Predstavljen portal za frilensere

Obaveštavamo vas da smo danas bili na predstavljanju novog portala za frilensere, koje je organizovao NALED u saradnji sa Vladom Srbije, Ministarstvom Finansija i Poreskom upravom i Philip Morris kompanijom u Metropol Palace hotelu.

Događaj je otvorila Violeta Jovanovic – izvršna direktorka NALED-a koja je objasnila šta ovaj model obuhvata i put reforme koji je doveo do ovog modela. Zatim se obratio Ivan Miletić iz kompanije Philip Moriss, te nakon njega Nenad Paunović, direktor tima za IT za preduzetnistvo ispred Vlade Srbije. 

Nakon uvodnih obraćanja, šefica jedinice za inovacije i preduzetništvo ispred Naled-a, Irena Đorđević i koordinator za poresku kontrolu Dragan Agatunović su predstavili sajt i portal Frilenseri. 

Ono što bismo izdvojili kao najbitnije na predstavljanju je sledeće:

  1. Portal za prijavu frilens prihoda biće pušten u rad od sutra 01.07. I fizička lica koja su ostavrila prihod po osnovu ovog modela mogu podeti prijave za prvi i drugi kvartal 2023. godine najkasnije do 31.07.2023. Kada je i rok za plaćanje. 
  2. Portalu ćete moći da pristupite putem ConsntID-ja ili putem elektronskog sertifikata (MUP-a, Poste Srbije, PKS-a, Halcom-a ili E-Smart Systems-a)
  3. Na Frilenseri portalu, imaćete mogućnost da uradite test samoprocene – na osnovu koga ćete moći da vidite da li prihod koji ste ostvarili može da se oporezuje po ovom modelu i kalkulator prihoda gde ćete moći da izračunate koji model je isplativiji za vaše priohode (A ili B), podsećamo da smo u prethodnom tekstu pričali o oba modela. 
  4. Prijava na socijalno osiguranje za osobe koje nisu osigurane po drugom osnovu će biti moguća na CROSO portalu, pored prijave biće neophodno da priložite ugovor koji imate sa klijentom.  Ukoliko nemate ugovor ili pak radite preko neke platforme ili je u pitanju usmeni ugovor sa klijentom, možete napraviti izjavu koja je zamena za ugovor.

Nakon predstavljanja sajta, održana je i panel diskusija, gde su na pitanja odgovarali govornici i predstavnci javnih preduzeća.

Kao što ste i navikli, očekujte sledeće nedelje uputstvo za podnošenje prijave.

Stay updated

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *