Poreska kontrola: zašto se šalje poziv i šta ti je činiti

Kraj je godine, te je aktuelno pitanje zakonskih limita za paušalce. Ukoliko si blizu limita od 6 miliona dinara (a nisi ga nužno prekoračio/la), može se desiti da dobiješ poziv za poresku kontrolu. Objasnićemo zašto se to dešava, da li poreska kontrola znači da gubiš pravo na paušalno oporezivanje (spojler: ne mora da znači) i koji su tvoji sledeći koraci. Samo mirno i bez panike 🙂

Zašto mi je najavljena poreska kontrola?

Po ustaljenom pravilu, Narodna banka Srbije periodično šalje izveštaje Poreskoj upravi o prometu na računima preduzetnika. U nekim situacijama poziv možeš dobiti i ako si tek blizu probijanja limita. Nekad se desi da izveštaji NBS greškom budu duplirani. Sve u svemu, poziv za poresku kontrolu ne znači nužno da gubiš pravo na paušalno oporezivanje. Ovim pozivom Poreska uprava traži tvoju poslovnu dokumentaciju da bi ustanovila da li i dalje posluješ u okviru limita ili ne.

Koji su moji naredni koraci?

Potrebno je da pribaviš izvode od svoje poslovne banke i da pripremiš KPO knjigu (da, sve ovo vreme si je čuvao/la upravo za ovu situaciju). Ukoliko si korisnik naše Pausal.rs aplikacije, KPO knjigu možeš preuzeti na klik na svom nalogu. Ako nisu sve fakture unete na vreme, to se može uraditi retroaktivno. Stavke KPO knjige će se automatski generisati nakon unosa faktura. Nakon toga potrebno je da kontaktiraš inpektora kako bi utvrdio da li je pređen limit ili ne. U samom pozivu je navedeno kada i kako da se javiš inspektoru.

Šta me čeka ako je zaista probijen limit?

Ukoliko je limit probijen u drugoj polovini godine, kao što je sada slučaj, inspektor će naložiti da od 1. januara naredne godine vodiš poslovne knjige. Ako se pak desi da je limit pređen u prvoj polovini godine, bićeš u obavezi da vodiš knjige od 1. jula iste godine.

U većini opština važi pravilo da preduzetnici koji su probili limit, u prvoj godini poslovanja od probijanja, moraju da budu na modelu samooporezivanja, a ne na modelu isplate lične zarade.

👉U slučaju da moraš preći na vođenje knjiga, treba da znaš da imamo i usluge knjigovodstva, te možemo da te podržimo u daljem poslovanju. Želiš da saznaš više o našim uslugama? Treba ti savet vezan za zakonske limite ili vođenje KPO knjige? Piši nam na office@pausal.rs.

3 comments

  1. Poštovani,

    Paušalac sam, u 2023.g. priliv je ispod 6 miliona, ali zbog konverzije eur u din može se desiti da dobijem poziv za poresku kontrolu jer, ako sam dobro razumela, poreski inspektori vide samo ukupan promet?
    Sve se može dokazati, ali jedini problem je što ću biti van zemlje 2 meseca.
    Moje pitanje je dakle: kako inspekcija šalje poziv za poresku kontrolu – elektronski na e-porezi ili na kućnu adresu?
    Nije mi jasna ni mogućnost povratne komunikacije elektronskim putem.
    Hvala najlepše.

    1. Zdravo,

      Poziv od poreskog inspektora ćete najverovatnije dobiti poštom na kućnu adresu, mada se može desiti da pošalju mejlom. Zamolite nekog da proverava vaše sanduče dok niste tu i potpišite ovlašćenje za osobu koja će umesto vas moći da donese dokumentaciju inspektoru, kada i ako poziv stigne. Ako vas brine da poziv može da bude propušten, možete posetiti inspektora pre odlaska na put, kako biste bili sigurni da je sve u redu dok niste tu.

      Za sve dodatno možete nam pisati na office@pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *