Prva prijava prihoda za frilensere

Bliži se kraj marta, samim tim i kraj prvog kvartala, nakon kojeg bi frilenseri koji rade kao fizička lica, trebalo da izvrše prijavu prihoda.

Ministarstvo finansija nedavno je objavilo Pravilnik o poreskoj prijavi kojim je određeno kako će izgledati poreska prijava kojom će frilenseri vršiti prijavu prihoda. Pravilnik stupa na snagu 25.05.2023. godine.

Podnošenje poreske prijave

Prema Pravilniku, frilenseri će prijavu prihoda vršiti na obrascu PP OPO – K

Međutim, zbog neispunjenja tehničkih uslova, pravilnikom je određeno da će se prijava za prvi kvartal (za prihode ostvarene u periodu od 01.01. do 31.03.2023. godine) vršiti na PP OPO obrascu. 

Očekuje se da će doći do prilagođavanja prijave PP OPO kako bi se omogućio unos podataka u skladu sa modelima oporezivanja frilensera.

Update 28.03.2023: Poreska uprava izdala je obaveštenje da se prijava prihoda za prvi kvartal može podneti i kada se steknu tehnički uslovi za podnošenje prijave PP OPO – K. Rok za podnošenje u tom slučaju je 30 dana od kada se omogući podnošenje prijave. Dakle, frilenseri mogu čekati da se omogući ponošenje PP OPO – K prijave ili podneti prijavu PP OPO od 03.04.

Ovu prijavu frilenseri će moći da podnesu u elektronskoj formi putem portala ePorezi ili u papirnoj formi u nadležnoj lokalnoj samoupravi. Rok za podnošenje PP OPO prijave za prihode iz prvog kvartala je 30 dana od isteka kvartala, odnosno do 30. aprila 2023. godine. 

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko obračuna i podnošenja PP OPO prijave za prvi kvartal, slobodno nam pišite na office@pausal.rs

Prijave prihoda od drugog kvartala biće na predviđenom obrascu PP OPO – K. Na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave biće objavljeno kada se steknu tehnički uslovi za podnošenje ove prijave.

Podsetimo se, postoje dva modela po kojima frilenser (fizičko lice), može da se oporezuje, koji se bira na kraju kvartala. 

Prihodi koji se mogu oporezovati po ovim modelima su prihodi koje fizčko lice ostvari od pravnog ili fizičkog lica van teritorije Srbije ili od drugih fizičkih lica unutar Srbije.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *