, kao i knjigovodstvo, šta, kako, gde i kada treba platiti, a da, kada isto to primenimo na poreske inspektore koji su akteri ovog događaja, onda nekako ta retorika prestaje da postoji, važe drugi aršini, oni nisu dužni ništa, sve im se gleda kroz prste, i njihove obaveze su nepostojeće…

        Frilenseri će oprostiti poreskoj, ukoliko poreska oprosti sama sebi. Izgubljeno zdravlje, dijagnoze, i sve ostalo proizvedeno kroz ovaj ‘humani čin’, je nenaplativo. Niko ni ne obraća pažnju na to, da su mnogi na Bensedinima, Diazepamima, Lyrica, i drugim lekovima od 13. okrobra, jer im država obećava ugroženu egzistenciju na duže staze, prolongira ovu agoniju, i koči poslovanje. Od 13. oktobra, većina ne zna ni kako da primi prihode, sve je stopirala, i cedi svoju ušteđevinu. Obzirom koliko ovo već traje i kolliko će trajati jer se ne vidi završetak ovoga, sve to je u štetu frilensera.

        Sa druge strane, mnogo je lakše da se razumemo pisanim putem, jer se tako sve greške u formiranju rečenice mogu otkloniti, ideje povući, prepraviti, argumenti obnoviti, greške uvideti.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *