Promena podataka o preduzetniku

Ukoliko želite da promenite neki od podataka o svojoj agenciji, računajte da se sve promene tiču i Poreske uprave. Ranije je bilo neophodno da se svaka promena prijavi odlaskom u Poresku upravu. Sada je dovoljno da podnesete poresku prijavu elektronskim putem, dok za neke promene ne morate čak ni to.

Kako menjam podatke o mojoj agenciji?

Bilo koju promenu da želite da izvršite, bio da je reč o obustavi/nastavku obavljanja delatnosti, promeni sedišta ili imena… potrebno je da prvo podnesete prijavu u APR. Za to je neophodno predati Registracionu prijavu promene podataka o preduzetniku – obavezni podaci i u zavisnosti od promene koju vršite – odgovarajući dodatak.

Nakon donošenja rešenja o promeni, podnosi se poreska prijava PPDG-1R. Koji će biti osnov prijave, zavisi od toga o kojoj promeni je reč. Kako da izaberete osnov, možete videti u uputstvu. Npr. za prekid obavljanja delatnosti osnov prijave će biti 4., a za nastavak obavljanja delatnosti osnov će biti 16.

Za koje promene ne podnosim prijavu?

Za neke promene koje izvršite podaci će biti direktno prosleđeni Poreskoj upravi, odnosno biće automatski ažurirani. To će se desiti pri sledećim promenama:

 1. Promena imena agencija
 2. Promena ličnih podataka preduzetnika
 3. Kontakt podaci
 4. Promena sedišta

Posebu pažnju bih skrenula na promenu sedišta agencije.

U ovom slučaju se ne podnosi poreska prijava, ali bih vam svakako preporučila da posetite svog inspektora u prethodnoj poreskoj upravi, a zatim i u novoj.

Iz iskustva koja smo imali u toku prethodne godine, ova promena je pravila najveći problem. Većina inspektora je očekivala da je potrebno podneti poresku prijavu u ovom slučaju i nije ništa preduzimala povodom obustave zaduženja za porez i doprinose. Međutim ako pogledate uputstvo (str. 20) za podnošenje prijave PPDG-R, videćete da se u ovom slučaju to ipak ne čini. I ako izaberete opciju 22-promena sedišta, nećete biti u mogućnosti da podnesete prijavu.

Potvrdu da se ne podnosi prijava, dobili smo i od Poreske uprave. Da biste izbegli ovu situaciju i dodatne komplikacije, prelažem da posetite starog inspektora i odete da upoznate novog. 🙂

 

 

4 comments

  1. Dragi Uroše, nije potrebno nigde da prijavljujete promenu banke, odnosno računa. Možete slobodno otvoriti nov račun i zadržati već postojeći. Potrebno je samo na fakturi da stavite račun na koji želite da primite uplatu.

 1. Postovani,

  Promenila sam prezime udajom i danas sam predala papire za promenu u APR-u. Medjutim, oni su mi rekli da moram da idem u poresku upravu. Moje pitanje je sta treba da dostavim poreskoj upravi i da li ce oni preneti izmene i penzionom i RFZO-u?

  1. Draga Katarina,
   Po pravilu nije potrebno da nosite dokumentaciju u Poresku upravu, ali ako želite možete predati kopiju rešenja iz APR o promeni, na pisarnici Poreske uprave. Nažalost, neće se automatski izvršiti promena u PIO, već je potrebno da to uradite lično, sa ličnom kartom i rešenjem o promeni. Nakon toga bi trebalo da uplatite za novu knjižicu i sa kopijom rešenja o promeni i M obrascem iz PIO fonda, predate u RFZO kako biste dobili novu knjižicu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *